Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Ο ορειβάτης Δημήτρης Μητρόπουλος

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κλεοπάτρα Κατακάλου
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 26, 2008 3:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Ο ορειβάτης Δημήτρης Μητρόπουλος Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ο ορειβάτης Δημήτρης Μητρόπουλος

«Δημήτρης Μητρόπουλος. Προσωπικότητα πολυσύνθετη. Ασκητικός. Εχθρός της κοσμικότητας και των συμβατικών συναναστροφών. Και λάτρης τη Φύσης. Φανατικός. Ίσως αρχετυπική καταβολή από μακρινούς προγόνους. Από τα βουνά της Αρκαδίας που καταγόταν. Αγάπη παθιασμένη για την ορεινή φύση την οποία ζητούσε να γνωρίσει ο Μητρόπουλος όχι σαν αργόσχολος επισκέπτης και περιπατητής. Αλλά με διάθεση βαθύτερης επικοινωνίας, ερευνητική, ακόμη και αθλητική για την υπερνίκηση των δυσκολιών που θα συναντούσε. Ορειβατώντας και κάνοντας αναρρίχηση. Φτάνοντας στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Στην προσπάθειά του να ανέβει στα ύψη των κορυφών. Συνεπαρμένος από το αίτημα ελευθερίας που είναι το αληθινό ιδανικό της αληθινής ορειβασίας». (Θ. Κωνσταντινίδης).

«Ανεβαίνω στα βουνά γιατί μ’ αρέσει να νικώ τα πράγματα, να τα κατακτώ. Για μένα η κατάκτηση ενός βουνού είναι το ίδιο σαν την κατάκτηση μιας πολύ δύσκολης παρτιτούρας. Κι όταν βρίσκομαι στην κορυφή ενός βουνού, νιώθω ένα αίσθημα ζωής, αλλά συγχρόνως και ένα αίσθημα θανάτου. Και σας λέω ότι θα πεθάνω πέφτοντας από ένα βουνό».
Λόγια του μεγάλου μαέστρου μας Δημήτρη Μητρόπουλου.
Διαβάστε στο τελευταίο τεύχος του ΡΕΣΑΛΤΟ (τ. 29) που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, 29 Μαίου 2008, την ενδιαφέρουσα μελέτη του ιατρού και καθηγ. του Πανεπ. Αθηνών κ. Θάνου Κωνσταντινίδη που δημοσιεύτηκε στην Νέα Εστία το 1990, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου μαέστρου.
Επιστροφή στην κορυφή
Μεγκουλίνα



Ένταξη: 15 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 283

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 26, 2008 11:15 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ο Μητρόπουλος είναι μία ξεχασμένη προσωπικότητα, από την εποχή που η Ελλάδα, παρήγαγε πραγματική τέχνη και γιγάντιες προσωπικότητες.

Φανταστείτε ότι δεν χρησιμοποιούσε ποτέ παρτιτούρα. Διηύθυνε την ορχήστρα σε έργα διάρκειας πολλών ωρών, ΠΑΝΤΑ απ εξω.

Η εκτέλεση της Φανταστικής Συμφωνίας του Μπερλιόζ θα μείνει ανεπανάληπτη, δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πιά…
_________________
«μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχθείτε, υποταχθήκαμε και βρήκαμε την στάχτη…»

Γ. Σεφέρης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Κλεοπάτρα Κατακάλου
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούν 30, 2008 2:09 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Διαβάστε στο επόμενο τεύχος του ΡΕΣΑΛΤΟ (τ.30) που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008, το Β΄ και τελευταίο μέρος της μελέτης του καθηγητή του Παν. Αθηνών Θ. Κωνσταντινίδη, Ο ορειβάτης Δημήτρης Μητρόπουλος.
"...Κάποτε η αξεχώριστη διαδρομή του Δημήτρη Μητρόπουλου στη Μουσική και στην Ορειβασία θα βεβαιωθεί κατά τρόπο αδυσώπητο με την ξαφνική μοιραία κατάληξη της ζωής του. Βγαίνει έτσι αληθινός ο προφητικός λόγος του ορειβάτη μαέστρου πως όταν βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού νιώθει ένα αίσθημα ζωής, αλλά συγχρόνως και ένα αίσθημα θανάτου. Και θα πεθάνει πέφτοντας από ένα βουνό.
Το βουνό από το οποίο έπεσε ο Μητρόπουλος ήταν η Τρίτη Συμφωνία του αγαπημένου του Mahler. Και η κορυφή ήταν το Podium. Έπεσε από αυτό σε δοκιμή του έργου με την Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, στις 2 Νοεμβρίου 1960.
Ο θάνατός του σφραγίζει και κορυφώνει δραματικά τις αναπόσπαστες στον Μητρόπουλο ιδιότητες του Μουσικού και του Ορειβάτη. Με την κοινή και στις δύο λαχτάρα για ανάταση στις κορυφές της Φύσης και της Τέχνης. Αλλά και με κοινή και στις δύο περιφρόνηση στο ενδεχόμενο ύψιστο τίμημα, που είναι η θυσία της ζωής κατά την αναζήτηση της ανεπανάληπτης συγκίνησης πάνω στα ορόσημα των κορυφών".
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες