Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
EΛΛΑΔΑ:ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 05, 2015 3:54 am    Θέμα δημοσίευσης: EΛΛΑΔΑ:ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
EΛΛΑΔΑ:ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ
Πώς με το ελαιόλαδο θα μπορούσαν να ζήσουν οι Έλληνες

Στους λόφους της Καλαμάτας, παράγονται από τις καλύτερες ελιές στον κόσμο. Αυτές δίνουν ένα λάδι τόσο λαμπερά πράσινο, που περιγράφεται ως «υγρός χρυσός».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διεθνής τύπος υμνεί το ελληνικό ελαιόλαδο. Αυτή τη φορά όμως η Washington Post το χρησιμοποιεί για να δείξει πώς εξηγούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα.

Το 2012, το 60% της ελληνικής ελαιοπαραγωγής μεταφέρθηκε με πλοία στην Ιταλία. Εκεί, συσκευάστηκε σε ιταλικά μπουκάλια, με ιταλικές ετικέτες και στάλθηκε σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα από τα κέρδη καταλήγουν στην Ιταλία. Σύμφωνα με την εταιρεία McKinsey, η Ιταλία καρπώνεται πάνω από το 50% της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι Ελληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ζητήματα όταν επιχειρούν να εξάγουν το ελαιόλαδο της χώρας τους, απαντά η Washington Post. Πρώτα από όλα, δεν μπορούν να βρουν κάποιον στην Ελλάδα που φτιάχνει μπουκάλια, οπότε πρέπει να τα κατασκευάσουν στην Ιταλία. Έχουν δυσκολίες στη λήψη δανείων για να πληρώσουν τα μπουκάλια και στη συνέχεια τους «χτυπούν» οι φόροι. Εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους επιχειρηματίες να εκτιμήσουν και να καταβάλουν αυξημένο φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν το 2016 προκαταβολικά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εξηγεί η εφημερίδα.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας δείχνει πως ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, είναι ο περιορισμός της αγροτικής παραγωγής δια μ’εσω των ποσοστώσεων που της επιβάλουν οι τοκογλύφοι δανειστές της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει μόνο ένα μερίδιο 28% στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου παρότι είναι ελαφρά υπεράνω της Ιταλίας και λίγο πίσω της Ισπανίας αλλά ποιοτικά πολύ ανώτερο, δείχνει μία σαφή εμπορική ευκαιρία, για την Ελλάδα να είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιόλαδου από την οποία θα μπορούσαν να ζήσουν σχεδόν όλοι οι έλληνες αναφέρει η McKinsey στην αναφορά της.

Η χώρα εξάγει επίσης μέλι, κρασί, φρούτα και λαχανικά σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσε να κάνει πολλαπλάσια.. Πέρα από το γεωργικό τομέα, κάποιους από τους πιο πολλά υποσχόμενους τομείς στην Ελλάδα είναι η βοτανόθεραπεία (είναι πρώτη στα βότανα με διαφορά σε όλο τον κόσμο με 6.000 ποικιλιώνν) των γενόσημων φαρμάκων, της υδατοκαλλιέργειας, της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, των διεθνών μεταφορών, (λόγο του κόμβου του λιμανιού του Πειραιά) της διαχείρισης αποβλήτων, που μένουν ανεκμετάλλευτα, του τουρισμού που σύμφωνα με την McKinsey, αποτέλεσε το 17% της οικονομίας το 2014, κ.ο.κ.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εκμεταλλευθεί αυτές τις ευκαιρίες; Πρώτα από όλα να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα, και αυτό είναι αδύνατον να συμβεί με το να είναι μέσα στην ΕΕ των ληστών, που της επιβάλει τι θα παράγουν και πόσο θα παράγουν.

Να έχει δικό της νόμισμα και όχι να εξαρτάται η ρευστότητα της χώρας από το Ευρώ. Να διαγράψει όλο το δυσβάστακτο και ληστρικό χρέος που το έχει πληρώσει πάνω από 20 φορές και που όσο το αναγνωρίζει δεν έχει καμία ελπίδα εσωτερικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Ελλάδα χρειάζεται νέες υποδομές, για μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη παραγωγή, και εγκαταστάσεις συσκευασίας για να εκμεταλλευθεί την πλεονεκτική γεωγραφική και γεωργική της παραγωγή.

Και μετά έχεις το δουλικό και προδοτικό πολιτικό κόσμο να μας λένε πως η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να ζήσει έξω από το λησταρχείο της ΕΕ, και της δικτατορίας του Ευρώ.

Σκέτη Ξεφτίλα
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες