Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
ΝΑΤΟ και ΜΚΟ ετοιμάζουν νέο Κόσσοβο

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Δεκ 11, 2015 8:10 am    Θέμα δημοσίευσης: ΝΑΤΟ και ΜΚΟ ετοιμάζουν νέο Κόσσοβο Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΝΑΤΟ και ΜΚΟ ετοιμάζουν νέο Κόσσοβο
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ



Ειδομένη. Χιλιάδες των προσφύγων πολέμων του ΝΑΤΟ, από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν συγκεντρώνονται στη βαλκανική χερσόνησο και εγκλωβίζονται από την «ανθρωπιστική ευρωπαϊκή πολιτική». Σε μια περιοχή που το τελευταίο διάστημα η λίστα των πιθανών σημείων ανάφλεξης διευρύνεται.

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να εντάξει το Μαυροβούνιο στη «συμμαχία», σε μια προκλητική, επιθετική κίνηση. «Η Μόσχα έχει δηλώσει πως η συνεχιζόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών υποδομών στην Ανατολή, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια απάντηση από την Ανατολή», δήλωσε ο Dmitry Peskov, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Την ίδια στιγμή οι ευρωατλαντικές υπηρεσίες μαζί με ΜΚΟ και Ιδρύματα (National Endowment for Democracy και Open Society Institute) χρηματοδοτούν τη μαζική μετεγκατάσταση μη-Σέρβων στην περιοχή της Βοϊβοντίνα.

Στην περιοχή το 70% του πληθυσμού είναι Σέρβοι, ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό περιλαμβάνονται 25 διαφορετικές εθνότητες, μεταξύ των οποίων Ούγγροι (12%), Κροάτες (2,7%), Σλοβάκοι (2,6%), Ρομά (2,1%), Ρουμάνοι (1,3%) κ.ά. Ήδη τα ΜΜΕ της Κροατίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνη αναφέρονται στην επαρχία αυτή ως «ουγγρικό Κόσσοβο».

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η ένταση μεταξύ των εθνοτήτων. Το καλοκαίρι, με αφορμή τη Σρεμπρένιτσα, στήθηκε νέο σκηνικό έντασης με αιτία προτεινόμενο ψήφισμα στο Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Μεγάλη Βρετανία να θεωρηθούν τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία. Μια πρόταση που πυροδότησε νέες εντάσεις και χαρακτηρίστηκε από το σερβικό τύπο ως «προσπάθεια προκειμένου να ρίξουν πάλι τα Βαλκάνια στη φωτιά».

(Η Σρεμπρένιτσα ήταν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, αλλά την ίδια στιγμή βάση επιχειρήσεων του Naser Orica διαβόητου για την αγριότητά του τοπικό διοικητή. Παρά τη συμφωνία μεταξύ Σέρβων, Μουσουλμάνων και των Ηνωμένων Εθνών, οι Μουσουλμάνοι του Naser Orica συνέχισαν τις επιδρομές τους, σκοτώνοντας Σέρβους στα χωριά γύρω από το θύλακα, με τον αριθμό των θυμάτων σε αυτές τις επιδρομές να υπολογίζεται τουλάχιστον σε 3287 Σέρβους. Πριν οι σερβικές δυνάμεις εισέλθουν στο θύλακα, ο Orica και η συνοδεία του έφυγαν με ελικόπτερο. Η σερβική επίθεση προκάλεσε πολλούς νεκρούς μεταξύ των μουσουλμάνων στρατιωτών και πολλοί μουσουλμάνοι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν. Το ερώτημα του ποιος διέταξε τις εκτελέσεις αυτές παραμένει ασαφές ακόμα και μετά τις δίκες στο Δικαστήριο της Χάγης. Τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα αξιοποιήθηκαν επικοινωνιακά από τα δυτικά ΜΜΕ – μια εκδοχή βαλκανικού Μελιγαλά – ενώ και τμήματα της Αριστεράς υπέπεσαν στη παγίδα).

Είναι γνωστοί οι στενοί δεσμοί του Bakir Izetbegovic με το Ισλαμικό Κράτος, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Παρ όλα αυτά όμως οι Salafi της Βοσνίας αντιπροσωπεύουν το 5-10% του συνολικού μουσουλμανικού πληθυσμού, που είναι στο σύνολό τους κοσμικός, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της συνεργασίας με τους Σέρβους, ο οποίος εξαναγκάζεται σε σιωπή από τη μουσουλμανική ελίτ και τα ΜΜΕ που ενεργούν σε συνεννόηση με τη Δύση.

Στην Κροατία, το καθεστώς γιόρτασε την 20η επέτειο της Επιχείρησης Καταιγίδα στις 5 Αυγούστου 2015, μια επιχείρηση που έγινε με τη συνεργασία του Πενταγώνου και περιελάμβανε την επίθεση εναντίον των Σέρβων της Κράινα, που όπως Σρεμπρένιτσα ήταν – υποτίθεται – προστατευόμενη από τον ΟΗΕ ζώνη. Ενώ η επίθεση ήταν παράνομη, η υποστήριξη των ΗΠΑ (ο πρέσβης των ΗΠΑ Peter Galbraith έκανε παρέλαση πάνω σε άρμα του Κροατικού στρατού), επέτρεψαν στην Κροατία να παραβιάσει όλες τις συμφωνίες. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος χιλιάδων Σέρβων πολιτών και ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων.

Η επέτειος γιορτάστηκε με την ισχυρή παρουσία ναζιστικών συμβόλων.

Η λίστα όμως των σημείων ανάφλεξης δεν έχει τέλος. Το Μάιο οι συμπλοκές μεταξύ αλβανόφωνων και αστυνομίας της πΓΔΜ – στο έδαφος της οποίας το ISIS έχει στήσει θύλακες στρατολόγησης – προκάλεσαν δεκάδες θανάτους.

ΝΑΤΟ, Τουρκία και Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε θέση ήττας στη Μέση Ανατολή. Ο πειρασμός να μεταφέρουν την ένταση στα Βαλκάνια είναι μεγάλος. Η στρατηγική της πρόκλησης αστάθειας είναι δεδομένη. Υπάρχουν πρόθυμα, φιλικά καθεστώτα. Υπάρχει και η ροή των προσφύγων πολέμου. Ήδη η Ουγγαρία σκληραίνει τη στάση της και καλεί Σερβία και πΓΔΜ να «φιλοξενήσουν» τους πρόσφυγες.

Το τέλος της μεταναστευτικής κρίσης δεν είναι κοντά και μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν και πώς θα κλιμακωθεί ή τι χαρακτηριστικά θα αποκτήσει η δικαιολογημένη οργή χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων. Η στάση της Αριστεράς στη χώρα μας και το πέρασμα (και ο συνδυασμός) από την αναγκαία στάση αλληλεγγύης στην ενεργητική αντι-ΝΑΤΟική στάση, θα κρίνει πολλά.


Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΠΗΓΗ:
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22926:zafeiris-neokosovo&catid=37:di-
evropi&Itemid=172
Επιστροφή στην κορυφή
ΚΛΕΟΞΑΝΘΗ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 12, 2015 6:48 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Εξαιρετικά επίκαιρο γίνεται το άρθρο του τεύχους 27, "Το Κόσοβο και η Γεωπολιτική των Βαλκανίων'.

http://www.resaltomag.gr/225.mag
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες