Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Οι αντιφάσεις της Παγκοσμιοποίησης και ο νέος «εθνικισμός»

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Παλαίμαχος



Ένταξη: 31 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 976

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Φεβ 08, 2017 12:29 pm    Θέμα δημοσίευσης: Οι αντιφάσεις της Παγκοσμιοποίησης και ο νέος «εθνικισμός» Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι αντιφάσεις της Παγκοσμιοποίησης και ο νέος «εθνικισμός»



Η μεγάλη (στρατηγική) αντίφαση της Παγκοσμιοποίησης βρίσκεται στη Λογική της: Δηλαδή στην ίδια της τη στρατηγική.

Ποια είναι αυτή η Λογική; Η αχαλίνωτη βουλιμία και ολοκληρωτική κυριαρχία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου η οποία υπονομεύει, ακόμα και καταστρέφει, τη βιομηχανική παραγωγή σε εθνικό επίπεδο, συγκεντρώνοντάς την στα χέρια των ΥΠΕΡ-εθνικών κολοσσών.


Γενικά η χρηματιστηριακή ΛΟΓΙΚΗ, λογική κερδοσκοπικής αποχαλίνωσης και απληστίας, είναι αυτή που καθορίζει και τη βιομηχανική παραγωγή, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις ΟΧΙ της βιομηχανικής παραγωγικής ανάπτυξης, αλλά ανάλογα με τα συμφέροντα της κερδοσκοπικής απληστίας των διεθνών (πολυεθνικών) μαφιόζων του χρήματος.

Η Παγκοσμιοποίηση, συνεπώς, κλείνει μέσα στην ίδια τη ΛΟΓΙΚΗ της, τις άλυτες αντιφάσεις της και τις εστίες της κατάρρευσής της: Των μεγάλων ενδοκαπιταλιστικών συγκρούσεων…

Μία από αυτές τις κύριες και μεγάλες ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ της (άγριες εσωτερικές συγκρούσεις) είναι αυτή μεταξύ των «κεφαλών» της Παγκοσμιοποίησης. «Κεφαλές» που η ίδια η ΛΟΓΙΚΗ της Παγκοσμιοποίησης τις υπονομεύει, έχοντας ως στρατηγική τάση, την ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των πάντων σε μία «κεφαλή»: ΥΠΕΡ-ιμπεριαλισμός…

Σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα το παγκόσμιο πλαίσιο λειτουργεί μέσω των εξής πόλων: Των ΗΠΑ, της ΕΕ και Ιαπωνίας (κυρίαρχες δομές της Παγκοσμιοποίησης), της Ρωσίας και της Κίνας (περιφερειακές δομές, ατελώς προσαρμοσμένες στο πλανητικό ΥΠΕΡ-εθνικό πλαίσιο).


Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να αντιληφτούμε την «εθνική αναδίπλωση» των ΗΠΑ που επιχειρείτε με τον Τραμπ.

Η αυτοκρατορική ηγεμονία των ΗΠΑ στηρίχτηκε και καθορίστηκε από τη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ της δύναμη: Την ικανότητα παραγωγής περισσότερων προϊόντων με λιγότερη και αποτελεσματικότερη ΕΡΓΑΣΙΑ.

Η βιομηχανική υπερτροφία αυτή των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα και τη χρηματιστηριακή υπερτροφία: Τη συγκέντρωση των ΥΠΕΡ-εθνικών χρηματιστηριακών κολοσσών στις ΗΠΑ.

Αυτοί οι κολοσσοί αναζήτησαν μεγαλύτερα κέρδη στις ΕΞΑΓΩΓΕΣ κεφαλαίων…

Αυτή η αναζήτηση μεγαλύτερων κερδών, μέσω της εξαγωγής κεφαλαίων, ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΕ τη βιομηχανική ισχύ των ΗΠΑ, αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, τη βιομηχανική δυναμική σε άλλα κέντρα της Παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα της γερμανικής ΕΕ και της Ιαπωνίας, καθώς και της νέας απειλής: Της Κίνας…

Το παραγωγικό κεφάλαιο, η βάση της καπιταλιστικής ισχύς, αρχίζει να συγκεντρώνεται εκτός των ΗΠΑ. Ο κυρίαρχος καπιταλιστικός νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης λειτουργεί, πλέον, σε βάρος της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, απειλώντας τους παλιούς συσχετισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δομές της Παγκοσμιοποίησης.

Αυτή η ΠΤΩΣΗ και η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ της βιομηχανικής δύναμης των ΗΠΑ, με τις ανάλογες, οδυνηρές συνέπειες στον αμερικάνικο λαό, οδήγησε στην ΕΠΙΛΟΓΗ και στη νίκη του Τράμπ.

Κάποια ακόμα κείμενα σχετικά με τη νίκη του Τραμπ και το πλανητικό «αμόκ» εναντίον του, διαβάστε τα εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=10413

Από τη ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ, λοιπόν, της βιομηχανικής δύναμης των ΗΠΑ ξεκινούν οι «βρυχηθμοί» της νέας κυβέρνησης: Τα κάλπικα «εθνικιστικά» ιδεολογήματα, ο «εθνικός προστατευτισμός», οι «πολεμικές» εναντίον της γερμανικής ΕΕ και της Κίνας: Της νέας απειλής.

Και λέμε κάλπικα «εθνικιστικά» ιδεολογήματα διότι αυτός ο νέος «εθνικισμός» δεν έχει καμία σχέση με τον ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ της καπιταλιστικής περιόδου των εθνικών ιμπεριαλισμών. Είναι ένας «εθνικισμός» που δεν ανταποκρίνεται στις ΑΝΑΓΚΕΣ τις σημερινές, δηλαδή του πλανητικού ιμπεριαλισμού, του ΥΠΕΡ-εθνικού ιμπεριαλισμού ή με άλλα λόγια του «πλανητικού εθνικισμού»…

Ο σημερινός, νέος «εθνικισμός» δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως ο παλιός της ΕΘΝΙΚΗΣ, καπιταλιστικής ανάπτυξης για τον απλό λόγο ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικοί και οι υποκειμενικοί όροι: Αυτοί των εθνικών κεφαλαίων και της δημιουργίας των εθνικών κρατών και ιμπεριαλισμών…

Αντίθετα, αυτός ο νέος «εθνικισμός» λειτουργεί, καταλυτικά, για το ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ των ιδεολογημάτων της Παγκοσμιοποίησης, για την απελευθέρωση των λαών από την κηδεμονία των δομών εξουσίας της νέας αποικιοκρατίας (παγκοσμιοποίηση -Νέα Τάξη), καθώς και για την ανάπτυξη νέων ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, κινημάτων με «εθνικό-απελευθερωτικές αιχμές εναντίον της ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ εξουσίας…

Οι δυνάμεις της ενσωματωμένης «αριστεράς», της «αριστεράς» της Παγκοσμιοποίησης, σκόπιμα και δόλια ταυτίζουν αυτό το νέο «εθνικισμό» με τον ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ της ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης, το ίδιο όπως ταυτίζουν το ΦΑΣΙΣΜΟ εκείνης της περιόδου με τα «κλούβια αυγά» κάποιων ιδεολογικών απομειναριών, ή με τις «εθνικές» διαθέσεις των λαών εναντίον του σημερινού ΦΑΣΙΣΜΟΥ: του 4ου Ράιχ…

Ουσιαστικά η σημερινή «αριστερά», μη θέλοντας να αντιληφτεί τις αντιφάσεις της Παγκοσμιοποίησης και υστερικά προσκολλημένη σε παλιούς ιστορικούς τύπους, η «αριστερά» των «χρήσιμων ηλιθίων», αλλά και των έμμισθων μισθοφόρων της Παγκοσμιοποίησης (έχει γεμίσει ο χώρος), όλο αυτό το μωσαϊκό της «αριστεράς» στηρίζει την Παγκοσμιοποίηση και την ξεπλένει με το να ταυτίζει τα νέα ιδεολογήματα του «εθνικισμού» με τον ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ της ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης…

Το ίδιο ξεπλένει το νέο ΦΑΣΙΣΜΟ της Νέας Τάξης με τα υστερικά αναθέματα εναντίον του παλιού φασισμού…

Έτσι συκοφαντεί τις «εθνικές» ανατάσεις και διαθέσεις των λαών, τα αγωνιστικά, εθνικά ρεύματα εναντίον του πλανητικού ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ, αντί να μπει στην πρωτοπορία των νέων ΕΘΝΙΚΩΝ αγώνων, αναδεικνύοντας την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΙΧΜΗ και ΔΥΝΑΜΙΚΗ αυτού του νέου «εθνικισμού», καθώς και τις επαναστατικές του προοπτικές …


_________________
Θέλησαν να μας εξοντώσουν,
αλλά δεν τα κατάφεραν.
Εμαστε ακόμα ζωντανοί κι αυτό
είναι το κυριότερο.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Φεβ 09, 2017 4:40 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Παράθεση:
Ο σημερινός, νέος «εθνικισμός» δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως ο παλιός της ΕΘΝΙΚΗΣ, καπιταλιστικής ανάπτυξης για τον απλό λόγο ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικοί και οι υποκειμενικοί όροι: Αυτοί των εθνικών κεφαλαίων και της δημιουργίας των εθνικών κρατών και ιμπεριαλισμών…]


Το έθνος και ο «εθνικισμός» δεν ήταν ήταν εφεύρεση ούτε του Χίτλερ ούτε του Μουσολίνι. Ήταν το προϊόν των αστικών προοδευτικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα.
Όμως η οικονομική ανάπτυξη της ανθρωπότητας που ανέτρεψε τον μεσαιωνικό ιδιομορφισμό δεν σταμάτησε μέσα στα εθνικά πλαίσια, και βρήκε την έκφραση της στην μετατόπιση του κέντρου βάρους από την εγχώρια στην ξένη αγορά.


Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ανταλλαγής έγινε παράλληλα με τον σχηματισμό των εθνικών οικονομιών- ιδιαιτέρα από τις ανεπτυγμένες χώρες. Ο 19ος αιώνας σημαδεύτηκε από την συγχώνευση του εθνικού με το πετρωμένο με το πετρωμένο της οικονομικής ζωής.

Όμως η εξέλιξη της οικονομικής ζωής ξεπερνώντας τα εθνικά πλαίσια είχε σαν αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίφαση ανάμεσα στο έθνος και την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό ήταν από τις κύριες αιτίες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ο αγώνας του γερμανικού κεφαλαίου να ανοιχτεί σε μια πλατύτερη αρένα που ήδη την είχαν καταλάβει οι κύριοι εθνικοί ανταγωνιστές των μεγάλων καπιταλιστών χωρών.

Το πρόγραμμα του Χίτλερ δεν ήταν η υπεράσπιση του γερμανικού έθνους αλλά ενός υπερεθνικού ιμπεριαλιστικού προγράμματος που είχε την έκφραση του στην περίφημη φόρμουλα: «ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ».
Ενοποιημένη η Ευρώπη κάτω από την κυριαρχία του γερμανικού μιλιταρισμού, επρόκειτο να γίνει το δοκιμαστικό έδαφος για μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση-την οργάνωση ολόκληρου του πλανήτη.

Όμως η Γερμανία δεν ήταν η εξαίρεση. Απλά έκφραζε σε μια πολύ έντονη και άκρως επιθετική μορφή της τάσης κάθε άλλης εθνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Με βάρβαρες και θανατηφόρες μέθοδες ο γερμανικός φασισμός προσπάθησε να λύση ένα πρόβλημα της προοδευτικής ιστορικής ανάπτυξης, πάνω στην παγκόσμια αρένα που είχε προετοιμαστεί από τον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας.

Η στρατιωτική ήττα του γερμανικού φασισμού δεν σήμαινε και την πολιτική ήττα της αναγκαιότητας του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού και της τάσης του σε παγκόσμιο υπέριμπεριαλισμό,(Παγκοσμιοποίηση).
Το καθήκον αυτό το ανέβαλε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ο μεγάλος νικητής του ιμπεριαλιστικού κόσμου, παίρνοντας την σκυτάλη από την ηττημένο 3ο ΡΑΙΧ του χιτλερικού φασισμού. Εξού και το 4ο ΡΑΙΧ του σημερινού εκμοντερνισμού φασισμού. Των ΗΠΑ-ΕΕ.

Η σημερινή κρίση της παγκοσμιοποίησης (η εξέλιξη της καπιταλιστικής οικονομίας) είναι η σύνθεση όλων των καπιταλιστικών κρίσεων του παρελθόντος σε ανώτερη μορφή και πάνω από όλα σημαίνει την κρίση της οικονομικής ζωής.

Η αποτυχία και το διέξοδο της παγκοσμιοποίησης και η επιστροφή στους εθνικούς καπιταλισμούς δεν είναι μια εναλλακτική λύση στην παγκοσμιοποίηση, αλλά οι σπασμοί του συνολικού παγκόσμιου καπιταλισμού που έχει φάει τα ψωμιά του και βρίσκετε σε θανάσιμη κρίση και παρακμή.

Οι θεωρίες για νέο οικονομικό εθνικό δείχνουν απλά το πανόραμα για το πόσο πραγματικά τραγική απεγνωσμένη είναι παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Οι προσπάθειες του Τράμπ να σώσουν την οικονομική ζωή της Αμερικής με την επιστροφή του ξεπερασμένου οικονομικού εθνικισμού δεν θα είναι παρά μια παταγώδεις αποτυχία που μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, προς ένα υπερεθνικό αμερικάνικο φασισμό σαν διάδοχη λύση έναντι την παγκοσμιοποίησης, άν η χειρωνακτική και σκεπτόμενη ανθρωπότητα, αποδειχθεί ανίκανη να αποσπάσει έγκαιρα τα χαλινάρια των δικών παραγωγικών δυνάμεων και να οργανώσει σωστά αυτές τις δυνάμεις σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα ενάντια στην φρίκη της οργουελικής καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, όσο και στην ξεπερασμένη και αντιδραστική εθνική θεωρία του πρώτα η Αμερική.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες