Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κ.Ν.
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 08, 2018 3:19 am    Θέμα δημοσίευσης: ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Η φούσκα του παγκόσμιου χρέους αγγιξε τα 170 τρισ. Δολάρια-Πάμε για νέο κραχ τεραστίων διαστάσεων;
Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και των διαδικτυακών τόπων βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία. Παρά το ότι είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, ταυτόχρονα όλοι μοιάζουν να ξεχνούν ‘η να αγνοούν ένα ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα.


Ποιο είναι αυτό;


Το τεράστιο παγκόσμιο χρέος και μάλιστα σε μία περίοδο όπου τα επιτόκια δανεισμού είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα ύφεση σε ένα νέο κραχ και σε πραγματικό παγκόσμιο ανεξέλεγκτο χάος.

Άλλωστε ο συνδυασμός του τεράστιου χρέους της χρηματοπιστωτικής φούσκα και χαμηλών επιτοκίων ήταν στο επίκεντρο της πιστωτικής φούσκας του 2008.Ενός κράχ που έφερε τα άνω-κάτω στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα και τις παγκόσμιας λιτότητας με μνημόνια και χωρίς μνημόνια.

Και ενώ θα περίμεναν να σημάνει κόκκινος συναγερμός και ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα είχαν πάρει το μάθημά τους και θα ήταν πιο προσεκτικές, είτε παραμένουν σιωπηλές είτε αναφέρονται πως θα έχουμε ανάπτυξη αναφορικά με αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο ‘όπως άλλωστε και με την φούσκα των δανεισμών που πιάστηκαν το 2008 στον ύπνο.

Εξαίρεση αποτελεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία έχει κάνει « θόρυβο» σχετικά με το τοξικό επίπεδο του παγκόσμιου χρέους και την τεράστια φούσκα.

Πρόσφατα ανέφερε ότι το παγκόσμιο χρέος το 2008 ήταν 60 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το τρέχον χρέος των 170 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για να γίνει κατανοητό το σημερινό παγκόσμιο χρέος είναι 40% υψηλότερο σε σχέση με το ΑΕΠ από ό, τι το 2008, λίγο πριν την πτώση των τραπεζών των Lehman Bros.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε επίπεδα – ρεκόρ βρίσκεται τόσο το χρέος των αναδυόμενων αγορών όσο και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την McKinsey & Company, τα δύο τρίτα του εταιρικού χρέους στις ΗΠΑ προέρχονται από εταιρίες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο αθέτησης.
Χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα έχουν ασχοληθεί με την έκδοση πιστώσεων αμφίβολης φερεγγυότητας.

Αυτή η πίστωση αμφίβολης φερεγγυότητας που εκδίδεται σε πολλές αναδυόμενες αγορές έρχεται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Σε περίπτωση αθέτησης του δανειολήπτη, οι δανειστές δεν θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή αποζημίωση για να ανακτήσουν τις απώλειές τους.

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν γίνει ένα συνολικό παγκόσμιο πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων στην αμερικανική αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο διατηρούν τεχνητά χαμηλά τα επιτόκια ενώ εκτυπώνουν χρήματα με ταχύτητα φωτός.

Το σημερινό παγκόσμιο χρέος είναι το άμεσο αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παρακμής που διεξάγονται πάνω στη βάση της ανάπτυξης η της πτώση των παραγωγικών δυνάμεων μέσα από τη μεσολάβηση των τραπεζών και σχέσεων της αγοράς.

Πολλά πράγματα, διαμορφώνονται, μέσα από έναν «αυτοματισμένο» παλμό, έναν αναγκαίο διαλεκτικό κρίκο μέσα στο μηχανισμό της καπιταλιστικής κοινωνίας.Τα σημεία ρήξης της εμπορικής και βιομηχανικής συγκυρίας μας οδηγούν πιο κοντά στα κρίσιμα σημεία του καμβά της ανάπτυξης των πολιτικών τάσεων, της νομοθεσίας και όλων των μορφών ιδεολογίας.

Αλλά ο καπιταλισμός δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την περιοδική επανάληψη των κύκλων —αλλιώς αυτό που θα συνέβαινε θα ήταν μια σύνθετη επανάληψη και όχι μια δυναμική ανάπτυξη. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους καθορίζεται από ποσοτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της κρίσης και της περιόδου άνθισης μέσα σε κάθε δεδομένο κύκλο. Εάν η άνθιση αντισταθμίζει κατά πολύ τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της προηγούμενης κρίσης, τότε η καπιταλιστική ανάπτυξη πάει μπροστά. Εάν η κρίση που σηματοδοτεί την καταστροφή, ή πάντως τη μείωση, παραγωγικών δυνάμεων ξεπερνάει σε ένταξη την αντίστοιχη άνθιση, τότε το αποτέλεσμα είναι μαρασμός στην οικονομία. Τέλος, εάν η κρίση και η άνθιση ισούνται περίπου σε δύναμη, τότε έχουμε μια προσωρινή ισορροπία στην οικονομία. Νά ποιο είναι περίπου το σχήμα σε καθαρή μορφή.

Καθώς παρατηρούμε ότι παγκόσμιο χρέος το 2008 ήταν 60 τρισεκατομμύρια δολάρια, και το 2017 να υπερβαίνει τα 170 τρισεκατομμυρίων δολαρίων η σημερινή κρίση σηματοδοτεί την καταστροφή, ή πάντως τη μείωση, παραγωγικών δυνάμεων ξεπερνάει σε ένταξη την αντίστοιχη άνθιση,’ όπως συμβαίνει στις μέρες μας τότε το αποτέλεσμα είναι μαρασμός στην οικονομία, πράγμα που σημάνει πως ο καπιταλισμός έχει φάει για τα καλά τα ψωμιά του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι «ωριμάζει» και το εταιρικό χρέος ύψους δύο τρισ. Δολαρίων, που ένα σημαντικό ποσό αυτού του χρέους δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί στις τράπεζες λόγω αδυναμίας των εταιρειών,με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά να «βουλιάξει», οι μεγάλοι δανειστές να πτωχεύσουν και η ύφεση να εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο.

Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν φτηνή πίστωση για να πληρώνουν μερίσματα στους μετόχους και να προχωρούν σε επαναγορά μετοχών. Αυτές οι τακτικές οδήγησαν το εταιρικό χρέος σε ρεκόρ ύψους.Για παράδειγμα η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα την επαναγορά μετοχών της αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 2012, η εταιρεία έχει καταβάλει 210 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της.

Άρα αργά ή γρήγορα μια τριχειρότερη φούσκα θα σκάσει.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες