Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Πολιτική πατώντας σε πτώματα (εξαιρετικό!)

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Απρ 06, 2020 4:57 pm    Θέμα δημοσίευσης: Πολιτική πατώντας σε πτώματα (εξαιρετικό!) Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πολιτική πατώντας σε πτώματα (εξαιρετικό!)
Του Πάσχου Λαζαρίδη




Η ανάρτηση μέλους του ΣΥΡΙΖΑ που μετρά τους νεκρούς περιμένοντας να «ισοφαριστούν» οι απώλειες από το Μάτι για να αρχίσει να αποκαλεί «δολοφόνο» τον Μητσοτάκη, είναι τοξική και λερώνει.

Ας μην μας διαφεύγει όμως ότι η πολιτική που πατά στον αριθμό των πτωμάτων, ούτε ξένη είναι, ούτε πρωτόγνωρη, για όσους δεν ιεραρχούν ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα τον άνθρωπο και τη ζωή, και όχι τα κέρδη και τα μνημόνια. Και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές.

Όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως αποστασιοποιήθηκε, με την επίσημη γραμμή του κόμματος μέσα από τις τοποθετήσεις Τσίπρα και Ξανθού να αναδύουν άρωμα συναίνεσης, η τοξικότητα τέτοιων τοποθετήσεων είναι μαζικό φαινόμενο.

Η αντιπολίτευση περιμένει από την κυβέρνηση να αποτύχει. Και το ανάποδο. Δεν αφορά φυσικά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχες τοξικές τοποθετήσεις υπήρχαν από οπαδούς και μέλη της ΝΔ στο Μάτι. Συμψηφισμοί και συγκρίσεις ήταν τόσο διαδεδομένοι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιογράφοι μετρούσαν φέρετρο το φέρετρο, για να πανηγυρίσουν την «νίκη» των δικών τους ή την «ήττα» των αντιπάλων.

Ποια αξία νομιμοποιεί το να χαίρεσαι από τον θάνατο; Και μάλιστα από τον θάνατο απλών άγνωστων συνανθρώπων σου, όχι εχθρών, τυράννων ή βασανιστών;

Δεν είναι μόνο ο τυφλός κομματισμός ή η προσδοκία κομματικών κερδών πάνω σε ερείπια και τάφους. Είναι και η αίσθηση ότι σε μια κοινωνία που πολιτικά υποτάσσεται χωρίς δεύτερη κουβέντα στις ορέξεις της αγοράς, η πολιτική στράτευση, σε τελική ανάλυση, δεν αφορά την υπεράσπιση κάποιων ιδεών, αλλά την εναλλαγή ενός πολιτικού δυναμικού σε θέσεις εξουσίας.

Πράγματι, αν λίγο ή πολύ, όσοι κυβέρνησαν ακολούθησαν παρόμοια πολιτική, σε τι να διαφοροποιηθούν από τον εχθρό, αν όχι στην θλιβερή καταμέτρηση απωλειών;

Πολιτική πάνω σε πτώματα δεν κάνουν μόνο οι θλιβεροί της αντιπολίτευσης που μετρούν τους νεκρούς περιμένοντας «ισοφάριση».

Κάνουν και οι θλιβεροί της κυβέρνησης που βρήκαν ώρα να «κεφαλαιοποιήσουν» την υπεροχή Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι τα ανθρώπινα κέρδη από τις χαμηλές απώλειες πρέπει να γίνουν πολιτικά κέρδη για την παράταξή τους.

Βγήκαν λοιπόν συντεταγμένα και με άνωθεν σχεδιασμό, (ας μην γελιόμαστε για την ομοβροντία δημοσιευμάτων), να ρίξουν την ιδέα για πρόωρες εκλογές. Στο σενάριο της καλής εξέλιξης της επιδημίας, οι πρόωρες εκλογές προφανώς θα τελειώσουν τον Τσίπρα.

Το επιχείρημα είναι εξίσου χυδαίο, με αυτό των πωρωμένων οπαδών εκατέρωθεν:
Αφού το δημοσκοπικό προβάδισμα εκτοξεύεται όσο ο αριθμός των νεκρών παραμένει χαμηλός, ας χρησιμοποιήσουμε την πανδημία προς κομματικό όφελος.

Θανατοπολιτική από την ανάποδη, σε μια συγκυρία μάλιστα που ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική μάχη στον κόσμο και στη χώρα, τουλάχιστον στη δεύτερή της φάση, μετά το φθινόπωρο. Που δεν έχει ίχνος της τόσο διαφημιζόμενης εθνικά υπεύθυνης, ωφέλιμης, ενωτικής, εμπνευσμένης, αποφασιστικής, θαρραλέας, σοφής, μελετημένης, περίπου θεϊκής ηγεσίας που αποδίδεται στον Μητσοτάκη από τα αδέκαστα ΜΜΕ.

Η παράταξη Μητσοτάκη, ευνοούμενη εμμέσως από την μέχρι τώρα (και μακάρι και στο μέλλον) θετική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, σκέφτεται να το εξαργυρώσει μικροκομματικά.

Η παράταξη Τσίπρα,
απεύχεται τη συγκεκριμένη εξαργύρωση, ενώ οι πελταστές της, είτε αναμένουν η επιδημία να ξεφύγει, είτε προσδοκούν γραμμή άμυνας στην κατακραυγή από το πρωτοφανές εργασιακό και οικονομικό σφαγείο που θα ακολουθήσει.

Πόσο όμοιοι είναι στα αλήθεια οι επίσημοι κομματικοί σχεδιασμοί και οι καθωσπρέπει υπολογισμοί, με τις ασχήμιες των οπαδών τους!

Και πόσο διαφορετική είναι η πολιτική που βάζει σε πρώτη θέση, ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων, προσωρινών ή απώτερων κερδών και συσχετισμών, την κοινωνία, τον άνθρωπο, τη Δημόσια Υγεία.

Γιατί η πραγματική διαχωριστική γραμμή δεν είναι μέσα στις νοσηρές αντεγκλήσεις του διαδικτύου με το τοξικό και σάπιο κλίμα των κομματικών αψιμαχιών.

Η διαχωριστική γραμμή ορίζεται από την πολιτική που θεωρεί ότι για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, χρειάζεται πρόληψη (άρα κλείσιμο της αγοράς και περιοριστικά μέτρα), αλλά και αντιμετώπιση (άρα στήριξη του ΕΣΥ). Και ζητά να λογαριαστεί με την διακομματική πολιτική που αποδυνάμωσε απελπιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί μόνο ο θάνατος αυτής της πολιτικής μπορεί να εξασφαλίσει την ζωή και την υγεία της κοινωνίας.

Στόχος πολύ σημαντικότερος από το ονοματεπώνυμο του ενοίκου του Μαξίμου.

ΠΗΓΗ:
https://www.antapocrisis.gr/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%84%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/

Επιστροφή στην κορυφή
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 09, 2020 9:38 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Με αφορμή την ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις ΜΕΘ: Ιδού με ποιους και με τι πρέπει να λογαριαστούμε
Παρατηρητήριο Γιατρών και Νοσηλευτών για τη Δημόσια Υγεία




Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να συζητά χθες με διευθυντές ΜΕΘ και κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η συζήτηση είναι αποκαλυπτική, ακόμα και με τα περιορισμένα αποσπάσματα που το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε στη δημοσιότητα.


Είναι δύο φορές αποκαλυπτική γιατί η συζήτηση δεν γίνεται με τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία άλλωστε φιμώνονται από την ΕΡΤ και τα ΜΜΕ, αν δεν καθυβρίζονται κιόλας από τους σιτιζόμενους δημοσία δαπάνη δημοσιογράφους, αλλά με διευθυντές κλινικών και πανεπιστημιακούς.

Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τους συνομιλητές του πρωθυπουργού ως αντιπολιτευόμενους στην κυβέρνηση. Καταγράφουν την κατάσταση με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο αυτά που λένε αποκαλύπτουν τη βαριά πολιτική ευθύνη για όσους διοίκησαν και διοικούν τη χώρα.

Ας δούμε λοιπόν τι ανέφεραν:

Πρώτον.

Ο Διευθυντής Β΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό, κ. Αρμαγανίδης. Είπε για τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ αυτό που όλοι οι γιατροί λένε από την αρχή της μάχης: Επί λέξει: «Να σταθώ λίγο στον αριθμό γιατί μερικές φορές με τα πολλά νούμερα σας μπλέκουμε κι εσάς. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε ανά 100.000 πληθυσμού το μισό (αριθμό κλινών ΜΕΘ) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα το να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι ένας πολύ λογικός στόχος χωρίς να κάνουμε πολύπλοκες αναλύσεις για το τι χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε άλλα τόσα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας. Είμαστε ακόμα πιο χαμηλά στις μονάδες “step down”, δηλαδή αυτές όπου θα πάει ο άρρωστος όταν είναι κάπως πιο ελαφρά».

Σε αυτά που είπε ο κ. καθηγητής, δεν χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Δεύτερον.

Η κ. Κουτσούκου, υπεύθυνη ΜΕΘ της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ Σωτηρία. Ανέφερε πολύ σωστά ότι «σημαντικό είναι να δούμε τι θα μας μείνει από αυτή την ιστορία, τι κέρδος θα έχει όχι μόνο η εντατική θεραπεία αλλά το Σύστημα Υγείας και η κοινωνία συνολικότερα» και συμπλήρωσε επίσης: «Σκεφτείτε στο μέλλον να φτιάξετε ειδικευμένους νοσηλευτές Εντατικής».

Εδώ αξίζει να σταθούμε. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άρον άρον ανακοινώσεις νέων κλινών ΜΕΘ (με ιδιαίτερη έμφαση στις δωρεές επιχειρηματιών) από την απογευματινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας είναι σχετικά ψευδεπίγραφες, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού – κυρίως νοσηλευτών, αλλά όχι μόνο- για τον χειρισμό των συσκευών, του εξοπλισμού αλλά και το συνολικό πρωτόκολλο μιας μονάδας εντατικής θεραπείας. Η κατακόρυφη μείωση των ΜΕΘ στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του μνημονίου (μειώθηκαν κατά περίπου 160 κλίνες από τον ίδιο λειψό αριθμό που είχαμε), δεν αφορούσε μόνο το άψυχο, αλλά και το έμψυχο δυναμικό.

Για παράδειγμα υπήρχαν μονάδες ΜΕΘ που καλύπτονταν από διετείς συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (!). Όταν οι συμβάσεις έληγαν, οι μονάδες ΜΕΘ έκλειναν, χωρίς να ιδρώνει το αυτό κανενός. Σημασία βλέπετε, είχαν τα πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία.

Αυτό λοιπόν που λέει η κ. Κουτσούκου είναι ότι δεν αρκεί απλά να υπάρχουν τα κρεβάτια, χρειάζεται και προσωπικό, το οποίο λείπει, ή εν πάσει περιπτώσει λείπουν διαδικασίες εκπαίδευσής του στις συγκεκριμένες μονάδες.

Θα ρωτήσει κανείς γιατί δεν επιμορφώναμε νοσηλευτές; Μα το ότι λείπει το εκπαιδευμένο για ΜΕΘ προσωπικό, δεν είναι τυχαίο. Σε μια ΜΕΘ η αναλογία νοσηλευτών – κλίνης είναι πολλαπλάσια από την αναλογία που ισχύει σε μια κλινική. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στην Ελλάδα αναλογούσαν 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη, οι οποίοι μάλιστα υπολείπονται κατά πολύ της Ευρώπης όπου αναλογούν 5 νοσηλευτές ανά κλίνη. Τυπικά οι ΜΕΘ της Ελλάδας (επιπέδου 2 ή 3) σύμφωνα με τους κανονισμούς απαιτούν 4 ή 6 αντίστοιχα νοσηλευτές ανά κλίνη. Δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νούμερο το λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Τι έκαναν οι κυβερνήσεις; Γνωρίζοντας ότι οι ΜΕΘ απαιτούν υψηλό αριθμό νοσηλευτών, αρνούνταν να αυξήσουν τις κλίνες, ώστε οι διαθέσιμοι νοσηλευτές (έτσι κι αλλιώς λίγοι για τις συνολικές ανάγκες) να επανδρώνουν τις κανονικές κλινικές και το νοσοκομείο να μπορεί έστω κουτσά – στραβά να λειτουργεί.

Με αυτόν τον τρόπο άφηναν επιπλέον χώρο για να κερδίσουν οι κλινικάρχες, καθώς το κράτος, ελλείψει ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, ενοικίαζε έναντι υψηλού τιμήματος κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές. Κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία σημαίνουν και μόνιμο προσωπικό. Και οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν τολμούν να αψηφίσουν τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για μείωση των δαπανών στην υγεία.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η μέση αναμονή για κλίνη ΜΕΘ επείγοντος περιστατικού, στην καλύτερη περίπτωση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα έφτασε να είναι από ένα μέχρι τρία εικοσιτετράωρα με τους γιατρούς να εφευρίσκουν κάθε πιθανό ή απίθανο επιχείρημα για να εξασφαλίσουν κλίνη εντατικής θεραπείας για τον ασθενή τους.

Το σκάνδαλο αυτό με τον αριθμό των ΜΕΘ δεν είναι κάτι για το οποίο οφείλουν οι αυτουργοί του να δώσουν λογαριασμό;

Γιατί εδώ δεν πρόκειται απλώς για ελλείψεις. Αυτή η κατάσταση έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές.

Η κ. Κοτανίδου, καθηγήτρια στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού αναφέρει ότι αν είχαμε μεγαλύτερο αριθμό κλινών ΜΕΘ (έστω διπλάσιες, δηλαδή στο μέσο όρο της Ευρώπης), θα μπορούσαν οι Μονάδες να δέχονται ασθενείς προτού η επιδείνωση της υγείας τους καταστήσει απόλυτα αναγκαία την εντατική θεραπεία. Και πιο συγκεκριμένα ότι «σε αυτή την περίπτωση δεν θα παίρναμε μόνο τα πολύ βαριά, θα παίρναμε και αυτά τα οποία έχουν και μεγαλύτερη ελπίδα να γίνουν καλά, γιατί θα τα παίρναμε πολύ νωρίτερα».

Για αυτό το γεγονός, για το ότι η έλλειψη κλινών ΜΕΘ έπαιξε και παίζει ρόλο στο να μην ζουν ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν, δεν φταίει κανείς από όσους έκοβαν προϋπολογισμούς νοσοκομείων; Κανείς από όσους θεωρούσουν ότι οι γιατροί πλεονάζουν; Κανείς από όσους ήθελαν να απολύσουν και να πάρουν μόνοι τους τη δόξα; Αλήθεια, κανείς δεν πρέπει να δώσει λογαριασμό;

Γιατί αυτό δεν αφορά μόνο το τι γίνεται σήμερα.
Αφορά το τι γινόταν χθες και προχθές, τι γινόταν επί χρόνια στην Ελλάδα που επέμεινε να βάζει τα ματωμένα πλεονάσματα των δανειστών πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.

Τρίτον.


Η κ. Κοτανίδου τόλμησε και ξεστόμισε αυτό που γνωρίζει όλη η Ελλάδα αλλά δεν έχει ποτέ λογοδοτήσει κανείς για αυτό. Είπε ότι πρέπει «να φτιάξουμε τόσο καλές εντατικές και με τόσα κρεβάτια που να μην έρχεται στην ανάγκη κανένας να ζητά πολιτικό μέσο για να μπει στην Εντατική».

Σοκ;

Σκάνδαλο;

Πέφτει κανείς από τα σύννεφα;


Όχι. Στην Ελλάδα είναι κοινό μυστικό ότι θες τηλέφωνο από υψηλά ιστάμενο για να μπεις έγκαιρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μόνο και μόνο για αυτό, αρκετές δεκάδες πολιτικοί, βουλευτές και υπουργοί θα έπρεπε να είχαν πάει σπίτια τους.

Τελευταίο σούσουρο,
αφορά κορυφαίο νοσοκομείο αναφοράς με διευθύντρια σαφούς πολιτικού χρώματος που άδειαζε και γέμιζε την κλινική της, ενόψει επιδημίας, με υφυπουργικές συστάσεις.

Τι λέτε λοιπόν; Δεν πρέπει να λογαριαστούμε με τις πολιτικές και τους πολιτικούς που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε όσα το ίδιο το βίντεο που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου αποκαλύπτει;

Και όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν αφορά τα πολύπαθα λοιπά τμήματα, ούτε τη δραματική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Γιατί αν πάμε εκεί, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

ΠΗΓΗ και βίντεο, εδώ:

https://www.antapocrisis.gr/%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bc%ce%ae-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%cf%89%ce%b8%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81/

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες