Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
ΕΧΑΣΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΚΥΠΡΟΣ;

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΓΙΑΝΝΗΣΜ



Ένταξη: 03 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 463

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 19, 2008 8:41 am    Θέμα δημοσίευσης: ΕΧΑΣΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΚΥΠΡΟΣ; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΕΧΑΣΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΚΥΠΡΟΣ;

Κατάθλιψη με κατέλαβε μαθαίνοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Ο τελευταίος Μεγάλος πρόεδρος καταψηφίστηκε. Μαζί του καταψηφίστηκε και το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού;
Αναμένω τα σχόλια των λοιπών φίλων.



Η είδηση:


από Flash.gr


Μεγάλη ανατροπή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ιωάννης Κασουλίδης επικράτησε και με οριακή διαφορά από τον Δημήτρη Χριστόφια περνά στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή. Εκτός της εκλογικής αναμέτρησης έμεινε ο απερχόμενος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

Από τους 516.441 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν 462.847 (89,62%). Η αποχή ήταν 10,38%.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, οι υποψήφιοι έλαβαν:

Ιωάννης Κασουλίδης 150.996 (33,51%)

Δημήτρης Χριστόφιας 150.016 (33,29%)

Τάσσος Παπαδόπουλος 143.249 (31,79%)

Μάριος Ματσάκης 3.460 (0,77% )

Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος) 1.092 (0,24%)

Κώστας Θεμιστοκλέους 753 (0,17%)

Ανδρέας Ευστρατίου 713 (0,16%)

Χριστόδουλος Νεοφύτου 243 (0,05%)

Αναστάσης Μιχαήλ 117 (0,03%)

Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης ανέφερε ότι η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε στις 7.30 μ.μ., μια ώρα νωρίτερα από ότι είχε προβλεφθεί και πρόσθεσε πως η καταμέτρηση την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να λήξει νωρίτερα. Η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει μεταξύ 10.30 μ.μ. και 11 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο «Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Ανοιγμα προς την παράταξη του Παπαδόπουλου έκανε ο κ. Κασουλίδης, σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, που πανηγύριζαν έξω από το εκλογικό του επιτελείο, παρά τη συνεχή βροχή.

Επίσης, ο κ. Χριστόφιας έκανε άνοιγμα στους πρώην εταίρους του στην κυβέρνηση. Σέβομαι, τους ανθυποψηφίους μου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με τον οποίο, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, δώσαμε μαζί σκληρούς αγώνες, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς και συνεχάρη τους Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια για τη νίκη τους. «Ο λαός έκρινε και αποφάσισε και η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή», είπε.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση για μια πρώτη αποτίμηση του δυσμενούς για το κόμμα και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αποτελέσματος.
_________________
"Εάν δεν αφαιρέσεις από την αστική ηγεσία την υπεράσπιση του εθνισμού και την περάσεις στα χέρια της Αριστεράς, είσαι τελείως χαμένος σε οποιοδήποτε επαναστατικό σου παιχνίδι." Μιχάλης "Πάμπλο" Ράπτης.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Καχύποπτος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 19, 2008 2:19 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πιάσανε δουλειά οι μανδαρίνοι της Νέας Τάξης!!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ


Ο αποδιοπομπαίος τράγος του «όχι»
Του Πασχου Μανδραβελη

Σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι: η Κύπρος άλλαξε σελίδα. Οχι γιατί ο λαός της γύρισε την πλάτη στον αρχιτέκτονα του «όχι» κατά το δημοψήφισμα του 2004. Κυρίως γιατί καταψήφισε τον τελευταίο των γερόντων. Ο 74χρονος Τάσσος Παπαδόπουλος, είναι ο τελευταίος της παλιάς φρουράς. Είναι ο υπουργός του Μακαρίου και συνεχιστής της πολιτικής του, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική των χαμένων ευκαιριών».

Οι δύο μονομάχοι της επόμενης Κυριακής διαφωνούν σε πολλά. Κυρίως στα της εσωτερικής πολιτικής. Είναι όμως πολιτικοί της νεότερης γενιάς: δεν θα δακρύσουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και δεν θα κάνουν μικροπολιτικά παιχνίδια με το μέλλον της μεγαλονήσου σαν κι αυτά στα οποία αποδύθηκε ο κ. Παπαδόπουλος κατά την διαπραγμάτευση για το σχέδιο Ανάν. Κατανοούν το διεθνές περιβάλλον στο οποίο ζουν. Απ’ ό, τι φάνηκε στις εκλογές της Κυριακής αρχίζουν να το κατανοούν και οι Κύπριοι.

Είναι ειρωνικό, αλλά ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για την απόφαση που οδηγούσε σε αδιέξοδο το Κυπριακό. Ολοι άρχισαν να κατανοούν -ακόμη κι εκείνοι που ψήφισαν «όχι» - ότι μετά την 24η Απριλίου του 2004 το εθνικό θέμα μπήκε σε νέα και εξαιρετικά δυσμενή για τους Ελληνοκυπρίους φάση. Μπορεί να μην χάλασε ο κόσμος, μπορεί να μην βυθίστηκε η Κύπρος, αλλά οι ελληνοκυπριακές θέσεις υποχωρούσαν μέρα με τη μέρα. Σε διπλωματικό επίπεδο, το «κόλπο» του απερχόμενου προέδρου οδήγησε την Κύπρο σε ανυποληψία (ποιος ξεχνά τις βαριές κουβέντες που εκστομίσθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το δακρύβρεχτο διάγγελμα ΠαπαδόπουλουWink. Στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, τα θύματα της εισβολής του 1974 βρέθηκαν στη θέση του Ραούφ Ντενκτάς: Ηταν αυτοί που απέρριψαν τη λύση, την οποία μάλιστα επί 30 χρόνια ζητούσαν.

Η αλήθεια είναι ότι η δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία χρειάζεται υπέρβαση πολλών μύθων και εθνικιστικών διδασκαλιών. Η Κύπρος απέρριψε προχθές το αδιέξοδο στο οποίο την οδηγούσε ο κ. Παπαδόπουλος. Τώρα απομένει να απαντηθεί το ερώτημα: τι ακριβώς θέλουν οι Ελληνοκύπριοι για το νησί τους;
Επιστροφή στην κορυφή
Μπρακούλιας
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 19, 2008 3:52 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Σώπα ρε καχύποπτε! Κάτι μας είπες!
Τί περίμενες να γράψει ένα σεσημασμένο μέλος της νεοταξικής συμμορίας που την περασμένη χρονιά έκανε εισοδισμό στην Καθημερινή και τον Ελεύθερο Τύπο;;;

Διάβασε εδώ http://enstaseis.blogspot.com/ τί έγραψε ένας από την παρέα των περιφερόμενων στα ΜΜΕ νεοταξιτών, πώς επαίρεται για τη "Δουλειά" που έκανε στην πρώτη "σκληρή δεξιά" εφημερίδα από την οποία πέρασε, να καταλάβεις τί κάνει και αυτός που έγραψε το έμεσμα το οποίο παρέθεσες!

ΥΓ.Προς Ρεσάλτο: μια και ζούμε στην εποχή των μπλογκ, τα οποία χρησιμοποιούν πολύ οι νεοταξίτες,
δεν κάνουμε ένα μπλογκ καταγραφής και ξεφωνήματος
των έμμισθων πρακτόρων στα πανεπιστήμια, τα ΜΜΕ και τον καλλιτεχνικό χώρο, κάτι σαν μία "εγκυκλοπαίδεια πρακτόρων" έτσι για να μαθαίνουν όσοι δεν ξέρουν;
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 19, 2008 3:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πολύ καλή η ιδέα σου.
Πώς την βλέπεις ακριβώς;

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Μπρακούλιας
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 19, 2008 4:13 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Είναι ιδέα "ακατέργαστη" ακόμη.
Δεν το έχω επεξεργασθεί όσο θα έπρεπε.
Κάτι σαν αυτό που έκανε η Μεγκουλίνα ίσως, αλλά
πιο μεθοδικό, πιο ταξινομημένο, κατά κάποιο τρόπο σαν αρχείο με ονόματα, το βίο και την πολιτεία τους, παραπομπές στα γραπτά τους, έτσι για να ξέρουμε
ποιός είναι ο καθένας, ποιός λέει τι τώρα, πότε είπε κάτι άλλο.
Χωρίς χαρακτηρισμούς, μόνο με τα γραπτά τους, ίσως ούτε καν χωρίς τις φήμες που ακούγονται για αυτούς,
ώστε να μην πέσουμε στο βούρκο όπου οι ίδιοι κυλιούνται αφού είναι γνωστό σε όλους ότι ΑΥΤΟΙ για τους οποίους μιλάμε έχουν "φακελώσει" ΚΑΘΕ αντίθετό τους που λειτουργεί στους τρεις χώρους που προανέφερα.
Δεν ξέρω Ροβεσπιέρρε αν κρίνεις σκόπιμο, να συζητηθεί το θέμα σε ξεχωριστή ενότητα ώστε να ακουσθούν οι απόψεις και άλλων συνφορουμιτών.
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 19, 2008 4:19 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Επειδή βρισκόμαστε στα τελειώματα του νέου τεύχους, ο καιρός μα έρριξε λίγο πίσω, θα το συζητήσουμε μετά.
Τώρα πνιγόμαστε...

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΓΙΑΝΝΗΣΜ



Ένταξη: 03 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 463

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 25, 2008 5:29 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ!



Εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας, γ.γ. του ΑΚΕΛ! Τί μέλλει γενέσθαι τώρα; Μεγάλο το ερωτηματικό που πλανάται. Ελπίζω να ήταν η πιο ενδεδειγμένη επιλογή η εκλογή του.

Η είδηση από το flash.gr:


24/2/2008
Πρόεδρος ο Χριστόφιας

Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συγκέντρωσε στο δεύτερο
γύρο των προεδρικών εκλογών 53,36% έναντι 46,64% του Ιωάννη Κασουλίδη. Για πρώτη φορά στη 48χρονη πολιτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ κέρδισε την προεδρία με δικό του υποψήφιο.

Στην τελετή ανακήρυξής του στο αξίωμα του Προέδρου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση «από ικανές και προοδευτικές προσωπικότητες, που θα εκφράζουν και θα εκπροσωπούν όλο το κοινωνικο-πολιτικό φάσμα».

Μιλώντας στους εκατοντάδες οπαδούς του, που πανηγύριζαν τη νίκη του, είπε ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά για την επανένωση της Κύπρου. «Τούτη την ώρα μια είναι η ιδεολογία μας. Η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο δίκαιη κοινωνία», επισήμανε και τόνισε ότι από τη Δευτέρα «αρχίζει μία νέα μέρα». «Πολλές οι δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα», πρόσθεσε, «για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας».

Επίσημα θα αναλάβει καθήκοντα την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Πρώτες κινήσεις του θα είναι μετάβαση σύντομα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου και κατά πάσα πιθανότητα άνοιγμα από και προς τα Κατεχόμενα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι επικοινώνησε με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα του στους αγώνες για την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συνεχάρη τον κ. Χριστόφια για τη νίκη του και τον κ. Κασουλίδη για τη μάχη που έδωσε.

Συγχαρητήρια δέχτηκε ο νέος πρόεδρος και από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συμφώνησε να συναντηθούν. Δεν αναφέρθηκε ο χρόνος. Ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι η πρώτη του ενέργεια μετά την εκλογή του θα ήταν να διευθετήσει, μέσω του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάϊκλ Μόλλερ, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Στον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τηλεφώνησαν και τον συγχάρηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνη και ο Ελληνας πρέσβης στη Λευκωσία Δημήτριος Ράλλης.

«Η νίκη του είναι νίκη για μια δίκαιη κοινωνία στη Μεγαλόνησο, για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο. Μια λύση που θα βασίζεται στη θέληση του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δίνουμε την υπόσχεσή μας, ότι θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες του κυπριακού λαού και του νέου Προέδρου του», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Χριστόφια.

Καλή επιτυχία στα νέα δύσκολα καθήκοντά του ευχήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα στην τηλεφωνική τους επικοινωνία.

«Πιστεύουμε ότι σ΄ αυτή τη μεγάλη δοκιμασία για την κυπριακή αριστερά, να κυβερνήσει με έναν εναλλακτικό τρόπο και πρόγραμμα και να βάλει τη σφραγίδα της στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως το Κυπριακό και η συμφιλίωση ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, θα ανταποκριθείτε με πλήρη επιτυχία, δίνοντας έτσι ώθηση στο συνολικό ευρωπαϊκό αριστερό εγχείρημα», αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο Αλέκος Αλαβάνος.

«Η ιστορική σου νίκη είναι ένα μήνυμα ελπίδας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Είναι όμως και μήνυμα αισιοδοξίας για τις δυνάμεις της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε μια μικρή χώρα της ΕΕ η Αριστερά αλλάζει τους συσχετισμούς και αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη απέκτησε τον πρώτο κομμουνιστή Αρχηγό Κράτους. Η απόφαση του Κυπριακού λαού είναι σεβαστή. Εύχομαι στο τέλος της θητείας του νέου Προέδρου, οι Κύπριοι να είναι ικανοποιημένοι από την επιλογή τους», δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Πήτερ Μίλετ συγχάρηκε το νέο πρόεδρο και όπως έγινε γνωστό, ανέφερε στον κ. Χριστόφια ότι προσβλέπει να συνεργασθεί μαζί του για σειρά θεμάτων που αφορούν στις διμερείς σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Exit poll
Προβάδισμα στον κ. Χριστόφια έδωσαν όλα τα exit poll:

ΡΙΚ
Δημήτρης Χριστόφιας: 50,8 +/ 1,2%
Ιωάννης Κασουλίδης: 49,2 +/ 1,2%

ΑΝΤ1 Κύπρου

Δημήτρης Χριστόφιας: 48,7-51,7%
Ιωάννης Κασουλίδης: 48,3-51,3%

ΣΙΓΜΑ
Δημήτρης Χριστόφιας: 51,9%
Ιωάννης Κασουλίδης: 48,1%

ΜΕΓΑ
Δημήτρης Χριστόφιας: 50-53%
Ιωάννης Κασουλίδης: 47-50%

PLUS
Δημήτρης Χριστόφιας: 50,9 52,5%
Ιωάννης Κασουλίδης: 47,5 49,1%

Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ο κ. Κασουλίδης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 33,51% και ο κ. Χριστόφιας 33,29%, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 31,79% και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Ποιος είναι ο κ. Χριστόφιας
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Είναι παντρεμένος με την Ελση Χηράτου και έχουν δύο κόρες και ένα γιο. Ιστορικός.

Το 1964 έγινε μέλος του Α.Κ.Ε.Λ., της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Ν., εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Α.Κ.Ε.Λ. Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του Α.Κ.Ε.Λ. Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Ογδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006). Την 1 Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο.

Είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

Το 2004 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σπουδές: Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Ξένες γλώσσες: Αγγλική και ρωσική.
_________________
"Εάν δεν αφαιρέσεις από την αστική ηγεσία την υπεράσπιση του εθνισμού και την περάσεις στα χέρια της Αριστεράς, είσαι τελείως χαμένος σε οποιοδήποτε επαναστατικό σου παιχνίδι." Μιχάλης "Πάμπλο" Ράπτης.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Anathema



Ένταξη: 24 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 90

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 17, 2008 5:39 am    Θέμα δημοσίευσης: ΑΤΥΠΟ «ΝΤΕΙΤΟΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ

Διεθνής διπλωματικός πυρετός για λύση–εξπρές, που θα ανοίξει τον δρόμο της Ευρώπης για την Άγκυρα

Στην Άγκυρα βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, σε επίσκεψη-εξπρές για άσχετη αφορμή, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

ΗΠΑ-Βρετανία δίνουν τον ρυθμό και εμείς χορεύουμε….

Λύση τώρα, χωρίς χρονοτριβές στο Κυπριακό απαιτούν οι «φίλοι και σύμμαχοι», εξ ου και η επίσκεψη Μπακογιάννη στην τουρκική πρωτεύουσα.

Του Δ. Κωνσταντακόπουλου

Παρ’ ολίγον μάλιστα να σημειωθεί παρεξήγηση, επειδή, εν τη ρύμη του λόγου της υποθέτουμε, χρησιμοποίησε σε δηλώσεις της την έκφραση «δύο λαοί» για την Κύπρο, που είναι η πάγια, επί μισό και πλέον αιώνα, φόρμουλα της τουρκικής διπλωματίας.

Η περί «δύο λαών» δήλωση της ΥΠΕΞ έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άγκυρα, προσκεκλημένη σε σεμινάριο των κυβερνώντων ισλαμιστών για τη γυναίκα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΥΠΕΞ, μίλησε, εκτός του ομολόγου της κ. Μπαμπατζάν, με τον κ. Ερντογαν, μιάμιση αντί της προγραμματισμένης μισής ώρας, και με τον κ. Γκιούλ, μία αντί της προγραμματισμένης μισής, και αναγκάστηκε να ακυρώσει τηλεοπτική εμφάνιση, λόγω της διάρκειας των συζητήσεων, το πρόγραμμα των οποίων προσιδίαζε μάλλον σε διαπραγμάτευση κορυφής, παρά σε ανεπίσημη επίσκεψη, καταλαμβάνοντας εξαπίνης τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, λίγες, πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση», στο Κυπριακό, κατά την έκφραση Μπαμπατζάν, και ότι πρέπει να κινηθούν αμέσως μετά τη συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ (21/03/2008).

Οι συνομιλίες φαίνεται πήγαν σε βάθος, δεδομένης και της θέσης που έχει υποστηρίξει ο κ. Γκιουλ σε παλαιότερη συνέντευξη, ότι πρέπει οι δύο «μητέρες πατρίδες» να ενεργήσουν για τη λύση.

Συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως το «μειονοτικό», για το οποίο ο κ. Μπαμπατζάν εξέφρασε ικανοποίηση, επειδή Αθήνα και Άγκυρα «συζητούν πλέον τα μειονοτικά ζητήματα».

Υπερκινητικότητα

Στο μεταξύ, παρατηρείται εντονότατη κινητικότητα, που δεν έχει σημειωθεί μετά το δημοψήφισμα του 2004, της Βρετανίας, της Σουηδίας (με επικεφαλής τον Καρλ Μπιλντ, εκ των αρχιτεκτόνων του βομβαρδισμού της Σερβίας και της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου), των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για «λύση» του Κυπριακού «εξπρές,εδώ και τώρα, χωρίς καθυστέρηση και χρονοτριβές». Ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έσπευσε να συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια, μόλις προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα διεθνών επαφών του κ Χριστόφια τις επόμενες εβδομάδες είναι από τα πυκνότερα στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία και είναι αμφίβολο αν θα του επιτρέψει καν να κοιμηθεί.

Η διαδικασία περιγράφεται από διπλωμάτη ευρωπαϊκής χώρας ως «διαδικασία Ντέιτον χωρίς Ντέιτον».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, εάν όλα πάνε καλά, αναμένεται η κορύφωση των διαπραγματεύσεων ουσίας κατά τη διάρκεια του θέρους, με επιδίωξη την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος πάντως, έσπευσε να καθησυχάσει όσους φοβούνται αυτήν την «υπερικινητικότητα» καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειταινα αποδεχθεί νέο Σχέδιο Ανάν (ή Μπανάν από τον Ανάν + Μπαν Κι Μουν).

Έπεισε αρκετούς, όχι όμως όλους, αφού ακόμα και στον «Πολίτη» της Λευκωσίας διερωτώνται αν η απόρριψη του σχεδίου αφορά το όνομα ή το πριεχόμενο της «κονσέρβας».

Γεγονός είναι ότι, κληθείς σε συνέντευξη Τύπου να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κάρολου Παπούλια, που απέκλεισε σε ομιλία του την ύπαρξη ξένων (αξιωματούχων, δικαστών ή στρατών που ήταν ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων του σχεδίου Ανάν), ο κ. Χριστόφιας απέφυγε να ταυτισθεί με την κατηγορηματικότητα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όπως είναι επίσης σαφές ότι πίσω από τόνους δηλώσεων περί το Κυπριακό της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών Ελλάδας και Κύπρου δεν μπορεί κάποιος να βρει καταληπτή απάντηση στην κεντρική ερώτηση «τί ακριβώς θέλουμε ως λύση;» , δηλαδή «ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις στην επανενωμένη Κύπρο;».

Αν όμως δεν έχει σαφώς διατυπωμένη άποψη για το τί θέλει η ελληνική πλευρά, έχει η τουρκική, και τη διατύπωσε επανειλημμένα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

Ο κ. Ταλάτ, έπειτα από επίσκεψη-αστραπή στην Άγκυρα, αποσαφήνισε με δηλώσεις του και επιστολή στον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι επιθυμεί «παρθενογένεση», δημιουργία δηλαδή εξυπαρχής κράτους, απολύτου ισότιμου, ανεξαρτήτων δημογραφικού βάρους, «συνεταιρισμού» Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους, διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων και του δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο, διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με σύντομο χρονοδιάγραμμα. Με τέτοιες θέσεις, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς Κύπριο Πρόεδρο να μπορεί να συμφωνήσει.

Πηγή: Κόσμος του Επενδυτή
Αρ.φυλ.278
Σάββατο 15- Κυριακή 16 Μαρτίου 2008
Σελ.26

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2008/03/blog-post_3483.html
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Anathema



Ένταξη: 24 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 90

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Οκτ 07, 2008 6:02 am    Θέμα δημοσίευσης: Έρωτας δίχως ανταπόκριση Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε σημαντικές υποχωρήσεις, για τη διατήρηση του «καλού κλίματος», χωρίς κανένα αντάλλαγμα από την τουρκική πλευρά

Η «επαναπροσέγγιση» κολλάει στην αδιαλλαξία Ταλάτ

Το 1951, ο Στάλιν αποφάσισε ξαφνικά να ασχοληθεί με την γλωσσολογία (για την οποία δεν γνώριζε τίποτα). Το άρθρο του κάλυψε ολόκληρη την σελίδα της «Πράβδα», και την επόμενη την πρώτη σελίδα όλων των εφημερίδων των Κ.Κ., από Ινδονησία μέχρι Χιλή!

Στα καλά του καθουμένου, το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα άρχισε μια σουρεαλιστική διεθνή καμπάνια για τα γλωσσολογικά «θέματα»!

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Μια κλασική καμπάνια, γεμάτη απεριόριστη (και ανεξάρτητη από τα γεγονότα!) αισιοδοξία, άρχισε τώρα η «Χαραυγή», όργανο του κυβερνώντος κυπριακού ΑΚΕΛ. Τις προάλλες είχε μια μεγάλη φωτογραφία των χαμογελαστών Ταλάτ και Χριστόφια, πλαισιώνοντας το πρωτοσέλιδο θέμα, που, με αφορμή μια εκδήλωση «επαναπροσέγγισης», μιλούσε για τη νέα σελίδα που ανοίγει στο νησί. Για όσους δεν πείστηκαν από το πρωτοσέλιδο, η εφημερίδα φιλοξενούσε και ένα μεγάλο «σαλόνι» στο εσωτερικό της.

Ο προσεκτικός αναγνώστης θα δυσκολευόταν ίσως να συνδυάσει τους πανηγυρικούς τόνους με τις σκληρές επικρίσεις κατά Ταλάτ, που διατύπωνε ο «Σουσλόφ» του ΑΚΕΛ, σύντροφος Άντρος Κυπριανού, στην τρίτη σελίδα του ίδιου φύλλου! Ή να καταλάβει γιατί, ένα άλλο πρωτοσέλιδο της «Χαραυγής» έβρισκε θετικό το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ζητούσε απευθείας εμπόριο των Κατεχομένων, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζοντας την «ΤΔΒΚ» (ψήφισμα που, σε μια επίδειξη ελαφράς σχιζοφρένειας, υπερψήφιζαν οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στο Στρασβούργο).

«Ήρωες»

Ο Πρόεδρος της «ΤΔΒΚ», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχει γίνει τώρα ο «μεγάλος ήρωας» της Κύπρου και η ελπίδα των ηγετών της να βρεθεί επιτέλους η πολυπόθητη, αν και ουδέποτε περιγραφόμενη με σαφήνεια, λύση του Κυπριακού ,(το 80% των τηλεθεατών απάντησαν σε ερώτημα του ΡΙΚ, δηλώνοντας ότι αγνοούν τι είναι η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία», πολίτευμα του κράτους που υποτίθεται θέλουν να δημιουργήσουν οι Κύπριοι. Κανείς, άλλωστε, δεν έχει περιγράψει ποιος θα κυβερνάει, ποιος θα ασκεί εξουσία, ποιος θα κάνει κουμάντο σε αυτό το κράτος, αφού θα είναι το μόνο στο κόσμο χωρίς στρατό και με ομοσπονδιακή αστυνομία πιο αδύνατη από τις ομόσπονδες).

Ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας θεώρησε σκόπιμο να επαινέσει προ ημερών τις προοδευτικές «περγαμηνές» του Ταλάτ, ο οποίος όχι μόνο συμμετείχε μαζί με την γυναίκα του στην ακροδεξιά, τρομοκρατική και σύμμαχο των Βρετανών οργάνωση ΤΜΤ, αλλά και εξήρε, στο πρόσφατο παρελθόν, τη συμμετοχή του σε αυτή.

Για ό,τι κακό κάνει ο Ταλάτ, κατά τους Ελληνοκύπριους ιθύνοντες φταίει η επιρροή της Τουρκίας που τον «αναγκάζει», ενώ κάθε ελληνοκυπριακή υποχώρηση δικαιολογείται από την ανάγκη να «βοηθηθεί» ο Ταλάτ.

Πάντως, το αντικείμενο αυτού του ξαφνικού «έρωτα» των Ελληνοκυπρίων ιθυνόντων δεν δείχνει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τα «αισθήματα» που φαίνεται να προκαλεί και αντιδρά σε κάθε παραχώρηση, σκληραίνοντας τη στάση του.

Επιμένει σε κάθε δήλωσή του, με αφοπλιστική σαφήνεια και γαϊδουρινή υπομονή, ότι θέλει δύο κράτη στην Κύπρο, που θα έλθουν σε έναν «συνεταιρισμό» με «παρθενογένεση», συνεταιρισμό όπου το 20% του πληθυσμού θα έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με το 80% και που θα τελεί υπό την εγγύηση και το δικαίωμα παρέμβασης του τουρκικού στρατού, ενώ αρνείται να συζητήσει θέμα εποίκων!

Επειδή ακόμα και μέσα στο ΑΚΕΛ δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι ακριβώς συζητά ο Πρόεδρος με την άλλη πλευρά, υπό παρόμοιες συνθήκες, ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι «άλλα λέει έξω και άλλα λέει μέσα στις διαπραγματεύσεις ο Ταλάτ», ο οποίος με τη σειρά του τού απαντά, αποκαλώντας τον «ψεύτη» και «απατεώνα», χωρίς, πάντως, μέχρι στιγμής , να κλονίζονται οι σχέσεις του ιδιόμορφου αυτού «ζευγαριού».

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η, κατά τα φαινόμενα, εδραία πεποίθηση του Κύπριου Προέδρου ότι μόνο με την ακολουθούμενη μέθοδο μπορεί να «λυθεί το Κυπριακό» ή, τουλάχιστον, Λονδίνο και Ουάσινγκτον «να αποδώσουν την ευθύνη ενός ναυαγίου» στην Τουρκία και να την «πιέσουν».

Παραδόξως, επί των ημερών της «κομμουνιστικής» διακυβέρνησης, η Κύπρος έχει πολύ καλύτερες σχέσεις με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον από ό,τι επί των ημερών του κ. Παπαδόπουλου, που και ο ίδιος προτιμούσε μάλλον Ρώσους, Γάλλους και Κινέζους, αλλά και είχε γίνει το «κόκκινο πανί» του «αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού», κατά την ΑΚΕΛική ορολογία.

Χαμηλοί τόνοι

Ενώ ο κ. Ταλάτ και ο κ. Γκιουλ διασχίζουν τον κόσμο ολόκληρο, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των Ελληνοκυπρίων για τη μη λύση του Κυπριακού, επικρίνοντας τον Χριστόφια και υπερασπιζόμενοι τον «ειρηνευτικό» χαρακτήρα της τουρκικής εισβολής, η Λευκωσία προτιμά να κρατά «χαμηλούς τόνους» έναντι Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων για να διατηρήσει, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, το «καλό κλίμα».

Ο κ. Χριστόφιας, μάλιστα, μοίρασε, μιλώντας στον ΟΗΕ, εξίσου ευθύνες για το 1974 στο πραξικόπημα της χούντας και στην τουρκική εισβολή, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι την εποχή εκείνη η CIA είχε επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα, ακριβώς για να «λυθεί το Κυπριακό», κάτι το οποίο έφτασε να ζητήσει «συγγνώμη» ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, και επομένως συνιστά μείζονα ιστορική αδικία να αποδίδεται «στην Ελλάδα» η οποιαδήποτε ευθύνη για το 1974, πλην ίσως της απροθυμίας των ηγετών της, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας απαξίωσε, με δηλώσεις του, ως πυροτέχνημα χωρίς σημασία το «ενιαίο αμυντικό δόγμα» Ελλάδας-Κύπρου, δηλαδή τον βασικό άξονα της κυπριακής άμυνας! Έτρεχε μετά ο Κύπριος Πρόεδρος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε ο υπουργός του και να πείσει ότι «τίποτε δεν άλλαξε».

Ενισχύσεις

Για να βοηθήσουν, άλλωστε, τη «συμφιλίωση» και «επαναπροσέγγιση» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατέφθασαν στην Μεγαλόνησο οι κυρίες Ρεπούση και Κουλούρη,οι (αποδοκιμασθείσες εν Ελλάδι με τον περίφημο «συνωστισμό» της Σμύρνης) επικεφαλής του ελληνικού ιστορικού «αναθεωρητισμού», προσκεκλημένες σε συνέδριο φιλολόγων του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Δημητρίου.

Άξονας των αντιλήψεων της κ. Ρεπούση και του ρεύματος που εκπροσωπεί είναι η εξίσωση θύματος και θύτη, εθνισμού του καταπιεζόμενου και εθνικισμού του καταπιεστή και η καταδίκη αμφοτέρων στο «πυρ το εξώτερον».

Όσο για τον κ. Δημητρίου, έχει χαρακτηρίσει «ημέρα πένθους» την ημέρα απόρριψης του Σχεδίου Ανάν και ανήκει στους οπαδούς της «υπέρβασης των εθνοτήτων» προς όφελος της κοινής «κυπριακής ταυτότητας», μια ιδέα παλιά όσο και οι Άγγλοι στην Κύπρο, που, στο παρελθόν, επέκρινε με δριμύτητα το ΑΚΕΛ. Ο κ. Δημητρίου επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να καθιερώσει το βρετανικό δίπλωμα GCE ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα κυπριακά βρετανικά πανεπιστήμια μέρους των φοιτητών.

Όλα αυτά θα ήταν ίσως λιγότερο σοβαρά, αν δεν συνέβαιναν σε μια χώρα που έχασε σε έναν μήνα εισβολής το ίδιο ποσοστό του πληθυσμού της με το Ιράκ σε τρία χρόνια, όπου ο τουρκικός στρατός έδιωξε με φωτιά και τσεκούρι από τα σπίτια και τις περιουσίες τους 200.000 Έλληνες και της οποίας το βόρειο κατεχόμενο τμήμα αποτελεί, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ, το πιο στρατιωτικοποιημένο έδαφος της υφηλίου!

Σε παρόμοιες συνθήκες, η εξίσωση εθνικισμού θύματος και θύτη και η γενική αποδοκιμασία (sic!) του εθνικού φαινομένου(!) συνιστούν όχι απλή γραφικότητα ή ιδιορρυθμία, αλλά την ιδεολογία που επιτρέπει και δικαιολογεί την «αποδοχή των πραγματικοτήτων», έστω και αν είναι προϊόν βίας και εθνοκάθαρσης.

Πηγή:Κόσμος του Επενδυτή
αρ.φυλ.307
σελ.26
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες