Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Τα πολιτικά παιχνίδια της «διαφθοράς»

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Θύμιος



Ένταξη: 19 Μάρ 2006
Δημοσιεύσεις: 283

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 25, 2008 11:10 pm    Θέμα δημοσίευσης: Τα πολιτικά παιχνίδια της «διαφθοράς» Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Τα πολιτικά παιχνίδια της «διαφθοράς»

Η πολιτική δολιότητα και υποκρισία του οικονομικού, πολιτικού, και δημοσιογραφικού ιερατείου δεν έχει όρια και αναστολές. Σήμερα παίρνει τις διαστάσεις μιας ελεεινής και ταυτόχρονα αποκρουστικής διπροσωπίας.
Μιλάει ο Πρόεδρος της δημοκρατίας για «διαφθορά» (!) και σπεύδουν να χειροκροτήσουν οι πάντες: Γενικευμένη υποκρισία!!!

Από τότε που ο καπιταλισμός έφαγε τα ψωμιά του, όλοι οι πολιτικοί μιλούσαν και αναθεμάτιζαν τη «διαφθορά». Και ο Χίτλερ ως κεντρικό του σύνθημα είχε την πάταξη της «διαφθοράς»: Να απαλλάξει την κοινωνία, διακήρυσσε, από τη «βρωμιά» και τη «διαφθορά» των κομμάτων και των πολιτικών…

Πάντα αυτό το παραμύθι καταναλωνόταν όταν τα ισχυρά οικονομικά κέντρα εξουσίας έβαζαν σε εφαρμογή διάφορα πολιτικά σχέδια.
Και ας μη πάμε πολύ μακριά. Ας μείνουμε στην πρόσφατη ιστορίας μας.

Το 1987-1989: ο πολιτικός στόχος ήταν το γκρέμισμα της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Το «όχημα» αυτού του στόχου ήταν η «διαφθορά» και η «κάθαρση»!!!
Αν ανατρέξει κανείς στον Τύπο της εποχής και στα λόγια του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου της εποχής θα διαπιστώσει ότι τα ίδια ακριβώς λεγόντουσαν τότε και σήμερα. Κι αυτά που είπε ο Πρόεδρος ήταν καρμπόν λόγων του τότε. Δηλαδή τίποτε το καινούργιο!

Αργότερα, όταν ο νεοφιλελευθερισμός και ο «εκσυγχρονισμός» κυριάρχησαν, τότε ετέθη στην ημερησία διάταξη η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του δημόσιου τομέα, και άρχισε η νέα προπαγανδιστική πλύση εγκεφάλου για τη «διαφθορά» του Δημοσίου. Δηλαδή το «όχημα» για τον πολιτικό σχεδιασμό των ιδιωτικοποιήσεων ήταν και πάλι η «διαφθορά»: Τα ίδια ακριβώς που λέγονται και σήμερα.

ΣΗΜΕΡΑ, ο πολιτικός σχεδιασμός είναι η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και η επιβολή ενός κομματικού τοπίου ολοκληρωτικά ελεγχόμενου.

ΣΗΜΕΡΑ επιχειρείται ο τεμαχισμός των μεγάλων κομμάτων, ο παραμερισμός όσων έχουν «κουνηθεί», έστω και ελάχιστα στους «νταμαρτζήδες» (πλανητικούς και εγχώριους) και η επιβολή κομμάτων και ηγετών αχυρανθρώπων.
Πάλι το ιδεολογικό «όχημα» είναι η «διαφθορά»: Η ίδια πλάκα με πιο γρήγορες στροφές και πιο ισχυρές κραυγές.

Φυσικά, ουδείς λέει ότι το ξεπούλημα του δημοσίου ήταν βασική αιτία της γενικευμένης αυτής επιδημίας: Της διαφθοράς!

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η «διαφθορά» (το ενδημικό αυτό φαινόμενο της καπιταλιστικής παρακμής), «ανακαλύπτεται» και δαιμονοποιείται ΜΟΝΟ τότε που έχουν μπει στην ημερησία διάταξη τα πολιτικά παιχνίδια των ισχυρών οικονομικών κέντρων εξουσίας. Στις «ομαλές» περιόδους, η διαφθορά …εξαφανίζεται.

Και έρχονται σήμερα οι πολιτικοί φαρισαίοι και τα δημοσιογραφικά φερέφωνα να αναθεματίσουν τη «διαφθορά», να την περιορίσουν σε «πρόσωπα» και να την επιμερίσουν σύμφωνα με τις επιταγές των μεγάλων αφεντικών. Και με τα ίδια ακριβώς, επαναλαμβανόμενα κλισέ από το 1989, για να περιοριστούμε σε αυτή την ιστορική τομή των πολιτικών μας πραγμάτων…

Και, όπως, πάντα: το σύστημα και η πηγή της διαφθοράς μένουν στο απυρόβλητο!!!
Για να πάρετε μια εικόνα, θα σας παραθέσω ένα μικρό σχόλιό μου που έγραψα στην «Αθηναϊκή», 12 Ιουνίου, 1997! Πριν 11 χρόνια, τα ίδια λέγανε!


Τεχνάσματα …διαφθοράς


Μια ενορχηστρωμένη καμπάνια έχει ξεκινήσει για τη διαφθορά του Δημόσιου Τομέα. Δημοσκοπήσεις, άρθρα, ομιλίες, ποικίλα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις, όλοι εν χωρώ (ακόμα και ο κ.Κόκκινος) στιγματίζουν τη διαφθορά του κράτους. Και μόνο αυτή η «σύμπτωση»για ένα γεγονός που οι πάντες γνωρίζουν, είναι ύποπτη. Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφθορο-λαγνεία;
Γίνεται σαφές ότι αυτή η νέα μυθολογία για τη διαφθορά επικαλύπτει τα πραγματικά αίτια της διαφθοράς. Εμφανίζει τον ιδιωτικό τομέα ως υγιή και το Δημόσιο σαν ένα μηχανισμό διαφθοράς.
Έτσι, προετοιμάζεται ιδεολογικά και πολιτικά η κοινή γνώμη να αποδεχτεί, χωρίς αντίσταση, την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Τομέα. Το κράτος, φυσικά, δεν είναι το πρωτογενές αίτιο της διαφθοράς: είναι το αποτύπωμα και ένα από τα εργαλεία τα διαφθοράς. Η διαφθορά γεννιέται από το οικονομικό καθεστώς της εκμετάλλευσης, του κέρδους και του αχαλίνωτου ανταγωνισμού. Το χρήμα, ως συστατικό και καθοριστικό στοιχείο της διαφθοράς έχει αποτελέσει και το ερέθισμα των μεγάλων δημιουργών της Τέχνης…
Σήμερα, περιορίζουν τη διαφθορά στο σύμπτωμά της. Γιατί, όμως, ένας δημόσιος υπάλληλος που τα «παίρνει» είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον ιδιώτη που τα «δίνει» και τον εξαγοράζει; Αυτό το ερώτημα δεν το θέτουν όλοι αυτοί οι ιεροκήρυκες της «εντιμότητας», οι οποίοι θέλουν να μας πείσουν ότι για όλα τα κακά αυτής της κοινωνίας φταίνε τα «κρατικά γρανάζια» του κεφαλαίου.
Όταν το υπέρτατο «αγαθό» και η κινητήρια δύναμη αυτού του κοινωνικού καθεστώτος είναι το χρήμα, τότε η ρίζα της διαφθοράς, αλλά και της ισοπέδωσης όλων των αξιών (και των συναισθημάτων) βρίσκεται σε αυτό.
Απλό λοιπόν, το ερώτημα: ποιοι έχουν το χρήμα που διαφθείρει το κράτος;
Ας μη κτυπάμε, λοιπόν, το «σαμάρι» και χάνουμε από τα μάτια μα το «γάιδαρο».
12 Ιουνίου 1997.

ΟΛΟΙ τα ίδια δεν λένε και σήμερα, σαν να ανακάλυψαν ξαφνικά την Αμερική;
Τι αβυσσαλέα υποκρισία και απάτη
Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και καλύτερος. Με την κατανάλωση της "διαφθοράς" συγκυβέρνησε το 1989!!!
Είδαμε την "εξυγίανση"!!!
Σήμερα πάλι θέλει την εξάλειψη της "διαφθοράς" και χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη θα εξυγιάνουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!!

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Θύμιος



Ένταξη: 19 Μάρ 2006
Δημοσιεύσεις: 283

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 26, 2008 12:22 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Άλλη μία ανυπόφορη υποκρισία

Θρηνούν οι πάντες σήμερα για τη δολοφονία των εργατών.
Εμπορεύονται αγρίως το αποτρόπαιο γεγονός και με μεγαλύτερο σπαραγμό τα ποικίλα «παπαγαλάκια» του καπιταλιστικού συστήματος. Κάποιοι μπλόκερ μάλιστα, ιδιαίτερα των διαπλεκόμενων πολιτικών σκοπιμοτήτων, αφήνιασαν: Αυτοπροβάλλονται και αυτοδιαφημίζονται σαν οι φάροι των «αποκαλύψεων».

Μόνο που πέρα από τη δραματοποίηση του συμβάντος, τα εμπορικά δάκρια και τη μικροκομματική σκοπιμότητα ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ δεν αναδεικνύουν.

Οι πραγματικές πηγές της δολοφονίας των εργατών μένουν στο απυρόβλητο. Η καπιταλιστική, οικονομική εξουσία και οι πολιτικές της (το σύνολο του κυβερνητικού οικοδομήματος) δεν αποκαλύπτονται, ούτε αναιρούνται.

Δεν ψελλίζουν ούτε τα απλά, αυτά που ζουν οι εργάτες σε αυτό το αποτρόπαιο καπιταλιστικό καθεστώς:


α).
Είναι το κεφάλαιο ο βρικόλακας, ο Μολώχ που κλέβει από τους εργάτες ΟΧΙ ΜΟΝΟ τον ελεύθερο αέρα, τον ήλιο, την τροφή, τον ύπνο και την υγεία, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ. Είναι το κεφάλαιο και το κράτος του που δολοφονεί τους εργάτες.

β). είναι το κεφάλαιο και η κερδοσκοπική του αδηφαγία που δολοφονούν ΟΧΙ μόνο φυσικά, αλλά και πνευματικά και ηθικά τους εργαζόμενους.

γ). Είναι το καπιταλιστικό κεφάλαιο που κομματιάζει τον εργαζόμενο και γενικά τον άνθρωπο, που του αφαιρεί το χρόνο για μόρφωση, για διανοητική ανάπτυξη, για κοινωνικές σχέσεις.

δ). Είναι ο καπιταλιστικός καταμερισμός της εργασίας που ακρωτηριάζει τον εργαζόμενο τον καθιστά γρανάζι της μηχανής και μισθωτό δούλο, υποταμένο στον ελεεινό δεσποτισμό των ιδιοκτητών.

Το να θρηνείς και να κραυγάζεις για τα εργατικά ατυχήματα και τις δολοφονίες των εργατών, χωρίς ταυτόχρονα να καταγγέλλεις αυτό το άθλιο και απάνθρωπο σύστημα, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από κυνική εμπορία του δράματος και του πόνου, ελεεινή δημαγωγία.


Και γίνεται ακόμα πιο αποκρουστικό να αποδέχεσαι το καπιταλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα να κραυγάζεις ηθικολογικά και μικροκομματικά για τους φόνους των εργατών: Να εμπορεύεσαι τους φόνους.

Και αυτό το λέτε «ελευθερία της άποψης». «Ελευθερία» της δημαγωγίας είναι, της εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου δράματος, του πόνου και της φρίκης, ακριβώς στα ίδια (αν όχι και χειρότερα) διαφημιστικά κλισέ των ΜΜΕ







Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 26, 2008 7:58 am    Θέμα δημοσίευσης: παρκομετροφάγος Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
παρκομετροφάγε, σου μετέφερα εδώ τα θέματα γιατί υπάγονται στα "πολιτικά παιχνίδια της διαφθοράς".
ΕΤΣΙ δίνεται σαφέστερη εικόνα και με συγκεκριμένα στοιχεία, δεν διασπάται η ενότητα της σφαιρικής θεώρησης.



Β’ ΕΚΔΟΣΗ
Έδωσαν 80% αύξηση στους μισθούς των δικαστών
25 Ιουλίου 2008, 15:31
Μιχάλης Παπανίδης
Οι εργαζόμενοι πτωχαίνουν, οι δικαστικοί απολαμβάνουν αυξήσεις σχεδόν 80% και κάποιοι άλλοι περιμένουν τη… σειρά τους.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς σε τέτοιο βαθμό, που δεν χωρούν ερμηνείες. Έχει ανάγκη τους δικαστές και προχωρά σε υπέρογκες αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων, αδιαφορώντας εάν προκαλεί την κοινωνία, που στενάζει από την ακρίβεια και βλέπει να εισοδήματα της να μειώνονται και από την «έκρηξη» του πληθωρισμού.
Οι τροπολογίες που κατέθεσε αιφνιδίως χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, έχουν όμως μια άλλη ακόμη πιο «πονηρή» διάσταση, που προς το παρόν ελάχιστα έχει φωτιστεί από τη δημοσιότητα.
Στην πρώτη με στόχο την... ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση του έργου της ελληνικής δικαιοσύνης –σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με ανοικτά πολλά πολιτικο-δικαστικά μέτωπα, αυξάνονται έως και σχεδόν διπλασιάζονται οι μισθοί των δικαστών!
Προβλέπονται, δηλαδή, γενναίες αυξήσεις όχι μόνον για τους εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και για το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τους συνταξιούχους. Συνολικά, το δημόσιο θα δαπανήσει 195 εκατ. ευρώ, προκειμένου για παράδειγμα, να αυξηθεί ο μισθός του πρωτοδίκη από 1.155 ευρώ σε 2.067 ευρώ.
Παράλληλα, αυξάνονται οι μισθοί των δικαστικών αντιπροσώπων (αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό των μισθών του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), οι αποδοχές των εφετών, εισηγητών του ΣτΕ, συμβούλων Επικρατείας, των ειρηνοδικών και των αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, ενώ αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω και επιδόματα – αποζημιώσεις εξόδων παράστασης.
Που είναι η «παράπλευρη απώλεια»;
Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία είναι αλληλένδετες, με αποτέλεσμα πάντα οι αποδοχές των βουλευτών να εξομοιώνονται με τις αποδοχές των δικαστών…
Η τροπολογία ψηφίστηκε και οι βάσεις για την… απογείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων μπήκαν.
Την ίδια ημέρα με άλλη τροπολογία προκαλείται ακόμη περισσότερο ο κόσμος της εργασίας και της παραγωγής. Ψαλιδίζονται οι μισθοί και κόβονται τα επιδόματα των νεοπροσλαμβανόμενων στις ΔΕΚΟ, ενώ ελαστικοποιούνται –στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα– οι εργασιακές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, κυρίως δε στις ελλειμματικές, όπως κατά κύριο λόγο είναι ο ΟΣΕ και οι ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΟΑΣΕ, ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) και ΕΑΒ, αλλά και στην κρατικά επιχορηγούμενη Ο.Α., δεν έχουν υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η κατάθεση της τροπολογίας εξηγεί τη στάση που κρατούσαν έως πρότινος οι διοικήσεις, οι οποίες σχεδόν αδιαφορούσαν στις εκκλήσεις τους για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τώρα, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό άλλους όρους και κυρίως υπό την... επίβλεψη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, η οποία και θα καθορίσει το ύψος των αυξήσεων, που προφανώς, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, θα είναι χαμηλότερες και από αυτές της εισοδηματικής πολιτικής για το 2008. Και η γενική εισοδηματική πολιτική όμως είναι χαμηλότερη του πληθωρισμού, που επισήμως τρέχει στα όρια του 5%, ενώ οι πραγματικές αυξήσεις τιμών διαμορφώνονται σε διψήφια ποσοστά.
Εκείνοι όμως που πληρώνουν πραγματικά τη… νύφη είναι οι νέοι άνθρωποι, οι νεοπροσλαμβανόμενοι. Εξαιρούνται από τους ισχύοντες κανονισμούς εργασίας και οι συμβάσεις εργασίας τους θα είναι πλέον, συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Όσα ισχύουν για επιδόματα, υπερωρίες, άδειες και γενικότερα δικαιώματα που θα έχουν οι παλαιοί εργαζόμενοι, καταργούνται. Οι προσλήψεις θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ (αποκτούν προβάδισμα τα «γαλάζια παιδιά), ενώ οι απολύσεις θα είναι ελεύθερες, στο πλαίσιο του 2% κάθε μήνα.
Έτσι, η κοινωνία μας αποκτά ακόμη περισσότερες ταχύτητες. Τα ρετιρέ δικαστικών και βουλευτών σχεδόν διπλασιάζουν τις αποδοχές τους, οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται από τον πληθωρισμό και μέσα στις ΔΕΚΟ δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με τελείως διαφορετικές σχέσεις εργασίας, παρά το ότι θα απασχολούνται στις ίδιες ειδικότητες.

http://www.zougla.gr/news.php?id=5398
_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Ροβεσπιέρος στις Σαβ Ιούλ 26, 2008 8:04 am, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 26, 2008 8:00 am    Θέμα δημοσίευσης: παρκομετροφάγος Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Όπως αντιλαμβάνομαι το παραπάνω δημοσίευμα, περιγράφει την παραβίαση του ελληνικού συντάγματος στα άρθρα 4, 22 και 103.
Έχω την άποψη, ότι οι έντιμοι δικαστές της Ελλάδος και θεματοφύλακες του συντάγματος θα απορρίψουν τις αυξήσεις που τους προσφέρει ο υπουργός οικονομικών. Και θα ασκήσουν ποινική δίωξη εναντίον του για απόπειρα δωροδοκίας…
εάν πρόκειται για δώρο.
_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΜΟΥΡΑΛΩΦ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 26, 2008 8:20 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Να που διαφέρει το ΚΚΕ από όλους τους άλλους που εμπορεύονται, ηθικολογόντας με αφαιρέσεις, τη δολοφονία των εργατών
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4657766&publDate=26/7/2008

.





Οι δολοφόνοι έχουν όνομα


Για τους υπαίτιους του προχτεσινού μακελειού στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για τους δολοφόνους των 8 εργατών στ' αμπάρι του «Friendship Gaz», για τους μακελάρηδες της εργατικής τάξης και τους μηχανισμούς τους, που χτες προσπάθησαν εκ νέου να ματοκυλίσουν το λιμάνι, χτυπώντας τους συναδέλφους των νεκρών, για την εργοδοσία και τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων της, μια μόνο απάντηση υπάρχει: Να πάρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Να τους ξεπατώσουν συθέμελα από την εξουσία. Και μ' αυτό το στόχο πάλης να δέσουν τον καθημερινό τους αγώνα για δουλειά με ασφάλεια, για ικανοποιητικό μεροκάματο με δικαιώματα.

Το κεφάλαιο και τα κέρδη του στάζουν αίμα από την κορυφή ως τα νύχια. Αυτό μαρτυρούν οι χιλιάδες νεκροί και σακατεμένοι στους τόπους δουλειάς κάθε χρόνο. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η ολοένα και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση φτηνού ανειδίκευτου προσωπικού, η παντελής απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η συνειδητή απογύμνωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, μα πάνω από όλα η οικοδόμηση από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού μιας νομοθεσίας πλήρως υποταγμένης στην εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των καπιταλιστών, είναι η κρεατομηχανή που αλέθει τη δύναμη, την ακεραιότητα, την ίδια τη ζωή του εργάτη.

Τώρα, την ώρα της οργής, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν με ακόμα πιο καθαρό μυαλό: Αυτοί που δολοφόνησαν τους 8 στο Πέραμα, αυτοί που δολοφονούν κάθε χρόνο στη χώρα μας πάνω από 100 εργάτες και αφήνουν σακάτηδες και μόνιμα ασθενείς από επαγγελματικές ασθένειες εκατοντάδες και χιλιάδες, είναι οι ίδιοι που την επομένη έπνιξαν με δακρυγόνα το Λιμάνι. Απέδειξαν και πάλι ότι ο ηθικός και ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος είναι η εργοδοσία, η κυβέρνηση και τα κόμματά της. Γιατί, όλοι τους είναι μια παρέα. Πάνε μαζί, όπως το νύχι με το κρέας. Αυτοί που αφήνουν ασύδοτους τους εργοδότες, αυτοί που στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας έχουν διαθέσει ελεγκτές λιγότερους από τα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι οι ίδιοι που τώρα ετοιμάζονται να πετσοκόψουν τη λίστα των ΒΑΕ, να καταδικάσουν σε αργό θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες. Είναι οι ίδιοι που νομοθετούν το 65ωρο, τους αντιασφαλιστικούς νόμους, τη «διευθέτηση».

Αυτές τις στιγμές όλοι κρίνονται. Και είναι υπόλογοι στην εργατική τάξη όσοι μπροστά στις σορούς των 8 παλικαριών επιχειρούν να αποδώσουν το μακελειό στην «κακιά την ώρα». Είναι υπόλογοι όσοι φοβούνται ή συνειδητά αρνούνται να δείξουν με τεντωμένο το δάκτυλο το δολοφόνο, το κεφάλαιο και την πολιτική που το υπηρετεί. Είναι υπόλογοι εκείνοι που μόλις τα φώτα σβήσουν, θα γυρίσουν στα γνωστά τους λημέρια, εξωραΐζοντας μια δολοφονική πολιτική που δε φτιασιδώνεται, παρά μόνο ανατρέπεται.
Επιστροφή στην κορυφή
ΜΟΥΡΑΛΩΦ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 26, 2008 8:33 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4657586&publDate=26/7/2008



Στο εδώλιο η θέση τους

Κροκοδείλια δάκρυα εξίσου υποκριτικά με αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν τα δάκρυα που έχυσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ για το νέο έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Μόνο συλλυπητήρια στους συγγενείς και λόγια συμπάθειας μοίρασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για «την απώλεια των ανθρώπινων ζωών», αποφεύγοντας βέβαια να μιλήσει για έγκλημα -«είχαμε μια τραγωδία», είπε άχρωμα. Ξύνοντας πληγές και προκαλώντας την οργή των εργαζομένων ο εκπρόσωπος προχώρησε ακόμα περισσότερο, διαπιστώνοντας με περίλυπο ύφος ότι «η τραγωδία αυτή δείχνει την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα»(!). Φτάνει πια η κοροϊδία! Κοίτα ποιος μιλάει... Μόνο στο διάστημα 2000 - 2005 καταγράφηκαν επίσημα πάνω από 33.000 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία 851 ήταν θανατηφόρα.. Μόνο στην πενταετία 1997 - 2002 της πράσινης διακυβέρνησης η Ζώνη του Περάματος έγινε ο τάφος για τουλάχιστον 11 εργάτες...

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι στο εδώλιο μαζί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Πρέπει να λογοδοτήσουν στους εργάτες και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει..
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 27, 2008 5:56 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4658613&publDate=27/7/2008

«Το γκαζάδικο των ευθυνών»
Της Λιάνας Κανέλλη


Εχω σιχαθεί δυο λέξεις στην Ελλάδα. Τις ακούω και μου γυρίζουν τ' άντερα. Απόδοση ευθυνών. Συνήθως τις αποδίδει η τάξη που τις έχει και γι' αυτό δεν υπάρχουν ποτέ. Οκτώ νεκροί, τέσσερις σακατεμένοι, δυο-τρεις πραγματογνώμονες στα τηλεοπτικά παραθύρια και ύστερα η εικόνα των νεκρών που δεν είδαμε ποτέ, χάνεται πίσω από τα δακρυγόνα σε εκείνα τα Ηλύσια Πεδία ή καλύτερα Ηλίθια Πεδία της αστικής μακαριότητας των θεσμών. Τα δακρυγόνα πάντα κρύβουν τους υπεύθυνους γιατί στόχο έχουν να θολώσουν το μάτι του εργάτη, του λιμενεργάτη που γυαλίζει από οργή.

Στον τρόπο που παρουσιάζονται τα θύματα έρχεται το δεύτερο κύμα οργής. Πέντε Ελληνες, ένας Αρμένιος, ένας Ρωσοπόντιος, ένας Φιλιππινέζος, λες και έχει σημασία η εθνικότητα του νεκρού, το τίμημα στο Πέραμα που έχει γίνει πέρασμα του Αχέροντα και της φτώχειας εδώ και δεκαετίες. Γαλαζοπράσινες δεκαετίες. Αμέσως μετά οι ευθύνες προσανατολίζονται. Το αόρατο δάχτυλο της τάχαμου δήθεν μαζικής ενημέρωσης μισοδείχνει τους ίδιους τους νεκρούς ως υπεύθυνους. Δεν είχανε καθαρίσει καλά τ' αμπάρια. Η απελπισία της φτώχειας τους κάνει να δέχονται να δουλεύουν χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Και στο τέλος οι ναυτεργάτες εμποδίζουν τις ηθικές καλές, άψογες λιμενικές, εργολαβικές, εργοδοτικές αρχές, να ελέγξουν τη Ζώνη ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν το μεροκάματο του τρόμου, καμιά πενηνταριά εργάσιμες το χρόνο δηλαδή, ανενόχλητοι από εποπτεία.

Οχι δεν πήρε φωτιά το Πέραμα. Δεν έγινε μαζική κοινωνική έκρηξη για τους οκτώ εργατικούς τάφους που άνοιξαν. Δε ματαιώθηκε η γιορτή της Δημοκρατίας. Τόσος κόπος, τόσο χρήμα μη χαθείκαι του Αλέξη το σήμα αφού ο ΣΥΝ σε παίρνει από το χέρι, σε βγάζει από το κομμωτήριο και σε πάει στους κήπους της προεδρικής ΕΔΕΜ και σου μεταφράζει το μήνυμα της διαφθοράς που εσύ όμορφη κομμώτρια από τη Σιέρα Λεόνε πρέπει να δώσεις στη χαροκαμένη Αρμένισσα, στη χήρα Φιλιππινέζα, στην ορφανή Ρωσοπόντια, στα πέντε κλεισμένα ντόπια σπίτια. Δέκα εργάτες νεκροί. Θάνατοι μεικτοί, ελληνικοί και αλλοδαποί και μια Αφρικάνα στη δεξίωση, παρηγοριά στην τάξη σαν ώσπου να βγει η ψυχή της.

Δεν είναι το σύστημα πoυ μπερδεύει τις αναθυμιάσεις του γκαζάδικου με τα δακρυγόνα. Δεν είναι το σταυρόλεξο που λύθηκε με λάθος τρόπο. Είναι το κεφάλαιο που πριν αποδώσει ευθύνες έχει κοστολογήσει τη ζωή κατά τάξεις. Φθηνή. Ναυτεργάτης. Ακριβή. Ναύλος. Η ερώτηση πικρή και κουφή σαν το θάνατο: Ηταν ελληνικών συμφερόντων το πλοίο; ρωτά ο σπουδαρχίδης της αλτερνατίβας της δημοσιογραφίας που γιορτάζει τη δημοκρατία με τις αναμνήσεις του Πατακού. Ακριβή η ζωή του. Επιβίωσε και της δημοκρατικής φυλακής γιατί δε δούλεψε στα αμπάρια του γκαζάδικου. Ευθύνες πάντως θα αποδοθούν. Κάποιος Πατακός θα αναλύει τη δικτατορία του και κάποιος αφεντικός τα μοιραία λάθη των περιστασιακών ναυτεργατών των οποίων γνωρίζει μόνο την εθνικότητα. Πώς το είπε ο Βουλγαράκης, ο υπουργός, το θανατικό; Περιστατικό. Τάφοι ανοίξαν, θέμα λήξαν... Οι μετεωρολόγοι άλλωστε έχουν προτεραιότητα λόγω καιρού και τουρισμού.
_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες