Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Γη των Βουνών, των Νησιών και της Φωτιάς.

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Σεπ 12, 2009 12:36 pm    Θέμα δημοσίευσης: Γη των Βουνών, των Νησιών και της Φωτιάς. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Το παρακάτω κείμενο είχε γραφτεί την περίοδο των θερινών πυρκαϊών. Το δημοσιεύω τώρα, με κάποια καθυστέρηση, για την οποία ζητώ την κατανόηση σας.



Γη των Βουνών, των Νησιών και της Φωτιάς.

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης

Ο μεγάλος Πορτογάλος θαλασσοπόρος Μαγγελάνος διασχίζοντας το Αρχιπέλαγος του νησιωτικού συμπλέγματος στο απώτατο άκρο της Νοτίου Αμερικής και αντικρίζοντας της μεγάλες φωτιές, που είχαν ανάψει-πιθανόν για να ζεσταθούν-οι ιθαγενείς της περιοχής, ονόμασε την τελευταία ως Γη του Πυρός.

Αλλά για ποιο λόγο κάνω αυτή την εισαγωγή και γιατί ενδιαφέρει τον αναγνώστη μας αυτή η μικρή ιστορία περί της ονοματοδοσίας του άκρου του κατοικημένου κόσμου; Όχι φυσικά για να κάνω επίδειξη ιστορικών γνώσεων.

ΜΆ ενδιαφέρει να αναδείξω τούτο. Αν στην θέση του υπαρκτού, αλλά μακαρίτη πλέον Πορτογάλου εξερευνητή, τοποθετούσαμε έναν φανταστικό εξερευνητή, ο οποίος για κάποιον λόγο άγνωστο προς εμάς, τώρα μόλις ανακάλυπτε τις ηπείρους χρησιμοποιώντας, κατά την προτίμησή μας, ένα ιπτάμενο μέσον και ο οποίος την περίοδο τούτη (καλοκαίρι) πετούσε υπεράνω της Ελλάδας, ποια θα ήταν η πρώτη του εικόνα για τον γεωγραφικό αυτόν χώρο; Όπως και ο Μαγγελάνος τότε, το πρώτο που θΆ αντίκριζε θα ήταν φλόγες και καπνοί.

Πετώντας αργά και κάπως νωχελικά πάνω από την ελληνική γη με πρόθεση να καταγράψει, ως καλός εξερευνητής, λεπτομερειακά τα πρώτα κατατοπιστικά και χαρακτηριστικά στοιχεία της νέας γης, που ανακάλυψε, θα σημείωνε στο ημερολόγιο του τα εξής περίπου:

«…Την επόμενη μέρα πέταξα προς τα ανατολικά υπολογίζοντας ότι θα συναντούσα τον ωκεανό. Ο υπολογισμός μου αυτός αποδείχθηκε μάλλον ερασιτεχνικός και σύντομα διαψεύστηκε. Γρήγορα αντίκρισα μπροστά μου μια χερσόνησο, η οποία κατέληγε σε μια χώρα με πολλούς ορεινούς όγκους και χιλιάδες νησιά, νησάκια και νησίδες. Θέαμα εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς την αντίθεση των δυο αυτών γεωγραφιών. Από την μια βουνά τραχιά και δύσβατα να διατρέχουν κατά μήκος όλη την χώρα και απέναντι γαλάζια θάλασσα και νησιά! Ο θεός όταν έχει κέφια πραγματικά μεγαλουργεί!

Όμως, παρά την καταπληκτική αυτή γεωδιαμόρφωση, δεν φαίνεται να είναι ευχάριστή η διαμονή στην χώρα αυτή. Το πρώτο πράγμα, το οποίο μού έκανε εντύπωση ήταν οι ψηλοί καπνοί, που υψώνονταν πάνω από τα υπερήφανα βουνά και τις όμορφες ακτές του τόπου τούτου. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο μου, για να διακρίνω καλύτερα τα πράγματα, είδα ότι πλείστο μέρος της χώρας ήταν φλεγόμενο. Σκέφτηκα ότι ίσως επρόκειτο για ηφαιστιογενή δραστηριότητα, πράγμα που θα δικαιολογούταν και από την γεωγραφία της χώρας. Πάλι η σκέψη μου αποδείχτηκε λάθος. Παρατηρώντας καλύτερα και εστιάζοντας ανά περιοχή διαπίστωσα ότι καιγόταν η βλάστηση. Παρατήρησα ότι οι κάτοικοι της χώρας αυτής είχαν επιστρατεύσει διάφορες ομάδες που προσπαθούσαν με εκτοξεύσεις νερού να κατασβέσουν τις φλόγες. Σχεδόν αμέσως, αρκετά πόδια κάτω από το σκάφος μου είδα και την χρήση ιπτάμενων μέσων (αρκετά διαφορετικών από το δικό μου) στην προσπάθεια πυρόσβεσης.

Θλίψη με κατέλαβε βλέποντας όλα αυτά να συμβαίνουν κάτω από τα πόδια μου δίχως να μπορώ να βοηθήσω. Πραγματικά θα ήθελα να μάθω ποια συμφορά χτύπησε την θύρα αυτών των δύστυχων ανθρώπων και της όμορφης χώρας τους. Ίσως στις περιοχές αυτές του κόσμου, που εμείς μόλις τώρα ανακαλύπτουμε, η γη να αναφλέγεται ανά διαστήματα εξαιτίας της φύσης της ή για άλλη αιτία, την οποία μού είναι αδύνατον τούτη τη στιγμή να φανταστώ. Μακάρι οι άνθρωποι, οι κάτοικοι της χώρας αυτής να αντιμετωπίσουν σθεναρά την συμφορά, που τους έπληξε.

Εν τω μεταξύ, προσέγγισα τα νησιά και το πέλαγος. Είναι χιλιάδες οι σταγόνες γης μέσα σε τούτη την θάλασσα. Αλλά, να!, πέρα από τα νησιά διακρίνω κι άλλη γη. Είμαι βέβαιος ότι μετά ακολουθεί ο ωκεανός. Όσο για την χώρα, που αφήνω σιγά σιγά πίσω μου έμεινε μόνο να προσθέσω ή καλύτερα να της δώσω ένα όνομα, το οποίο εύχομαι να καθιερωθεί και στους χάρτες, που θα φτιαχτούν στην πατρίδα, για όλες αυτές τις ανακαλύψεις. Ας την αποκαλέσουμε, Γη των Βουνών, των Νησιών και της Φωτιάς!»


Αυτά περίπου θα κατέγραφε ο ιπτάμενος εξερευνητής μας για την χώρα μας καθώς θα την αντίκριζε από ψηλά. Αλλά, φευ, σχημάτισε λανθασμένη εντύπωση περί των πυρκαγιών. Φαίνεται η φαντασία του δεν θα μπορούσε να πλάσει ιστορίες για εμπρηστές-οικοπεδοφάγους, για εμπρηστές-πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, για εμπρηστές-κατοίκους περιοχών, για εμπρηστές-κρατικούς υπαλλήλους, για εμπρηστές εργολάβους. Μόνο που δυστυχώς η ελληνική φαντασία όχι μόνο πλάθει τέτοιες ιστορίες, τις πραγματώνει κιόλας!

Για επικοινωνία ioanmargetis@yahoo.gr
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες