Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
16 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ντού στην κατοχική βουλή
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 30, 2015 5:53 pm    Θέμα δημοσίευσης: 16 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
16 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ
(από το Δημοψήφισμα στο νέο Μνημόνιο)
Του Γιάννη Μαύρου

1. Το μεγάλο ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου καλούμαστε να καταστήσουμε αφετηρία νέας Μεταπολίτευσης, απαρχή της απελευθέρωσης της Χώρας και ανασυγκρότησής της.

2. Το νόημά του, μέσα στις απαράδεκτες συνθήκες τρομοκρατίας και πιστωτικής ασφυξίας που διεξήχθη, ήταν σαφέστατα όχι στο Ευρώ πάση θυσία (πράγμα που πολύ διαφέρει από το σκέτο όχι στο Ευρώ), ήταν πράξη αντίστασης και αξιοπρέπειας που παραπέμπει στις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας.

3. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκφρασμένη με δημοψήφισμα βούληση του Ελληνικού Λαού είναι δεσμευτική τόσο για την Κυβέρνηση όσο και τη Βουλή και ανατρέπεται μόνο με άλλο δημοψήφισμα.

4. Και όμως, από την επαύριο της 5ης Ιουλίου, ζήσαμε και ζούμε ένα συνεχές πραξικόπημα, την φαλκίδευση και ανατροπή του αποτελέσματος, την απροκάλυπτη μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ (στο Ευρώ πάση θυσία), με πρωτεργάτες τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συναυτουργούς τους προέδρους και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των λοιπών κομμάτων, με την εξαίρεση του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, της Προέδρου της Βουλής και των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

5. Η “συμφωνία” των Βρυξελλών απλώς επισφράγισε το πραξικόπημα που είχε ήδη συντελεστεί στο Προεδρικό Μέγαρο στη σύσκεψη των αρχηγών της 6ης Ιουλίου και σηματοδότησε πανταχόθεν την πλήρη διάσταση μεταξύ του πολιτικού συστήματος της Χώρας και του Ελληνικού Λαού, γεγονός που καθιστούσε και καθιστά το πρώτο όμηρο ή όργανο του καθεστώτος κατοχής της Χώρας. Οι αντισυνταγματικές “αποφάσεις” - “νόμοι” της Βουλής αποτελούν εύγλωττα και αδιάψευστα τεκμήρια για του λόγου το αληθές.

6. Υπό τις συνθήκες αυτές η όποια “διαπραγμάτευση” του Πρωθυπουργού συνιστούσε παρωδία αν όχι κοροϊδία, πόσω μάλλον που την ίδια ώρα οι τρείς όψιμοι ‘σωματοφύλακές’ του βυσσοδομούσαν στις Βρυξέλλες επιδιδόμενοι σε παράπλευρες “διαπραγματεύσεις” και καλώντας τον δημόσια να ...τελειώνει ...

7. Το σκηνικό του παραλόγου ή της όπερα μπούφα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι κανείς δεν πιστεύει ότι το τρίτο Μνημόνιο που συνομολογήθηκε υπό αυτές τις συνθήκες συνιστά βιώσιμη συμφωνία, πόσω μάλλον έντιμη ή αξιοπρεπή!

8. Αντίθετα, κατά γενική ομολογία, το 3ο Μνημόνιο συνεχίζει και εντείνει την οικονομική καταστροφή βαθαίνοντας την ύφεση, διαλύοντας το κοινωνικό κράτος, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία και αυξάνοντας το χρέος, ενώ ουδόλως αποκλείει, ίσως μάλιστα επισπεύδει, bail in και Grexit στο μέλλον με δυσμενέστερους όρους. Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι η αύξηση της ανεργίας, η εντεινόμενη φτωχοποίηση όχι μόνο των λαϊκών στρωμάτων αλλά και της μεσαίας τάξης και η συνεχιζόμενη υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής, τα ατομικά και οικογενειακά δράματα και η γενικευμένη ανασφάλεια.

9. Οι παραπάνω εξελίξεις συνιστούν στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της “ευρωπαϊκής αριστεράς” διαψεύδοντας πανηγυρικά δύο θεμελιώδεις, ‘ταυτοτικές’ θα έλεγα, θέσεις της ιδεολογικοπολιτικής του συγκρότησης: πρώτον την δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής στη λιτότητα πολιτικής εντός της ΕΕ και -κυρίως- της Ευρωζώνης και, δεύτερον, τη δυνατότητα να επιτευχθεί αυτό από ‘κυβέρνηση της αριστεράς’.

10. Το χειρότερο είναι ότι η επιχειρούμενη ‘μετάλλαξη’ ή ‘προσαρμογή’ του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί όχι μόνο στη διάσπασή του και στην απώλεια της ηθικής και πολιτικής του ηγεμονίας αλλά στη διάψευση της ελπίδας του κόσμου που τον υποστήριξε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών γενικώτερα και την ενίσχυση της άποψης ότι “όλοι ίδιοι είναι”.

11. Είναι επιτακτική ανάγκη να θέσουμε και να απαντήσουμε δύο βασικά ερωτήματα: πώς φτάσαμε ως εδώ και κατά πόσο αυτό ήταν αναπόφευκτο. Σχετικά με το πρώτο να εξετάσουμε την επιλογή της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, την υποβάθμιση της ανάγκης ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος, την αποφυγή κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου πάνω στα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής όπως το Ευρώ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κλπ και βεβαίως την απουσία σοβαρής επεξεργασίας Plan B, όχι ώς σχεδίου επί χάρτου εν κρυπτώ αλλά ως θεσμικά κατοχυρωμένων προπαρασκευαστικών πράξεων. Να εξετάσουμε επίσης την πορεία της διαπραγμάτευσης καθ’ εαυτής, από τις βόλτες και τις δηλώσεις Βαρουφάκη με τις παραχωρήσεις άνευ ανταλλάγματος (αποσιώπηση της διαγραφής του χρέους και υιοθέτηση της οικονομικοτεχνικής ατζέντας του Eurogroup περί πρωτογενών πλεονασμάτων κλπ) και την συνθηκολόγηση της 20/2 (αναγνώριση χρέους, αποφυγή μονομερών ενεργειών, απουσία χρηματοδότησης) μέχρι τις απρόσκοπτες μέχρι τέλους πληρωμές τοκοχρεωλυσίων, τις ακατανόητες συνεχείς δηλώσεις αισιοδοξίας περί επικείμενης συμφωνίας και τέλος την ατιμωτική απόσυρση Βαρουφάκη.

12. Το ερώτημα σχετικά με το αναπόφευκτο ή μη της πορείας και της κατάληξης της διαπραγμάτευσης παραπέμπει στο σκάκι. Αν κάνεις λάθος κινήσεις και ‘κλειστείς’, από ένα σημείο και μετά δεν έχεις επιλογές και οι κινήσεις σου είναι πλέον υποχρεωτικές. Είναι φανερό ότι αν εξ’ αρχής η Κυβέρνηση είχε ακολουθήσει ‘επιθετική’ τακτική, αν είχε κάνει στάση πληρωμών, λογιστικό έλεγχο δημοσίου χρέους, διεκδίκηση γερμανικών οφειλών,εθνικοποίηση τραπεζών, έλεγχο στις κινήσεις κεφαλαίων καθώς και εξάντληση των θεσμικών ρυθμίσεων για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας εντός Ευρώ, θα διαπραγματευόταν από θέσεως ισχύος και θα είχε τη συντριπτική στήριξη του Ελληνικού Λαού και την αλληλεγγύη όλων των λαών του κόσμου.

13. Το ερώτημα γιατί δεν το έκανε, όπως και το γιατί δέχθηκαν να προσυπογράψουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική που δεν πιστεύουν, πρέπει να απαντηθούν τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τους Υπουργούς στα πλαίσια της ανάληψης και του καταλογισμού ευθυνών για την παραβίαση του Συντάγματος και την αθέτηση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης και την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους. Ξενίζει και προβληματίζει το γεγονός ότι όχι μόνο τούτο δεν συμβαίνει αλλά επιχειρείται θρασύτατα να ενοχοποιηθεί κάθε κριτική, να υποστηριχθεί ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, την ίδια στιγμή μάλιστα που αναγνωρίζεται ότι η “λύση” που δόθηκε δεν είναι βιώσιμη!

14. Ακόμη και μετά το Δημοψήφισμα υπήρχε η δυνατότητα, αν βέβαια είχαμε να κάνουμε με εντολοδόχους του Ελληνικού Λαού και όχι πραξικοπηματίες, να διεξαχθεί πραγματική διαπραγμάτευση, από ενισχυμένη θέση λόγω του συντριπτικού 62% και με το ενδεχόμενο της παραίτησης της Κυβέρνησης, του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού και της προκήρυξης, σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, νέου δημοψηφίσματος, με το ερώτημα πλέον της παραμονής ή μη στο Ευρώ πάση θυσία. Ποιός αμφιβάλλει ότι μια τέτοια έντιμη και περήφανη στάση της ελληνικής πλευράς θαστηρίζονταν από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού και θα ενέπνεε τον σεβασμό των αντιπάλων μας και θα τους καθιστούσε διαλλακτικούς;

15. Εδώ που φτάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιλέξει αν θα ‘νομιμοποιήσει’ το πραξικόπημα της ηγεσίας του, όπως έπραξε κατά πλειοψηφία η κοινοβουλευτική του ομάδα, οδηγώντας έτσι το κόμμα στα πρόθυρα της διάσπασης, ή αν θα επιβάλλει, έστω και τώρα, αλλαγή πολιτικής και ενδεχομένως και ηγεσίας. Μέση οδός πλέον δεν υπάρχει.

16. Ο Πρωθυπουργός και οι υποστηρικτές του προβάλλουν την ανάγκη να διασφαλιστεί η ‘ενότητα του κόμματος’. Πέρα από το γεγονός ότι αυτή η ενότητα δεν μπορεί να βασίζεται στην καταστρατήγηση των αποφάσεων και των καταστατικών αρχών του κόμματος, το υπέρτατο καθήκον κάθε πολίτη -και πόσω μάλλον του Πρωθυπουργού- είναι να διασφαλίζει την ενότητα της Χώρας και του Λαού και αυτό επιτάσσει το σεβασμό στο Σύνταγμα και τη Λαϊκή Κυριαρχία. Πάνω από τον κομματικό πατριωτισμό οφείλει να θέτει τον συνταγματικό, τον εθνικό πατριωτισμό. Καλείται έστω και τώρα να το πράξει.

Αθήνα, 29/7/2015

Γιάννης Μαύρος:ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Επιστροφή στην κορυφή
ναί
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 30, 2015 6:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
"ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΜΕ ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΙ ΣΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ"




"Μου αρέσει να σου στέλνω τρία κείμενα μαζί, καπάκι το ένα στο άλλο.
Ελπίζω να μην κατάντησε αηδία.
Αν και θα αναφερθώ σε ένα ζήτημα που το κάλυψες απόλυτα σε διάφορα σχόλια σου.
Δεν είναι άλλο από την χοντροειδέστατη επίθεση που δέχεται ο Βαρουφάκης και το τρελοκομείο που έχει στηθεί μετά τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, το MEGA φαίνεται να κατέβασε βίντεο με τα δελτία ειδήσεων πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Ασχολίαστο.
Πέρασαν κιόλας σχεδόν 25 μέρες ε;
Να έχεις και τον Μπογδάνο να περηφανεύεται ότι οι δημοσιογράφοι πήγαν το ΝΑΙ από το 20% στο 40%.
Δεν ίδρωσε κανένα αυτί.
Είναι όλοι απασχολημένοι τώρα με τον Βαρουφάκη.
Ακούς απίστευτα πράγματα αυτές τις μέρες.
Νόμιζα πως το στομάχι μου είχε συνηθίσει σ” αυτά, αλλά δεν είναι έτσι.
“Ολα τα πολιτικά ζόμπι έχουν βγει παγανιά.
Δεν υπάρχει καμία άλλη φωνή σε αυτή τη χώρα, παρά μόνο η δικιά τους.
Και η επίθεση που δέχεται ο Βαρουφάκης και ο κάθε Βαρουφάκης, ξεπερνάει κάθε όριο.

Είναι απαράδεκτο δηλαδή να έχει plan B ένας υπουργός οικονομικών, όταν οι δανειστές έχουν γονατίσει τη χώρα του.
Το δε plan A είναι αψεγάδιαστο, χάρμα οφθαλμών, η καλύτερη συμφωνία όλων των εποχών.
Δεν βλέπει κανείς το λόγο να το κριτικάρει.
Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ξεπούλημα της χώρας, άρση πλειστηριασμών: τέλειο λέμε.
Ο Καμμένος μέχρι το δημοψήφισμα έσκιζε τα ρούχα του για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
Κανένα πρόβλημα τώρα που εκχωρήθηκε και το τελευταίο σταγονίδιο ανεξαρτησίας.
Είμαστε επίσημα και με τη βούλα η καλυτερότερη αποικία χρέους.
Και στο επίκεντρο των επικρίσεων μόνο ο Βαρουφάκης γιατί δεν προσκύνησε.

Για την υπογραφή του μνημονίου σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, δεν άνοιξε ρουθούνι.
Για τις πρωθυπουργικές θητείες Μητσοτάκη, Σημίτη και Καραμανλή, στα χέρια των οποίων εκτοξεύθηκε το χρέος και μαγειρεύτηκαν δημοσιονομικά, δεν άνοιξε ρουθούνι.
Για το PSI και την καταστροφή που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν άνοιξε ρουθούνι.
Για τα υπέρογκα ποσά που έχουν χαριστεί σε Hellas Power, Energa, Hochtief, El Dorado Gold, ΜΜΕ, σε τράπεζες και Siemens μεταξύ άλλων, δεν άνοιξε ρουθούνι.
Για το ξεπούλημα του Ελληνικού και του Mall στον κύριο Λάτση, δεν άνοιξε ρουθούνι.
“Οπως δεν θα ανοίξει ρουθούνι για τα αίσχη που θα ακολουθήσουν.

Ήδη η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σιωπά στις επιθέσεις που δέχονται απ” όλα τα καθάρματα όσοι δεν προσκύνησαν.
Είναι πράγματι ανεκτίμητο και πέρα από κάθε φαντασία να ζητάει δικαιοσύνη ο αρχιτέκτονας του χρέους, όπως έλεγε κάποτε ο μπουμπούκος τον Καραμανλή.
Είναι ανεπανάληπτο να ωρύεται ο mister «Λεφτά υπάρχουν» πως δεν υπάρχουν λεφτά.
Είναι μοναδικό να ακούς πως ο ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρισε την ανάπτυξη που είχε φέρει η ΝΔ με τις ψευτοπαλικαριές που προηγήθηκαν της συμφωνίας.

“Εχουν την εντύπωση κάποιοι πως θα “ναι κάθε μέρα του Αγίου Ευρώ.
Και πως θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια το φαγοπότι τους.
“Ισως και να συνεχιστεί.
Αν προλάβουν βέβαια να κάνουν τίποτα, γιατί έχω την εντύπωση πως η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί.
Μην προεξοφλεί κανείς τίποτα για τους επόμενους μήνες, κάτι μου λέει πως τα πανηγύρια τους τελειώνουν.
Προς το παρόν θα πέφτουν όλοι μαζί σε όποιον δεν ανήκει στο μικρό τους τσίρκο.
Έχουν την εντύπωση, κιόλας, πως έχουν νικήσει.
Ίσως και να έχουν.
Στην αντίθετη περίπτωση, θα πέσει πολύ γέλιο.
Στην ανάλογη, απλά θα πέσει κάπως αργότερα, όταν θα έχουν παγώσει τα πάντα.
Δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια να δούμε πως θα πάνε τα επόμενα πέντε χρόνια.
Δεν έχει κανείς μας τη διάθεση να πετάξει μισή δεκαετία για να νοιώθει large η Τρέμη και ο Ευαγγελάτος.
Ούτε αντέχεις να ακούς για άλλα πέντε χρόνια τις υστερίες της Βούλτεψη και τις παπάτζες του Γεωργιάδη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει το στομάχι να δεχθεί τέτοια μέτρα.
Μπορεί να έχει και το στομάχι να πέσει σε αυτό το ποταπό επίπεδο πολιτικής.

Ο κόσμος δεν το έχει.
Και ο κόσμος είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Παρότι, στο μικρό τους πανηγυράκι δεν είναι καλεσμένος.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες