Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Καταστροφή τα ανοικτά σύνορα και Ευρώ για την αγροτιά

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 31, 2015 4:19 am    Θέμα δημοσίευσης: Καταστροφή τα ανοικτά σύνορα και Ευρώ για την αγροτιά Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Καταστροφή τα ανοικτά σύνορα και το Ευρώ για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα


Δεκαετίες πίσω έχει γυρίσει η παραγωγή περισσότερων αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να έχουν μειωθεί στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η διαπίστωση αυτή εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής βρίσκει φθηνά αγροτικά προϊόντα από χώρες όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Τουρκία η Μολδαβία και τα τελευταία χρόνια και την Κίνα.

Αν και φαίνεται αδιανόητο για μια χώρα με την αγροτική παράδοση της Ελλάδας, στα όσπρια φακές ρεβίθια φασόλια σκόρδα κάστανα πράσα κρεμμύδια από την Κίνα οι πατάτες Αιγύπτου, τα μήλα Αργεντινής και οι ξηροί καρποί από την Τουρκία κοκ.έχουν βάλει στο περιθώριο τα αντίστοιχα εγχώρια προϊόντα, οι καλλιέργειες των οποίων αποτελούσαν την «αιχμή του δόρατος» για τη γεωργία μας.

Ένα «κοκτέιλ» αιτιών, η κατάργηση των δασμών το ακριβό ευρώ το οποίο περιλαμβάνει το υψηλό κόστος παραγωγής, τον φθηνό ανταγωνισμό από χώρες του εξωτερικού, τα κυκλώματα των μεσαζόντων, αλλά και την Κοινή Αγροτική Παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ποσοστώσεις που βάζουν στα αγροτικά προϊόντα έχουν κάνει ασύμφορη την παραγωγή οπωροκηπευτικών και εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν αφήσει τα χωράφια τους πάνω από το 70% να είναι ανεκμετάλλευτα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν ότι αγροκαλλιέργειες σε πολλές περιπτώσεις αγροτικών προϊόντων η έκταση των καλλιεργειών έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, αν και, λόγω της τεράστιας προόδου της τεχνολογίας από τότε, δεν ισχύει το ίδιο για την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων έχουν εγκαταλειφθεί και η χώρα από εξαγωγική που ήταν του 70% τώρα εισάγει το 80% και αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή για την αγροτική οικονομία της Ελλάδας.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες