Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
ΠΑΣΟΚ: Η "κάθαρση" της διάσπασης

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Σεπ 21, 2007 6:55 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΠΑΣΟΚ: Η "κάθαρση" της διάσπασης Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην «κάθαρση» της διάσπασης

Η λογική των πραγμάτων δεν επιφυλάσσει καμιά τύχη στο ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή κρίση θα κλείσει τον κύκλο της χρεοκοπίας αυτού του κόμματος. Μπορεί αυτό να μη γίνει ΑΜΕΣΑ και να περάσει μέσα από μια διαδικασία παρατεταμένων σπασμών.
Όλα τα «υλικά» του είναι πεπαλαιωμένα και «άχρηστα». Η σημερινή κρίση έδειξε στον κόσμο ότι αποτελούν «εξαρτήματα» των ισχυρών οικονομικών κέντρων και του «εκσυγχρονιστικού» παρακράτους. Η σημερινή κρίση, μπορεί να μην έβγαλε όλες τις «ακαθαρσίες» στην επιφάνεια, αλλά έβγαλε μεγάλο όγκο της υπόγειας σήψης, ικανό να προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία και αηδία. Αυτό που κατέδειξε κραυγαλέα και καταλυτικά είναι τούτο: Ότι όλος αυτός ο «θίασος» που παίζει σήμερα στη σκηνή είναι βαθιά διαπλεκόμενος με τα μεγάλα συμφέροντα, διαβρωμένος και εκφυλισμένος πλήρως. Η κρίση της χρεοκοπίας αυτού του κόμματος έδειξε ότι αυτό το κόμμα είναι «σουρωτήρι». Όλοι οι μηχανισμοί του κεφαλαίου (μυστικοί και φανεροί-ΜΜΕ) δρουν και λειτουργούν, με τους εγκάθετους (βουλευτές-στελέχη), μέσα σε αυτό το κόμμα.
Η τύχη του ΠΑΣΟΚ, μπορεί ακόμα να μην έχει τελεσίδικα «αποφασιστεί» από τα υπερεθνικά και εγχώρια κέντρα εξουσίας, αλλά είναι προδιαγεγραμμένη. Μπορεί σήμερα να «αγωνίζονται» όλοι να κλείσουν τα «καπάκια» των οχετών, αλλά ήδη βγήκαν πολλά «κύματα» ακαθαρσιών που λάσπωσαν τους πάντες…
Όλο το ζήτημα βρίσκεται στο τι θα αποφασίσουν, μέσα στους σπασμούς της κρίσης, τα μεγάλα αφεντικά. Στους κόλπους των «ισχυρών κύκλων» υπάρχει μια διάχυτη σύγχυση και ασυμφωνία. Η ασυμφωνία εκφράζεται όχι στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, αλλά στην τακτική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στρατηγικά, τα υπερεθνικά κέντρα εξουσίας επιδιώκουν την ανασύσταση του πολιτικού χάρτη, μέσα από τις κομματικές διαιρέσεις και τις «νέες συνθέσεις». Ένα κομματικό τοπίο που να το ελέγχουν πλήρως και άμεσα, με εντολοδόχους και αχυράνθρωπους.
Στην τακτική, φαίνεται καθαρά, ότι έχουν προκύψει ασυμφωνίες. Μια μερίδα συμφερόντων που εκφράζεται μέσα από μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, επιχείρησε να καταλάβει εξ εφόδου το ΠΑΣΟΚ, με την προσχεδιασμένη (προ πολλού) «επίθεση» Βενιζέλου και να επιβάλει μια νέα κατάσταση.
Ο «αιφνιδιασμός» αυτός μάλλον απέτυχε. Η εξέλιξη αυτής της τακτικής μοιραία υποτάσσεται στα γενικά στρατηγικά σχέδια. Αν ηττηθεί, το πλέον πιθανόν είναι να «σπρωχθεί» ο Βενιζέλος σε νέο κόμμα.
Αν νικήσει ο Βενιζέλος, θα παραταθεί για μικρό διάστημα η κρίση. Η τελική, όμως κατάληξη θα είναι η «χειραγωγημένη» διάσπαση. Όχι μόνο επειδή η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ δρομολογεί και τη διάσπαση του έτερου σκέλους, της Ν.Δ., αλλά και επειδή μια τάση των κέντρων εξουσίας, θέλει να βάλει στο παιχνίδι τα ανανεωμένα «κεντροαριστερά» σενάρια στα οποία θα παίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η τάση του κεφαλαίου είναι η πλέον διορατική και ως εκ τούτου μπορεί να είναι μέσα στους κύκλους εξουσίας ακόμα μειοψηφική. Τα αμερικανικά κέντρα εξουσίας μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται.
Όλα αυτά φυσικά είναι ΓΕΝΙΚΟΙ και ΕΙΔΙΚΟΙ στόχοι των κέντρων εξουσίας, χωρίς ακόμα να «συμφωνούν» ΟΛΟΙ στα ΕΙΔΙΚΑ. Αναμένουν να καθορίσουν την στάση τους από τις «εσωκομματικές» εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Η ήττα του Βενιζέλου επιταχύνει τις εξελίξεις, προκαλεί εντάσεις, ξεμασκαρεύει ακόμα το «θίασο», κατά συνέπεια πυροδοτείται και η πολιτική σκέψη, αφυπνίζεται η συνείδηση…
_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΤΑΒΕΛΗΣ



Ένταξη: 28 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 283
Τόπος: Στύρα Ευβοίας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Σεπ 21, 2007 8:29 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ


Το γάλα χύθηκε από την καρδάρα και με τίποτα δεν μαζεύεται.
Χθες στο πολιτικό Συμβούλιο αφού βριστήκανε μετά βγήκαν …ενωμένοι!
Στο Π.Σ. όλοι «πρόσταξαν» τον Τζουμάκα να βάλει φίμωτρο. Και αυτός για το …καλό του ΠΑΣΟΚ σιώπησε!!! Προς το παρόν! Αλλά και αυτό δείχνει τον πολιτικό καιροσκοπισμό του ίδιου του Τζουμάκα. Είπε κάτι που γνωρίζουμε οι πάντες (για τους δικούς του …πολιτικούς λόγους) και τώρα το βουλώνει!!!
Ποιο γλοιώδης ο κ. Ευθυμίου: «Να σταματήσει η συζήτηση για τα συμφέροντα και τη χειραγώγηση του ΠΑΣΟΚ». Ο άμοιρος «τρέμει» το Λαμπρακιστάν!!!
Και ο Πολυζωγόπουλος τώρα θυμήθηκε ότι το Λαμπρακιστάν ζητούσε την παραίτηση του Ανδρέα. Δεν μας είπε την αρθρογραφία τότε του Σημίτη από το Λαμπρακιστάν: Για «κάθαρση» μιλούσε αυτός που στήριξε ο Πολυζωγόπουλος και όλοι οι άλλοι λωποδύτες. Αλήθεια ο ίδιος ο Γιωργάκης δεν ζητούσε κι αυτός την παραίτηση του πατέρα του και «χρίστηκε» διάδοχος από το Σημίτη; Ο Λαλιώτης και όλοι αυτοί που μιλούν σήμερα για «τρίτη τάση» (Βασούλα κλπ) δεν απέκρυψαν την επιστολή Ανδρέα εναντίον του Σημίτη και υπόγεια έβγαλαν το Σημίτη, αυτό που είχαν προστάξει τα κέντρα εξουσίας;
Αυτά και άλλα πολλά θλιβερά και εμετικά διαδραματίζονται σήμερα από ΟΛΟΥΣ!!!
Κατρακυλάνε ΟΛΟΙ στα έσχατα όρια του εξευτελισμού τους. Ο Βενιζέλος είναι ο καθρέπτης τους. Το προϊόν της σαπίλας τους. Το πιο μακάβριο πρόσωπο αυτής της παρακμής…
Το γάλα χύθηκε και δεν μαζεύεται. Χθες «αποφάσισαν» διαδικασίες «συναινετικές» και ΟΧΙ τηλεπαράθυρα και ΣΗΜΕΡΑ άναψαν τα παράθυρα!!!
Βγήκαν πάλι τα μαχαίρια…
Άρχισε πάλι να βγαίνει στον αφρό ο «πολιτισμός» τους!!!

Και σε αυτό τον πολιτικό βούρκο πρωτοστατεί το ΜΕΓΑ, με τον «γενίτσαρο» του «εκσυγχρονισμού», τον Πρετεντέρη. ΟΛΑ για ΟΛΑ για τον Βενιζέλο.
Μπίστης και Ανδρουλάκης κι αυτοί περιφέρονται για το νέο «Μεσσία» των συγκροτημάτων…
Θα φτάσουν αλήθεια στην πασαρέλα της …κάλπης;

_________________
Φωτιά και τσεκούρι όχι μόνο στους
προσκυνημένους, αλλά και στους
πράκτορες και προβοκάτορες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΤΑΒΕΛΗΣ



Ένταξη: 28 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 283
Τόπος: Στύρα Ευβοίας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Σεπ 21, 2007 8:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ξέχασα κάτι γι αυτόν τον γενίτσαρο της παρακμής, το νέο «εκλεκτό» των συγκροτημάτων.
Μας είπε λοιπόν σήμερα αυτός ο κύριος, ότι το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε, με την άνευρη αντιπολίτευση, την είσοδο του Καρατζαφέρη στη Βουλή. Τι καταχθόνια υποκρισία!!!
Ξέχασε να αναφέρει ότι τα κανάλια που τον προωθούν και ιδιαίτερα το ΜΕΓΑ, έκαναν τα ΠΑΝΤΑ για να αβαντάρουν τον Καρατζαφέρη. Ακόμα «ανακάλυψαν» κάποιον Χαραλαμπίδη στον ΛΑΟΣ και τον παρουσίασαν για το γνωστό Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ.
Σκεφτείτε πόσο αδίστακτος είναι αυτός ο κύριος!!!

_________________
Φωτιά και τσεκούρι όχι μόνο στους
προσκυνημένους, αλλά και στους
πράκτορες και προβοκάτορες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Παντελής



Ένταξη: 18 Οκτ 2006
Δημοσιεύσεις: 324

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Σεπ 22, 2007 10:54 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει

Τα κόμματα δεν υπάρχουν αφ' εαυτού τους. Ειδικά τα κόμματα εξουσίας. Υπάρχουν, λειτουργούν και δρουν για να προωθούν και να εκπροσωπούν ιδέες, προγράμματα και συμφέροντα. Ταξικά συμφέροντα.
*
Με τα κόμματα, ισχύει ακριβώς η ίδια σκέψη που διατύπωνε ο Μαρξ για τους ανθρώπους: Αλίμονο, δηλαδή, αν δεχόμασταν για τον κάθε άνθρωπο την άποψη που ο ίδιος έχει για τον εαυτό του.
*
Τα κόμματα κρίνονται αντικειμενικά, πέρα από τον υποκειμενισμό των μελών τους, πέρα από τον «μαυρογιαλουρισμό» των στελεχών τους και πέρα από την προπαγανδιστική φλυαρία των μηχανισμών τους.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως και κάθε κόμμα, κρίνεται αντικειμενικά, από τις θέσεις του και από τις πράξεις του. Από τα προγραμματικά, τα κυβερνητικά και τα αντιπολιτευτικά του πεπραγμένα.
*
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα βαθύτατα ενσωματωμένο στο πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού, αποτελεί πυλώνα του ιμπεριαλιστικού κατεστημένου, είναι κόμμα της άρχουσας τάξης.
Η πορεία του και η απόσταση που χωρίζει την ιστορική του αφετηρία από την κατοπινή του μετάλλαξη, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές ούτε κάτι το απροσδόκητο. Αντανακλά και συνάδει με τη γενικότερη πορεία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας.
***
Η εν εξελίξει κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν αφορά σε τίποτα τον ταξικό προσανατολισμό του.
Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και του Β. Βενιζέλου, όπως πριν του Σημίτη, όπως πιο πριν του Αντρέα Παπανδρέου, είναι το κόμμα του «πάμε χέρι - χέρι με τον Κλίντον», του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και του «έχουμε κοινούς στόχους με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
*
Είναι το κόμμα του Μάαστριχτ, του ευρωσυντάγματος, της «ευελφάλειας» κατά τις υποδείξεις της συνόδου στη Λισαβόνα και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας κατά τις εντολές της συνόδου στην Μπολόνια.
*
Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του «σχεδίου Ανάν», της υπόθεσης Οτσαλάν, της συμφωνίας της Μαδρίτης, της νέας δομής του ΝΑΤΟ και της «νέας τάξης», με ενεργητική συμμετοχή και συνενοχή σε εγκλήματα που ξεκινούν από Κόσσοβο και Βοσνία, και φτάνουν μέχρι Ιράκ και Αφγανιστάν.
*
Είτε μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, είτε του Βενιζέλου, είτε κάποιου «τρίτου πόλου», πρόκειται για το κόμμα που έταζε «καλύτερες μέρες» και έφερε τη διά νόμου (!) απαγόρευση στις αυξήσεις των μισθών.
Που υποσχόταν απαλλαγή από το χωροφύλακα και έφερε τις τρομοκάμερες, τους τρομονόμους, τη Σέγκεν, τη Σκότλαντ Γιαρντ, το «φραγγέλιο» και τον «κοινωνικό αυτοματισμό».
Που η φρασεολογία του περί «μη προνομιούχων» έσκασε σαν τη φούσκα της Σοφοκλέους, προς όφελος των «νέων τζακιών», των «αλογομούρηδων - επενδυτών», των εθνικών εργολάβων και των εθνικών προμηθευτών.
Που ο απύλωτος πρώιμος λαϊκισμός του κατρακύλησε σε μια έξαλλη υποκρισία και κατέληξε σε μια ευθεία αντιλαϊκή επιθετικότητα, με γκεμπελίστικες μεθόδους κατά των εργαζομένων - «ρετιρέ», με σαμποτάζ κατά των αγροτών, με ιδιώνυμα κατά των μαθητών, με επιστρατεύσεις κατά των ναυτικών, με ξυλοδαρμούς κατά των συνταξιούχων.
***
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν αναζητά πολιτική. Αυτή είναι δεδομένη. Εκείνο που ψάχνει είναι την ηγεσία που θα εκπροσωπήσει τη ρητορική του καιροσκοπισμού και της δημαγωγίας, στη νέα εποχή που ανοίγεται για το ΠΑΣΟΚ.
*
Τόσο ο Παπανδρέου, όσο και ο Βενιζέλος δεν κρύβουν ότι η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα σάλτο από τη θεωρία του «κέντρου» σε μια αριστερόστροφη παραμυθία, με την ΠΑΣΟΚική νομενκλατούρα να αναζητά την επανακατάληψη της «κουτάλας» μέσω της διακίνησης της κεντροαριστερής απάτης.
*
Ποιος είναι ο καταλληλότερος να εκφράσει από πλευράς του ΠΑΣΟΚ τον έτερο πόλο του δικομματισμού - διπολισμού της μετεκλογικής περιόδου; Ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος, ο «τρίτος»; Το ερώτημα είναι υπαρκτό. Αλλά δεν αφορά την πραγματική Αριστερά της αμφισβήτησης, της ρήξης, της ανατροπής.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ




ΣΧΟΛΙΟ

Σύντροφε Νίκο, καλά τα λες, αλλά είναι απελπιστικά ΓΕΝΙΚΑ.
Στο τι είναι το ΠΑΣΟΚ και στο αν μπορεί να αλλάξει δεν νομίζω ότι μπορεί να τρέφει κανείς, σκεφτόμενος πολιτικά, αυταπάτες.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά το ΓΙΑΤΙ έχει δημιουργηθεί αυτή η οξύτατη κρίση στο ΠΑΣΟΚ και ο αυοεξευτελισμός του. Η αναλυσή σου μοιάζει σαν λες ότι αυτή η κρίση είναι «σικέ». Δηλαδή ότι το κόμμα της αστικής τάξης αυτοεξευτελίζεται για να εξαπατήσει!!!
Σύντροφε, Νίκο, φαίνεται να μην σε απασχολούν καθόλου οι εκρηκτικές ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ της κοινωνίας, η ΔΕΞΑΜΕΝΗ του λαϊκού κόσμου του ΠΑΣΟΚ.
Γενικά η ΚΙΝΗΣΗ της κοινωνίας που σε πυρετικές εξάρσεις προκαλεί τις κρίσεις και τους κομματικούς σπασμούς. Περιφρονείς τη ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ της κίνησης, γι αυτό δεν κοιτάζεις και στον καθρέφτη του δικού μας κόμματος: Το ΚΚΕ!!!
Αλήθεια το ΚΚΕ μπορεί να αλλάξει προς το επαναστατικότερον ή απλώς θα κυνηγάει την άνοδο των εκλογικών του ποσοστών;
Εκτός και αν πιστεύεις ότι το ΚΚΕ δεν χρειάζεται να αλλάξει γιατί είναι ήδη ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ…

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Σεπ 23, 2007 1:39 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Το Παρόν της Κυριακής

Στο σημερινό «Παρόν, (να το αγοράσετε όλοι) ΟΛΑ τα ρεπορτάζ δικαιώνουν τις εκτιμήσεις και αναλύσεις μας. Και ΟΧΙ μόνο γι’ αυτά που …συντελούνται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και για άλλου είδους «πατριωτικές» φιλοδοξίες!!!
ΟΛΟΙ οι «παίκτες» θα βγουν στο σεργιάνει! Μόνο που θα είναι κοινοβουλευτικοί «παίκτες» και όχι επαναστάτες…
Θα μείνουμε, όμως μόνο στο ΠΑΣΟΚ.
Το «ΟΧΙ το ΠΑΣΟΚ στους νταβατζήδες», είναι ο ορθότατος τίτλος στο «Παρόν» που σηματοδοτεί πολλά.
Ο Μάκης Κουρής, στα «θαρραλέα» και με τον εύστοχο τίτλο «Νοσταλγούν το ’65 και το ‘89» δίνει καθαρά όλη την εικόνα: «Ναι, να φύγει ο Γιώργος, αλλά όχι να πάμε χειρότερα…Να βάλουμε χαλκάδες περισσότερους και να μας παραδώσουν δεμένους στο εκδοτικό και τηλεοπτικό κατεστημένο, στους γνωστούς «νταβατζήδες», και να μας ξαναφέρουν από την πίσω πόρτα τον Σημίτη…
Όχι, μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα πάρουμε…».


Και σε άλλα ρεπορτάζ αποκαλύπτεται το τι έκαναν οι «νταβατζήδες» το 1965, το 1989, στην άνοδο του Σημίτη, στο πέρασμα στο Γιωργάκη και πολλά άλλα: Για να μη ξεχνάμε την ΙΣΤΟΡΙΑ!!!
Στο ΡΕΣΑΛΤΟ που κυκλοφορεί την Πέμπτη τα αναλύουμε όλα αυτά…

Δεν υπάρχει ισχυρότερο όπλο από τη μνήμη.
Γι’ αυτό θέλουν να μην έχουμε μνήμη και ΙΣΤΟΡΙΑ…



_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Παλαίμαχος



Ένταξη: 31 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 976

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Σεπ 23, 2007 10:42 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι νταβατζήδες

Η αποσύνθεση του κόμματος των μικροαστικών σοσιαλιστικών αυταπατών μπορεί να βγάλει κάτι θετικό: τη ζύμωση μέσα στην κοινωνία για το ρόλο των «νταβατζήδων». Σε αυτή της φάση, που η πολιτική σκέψη είναι υπό το μηδέν και μια γενική πολιτική κατακραυγή εναντίον των «νταβατζήδων» της ζωής μας είναι κάτι, ένα σημαντικό βήμα πολιτικής αφύπνισης.
Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει αυτό το καθεστώς της κατασκευής, του άμεσου ελέγχου και ομηρίας των πολιτικών από τους οικονομικούς δυνάστες και το παρακράτος τους. Αυτή η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ είναι σημαντική για την ταξική συνειδητοποίηση. Γιατί μέχρι σήμερα αυτό που είχαν περάσει στην κοινωνία ήταν τούτο: Όποιος υποστηρίζει τέτοια πράγματα, δηλαδή ότι πίσω από τους πολιτικούς και τα γεγονότα είναι οι «νταβατζήδες» (υπερατλαντικοί και εγχώριοι) είναι συνωμοσιολόγος!!!
Με «σπινθήρα» την σηπτική κρίση του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, ΠΡΕΠΕΙ να δημιουργηθεί «ρεύμα» κατά των «νταβατζήδων». Να δημιουργηθεί «πολιτική παλίρροια».
Η σάπια γραφειοκρατική καμαρίλα του ΠΑΣΟΚ, όλων των «τάσεων» και αποχρώσεων, επιχειρεί σήμερα να βάλει «αναχώματα» στην παλίρροια των αποκαλύψεων, να στοκάρει τις πόρτες και τα παράθυρα. Αλλά, όπως είπε και ο ΝΤΑΒΕΛΗΣ το γάλα χύθηκε από την καρδάρα και δεν μαζεύεται. Δύσκολο να αποφευχθούν οι διασπαστικοί σπασμοί. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει σήμερα σαν τον σφαγμένο κόκορα: βρίσκεται σε επιθανάτιους σπασμούς.
Οι αριστερές δυνάμεις πρέπει να αναδείξουν τις αποκαλύψεις. Να θυμίσουν την ιστορία:
Το 1965: το ρόλο και τότε των «νταβατζήδων». Το κάψιμο από το λαό των εφημερίδων του συγκροτήματος: Τότε υπήρχαν κινήματα!!!
Το 1989: Ανοικτή επίθεση των «νταβατζήδων» και των κομματικών «εγκάθετων»
Τις επεμβάσεις των «νταβατζήδων» εναντίον του Ανδρέα: Πεντελικόν, η «συνωμοσία» της ομάδας τους: Σημίτης, Βάσω, Αυγερινός, Πάγκαλος και λοιποί.
Το «πραξικόπημα» των «νταβατζήδων» που ανέβασε τον Σημίτη στην προεδρία και την Πρωθυπουργία. Τους «εγκάθετους» που δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση
Και τις πρόσφατες εντολές των «νταβατζήδων» στους δεκανείς τους: Τη Βέρα Σημίτη στο Γιωργάκη και τη χρόνια προετοιμασία της «επίθεσης» και επιβολής του νέου «λοχία» τους: Του Βενιζέλου
ΠΡΕΠΕΙ αυτά όλα ΤΩΡΑ να αποκαλυφτούν. Η κατάσταση είναι ευνοϊκή.
Ευκαιρία για την αριστερά, να αποκαλύψει συγκεκριμένα πώς κυβερνά το κεφάλαιο. Αλλά αυτή για άλλα τυρβάζει. Μιλάει γενικά, έτσι συγκαλύπτει το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ. Δεν θέλει να αποκαλυφτούν και τα δικά της αμαρτήματα. Με τις αφαιρέσεις συγχωρούνται οι αμαρτίες…

_________________
Θέλησαν να μας εξοντώσουν,
αλλά δεν τα κατάφεραν.
Εμαστε ακόμα ζωντανοί κι αυτό
είναι το κυριότερο.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Σεπ 24, 2007 2:53 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΠΑΣΟΚ: Το Κίνημα που μεταλλάχτηκε σε μηχανισμό των «νταβατζήδων»


Το «φαινόμενο» ΠΑΣΟΚ θέλει ιδιαίτερη μελέτη. Έθρεψε ελπίδες και αυταπάτες και αποτελεί τη ζωντανή ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ του σύγχρονου πολικού δράματος: της μετάλλαξης, δηλαδή, ενός ρωμαλέου Λαϊκού Κινήματος σε έναν μηχανισμό άμεσης εκτέλεσης «εντολών» του κεφαλαίου.
Θα δώσω μια συνοπτική εικόνα αυτής της διαλεκτικής, μέσα από την πορεία των εσωτερικών του αντιθέσεων, κραδασμών, ρήξεων και κρίσεων. Εικόνα απλώς για περαιτέρω ανάλυση…

Πρώτη περίοδος: Αριστεροποίηση

Η προσωρινή Κ.Ε. (1974) δεν δέχεται την υποψηφιότητα του Ι. Σταμούλη και τον αποκλείει από το ΠΑΣΟΚ γιατί υπήρξε μέλος του δικηγορικού συλλόγου Θηβών στη δικτατορία. Με απαίτηση της Τοπικής Οργάνωσης.
Η πρώτη «ρήξη» εκδηλώνεται στον «Αγωνιστή», το περιοδικό της νεολαίας. Στις αρχές του 1975, δημοσιεύεται άρθρο με τον τίτλο «Σοσιαλισμός και δημοκρατικές διαδικασίες», το οποίο βάλει κατά του Ανδρέα. Το ίδιο βράδυ «εισβάλει» στα γραφεία του «Αγωνιστή» η Βάσω εκ μέρους του Ε.Γ. και καταργεί τη διεύθυνση του περιοδικού.
Η πρώτη, όμως σοβαρή εσωκομματική αναμέτρηση έγινε με τη Δημοκρατική Άμυνα, η οποία είχε προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1974.
Στις 16 Μαρτίου 1975 συνήλθε το προσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το προσυνέδριο ανέδειξε νέα 75μελή Κεντρική Επιτροπή και παρότι συμμετείχαν όλες οι τάσεις, ο Ανδρέας, στηριζόμενος στις δυνάμεις του ΠΑΚ και τους τροτσκιστές έλεγξε την κατάσταση. Προτελευταίος, τότε στη νέα Κ.Ε. εξελέγη ένας άγνωστος πολιτικός μηχανικός: Ο Γιώργος Γννηματάς, ενθουσιώδης υποστηρικτής του Ανδρέα και ο οποίος στην πορεία κατέστη ο αδιαφιλονίκητος διάδοχος.
Η επικράτηση του Ανδρέα προς την «αριστεροποίηση» όξυνε τις αντιθέσεις με τις «κεντρογενείς» δυνάμεις της Δημοκρατικής Άμυνας». Η εσωκομματική κρίση βαθαίνει και στις 9 Ιουνίου 1975 διαγράφονται από την Κ.Ε. οι προερχόμενοι από τη Δημοκρατικοί Άμυνα: Β. Φίλιας, Α. Στάγγος, Ν. Κωνσταντόπουλος, Στ. Νέστωρ, Χρ. Παπαθανασίου, Λ. Βάσης, Γ. Ζυγογιάννης, Σπ. Καβουνίδης, Ι. Τούντας και Π. Ευθυμίου.
Η κρίση αυτή της «αριστερής κατεύθυνσης» ήταν βαθιά και «εκκαθάρισε» μέχρι το τέλος του ’75 και άλλους: Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία Φλέμινγκ, Σάκη Καράγιωργα και Χρ. Ροκόφυλλο.
Εδώ έχουμε την πρώτη αναδιάταξη των εσωτερικών συσχετισμών υπέρ των αγωνιστών του ΠΑΚ και των τροτσκιστών.
Από δω όμως αρχίζουν να ξεχωρίζουν και οι «τάσεις» του ΠΑΚ. Από τη μια τα στελέχη που συσπειρώνονταν γύρω από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και από την άλλη τα στελέχη που επηρεάζονταν από Ι. Τσεκούρα και τις δύο «ιταλικές» φοιτητικές ομάδες του Γ. Παπαγιαννόπουλου και του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Δεύτερη περίοδος: Το «κτύπημα» προς τα αριστερά


Η «αριστερή κατεύθυνση» προκαλεί πυρετικές εσωτερικές ιδεολογικές ζυμώσεις και δημιουργεί πλήθος «μαρξιστικών ομίλων».
Στην πρώτη περίοδο ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας του, εισχωρούν πολλά στελέχη τροτσκιστικών οργανώσεων. Γνωστοί τροτσκιστές, όπως ο Δαλαβάγκας και πολλοί άλλοι είχαν ενταχθεί νωρίς στο ΠΑΣΟΚ όπου είχαν μάλιστα και εξέχουσα θέση. Ο «παράγων» του «παμπλικού ρεύματος», Δημ Λβιεράτος, διατηρούσε με τον Ανδρέα καλές σχέσεις, όπως και με τον ίδιο το Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο).
Το Νοέμβριο του 1976 άρχισε η καταδίωξη των τροτσκιστών. Άρχισαν να διαγράφονται από τις Τοπικές Οργανώσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Το Δεκέμβριο του ’76 διαγράφεται από το Ε. Γ. ο Λιβιεράτος και τη θέση του παίρνει ο Κ. Λαλιώτης.
Στις 8-10 Ιουλίου του 1977 οργανώνεται στην Αθήνα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία είναι στην ουσία η πρώτη «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ. Πήραν μέρος 936. Εδώ επικρατεί ολοκληρωτικά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ ελέγχεται πλέον ΠΛΗΡΩΣ από τον Ανδρέα.
Βεβαίως το 1979 θα ξεσπάσει και μια άλλη κρίση στο χώρο της νεολαίας στη Θεσσαλονίκη. Θα Ανεβεί ο Άκης και ο Γενηματάς, με «γεροδεμένα» στελέχη, και ύστερα από ξυλοδαρμούς και εκατέρωθεν καταγγελίες θα καταπνιγεί η «ανταρσία»…

Να θυμίσουμε επίσης εδώ ότι το 1977 ολοκληρώθηκε και η προσχώρηση της ΕΔΗΝ στο ΠΑΣΟΚ, με την είσοδο της ομάδας «Παναγούλη». Ο Στ. Παναγούλης, ο Ν. Σιφουνάκης, ο Κ. Ξύδης επισκέφτηκαν τον Ανδρέα στο Καστρί και «προσχώρησαν». Μέλη της ΕΣΔΗΝ τότε είναι ο Ευαγ. Βενιζέλος και Γ. Ανωμερίτης.

Σημείωση:Το Δεύτερο μέρος που θα αναφέρεται στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ αύριο.




_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΔΑΝΑΗ



Ένταξη: 16 Δεκ 2006
Δημοσιεύσεις: 106
Τόπος: ΘΩΝ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Σεπ 24, 2007 3:22 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΠOΛITIΣMOΣ: «Καθημερινή», 23-09-07



YΠOBOΛEIO
Του Βασιλη Αγγελικοπουλου

Οχι μ' αυτόν, θεέ μου, όχι μ' αυτόν. Τόση λειψανδρία στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να καταφεύγει στον με τη βούλα περικοκλαδωμένο, ίνα μη άλλως πώς τον είπω, με σύμπαν το ελληνικό κατεστημένο; Μου χτύπησε εμένα καμπάνα, Κυριακή βράδυ των αποτελεσμάτων, όταν στο μεγάλο κανάλι (μεγκα-λύσσιους) άκουσα το γνωστό φερέφωνο εκδοτικών και άλλων συμφερόντων να εξανίσταται αμέσως μετά τη σαφέστατη δήλωση Παπανδρέου ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και θέτει την προεδρία του στην κρίση του κόμματος. «Είδατε εσείς καμιά ανάληψη ευθύνης;» ρώτησε και ξαναρώτησε εμφαντικά το βουβό πάνελ, ποιος, ο Παπαγάλος εφημερίδας και καναλιού που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ. «Αναλαμβάνω την ευθύνη και τίθεμαι υπό την κρίση σας αν με θέλετε ή όχι» είπε ο Παπανδρέου στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό προφανώς δεν ήταν αρκετό στον Παπαγάλο. Δηλαδή τι; Επρεπε να τον δει να κάνει χαρακίρι μπροστά στις τηλεοράσεις; - αναρωτιόμουν έκπληκτος, αλλά και ψυλλιασμένος. Την απάντηση την πήρα σε λιγότερο από δέκα (10) λεπτά, όταν αναγγέλθηκε πως ο Βενιζέλος κατευθύνεται για δηλώσεις στο… Ζάππειο. Και το πράγμα φωτίστηκε πλήρως μέσα στις επόμενες μόλις 12 ώρες, όταν τίτλοι εφημερίδων, αστραπιαίες «δημοσκοπήσεις» και … ανησυχούντες πανεπιστημιακοί (υπογραφές με γνωστή βούλα) έκαναν γιούργια στο ΠΑΣΟΚ. Οχι, καλέ! Ιδέαν δεν είχε για το ετοιμασμένο «σκηνικό» το προλαλήσαν παπαγαλάκι! Και στέκομαι στο περιστατικό αυτό με το φερέφωνο, διότι εδώ ισχύει αυτό που λένε «εξ όνυχος τον λέοντα». Ποιον λέοντα δηλαδή. Τον Σκυθοαψβούργο! Τον είδα δηλούντα «παρών» στους προθαλάμους του Ζαππείου και ταράχτηκα: Το μάτι αγριεμένο και τραβηγμένο να κοιτάζει λοξά, το στόμα παφλάζον ευφράδεια και ιταμότητα, το μάγουλο να τρεμοπαίζει υποκρισία - «συγχαίρω τον κ. Παπανδρέου για την απόφασή του»… Για να δούμε αν σ' αυτούς τους καιρούς της επιφάνειας που ζούμε η ευφράδεια βαραίνει περισσότερο κι από τη φαυλότητα...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Δάφνη Β.
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Σεπ 24, 2007 7:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Φαίνεται ότι κάποιοι δεν μελετούν καθόλου την ιστορία, αλλά κόπτονται για την ιστορία.

Μιλάω για κάποιους αφελείς που πιστεύουν ότι Ο ΛΑΟΣ και ο Καρατζαφέρης ιδιαίτερα θα δώσουν "γροθιά στο κατεστημένο"!!!
Εδώ ένα κίνημα "κοσμογονίας", με κοινωνική δυναμική και όνειρα, κατέληξε "σουρωτήρι" των "νταβατζήδων" και των ποικίλων υπηρεσιών. Ακριβώς γιατί παγιδεύτηκε στις εκλογικές αυταπάτες!!!
Μια "τζόντα" σαν τον ΛΑΟΣ, "δοχείο" πολιτικών-καθετωτικών ρεταλιών θα ΑΛΛΑΞΕΙ την Ελλάδα και θα κτυπήσει το κατεστημένο;;;
Τέτοια πολιτική αφέλεια!!!
Γιατί οι "ηγήτορες" δεν έχουν αυταπάτες.
Στο "παιχνίδι" της κατεστημένης εξουσίας θέλουν να μπουν. Στη γωνιά του καθεστωτικού τραπεζιού θέλουν να καθήσουν.
Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ διδακτική!!!
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Σεπ 25, 2007 1:04 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η «σπασμοί» της κυβερνητικής ενσωμάτωσης

Από την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ αναρριχήθηκε στην κυβερνητική εξουσία οι διαδικασίες ενσωμάτωσης στο καπιταλιστικό σύστημα προχωρούν αλματωδώς. Η διαλεκτική της «υποταγής» και της πλήρους ενσωμάτωσης δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης αριστερών ιδεών και δημοκρατικών λειτουργιών. Το «ξεκαθάρισμα» των γραμμών του από τα σοσιαλιστικά υπολείμματα και τους «ρομαντικούς» γίνεται αναπόφευκτο.
Σε αυτό το «στάδιο» ο βοναπαρτιστικός ρόλος του Ανδρέα προβάλει ολοκάθαρα και ωμά. Συνοψίζεται στη ρήση του (Αύγουστος 1986): «Όποιος διαφωνεί, να κατέβει από το τραίνο τώρα»!
Ο Ανδρέας με άμεσες αποφάσεις του έθετε εκτός ΠΑΣΟΚ, όποιον σήκωνε κεφάλι. Ούτε καν την παραίτηση υπουργών του δεν ζητούσε. Και ουδείς από τους διωχθέντες κατάφερε να επιβιώσει…
Η πρώτη πράξη του Ανδρέα, που έδινε καθαρά το μήνυμα, ήταν η «αποβολή» του υφυπουργού του, Ας. Φωτήλα (Ιανουάριος 1982). Ο Φωτήλας είχε προσυπογράψει το ανακοινωθέν της ΕΟΚ κατά Γιαρουζέλσκι. Ο Ανδρέας τον «απέβαλε» λέγοντά του: «Ασημάκη έχεις τη δική σου εξωτερική πολιτική;».
Στις 23 Ιουνίου 1982 θα οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Αλλαγής, Εμ. Δρεττάκης (από τους «ρομαντικούς» που πίστευαν στις αυταπάτες της «κοινοβουλευτικής» σοσιαλιστικής αλλαγής).
Τον Αύγουστο του 1982 θα φύγει από την κυβέρνηση και θα διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και ο Στ. Παναγούλης. Είχε τοποθετηθεί υφυπουργός Εσωτερικών από το Γ. Γεννηματά. Ο Παναγούλης δημιούργησε την ΕΣΠΕ, χωρίς τύχη…

Το 1982 διαγράφεται ο Μπουλούκος γιατί εκδηλώνει την πρόθεσή του να μην ψηφίσει υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. Και ο στρατηγός Χονδροκούκης διαγράφεται την ίδια περίοδο γιατί δεν προσήλθε στην ψηφοφορία για το ίδιο νομοσχέδιο.

Τον Ιούλιο του 1983 ο Ν. Καργόπουλος κατέθεσε στην Κ.Ε αντιεισήγηση, με την οποία κατηγορούσε τον Ανδρέα για «ενσωμάτωση στο σύστημα» και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για «αλαζονεία της εξουσίας». Στο τέλος του καλοκαιριού διαγράφτηκε μαζί με την ομάδα του. Ίδρυσαν την ΑΣΚΕ.

Τον Απρίλιο του 1985 αποχωρεί ο Τ. Ιντζες και αμέσως μετά ο Δημ. Ευαγγελινός. Τον Ιούλιο του ’87 αποχωρεί από το Ε.Γ. ο Δημ Ρόκκος.

Το 1986 τίθεται ο Αρσένης εκτός ΠΑΣΟΚ.
Μετά την συνδικαλιστική κρίση που είχε ξεσπάσει, ο Αρσένης πίστεψε ότι ήρθε η ώρα για νέο κόμμα. Ιδρύει το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που ναυαγεί στις εκλογές του 1989. Μετά επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ.

Το Δεκέμβριο του ’88 αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και από τη Βουλή ο Απ. Λάζαρης, παλιός φίλος του Ανδρέα. Επίσης ο Στ. Γιώτας (φίλος και κουμπάρος του Γεννηματαά), μέλος του Ε.Γ. θα εγκαταλείψει το υπουργείο Άμυνας το Νοέμβριο του ’88.

Το Μάρτιο του «μαύρου ΄89» θα απομακρυνθούν από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Ρούλα Κακλαμανάκη, Γ. Α. Μαγκάκης και Αν Τρίτσης, επειδή απείχαν από την ψηφοφορία σε πρόταση μομφής της Ν.Δ. Βγαίνοντας από την αίθουσα της Βουλής ο Ανδρέας ανήγγειλε με λίγες λέξεις ότι δεν ανήκουν στην Κ.Ο.
Ο Αντ. Τρίτσης δημιούργησε μια μικρή ομάδα που δεν επιβίωσε. Στις εκλογές του 1990 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη Ν.Δ.
Έντονοι ήταν οι «σπασμοί» και μέσα στη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με πολλούς αποκεφαλισμούς.

Το 1995, τον Οκτώβριο, όταν ο Ανδρέας βάλλει στην Κ.Ε εναντίον αυτών που τον αμφισβητούν, αποχωρεί ο Δημ. Τσοβόλας. Θα ιδρύσει το ΔΗΚΚΙ το οποίο θα μπει στη Βουλή το 1996.

Σημείωση: Ακολουθεί: Η κίνηση και η επικράτηση των «εκσυγχρονιστών»-«Νταβατζήδων»



_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Ροβεσπιέρος στις Τρι Σεπ 25, 2007 4:01 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Σεπ 25, 2007 3:45 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
1989: Αντίστροφη μέτρηση

Το 1989 αποτελεί ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Η εκτρωματική συνεργασία της Αριστεράς με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη είναι μια «αντεπαναστατική τομή» στα πολιτικά μας πράγματα: Ένα αντεπαναστατικό πισωγύρισμα. Τότε νικάει ο νεοφιλελευθερισμός και αλλάζουν καθοριστικά οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπέρ των «εκσυγχρονιστών». Τότε εισδύουν καταλυτικά και άμεσα στο ΠΑΣΟΚ τα συγκροτήματα του Τύπου, σχεδιάζουν και προωθούν τους αχυρανθρώπους τους. Η άλωση του ΠΑΣΟΚ από τα κέντρα και παράκεντρα της οικονομικής εξουσίας θεμελιώνεται τότε: Τότε αρχίζει να συντελείται η αλματώδης ποιοτική του μετάλλαξη.

Παρόλα αυτά στο δεύτερο συνέδριο (Σεπτέμβριος 1990) ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει τον Ανδρέα. Οι δελφίνοι θα περιοριστούν σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο, αλλά τον Ανδρέα δεν τον αγγίζει κανείς. Εκείνο βεβαίως το συνέδριο έμεινε στην ιστορία σαν το «συνέδριο της νοθείας». Ο Στέφανος Τζουμάκας καταγγέλλει ότι έγιναν λαθροχειρίες στην καταμέτρηση των ψηφοφόρων.

Η πρώτη «κίνηση» των «εκσυγχρονιστών»
εκδηλώνεται το Νοέμβριο του 1990, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. στο «Πεντελικόν». Εδώ επιχειρήθηκε μια «στάση» των «εκσυγχρονιστών». Γι αυτή τη «στάση» χρησιμοποιήθηκε ο Λαλιώτης και η Μελίνα για την προώθηση στη θέση του Γραμματέα του Παρασκευά Αυγερινού. Πίσω από αυτή την κίνηση ήταν ο Σημίτης και τα «αφεντικά» που τον προωθούσαν. Η πρόταση αυτή μεταφέρθηκε στον Ανδρέα ( από τον «Βρούτο») εκβιαστικά.
Ο Ανδρέας κατέβηκε στη συνεδρίασε και επιτέθηκε ευθέως: «Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Δεν πρόκειται να υποκύψω. Δέχομαι την πρόκληση. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος»!
Ο Γεννηματάς, ο οποίος γνώριζε ότι ο Ανδρέας δεν αστειεύεται και ήταν αποφασισμένος να φτάσει μέχρι την ίδρυση νέου κόμματος (και θα τους άφηνε «ορφανούς» χωρίς καμιά τύχη) παρεμβαίνει υπέρ του Ανδρέα.
Ψήφοι: Άκης 71. Αυγερινός 40 (τον Αυγερινό τον ψήφισε και ο Λαλιώτης, Πάγκαλος και ασφαλώς ο Σημίτης).
Και στο τρίτο συνέδριο που έγινε το 1994, πάλι ο Ανδρέας έμεινε στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι οι τόνοι μεταξύ των δελφίνων ανέβηκαν πολύ. Σε αυτό το συνέδριο, που ο Γεννηματάς καθιερώθηκε ουσιαστικά ως αδιαμφισβήτητος διάδοχος, είπε ο Ανδρέας τη γνωστή ατάκα: «Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Υ.Γ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν στη θέση του Γιωργάκη ήταν σήμερα ο Ανδρέας, ο Βενιζέλος θα είχε τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ, πριν ολοκληρώσει το "σώου" του στην πασαρέλα των "νταβατζήδων"!!!

Συνεχίζεται…

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Σεπ 25, 2007 9:45 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ανδρέας-Σημίτης

Ο Ανδρέας δεν έτρεφε καμιά εκτίμηση για το Σημίτη. Όχι μόνο γιατί τον θεωρούσε «στενό μυαλό» (στα πρώτα χρόνια όλοι στο ΠΑΣΟΚ αυτή την εκτίμηση είχαν), αλλά και «αχυράνθρωπο», συσκευασμένο προϊόν των συγκροτημάτων.

Το 1979 τον υποχρεώνει να παραιτηθεί από το Ε.Γ. και τον αφήνει έξω από τη Βουλή το ’81.

Το 1991, το καλοκαίρι, ο Ανδρέας ήταν έτοιμος να διαγράψει το Σημίτη. Η απόφαση ανεστάλη την τελευταία στιγμή, μάλλον με παρέμβαση Χυτήρη ή Γεννηματά. Η αιτία; Τηλεγράφημα του Σημίτη στο Συνέδριο του ΣΥΝ προς τη Μαρία Δαμανάκη (πρόεδρος του ΣΥΝ), η οποία τον είχε στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο. Φυσικά αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Διότι σε όλη τη διάρκεια των «μαύρων» ημερών του 1989 και της δίωξης του Ανδρέα, ο Σημίτης από τις στήλες του «βήματος» μιλούσε για «κάθαρση» και είχε παρασκηνιακές επαφές με ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ. Ο Σημίτης ήταν πάντα ο άνθρωπος των παρασκηνίων που «υπόσκαπτε» τον Ανδρέα.

Στον ίδιο χρόνο το 1991 (χρόνος της Δίκης του Ανδρέα) η κρίση με το Σημίτη επιδεινώθηκε. Τότε, στον απόηχο της Δίκης, βουλευτές του «κλίματος Σημίτη» αποφασίζουν να «κτυπήσουν», ζητώντας την αποχώρηση του Ανδρέα. Αυτή η «κίνηση» κατακεραυνώθηκε από τον Ανδρέα στη Βουλή. Εκεί μίλησε για πρώτη φορά ανοικτά ο Ανδρέας για «κεντροδεξιά σενάρια» και «αχυρανθρώπους». Τα συγκροτήματα τότε έσπευσαν να γράψουν ότι κινδυνολογεί, σήμερα θα γράφανε ότι «συνωμοσιολογεί». Βεβαίως δεν θα περάσει πολύς καιρός που ο Ανδρέας θα επαληθευτεί. Και τότε ο Σημίτης απέφυγε την αποπομπή του, με τη μεσολάβηση, μάλλον, του Λαλιώτη.

Ήταν τέτοιο το κλίμα της εποχής και ο άρρωστος ήδη Ανδρέας διέπραξε το μεγάλο λάθος του. Όχι μόνο δεν διέγραψε τον Σημίτη, ενώ γνώριζε πολύ καλά το ρόλο του, αλλά ακόμα πίστευε κάποιους από το «περιβάλλον» του που αποτελούσαν το «σωσίβιο» του Σημίτη. Φυσικά ακόμα τότε κανείς δεν πίστευε ότι ο Σημίτης ήταν ικανός να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Λογαριάζανε χωρίς τον ξενοδόχο: Τους «νταβατζήδες»…

Συνεχίζεται…

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΔΑΝΑΗ



Ένταξη: 16 Δεκ 2006
Δημοσιεύσεις: 106
Τόπος: ΘΩΝ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Σεπ 26, 2007 2:48 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ο Βενιζέλος και ο Σημίτης αφού απέδειξαν περίτρανα την ταύτισή τους, μίλησαν υποκριτικά ότι η πρόταση του Γιώργου στην Κ.Ο. (ψήφος εμπιστοσύνης) ήταν διασπαστική!!!
Εδώ έχουμε, εκτός από την υποκρισία και το «απόσταγμα» της οργανωτικής ηθικής της «εκσυγχρονιστικής» εξαχρείωσης.
Ο Βενιζέλος που θέτει από τις πασαρέλες των «νταβατζήδων» θέμα ηγεσίας (εκτός κάθε οργάνου) πράττει ΕΝΩΤΙΚΑ!!!
Διασπαστική είναι η πρόταση του Προέδρου εντός συντεταγμένου οργάνου (Κ.Ο.), έστω και αν ήταν λαθεμένη!!!
Οι τοποθετήσεις εντός οργάνων, σύμφωνα με το Σημίτη-Βενιζέλου είναι …διασπαστικές!!!
Οι δημόσιες και μυστικές διαβουλεύσεις του Σημίτη με τον Βενιζέλο είναι ΕΝΩΤΙΚΕΣ!!!
Και ο ιδεολογικός πατέρας του Σημίτη-Βενιζέλου, ο Μητσοτάκης, έσπευσε να απαξιώσει το Γιώργο και να χρήσει αρχηγό το «τέκνο» του!!!
«Το παιδί (μας είπε το πιο μισητό πρόσωπο της Ελλάδας) δεν κάνει για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ»!!!
Ο αυτό-εξευτελισμός όλων δεν έχει πάτο…
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Σεπ 26, 2007 3:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η πρώτη νίκη Σημίτη

Από το 1990, ο Σημίτης, συστηματικά και υπόγεια έστηνε το μηχανισμό του. Η πρωταρχική παρασκηνιακή του ομάδα ήταν: Τσουκάτος, Γκαργάνας, Βερελής, Μαντέλης, Σπυρόπουλος και άλλοι.
Ο Τσουκάτος, με αλλεπάλληλες παρασκηνιακές επαφές «έστησε» ένα πανελλαδικό σημιτικό δίκτυο. Όταν, συνεπώς, το 1995, πραγματοποιείται η «κίνηση τω 4», ο Σημίτης είχε από πίσω του το παρασκηνιακό δίκτυο.
Η «κίνηση των 4», ήταν μια άλλη κλιμακωμένη και σχεδιασμένη εκδήλωση αμφισβήτησης του Ανδρέα. Έγινε στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου. Ο Αυγερινός (ο «ιμάντας» του Σημίτη) έθεσε το ζήτημα ωμά: «Θεωρώ ότι ο Κώστας πρέπει να τεθεί επικεφαλής». Ο Πάγκαλος συμφώνησε αμέσως: «Σε αυτήν τη φάση προηγείται ο Κώστας». Η Βάσω, που είχε τις δικές της φιλοδοξίες, παγιδεύτηκε. Με κάποια δυσκολία απεδέχθη την πρόταση Αυγερινού…
Στις 11 Οκτωβρίου, ο Ανδρέας συγκαλεί την Κ.Ε. και τους κατακεραυνώνει.
Προς Σημίτη: «δεν υπάρχουν ηγέτες σε αναμονή»
Προς Πάγκαλο: «Δεν υπάρχει χώρος για περισσότερη αχαριστία, για περισσότερη ανανδρία από ορισμένους κύκλους»
Οι πάντες σε αυτή την Κ.Ε. βάλανε την ουρά στα σκέλια. Μόνο ο Τσοβόλας (που τα πυρά του Ανδρέα δεν ήταν εναντίον του) «θίχτηκε» και παραιτήθηκε…
Ο Ανδρέας θα κέρδιζε και αυτή τη μάχη και ίσως να τους έθετε εκτός ΠΑΣΟΚ, αν ήταν υγιής. Σε αυτό «πόνταραν» και οι «αντίπαλοι». Πράγματι ο Ανδρέας μπήκε τον Νοέμβριο στο Ωνάσειο και ο δρόμος άνοιξε για το Σημίτη. Μόνο όμως με τη βοήθεια των «πατροκτόνων»: Γιώργου και Λαλιώτη.
Η επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του Ανδρέα έθεσε το ζήτημα της πρωθυπουργικής διαδοχής. Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Ιανουαρίου 1996, θα επέλεγε το νέο πρωθυπουργό. Οι υποψηφιότητες ήταν τέσσερις: Ι. Χαραλαμπόπουλος, Κ. Σημίτης, Α. Τσοχατζόπουλος και Γερ. Αρσένης.
Η πρώτη ψηφοφορία: Ακης 53, Αρσένης 50, Σημίτης 53, Χαραλαμπόπουλος 12.
Στη δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων, οι δύο «πατροκτόνοι» (Γιωργάκης και Λαλιώτης) στήριξαν Σημίτη, ο οποίος πήρε 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη και 5 λευκών.
Σημείωση: Η δύναμη του Γιωργάκη ήταν 5-6 βουλευτές και του Λαλιώτη πολλοί περισσότεροι…
Το εσωκομματικό όμως πρόβλημα δεν είχε λυθεί. Παρέμεινε το Συνέδριο και εκεί ο Ανδρέας, ακόμα και ετοιμοθάνατος, είχε δύναμη.
Αυτό όμως θα το αναπτύξουμε αύριο…

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ευχαριστούμε τις Η.Π.Α.



Ένταξη: 28 Αύγ 2007
Δημοσιεύσεις: 4
Τόπος: Βούρκος

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 27, 2007 3:11 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Χωρίς να θέλω να μπω εμβόλιμα για να διασπάσω την συζήτηση (ήδη ο Ροβεσπιέρος παραθέτει ένα ενδιαφέρον ιστορικό και αναμένουμε συνέχεια), ο Σημίτης κατά την δική μου αντίληψη φαγώθηκε να μπεί ο Γιωργάκης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε μια ειδική στιγμή: Στο τέλος της δεύτερης εκσυγχρονιστικής τετραετίας και προ των εκλογών στις οποίες ήταν απόλυτα βέβαιο ότι θα έχανε. Ο Γιωργάκης χρεώθηκε την καυτή πατάτα και ο Σημίτης τιτλοφορήθηκε ο "πρωθυπουργός των εκλογικών επιτυχιών". Ο Σημίτης έσκαβε ήδη τον λάκκο του Γιωργάκη. Γιατί η ΝΔ είχε προοπτική όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές αλλά να κερδίσει και τις επόμενες (εκείνες που λογικά θα γίνονταν το 2008). Με δύο ήττες στο ενεργητικό του ο Γιωργάκης μετά θα πήγαινε στα σίγουρα περίπατο και μια ενδεχόμενη επάνοδος του σκληρού σημιτικού πυρήνα δεν θα φαινόταν πλέον καθόλου γελοία. Ο Γιωργάκης δούλεψε στην υπηρεσία του Σημίτη και αν πρέπει πασοκικώς να κατηγοριοποιηθεί είναι τυπικός εκσυγχρονιστής. Όμως η φθορά αυτού του προσώπου έχει για τον Σημιτισμό το πλεονέκτημα ότι προσμετράται αποκλειστικά στον Γιωργάκη. Η ήττα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται σαν ήττα του προσώπου "Γιωργάκης" και μόνο, και όχι σαν ήττα των εκσυγχρονιστικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ που διεπράχθησαν στην οκταετία Σημίτη και συνεχίστικαν ως αλαζονική αντιπολιτευόμενη αναισθησία επί Γιωργάκη. Το εκλογικά αποτυπωμένο χαντάκωμα των εκσυγχρονιστών είναι κυρίως έργο Σημίτη, όχι Γιωργάκη. Ο Γιωργάκης πολύ απλά με την ιδιαιτερότητα των "ικανοτήτων" του και της "επάρκειάς" του προσέθεσε το απαιτούμενο νερό στον μύλο που ήδη του είχε στήσει ο Σημίτης. Τώρα ο Σημιτικός Πυρήνας επανέρχεται "ναυαγοσωστικά" και με αναπαλαιωμένη πρόσοψη για να "σώσει" την κατάσταση, χωρίς ο ίδιος να έχει υποστεί καμμία φθορά. Γλέντησε και οργίασε και τώρα επιστρέφει σαν νοικοκύρης έχοντας βάλει άλλον να πληρώσει το λογαριασμό...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες