Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό!

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Αριστερά Σχήματα
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιαν 18, 2008 4:58 pm    Θέμα δημοσίευσης: Μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό! Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
18-19-20 Γενάρη

Μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό?
ή χτίσε λίγο ακόμα, μπορείς


Στις 18-19-20 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί το φόρουμ «3 μέρες για μια ζωή» στο Ολυμπιακό κέντρο καλαθοσφαίρισης (πρώην δυτικό αεροδρόμιο)- μια συλλογική πρωτοβουλία που διεκδικεί το πρώην αεροδρόμιο να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου, ελεύθερο και ανοιχτό σε όλες και όλους, στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικής εκμετάλλευσης και τσιμεντοποίησής του. Οι εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της κοινής δράσης των δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας & Ελληνικού, περιλαμβάνουν δενδροφύτευση, συζητήσεις, συναυλίες, συνάντηση των κινημάτων πόλης. (βλ. www.koinidrasi.gr)

Πρώην αεροδρόμιο: τσιμέντο να γίνει.

Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, ο μεγαλύτερος δημόσιος και ελεύθερος χώρος της Αθήνας, βρίσκεται σε κατάσταση εκκρεμότητας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόσφατα παρουσίασε τους κυρίαρχους σχεδιασμούς για την επίλυσή της και την οργάνωση του χώρου. Σύμφωνα με το πόρισμά του, ο στόχος που τίθεται βαφτίζεται «μητροπολιτικό πάρκο». Οι λέξεις πάλι μάλλον χάνουν το νόημά τους. Εξυπηρετώντας συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών και εμπορικών συγκροτημάτων οραματίζονται ουσιαστικά μια επέκταση της πόλης με μεγάλα κτήρια, εμπορικά κέντρα και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Ένα νέο οικιστικό συγκρότημα γεννιέται, με τους αναγκαίους θάμνους και παρτέρια στις γωνιές των πάρκιν, για να δικαιολογείται κι ο εύηχος και πλήρης οικολογικών ευαισθησιών τίτλος.

Τι σημαίνει «αξιοποίηση»? Ή πόσο αυτονόητο είναι να σπέρνεις Mall εκεί όπου θερίζεις δέντρα?

Τα σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο είναι ενδεικτικά της κυρίαρχης αντίληψης για το περιβάλλον. H ανάπτυξη ως στέρηση των φυσικών πόρων από τις γενιές που έρχονται. Το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας, η γη ως άθροισμα απλώς ατομικών ιδιοκτησιών, με αδιαπραγμάτευτα τα ιδιωτικά συμφέροντα. Η επαφή με τη φύση ως εκδρομή κι εξαίρεση. Κι η ξεκούραση κι η ψυχαγωγία ως κομμάτια μιας «βιομηχανίας αναψυχής» με αντίτιμο.

Το να μετατρέψουμε έναν χώρο που μπορεί να γίνει δάσος με 720.000 δέντρα, όπου όλοι και όλες μας θα έχουμε ελεύθερη πρόσβαση, σε μία ακόμη γνώριμη προέκταση της αποπνικτικής μεγαλούπολης καθόλου αυτονόητα «σύγχρονο» και «προς το συμφέρον μας» δεν είναι.

Ασύμμετρες πολιτικές.

Στο φόντο της καμένης Πάρνηθας και μιας σειράς καταστροφικών πυρκαγιών που αποδόθηκαν σε στρατηγούς ανέμους, το να χαθεί η ευκαιρία να διαμορφώσουμε έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου στο λεκανοπέδιο της Αττικής προβάλλει ως μια απολύτως ασύμμετρη πολιτική, που δείχνει πως σύμφωνα με τα «εκσυγχρονιστικά- αναπτυξιακά» οράματα, για να αντιμετωπιστεί η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, πρέπει να προσδοκά κανείς σε θαύματα.

Έχουμε δικαίωμα στην πόλη!

Το πώς ορίζουμε την «αξιοποίηση» αφενός, το πώς διεκδικούμε να έχουμε λόγο για την όποια αξιοποίηση αφετέρου, είναι ζήτημα που αφορά βαθιά στη δημοκρατία και στα δικαιώματά μας. Πρώτον, πρόκειται για το δικαίωμά μας σε ποιότητα ζωής, σε ένα βιώσιμο περιβάλλον, σε μία ανθρώπινη πόλη. Δεύτερον, τίθεται το ζήτημα της διαφύλαξης του δημόσιου χώρου, της διατήρησης χώρων ελεύθερων, φυσικών και κοινωνικών, όπου ο καθένας κι η καθεμιά μας μπορεί να έχει ισότιμη πρόσβαση. Κι η διατήρηση αυτών των χώρων, εν μέσω της κυρίαρχης, νεοφιλελεύθερης, πολιτικής, μιας πολιτικής που βαθαίνει τις λογικές και πρακτικές της αγοράς σε μία σείρα πεδίων- από το πανεπιστήμιο μέχρι το περιβάλλον-, καθόλου δεδομένη δεν είναι. Αντίθετα, αποτελεί κοινωνικό αίτημα που για να ακουστεί χρειάζεται συλλογικές πρωτοβουλίες, ζωντανές δράσεις, κινήματα που διεκδικούν το δικαίωμα στην πόλη μας και το δικαίωμα σε μια πόλη διαφορετική! Όπως με τους πανεκπαιδευτικούς μας αγώνες επανοικειοποιηθήκαμε το δημόσιο χώρο των σχολών και των δρόμων, αμφισβητήσαμε αυτονόητα και δυναμιτίσαμε προδιαγεγραμμένα σχέδια, είναι εξίσου σημαντικό να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να καθορίζουμε συλλογικά τη ζωή μας σε όλες τις μικρές και μεγάλες πτυχές της, στον αέρα που αναπνέουμε και στη δυνατότητά μας να κάνουμε έναν περίπατο στο δάσος.




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 Ιανουαρίου


10:00 π.μ.: Δενδροφύτευση με τη συμμετοχή σχολείων της περιοχής σε χλωρους του πρώην αεροδρομίου. (Συνάντηση στην είσοδο από τη μεριά του γκολφ)

12:00 μ.μ.: Μαθητική συναυλία μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

17:30-21:30 μ.μ.: Πρώτη μέρα επιστημονικής διημερίδας για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ του πρώην αεροδρομίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Ιανουαρίου

10:00 π.μ.-18:30 μ.μ.: Δεύτερη μέρα επιστημονικής διημερίδας για το μητροπολιτικό πάρκο στον ίδιο χώρο.

18:30 μ.μ.-21:30 μ.μ.: Συνέλευση φορέων και κινημάτων για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους στην Αττική, στον ίδιο χώρο

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 Ιανουαρίου

10:00 π.μ.: Δενδροφύτευση με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της περιοχής σε χώρους του πρώην αεροδρομίου.

(Συνάντηση στην είσοδο από τη μεριά του γκολφ)

20:00 μ.μ.: Συναυλία στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στο πρώην αεροδρόμιο με τους: Βασίλη Σκουλά, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μίλτο Πασχαλίδη και Γιάννη Χαρούλη.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες