Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
<ΜΑΥΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ> ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
AnathemaΈνταξη: 24 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 90

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Φεβ 13, 2008 4:44 pm    Θέμα δημοσίευσης: <ΜΑΥΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ> ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Την απόσυρση του εγχειριδίου της Γ' Γυμνασίου ζητούν επιστήμονες και καταναλωτές

Σε "ωρολογιακή βόμβα" έτοιμη να σκάσει κάτω από τα πόδια του νέου υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδη Στυλιανίδη έχει μετατραπεί το βιβλίο Βιολογίας της Γ' Γυμνασίου.

Το "αμαρτωλό" βιβλίο, το οποίο έχει κατακριθεί από την ελληνική επιστημονική κοινότητα και τις ενώσεις καταναλωτών της χώρας, διαφημίζει κατάφωρα τα ύποτα για ασθένειες και επίκινδυνα μεταλλαγμένα τρόφιμα!

Οι συγγραφείς του σχολικού βιβλίου κατάφεραν όλα όσα δεν μπόρεσαν οι πολυεθνικές βιοτεχνολογίας με το ατελείωτο χρήμα για τη διαφήμιση των "πλεονεκτημάτων" των μεταλλαγμένων, η διπλωματία των ΗΠΑ

(http://hellenicrevenge.blogspot.com/2008/01/blog-post_16.html )

προκειμένου να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση

( http://hellenicrevenge.blogspot.com/2008/01/blog-post_4928.html )

την είσοδο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο έδαφός της, όσο και η προπαγάνδα ότι δήθεν με τα μεταλλαγμένα θα λυθεί το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο.

Το θέμα φέρνει στο φως το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό να αποσύρουν το επικίνδυνο - όπως χαρακτηρίζει - βιβλίο.

Ιδού όμως πρώτα οι σχετικές αναφορές:

1.Οι εικόνες τα λένε όλα για τον τρόπο διαφήμισης των μεταλλαγμένων στα σχολικά βιβλία.

Στη σελίδα 124 απεικονίζονται σε μία φωτογραφία ντομάτες υγιείς, ελκυστικές , κόκκινες, με τη λεζάντα να γράφει ότι είναι γενετικά τροποποιημένες, ενώ σε μία άλλη φαίνονται ντομάτες μουχλιασμένες, ζαρωμένες και σκούρες, με την ανάλογη υπόδειξη ότι είναι μη γενετικά τροποποιημένες.

Το μήνυμα ξεκάθαρο, ακόμα και για μαθητές δημοτικού! Όχι μόνο για την ποιοτική ανωτερότητα των μεταλλαγμένων έναντι των φυσικών προϊόντων, αλλά και για το ότι είναι η πλέον υγιής διατροφή.

2.Λίγες γραμμές πιο κάτω, αναφέρεται:"όταν καλλιεργούμε τέτοια φυτά (δηλαδή γενετικά τροποποιημένα), δεν χρειάζεται να κάνουμε χρήση παρασιτοκτόνων. Η σοδειά μας δεν κινδυνέυει, το κόστος παραγωγής μειώνεται και το προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε χαμηλότερη τιμή".

Ούτε διαφημιστικό εταιρείας βιοτεχνολογίας δεν θα αναφερόταν με τόση θέρμη στην υπεροχή των μεταλλαγμένων, αδιαφορώντας τελείως για την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του γύρω περιβάλλοντος και για την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

3. Στη σελίδα 13 οι συγγραφείς λένε ότι με τα τρόφιμα αυτά "προσφέρονται λύσεις σε πολλά κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτα του υποσιτισμού", αναπαράγοντας με τον πλέον άστοχο τρόπο - όταν το ένα τρίτο του πλανήτη υποσιτίζεται - τα επιχειρήματα των εταιρειών, σε βάρος της νοημοσύνης των νέων παιδιών αλλά και του αγροτικού κόσμου που συρρικνώνεται.

4. Στην ίδια σελίδα, χωρίς να αναφέρεται ευθέως στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, αλλά υπονοώτας τα με σαφήνεια, γράφει ότι "οι νέες ποικιλίες καλαμποκιού και σταριού, που είναι ανθεκτικές σε διάφορα έντομα και μικροοργανισμούς, έχουν μεγαλύτερη απόδοση".

Κάτι τελείως εσφαλμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μιας και τα μεταλλαγμένα δεν έχουν μεγαλύτερη απόδοση, γεγονός μάλιστα που ούτε οι ίδιες οι εταιρείες υποστηρίζουν! Αυτό που προτάσσουν είναι το μικρότερο κόστος παραγωγής, εξαιτίας της μικρότερης κατανάλωσης ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων.

Όσο για το κεφάλαιο όπου αναπτύσσονται οι σκέψεις και οι θέσεις για το περιβάλλον, η προσέγγιση για την ενδεχόμενη διατάραξη της ισορροπίας του είναι τόσο επιφανειακή και συνοπτική που αναφέρεται μόνο και μόνο για να δείξει ότι "φιλοξενούνται όλες οι απόψεις".

"Να αλλάξει το βιβλίο"

Οι ευθύνες της κυβένρησης και του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με όλους τους αρμόδιους, είναι τεράστιες γιατί - όπως υποστηρίζουν - "δεν πρόκειται περί αβλεψίας και λάθους, αλλά για την προσπάθεια διαμόρφωσης μια στάσης αποδοχής της νέας γενιάς γύρω από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μέσα από το βιβλίο Βιολογίας της Γ' Γυμνασίου".

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών(ΚΕΠΚΑ) σε επιστολή που παρέδωσε στον πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας τονίζει:

"Κύριε υπουργέ, απορούμε και αγανακτούμε για τα όσα γράφονται και φωτογραφίζονται στο βιβλίο Βιολογίας της Γ' Γυμνασίου. Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) με τρόπο τόσο μονομερή και μεροληπτικό.

Εάν συγγραφέας και χρηματοδότης του βιβλίου ήταν η Monsanto, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τις σκοπιμότητες και την αναγραφή της μισής αλήθειας.

Δυστυχώς, όμως, αυτά αναγράφονται σε ένα επίσημο βιβλίο, που χρηματοδοτείται από τους φόρους των Ελλήνων Πολιτών Καταναλωτών και σκοπεύει να "μορφώσει" τα παιδιά μας και να διαμορφώσει την άποψή τους και τη στάση ζωής τους"., ενώ απαιτεί "την άμεση αλλαγή της συγκεκριμένης σελίδας του βιβλίου και την καταχώρηση σε αυτό και των υπολοίπων στοιχείων σε σχέση με τους ΓΤΟ (περιβάλλον, μονοπώλια, πνευματικά δικαιώματα,"εκβιασμοί" χωρών του τρίτου κόσμου, πιθανά προβλήματα υγείας, διαφορετικές επιστημονικές απόψεις κ.λ.π.).

Το θέμα, φυσικά, εξόργισε και την Πανελλήνια Ένωση Βιο-επιστημόνων, η οποία θεωρεί ότι "η απόπειρα διαμόρφωσης απόψεων χωρίς γνώση των σύγχρονων δεδομένων ή η επιμεριστική αξιοποίηση των ευρημάτων των παραπάνω γνωστικών πεδίων και εφαρμογών τους στερείται επιστημονικής εγκυρότητας και ελλοχεύει κινδύνους που λανσάρονται κυρίως από οικονομικά συμφέροντα και αποσκοπούν μόνο στο κέρδος".

Πηγή:Presstime
αρ.φυλ. 90
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008
σελ.56

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2008/02/blog-post_8871.html
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες