Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Αυτά που δεν θα μας πουν για τις μεταμοσχεύσεις

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 02, 2011 12:16 am    Θέμα δημοσίευσης: Αυτά που δεν θα μας πουν για τις μεταμοσχεύσεις Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_1700.html

Αυτά που δεν θα μας πουν για τις μεταμοσχεύσεις και το νομοσχέδιοΘα ήταν παράλειψη για την κυβέρνηση εντολοδόχων των συμβολαίων θανάτου για τους Έλληνες να μην έφερνε στη Βουλή νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις. Με την εικαζομένη δωρεά είμαστε όλοι δωρητές οργάνων χωρίς να το γνωρίζουμε, αλλά και χωρίς να το επιθυμούμε.

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες αράδες των χωρών, όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις, όπως επίσης είναι και η τελευταία στις διακρατικές παροχές οργάνων. Όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα διαθέσιμα όργανα που υπάρχουν σε ένα διεθνή φορέα, μια παγκόσμια τράπεζα οργάνων, η οποία καθορίζει ποιά όργανα και πού, χρειάζονται.

Να σημειωθεί ότι είμαστε η δεύτερη χώρα σε αριθμό τροχαίων ατυχημάτων και λογικά, θα έπρεπε να είμαστε στην πρώτη θέση των χωρών με πλούσιο υλικό διαθέσιμων οργάνων. Οι Έλληνες όμως, από αυτό το αδρό στατιστικό στοιχείο, φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς σε αυτού του είδους τις θεραπείες και δεν καταχωρούνται στις λίστες των δωρητών οργάνων.

Οπότε παρέστη η ανάγκη να αρθεί η αντίφαση. Η κυβέρνηση των συμβολαίων θανάτου επείγεται να περάσει τώρα το νόμο της εικαζομένης δωρεάς - υπήρχε και στο παρελθόν αυτή η σκέψη, αλλά δεν προχώρησε - και οι λόγοι είναι προφανείς. Είναι οικονομικοί και δεν πρόκειται να μας το πούν.

Δεν τους αρκεί λοιπόν ότι μια μικρή μειοψηφία είναι αυτή που τους πιέζει ασφυκτικά. Το δικό της αίτημα περί του "δώρου της ζωής" θέλουν να το περάσουν σε όλους τους άλλους και εικάζουν, ότι όλοι συμφωνούμε μαζί τους. Άρα, πρέπει αυτό να κατοχυρωθεί θεσμικά και το "δώρο ζωής" των ολίγων, να γίνει "δώρο θανάτου" για τους πολλούς.

Ας σπεύσουμε λοιπόν να γίνουμε όλοι νέοι δηλωσίες: Ότι αρνούμαστε τη σφαγή μας επί της χειρουργικής κλίνης!

Μίλησα όμως για οικονομικούς λόγους και αυτό πρέπει να το εξηγήσω.

Τι θα συμβεί λοιπόν με το νόμο αυτό;

Όταν στο Νοσοκομείο προσκομίζεται ένας πολυτραυματίας από τροχαίο και είναι δωρητής οργάνων, αυτός θα αντιμετωπίζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αν δεν είναι δωρητής, θα του βάζουν την ένδειξη DNR (Do Not Resuscitate = μην κάνετε ανάνηψη) και θα παραλαμβάνεται από μονάδες ... ήσσονος έντασης. Η εντατική θεραπεία γι΄ αυτόν θα υπολείπεται. Άρα, λιγότερα έξοδα.

Αν πάλι προσέλθει στο Νοσοκομείο ένας καρδιοπαθής εγγεγραμμένος στη λίστα αναμονής λήψης οργάνου, σημειωτέον δωρητής και ο ίδιος, θα τύχει της ανάλογης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αν όμως δεν είναι δωρητής, θα αντιμετωπίζεται με λιγότερη "ειδική" φροντίδα. Άρα, λιγότερα έξοδα.

Αν τέλος ένας νεφροπαθής, δωρητής οργάνων και εγγεγραμμένος στη λίστα, προσέλθει για αντιμετώπιση, αιμοκάθαρση ή κάτι άλλο, θα έχει τη δέουσα φροντίδα. Αν όχι, αν δεν είναι δωρητής, η παροχή των ιατρικών υπηρεσιών θα είναι συμβατική και ενδεχομένως, σε ειδικές νοσοκομειακές πτέρυγες για τις περιπτώσεις των μη δωρητών. Άρα, λιγότερα έξοδα κι εδώ.

Με άλλους λόγους το νομοσχέδιο της εικαζομένης δωρεάς, δημιουργεί ασθενείς δυο ταχυτήτων και δυο διαφορετικών θεραπευτικών αντιμετωπίσεων. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να μας το πουν.

Αντίθετα, θα συνεχίσουν να μας βομβαρδίζουν με το ιδεολόγημα του "δώρου της ζωής" προσκομίζοντας μάλιστα και τις ευλογίες μεγαλόσχημων κληρικών: "Το δώρο αυτό, θα μας πουν, ομοιάζει με την θυσία αγάπης την οποία ο Κύριος μας υπέδειξε δια του σταυρικού του θανάτου".

Εκείνο που δεν θα μας πουν, είναι ότι ο Κύριος θυσιάστηκε ανιδιοτελώς και αυτό είναι το υπόδειγμα της δικής του θυσίας. Το κίβδηλο "δώρο της ζωής" των δωρητών, αν δεν αποφέρει ικανά "κέρδη ευγνωμοσύνης" στον περίγυρο του οικείου περιβάλλοντος, αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό παράγοντα απόσβεσης των κεφαλαίων στις επικερδείς σήμερα ιατρικές επενδύσεις υγείας.

Αν όλο αυτό το φαρισαϊκό πολιτικοθρησκευτικό επιστημονικό ιερατείο ήθελε να επικαλεσθεί το παράδειγμα του Κυρίου, θα έπρεπε να συστήσει να γίνονται δωρεάν όλες αυτές οι σωτήριες επεμβάσεις ζωής. Αφού λαμβάνουν δωρεάν το "δώρο της ζωής", δωρεάν οφείλουν να παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες, για να περιοριστούμε μόνο σ΄ αυτό. Όχι να βγαίνουν στη ζητιανιά οι εμπερίστατοι ασθενείς, ξεπουλώντας όλο τους το "βιός", για να τα βγάλουν πέρα.


Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 03, 2011 1:46 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η "Παρακαταθήκη" των μεταμοσχεύσεων

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_02.html

Η Παρακαταθήκη είναι η σύμβαση με την οποία ο ένας των συμβαλλομένων (θεματοφύλακας) αναλαμβάνει την υποχρέωση να φυλάξει το υπό του ετέρου των συμβαλλομένων (παρακαταθέτη) παραδιδόμενο σ΄ αυτόν κινητό πράγμα και να παραδώσει τούτο όταν του ζητηθεί.Η παρακαταθήκη ρυθμίζεται στον Αστικό Κώδικα στα άρθρα 822-830 και οι διατάξεις είναι ενδοτικού δικαίου, τα μέρη μπορούν δηλαδή με συμφωνία τους να αποκλίνουν από αυτές. Αν δε συμφωνηθεί διαφορετικά, ο παρακαταθέτης δεν οφείλει αμοιβή στον θεματοφύλακα, οπότε πρόκειται για ετεροβαρή σύμβαση (μόνο το ένα μέρος έχει υποχρεώσεις). Ο θεματοφύλακας σε αυτήν την περίπτωση ευθύνεται με βάση την επιμέλεια που δείχνει στις δικές του υποθέσεις (ελαφρά συγκεκριμένη αμέλεια). Αν όμως συμφωνηθεί αμοιβή, τότε έχουμε αμφοτεροβαρή σύμβαση και ο θεματοφύλακας ευθύνεται (αν δε συμφωνηθεί διαφορετικά) κανονικά. Αν δε συμφωνήσουν τα μέρη διαφορετικά, ο θεματοφύλακας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το πράγμα. Αν συμφωνηθεί τέτοιο δικαίωμα χρήσης του θεματοφύλακα, τότε έχουμε ανώμαλη παρακαταθήκη . (Από την Βικιπαιδεία)

ΣΧΟΛΙΟ

Αφού διαβάσατε τον ανωτέρω ορισμό, που δίνει το Αστικό Δίκαιο για τον ορισμό της λέξης "παρακαταθήκη", θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι υπάρχει και μια άλλου είδους παρακαταθήκη με διαφορετικό ορισμό. Ο ορισμός αυτός προτάσσει απλά τη λέξη "ιερή" στο "παρακαταθήκη". Έτσι, έχουμε την "Ιεράν Παρακαταθήκη". Όπου εδώ δεν ισχύουν ακριβώς αυτά που επεξηγηματικά ορίζει το Αστικό Δίκαιο.

Μερικά από αυτά ισχύουν, όπως :

"Η σύμβαση με την οποία ο ένας των συμβαλλομένων (θεματοφύλακας) αναλαμβάνει την υποχρέωση να φυλάξει το υπό του ετέρου των συμβαλλομένων (παρακαταθέτη) παραδιδόμενο σ΄ αυτόν"

άλλα όμως όχι, με αυτονόητο, αφού περί Ιεράς Παρακαταθήκης πρόκειται, ότι η "σύμβαση" βαρύνει περισσότερο τον θεματοφύλακα και λιγότερο τον παρακαταθέτη.

Στη πατρίδα μας συμβαίνουν περίεργα πράγματα όσον αφορά στη λεγομένη "Ιεράν Παρακαταθήκη". Διότι πολλά πράγματα που φυλάσσει αμισθί ο θεματοφύλακας τα θεωρεί ευτελή και ανάξια έστω ακόμη και μικρής μνείας. Ίσως, διότι τα κρίνει ξένα και αλλότρια της, καθ΄ ημάς, ιερότητας. Διο και έσπευσε να παραλάβει (αντιγράψει) αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω και θα σας διαφωτίσουν σχετικά με τα πρακτικά συνεδρίου της παπικής εκκλησίας για τις μεταμοσχεύσεις.

Ο θεματοφύλακας "ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ, Ορθόδοξος Λόγος" παρέλαβε τα πρακτικά καθηγητών ξένων πανεπιστημίων, όπου ουδείς παρακαταθέτης Έλλην δεν ευρίσκεται αναγεγραμμένος, και μας τα προσφέρει προς ενημέρωση και γνώση.

Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν θερμά τον θεματοφύλακα "ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ, Ορθόδοξος Λόγος" και ας του θυμίσουμε, ότι πολλά εκ των πρακτικών πορισμάτων του συνεδρίου, έχουν κατατεθεί από ημεδαπόν προς φύλαξιν εδώ και αρκετά χρόνια (:1987 - 1995)

Πολύ πριν συγκληθεί το παπικό συνέδριο άγνωστος κατέθεσε μικρόν "πράγμα" με την ονομασία "Μεταμοσχεύσεις, λύση ή πρόβλημα" αλλά δεν έτυχε, τότε, της εγκρίσεως εκ μέρους ... της παπικής ιερότητας. Τον παρέπεμψαν στον ορισμό του Αστικού Δικαίου για τη λέξη "παρακαταθήκη", όπου και αναγράφεται : "Ο θεματοφύλακας σε αυτήν την περίπτωση ευθύνεται με βάση την επιμέλεια που δείχνει στις δικές του υποθέσεις".
Αυτά.

Κυπριανός Χ


Αιρέσεις - Οικουμενισμός
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ"
Διμηνιαία Έκδοσις του Ομωνύμου Συλλόγου

Εκκλησία και Κοινωνία
Ο «εγκεφαλικός θάνατος» δεν είναι θάνατος (1)
Διακήρυξη επιστημόνων (2)


Των: Paul A. Byrne, πρώην Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καθολικών, Cicero G. Coimbra, Καθηγητού Κλινικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, Robert Spaemann, Ομοτίμου Καθηγητού Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Mercedes Arzú Wilson Προέδρου του Αμερικανού Ιδρύματος για την Οικογένεια και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Οικογένεια.

Εισαγωγή

Στις 3-4 Φεβρουαρίου 2005 η Παπική Ακαδημία Επιστημών, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση για την Οικογένεια φιλοξένησαν Συνδιάσκεψη στο Βατικανό με θέμα τα «Σημεία του Θανάτου».

Το παρόν κείμενο είναι βασισμένο στις εργασίες που υποβλήθηκαν στην Παπική Ακαδημία Επιστημών καθώς και στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διημερίδα εκεί.

Η Συνδιάσκεψη συνεκλήθη από τον Παπα Ιωάννη Παύλο Β΄ με σκοπό την επανεξέταση των σημείων του θανάτου και την επαλήθευση, σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο, της εγκυρότητας των κριτηρίων του εγκεφαλικού θανάτου. Σε μήνυμά του προς την Ακαδημία Επιστημών, ο Πάπας δήλωσε το Φεβρουάριο του 2005 ότι η [Καθολική] Εκκλησία υποστηρίζει «την πρακτική της μεταμοσχεύσεως οργάνων από θανόντες» και προειδοποίησε ότι οι μεταμοσχεύσεις είναι αποδεκτές μόνον, όταν διεξάγονται με τρόπο «που εγγυάται το σεβασμό προς τη ζωή και τον άνθρωπο».

Το υπόβαθρο

Το 1968 τα κριτήρια του Χάρβαρντ για τον καθορισμό του εγκεφαλικού θανάτου δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου με τον τίτλο « Ορισμός του μη αναστρέψιμου κώματος». Αυτό το άρθρο εστερείτο αποδεικτικών στοιχείων, τόσο από πλευράς επιστημονικής έρευνας, όσο και από πλευράς περιπτώσεων ασθενών. Γι αυτό και η πλειονότητα των επιστημόνων στη Συνδιάσκεψη της Ρώμης δήλωσαν ότι τα κριτήρια του Χάρβαρντ δεν είχαν επιστημονική εγκυρότητα.

Το 2002 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας στη Νευρολογία, σύμφωνα με τα οποία «δεν υπάρχει παγκόσμια ομοφωνία για τα διαγνωστικά κριτήρια» και αναγνωρίζεται η ύπαρξη «άλυτων θεμάτων παγκοσμίως». Πράγματι, μεταξύ 1968 και 1978 κοινοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 ανόμοια σετ κριτηρίων, στα οποία έκτοτε έχουν προστεθεί πολύ περισσότερα. Κάθε νέο σετ κριτηρίων τείνει να είναι λιγότερο αυστηρό από τα προηγούμενα και κανένα δεν βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο της παρατήρησης και της επαληθεύσιμης υπόθεσης.

Πολλοί ιατροί, οι οποίοι αισθάνονται ότι παραβιάζεται ο Ιπποκρατικός Όρκος με την αποδοχή τόσο διαφορετικών μεταξύ τους κριτηρίων, αισθάνονται την ανάγκη να αποκαλύψουν την πλάνη του «εγκεφαλικού θανάτου», διότι διακυβεύεται η καλή φήμη του ιατρικού επαγγέλματος.

Φιλοσοφικοί στοχασμοί

Στην παρουσίασή του στην Παπική Ακαδημία Επιστημών ο Robert Spaemann, διακεκριμένος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, παρέθεσε τα λόγια του Πάπα Πίου ΧΙΙ, ο οποίος διεκήρυττε ότι «η ανθρώπινη ζωή συνεχίζεται όταν οι βασικές λειτουργίες της εκδηλώνονται ακόμα και με τη βοήθεια τεχνητών διαδικασιών».

Ο καθηγητής Spaemann επεσήμανε ότι «η επιστήμη δεν προϋποθέτει πλέον τη ?φυσιολογική? κατανόηση της ζωής και του θανάτου. Στην πραγματικότητα ακυρώνει τη φυσιολογική ανθρώπινη αντίληψη, ονομάζοντας ?νεκρά?, ανθρώπινα όντα που γίνεται αντιληπτό ότι ζουν ακόμη. Αυτή η νέα προσέγγιση στον ορισμό του θανάτου, συνέχισε ο Γερμανός επιστήμονας, αντικατοπτρίζει διαφορετικές προτεραιότητες. Δεν είναι πια το όφελος του θνήσκοντος... αλλά τα συμφέροντα άλλων ανθρώπων που ανακηρύττουν νεκρό, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τον άνθρωπο που πεθαίνει. Αυτά τα συμφέροντα δεν είναι τα συμφέροντα του ασθενούς, αφού στοχεύουν στο να τον εξουδετερώσουν ως υποκείμενο των δικών του συμφερόντων το ταχύτερο δυνατόν». Ο καθηγητής Spaemann παρέθεσε ακόμη τα λόγια Γερμανού αναισθησιολόγου· «Οι εγκεφαλικά νεκροί δεν είναι νεκροί, αλλά θνήσκοντες».

Ιατρικές αποδείξεις

Ο Dr Paul Byrne, νεογνολόγος από το Οχάϊο, κατέθεσε· « ΄Ολα τα σημεία ζωής των ?δοτών? είναι ακόμη παρόντα πριν τη λήψη των οργάνων· για παράδειγμα· σταθερή θερμοκρασία σώματος και πίεση, η καρδιά χτυπάει, τα ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά, λειτουργούν και ο δότης αναπνέει με τη βοήθεια αναπνευστήρα». Και συνέχισε· «Μετά τον πραγματικό θάνατο τα μη διπλά ζωτικά όργανα δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν». Αλλά η σημαντική ερώτηση είναι· «είναι ηθικά επιτρεπτό να τερματισθεί μια ζωή για να σωθεί μία άλλη;». Στην ιατρική προστατεύουμε, διατηρούμε, παρατείνουμε τη ζωή και αναβάλλουμε το θάνατο. Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε σώμα και ψυχή ενωμένα... Η παρατήρηση της παύσεως της λειτουργίας του εγκεφάλου ή κάποιου άλλου σωματικού οργάνου δεν αποτελεί ένδειξη καταστροφής αυτού του οργάνου, πόσο μάλλον θανάτου».

Η υπεράσπιση των κριτηρίων

Κάποιοι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη του Φεβρουαρίου υπερασπίσθηκαν τη χρήση των κριτηρίων του «εγκεφαλικού θανάτου». Ο Dr Stewart Younger, από το Πανεπιστήμιο του Οχάϊο, παραδέχθηκε ότι οι «εγκεφαλικά νεκροί» δότες είναι ζωντανοί, αλλά ισχυρίσθηκε ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη λήψη των οργάνων τους. Ο Dr Conrado Estol , νευρολόγος από το Μπουένος ¶ιρες, ο οποίος είναι υπέρ της απόκτησης οργάνων για μεταμοσχεύσεις, παρουσίασε ένα δραματικό βίντεο ενός ανθρώπου που είχε διαγνωσθεί «εγκεφαλικά νεκρός», ο οποίος προσπάθησε να ανασηκωθεί και να σταυρώσει τα χέρια του παρ? όλο που ο Dr Estol, διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι ο δότης ήταν πτώμα. Ο Dr Didier Houssin, Γάλλος μεταμοσχευτής, αναγνώρισε τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις διαφορές των ποικίλων κριτηρίων του εγκεφαλικού θανάτου. Παρατήρησε ότι «ο θάνατος είναι ιατρικό γεγονός, βιολογική διαδικασία, φιλοσοφικό ζήτημα και επίσης κοινωνικό γεγονός. Είναι δύσκολο για μια κοινωνία να αποδεχθεί ότι ένας άνθρωπος είναι ζωντανός σε έναν τόπο και νεκρός σε κάποιον άλλο». Ο Dr Jean Didier Vincent υποστήριξε την έννοια του «εγκεφαλικού θανάτου», αλλά ερωτηθείς για την περίπτωση μιας εγκύου που έχει διαγνωσθεί «εγκεφαλικά νεκρή» και συνεχίζει -με μηχανική υποστήριξη- την εγκυμοσύνη της, παράγοντας μάλιστα και γάλα για το αγέννητο παιδί της, παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει ελάχιστη ορμονική παραγωγή στον εγκέφαλό της [δείγμα δηλαδή εγκεφάλου που λειτουργεί].

Η δοκιμασία της άπνοιας

Στην παρουσίασή του στη Συνδιάσκεψη ο Dr Cicero Coimbra, κλινικός νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, καταδίκασε έντονα τη σκληρότητα της δοκιμασίας της άπνοιας, κατά την οποία αποσύρεται η μηχανική αναπνευστική στήριξη από τον ασθενή μέχρι και 10 λεπτά, ώστε να προσδιορισθεί αν θα αρχίσει αυτός να αναπνέει αυτόνομα. Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας που ακολουθείται πριν δηλωθεί ένας ασθενής με εγκεφαλική βλάβη «εγκεφαλικά νεκρός». Ο Dr Coimbra διευκρίνισε ότι αυτή η δοκιμασία εμποδίζει σημαντικά την πιθανή ανάρρωση ενός ασθενούς με εγκεφαλική βλάβη και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. « Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και σε βαθύ κώμα, μπορούν να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή... Ωστόσο, η δοκιμασία της άπνοιας (η οποία θεωρείται το πιο σημαντικό βήμα για τη διάγνωση του ?εγκεφαλικού θανάτου?) μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμη ενδοκρανιακή διαταραχή της κυκλοφορίας, ή ακόμα και καρδιακή παύση».

Ο Dr Coimbra κατέληξε ότι η δοκιμασία της άπνοιας θα έπρεπε να θεωρείται ανήθικη και να ανακηρυχθεί παράνομη ως μία απάνθρωπη ιατρική διαδικασία. Αν οι συγγενείς πληροφορούνταν για τη σκληρότητα και τον κίνδυνο της διαδικασίας, δήλωσε, οι περισσότεροι θα αρνούνταν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Ο Dr Yoshio Watanabe καρδιολόγος από την Ιαπωνία, συμφώνησε λέγοντας ότι αν οι ασθενείς δεν υποβάλλονταν στη δοκιμασία της άπνοιας, θα είχαν 60% πιθανότητα αποκατάστασης στη φυσιολογική ζωή, με έγκαιρη θεραπευτική υποθερμία.

Το ζήτημα της πιθανής ανάρρωσης ασθενών με εγκεφαλική βλάβη απασχόλησε επίσης τον Dr David Hill, Βρετανό αναισθησιολόγο και λέκτορα στο Cambridge. Ο Dr Hill παρατήρησε· «Θα πρέπει να τονισθεί πρώτον ότι κάποιες λειτουργίες, η τουλάχιστον κάποια δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ακόμη συνεχίζονται και δεύτερον ότι ο μόνος σκοπός που δηλώνεται ένας ασθενής ?νεκρός?, αντί για ?θνήσκων? είναι η απόκτηση βιώσιμων οργάνων για μεταμόσχευση... Η χρήση αυτών των κριτηρίων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως όφελος για τον ασθενή που πεθαίνει, αλλά μόνον (αντίθετα με τις Ιπποκρατικές αρχές) ως πιθανό όφελος για τον παραλήπτη των οργάνων αυτού του ασθενούς».

« Η εξαπάτηση»

Ο Dr Hill ανέφερε ότι η υιοθέτηση των κριτηρίων του εγκεφαλικού θανάτου έλυσε το παλαιότερο πρόβλημα των αποτυχημένων μεταμοσχευτικών προσπαθειών λόγω της καταστροφής των οργάνων που λαμβάνονταν μετά το θάνατο του ασθενούς, «επιτρέποντας την απόκτηση ζωτικών οργάνων πριν την απόσυρση της μηχανικής υποστήριξης και χωρίς να υπάρχουν οι νομικές συνέπειες που κανονικά θα ακολουθούσαν αυτήν την πρακτική». Ο Dr Hill παρατήρησε ότι η αποδοχή του κόσμου για αυτά τα νέα κριτήρια οφείλεται στη σχετική διαφήμιση, αλλά και στην άγνοια για τις εμπλεκόμενες διαδικασίες. «Δεν γίνεται γενικά αντιληπτό», είπε, «ότι η μηχανική υποστήριξη δεν αποσύρεται πριν ληφθούν τα όργανα ούτε ότι χρειάζεται κάποια μορφή αναισθησίας στην οποία υποβάλλεται ο δότης κατά τη διάρκεια της εγχείρισης. Όσο όμως αυξάνεται η γνώση των διαδικασιών, επεσήμανε, τόσο η άρνηση των συγγενών για αφαίρεση οργάνων αυξάνεται, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία, όπου το ποσοστό άρνησης αυξήθηκε από 30% που ήταν το 1992, σε 44% το 2004. Μάλιστα ο Dr Hill ανέφερε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει αυξανόμενη πίεση των πολιτών να υπογράψουν και να έχουν πάντα μαζί τους κάρτες δωρητών που εξουσιοδοτούν τους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν τα ζωτικά τους όργανα. Σήμερα μόνο το 19% του πληθυσμού της χώρας έχουν εγγραφεί ως δωρητές οργάνων, αλλά τα έντυπα κυκλοφορίας των οχημάτων, οι αιτήσεις για άδεια οδήγησης, και λοιπά δημόσια έγγραφα έχουν ειδικά «κουτάκια» όπου οι πολίτες καλούνται να δώσουν εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους· ακόμα και τα παιδιά ενθαρρύνονται να υπογράψουν. Όλα αυτά τα έγγραφα αναφέρουν ότι τα όργανα μπορούν να ληφθούν «μετά το θάνατό μου», αλλά δεν υπάρχει πουθενά ορισμός του τι ορίζεται ως «θάνατος». Η αποδοχή των μεταμοσχεύσεων στηρίζεται στην έλλειψη κατανόησης που έχει ο κόσμος για τη διαδικασία.

Ο επίσκοπος στο Lincoln, Νebraska, Fabian Bruskewitz, τόνισε ότι «κανείς αξιοσέβαστος, κατηρτισμένος... θεολόγος δεν έχει πει ότι οι λόγοι του Ιησού ?Μείζονα ταύτης αγάπην ουδείς έχει, ίνα τις την ψυχήν αυτού θη υπέρ των φίλων αυτού? ( Ιω. 15, 13) αποτελούν εντολή η ακόμη άδεια για συγκατάθεση προς αυτοκτονία, ώστε να συνεχισθεί η γήινη ζωή κάποιου άλλου». Ο επίσκοπος παρατήρησε ότι η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα «στα εξωτερικά 1 η 2 εκατοστά του εγκεφάλου». Και ρωτά· «έχουμε λοιπόν ηθική βεβαιότητα η οποία θα μπορούσε καθ? οιονδήποτε τρόπο να θεωρηθεί αποδεικτική, σχετικά με την ύπαρξη, πόσο μάλλον με την παύση της εγκεφαλικής δραστηριότητας;».

Υπό το φως των σημαντικών ερωτημάτων για την εγκυρότητα των κριτηρίων του «εγκεφαλικού θανάτου», ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Joseph Seifert υποστήριξε ότι θα πρέπει να επικαλεσθούμε την αληθινή και εμφανή ηθική αρχή ότι «ακόμα και μια ελάχιστη λογική αμφιβολία να υπάρχει ότι οι πράξεις μας σκοτώνουν ένα άλλο ανθρώπινο ον, θα πρέπει να απέχουμε από αυτές»*.

Τα συμπεράσματα μετά την εξέταση των κριτηρίων του εγκεφαλικού θανάτου

1. Από τη μια πλευρά η Εκκλησία αναγνωρίζει, συνεπής προς την παράδοσή της, ότι η ιερότητα όλης της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψη έως το φυσικό τέλος πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή και να υποστηρίζεται. Από την άλλη, μια κοσμική κοινωνία τείνει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής.

2. Η Καθολική Εκκλησία υπήρξε πάντοτε αντίθετη προς την καταστροφή της ανθρώπινης ζωής πριν τη γέννησή της διαμέσου εκτρώσεως και εξ ίσου καταδικάζει τον πρόωρο τερματισμό της ζωής ενός αθώου δότη ώστε να παραταθεί η ζωή κάποιου άλλου διαμέσου της μεταμοσχεύσεως μη διπλών ζωτικών οργώνων. «Είναι ηθικώς ανεπίτρεπτο να επέλθει ακρωτηριασμός που θα προκαλέσει την αναπηρία ή ακόμη και το θάνατο ενός ανθρώπου, ακόμη και για να καθυστερήσει ο θάνατος άλλων. Δεν είναι ποτέ θεμιτό να σκοτώσουμε έναν άνθρωπο για να σώσουμε κάποιον άλλον».

3. «Ούτε μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί ενώπιον άλλων ύπουλων, αλλά όχι λιγότερο σοβαρών μορφών ευθανασίας».

4. « Ο θάνατος ενός ανθρώπου αποτελεί μοναδικό γεγονός, που συνίσταται στην πλήρη διάλυση του ενός και ενιαίου συνόλου που είναι το πρόσωπο. Ο θάνατος είναι το αποτέλεσμα του χωρισμού της ψυχής από το σώμα του ανθρώπου». [Σημείωση· Τα λόγια του Πάπα στις 29.8.2000]

5. « Η παραδοχή της μοναδικής αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου έχει μία επιπλέον συνέπεια: τα ζωτικά όργανα, που δεν βρίσκονται διπλά στο σώμα, μπορούν να αφαιρεθούν μόνο μετά το θάνατο, δηλαδή από το σώμα κάποιου που είναι σίγουρα νεκρός. Αυτή η απαίτηση είναι αυτονόητη, διότι το να ενεργήσουμε διαφορετικά θα σήμαινε σκόπιμα να προκαλέσουμε το θάνατο του δότη για να διαχειρισθούμε τα όργανά του» [Σημείωση· Τα λόγια του Πάπα στο 18ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων στις 29.8. 2000]. Ο φυσικός ηθικός νόμος αποκλείει την αφαίρεση προς μεταμόσχευση ζωτικών μη διπλών οργάνων από ένα πρόσωπο που δεν είναι σίγουρα νεκρό. Η δήλωση του «εγκεφαλικού θανάτου» δεν είναι επαρκής ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένας ασθενής είναι σίγουρα νεκρός. Ούτε είναι επαρκής για να καταλήξουμε σε ηθική βεβαιότητα.

6. Πολλοί στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα ισχυρίζονται ότι τα κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου είναι επαρκή για να οδηγηθούμε σε ηθική βεβαιότητα σχετικά με τον ίδιο το θάνατο. Όμως, αυξανόμενες ιατρικές και επιστημονικές αποδείξεις αντικρούουν αυτόν τον ισχυρισμό. Τα νευρολογικά κριτήρια μόνα τους δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε ηθική βεβαιότητα σχετικά με το θάνατο, και είναι απολύτως ανίκανα να οδηγήσουν σε απτή βεβαιότητα ότι έχει επέλθει ο θάνατος.

7. Είναι καταφανές ότι δεν υπάρχει ένα νευρολογικό κριτήριο, κοινό για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, για να ορίσει το βέβαιο θάνατο. Αλλά χρησιμοποιούνται διαφορετικά σετ νευρολογικών κριτηρίων χωρίς να υπάρχει παγκόσμια ομοφωνία.

8. Τα νευρολογικά κριτήρια δεν είναι επαρκή για τη δήλωση του θανάτου, όταν λειτουργεί το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Αυτά τα νευρολογικά κριτήρια ελέγχουν την απουσία ορισμένων συγκεκριμένων εγκεφαλικών αντανακλαστικών.

9. Η δοκιμασία της άπνοιας -η απομάκρυνση της αναπνευστικής στήριξης- διατάσσεται ως μέρος της νευρολογικής διάγνωσης και κατά παράδοξο τρόπο εφαρμόζεται για να διασφαλίσει τη μη αναστρεψιμότητα. Όμως, η δοκιμασία της άπνοιας βλάπτει την έκβαση, η προκαλεί ακόμη και το θάνατο, σε ασθενείς με βαριά εγκεφαλική βλάβη.

10. Υπάρχουν συντριπτικές ιατρικές και επιστημονικές αποδείξεις ότι η πλήρης και μη αναστρέψιμη παύση όλης της εγκεφαλικής δραστηριότητας (στον εγκέφαλο, στην παρεγκεφαλίδα και στο στέλεχος του εγκεφάλου) δεν αποτελεί απόδειξη θανάτου. Η πλήρης παύση της εγκεφαλικής δραστηριότητας δεν μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς. Η μη αναστρεψιμότητα αποτελεί πρόγνωση και όχι γεγονός υποκείμενο σε ιατρική παρατήρηση.

11. Η διάγνωση του θανάτου με νευρολογικά κριτήρια μόνον, αποτελεί θεωρία και όχι επιστημονικό γεγονός. Δεν αρκεί για να εξαλειφθεί η υπόθεση ύπαρξης ζωής.

12. Κανένας απολύτως νόμος δεν πρέπει να προσπαθεί να καταστήσει θεμιτό αυτό που είναι εγγενώς κακό. « Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι ένας νόμος που παραβιάζει το φυσικό δικαίωμα ενός ανθρώπου στη ζωή είναι άδικος και, ως τέτοιος, δεν είναι έγκυρος ως νόμος. Γι αυτό το λόγο κάνω επείγουσα έκκληση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην περνούν νόμους, οι οποίοι αψηφώντας την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, υποσκάπτουν το ίδιο το οικοδόμημα της κοινωνίας.»

13. Ο τερματισμός μιας αθώας ζωής αναζητώντας τη σωτηρία μίας άλλης, όπως στην περίπτωση της μεταμόσχευσης μη διπλών ζωτικών οργάνων, δεν μετριάζει το κακό της αφαίρεσης μίας αθώας ανθρώπινης ζωής. Το κακό δεν πρέπει να γίνεται, ακόμα και όταν μπορεί να προκύψει καλό από αυτό.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ·

1. J. A. Armour, ιατρός, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sacred Heart, Montreal, Quebec.

2. Fabian Bruskewitz, επίσκοπος στο Lincoln, Nebraska.

3. Paul A. Byrne, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καθολικών, Αμερική.

4. Pilar Mercado Calva, καθηγητής, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Anahuac, Μεξικό.

5. Cicero G. Coimbra, καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας, Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Σάο Πάολο, Βραζιλία.

6. William F. Colliton, συνταξιούχος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown, Washington, Virginia.

7. Joseph C. Evers, κλινικός ιατρός, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown, Washington, DC.

8. David Hill, ομότιμος διευθυντής αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο Addenbrooke και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αγγλία.

9. Ruth Oliver, ψυχίατρος, Kingston, o­ntario.

10. Michael Potts, Πρόεδρος του Τμήματος Θρησκείας και Φιλοσοφίας, Methodist College, Fayetteville, North Carolina.

11. Josef Seifert, καθηγητής Φιλοσοφίας στη Διεθνή Ακαδημία Φιλοσοφίας, Vaduz Λιχτενσταϊν, επίτιμο μέλος της Ιατρικής Σχολής του Παπικού Καθολικού Πανεπιστημίου στο Σαντιάγκο, Χιλή.

12. Robert Spaemann, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Μονάχου, Γερμανία.

13. Robert F. Vasa, επίσκοπος στο Baker, Oregon.

14. Yoshio Watanabe, Διευθυντής Καρδιολογίας, Γενικό Νοσοκομείο Nagoya Tokushukai, Ιαπωνία.

15. Mercedes Arzú Wilson, Πρόεδρος του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Οικογένεια και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Οικογένεια.

(1). Σημ.:Θεωρούμε τη Διακήρυξη αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Από αυτήν προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο προηγούμενος Πάπας και το Βατικανό, παρά την αντίθετη θέση που είχαν το 2000, επανεξέτασαν το θέμα του «εγκεφαλικού θανάτου» σε ειδική Συνδιάσκεψη και το 2005 κατεδίκασαν τις μεταμοσχεύσεις από «εγκεφαλικά νεκρούς».

Οι ζυμώσεις για το θέμα του «εγκεφαλικού θανάτου» θα πρέπει να συνεχισθούν και στην Ελλαδική Εκκλησία. Το ανοικτό και ταπεινό φρόνημα επιβάλλει να δεχόμαστε και ανατροπή των αποφάσεων, όπου χρειάζεται. Παρακαλούμε να ανασταλεί η προγραμματισμένη εκστρατεία συνεργασίας της Οργανώσεως « Αλληλεγγύη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) για την προώθηση της δωρεάς οργάνων, μέχρι να επανεξετασθεί το θέμα και να ληφθεί σχετική απόφαση από Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη.

(2). Το πρωτότυπο και πλήρες κείμενο της Διακηρύξεως στα αγγλικά υπάρχει στη διεύθυνση·

http://www.cwnews.com/news/viewstory.cfm?recnum=37837
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Απρ 05, 2011 8:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
http://kyprianoscy.blogspot.com/2010/02/blog-post_03.html

Εισαγωγικό ΣΧΟΛΙΟ

Αφού η πολιτεία ανέλαβε να αποδεχθεί το ρόλο που της υπέδειξε ο οικουμενικός Βαρθολομαίος, αν και μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, αποφασίζω να αναρτήσω το άρθρο αυτό, γραμμένο πριν από ένα χρόνο, στη θεματική ενότητα: Πολιτική-Οικονομία. Διότι είναι κατά βασίν πολιτικό το θέμα και λιγώτερο θρησκευτικό.
Σκεφθείτε μόνο πόσοι ψήφοι διακυβεύονται, αν τυχόν η κυβέρνηση αποφάσιζε να τηρήσει στάση αιδήμονος σιγής επί το προκείμενον ζήτημα. Έγιναν μερικές επεμβάσεις στο αρχικό κείμενο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Μεταμοσχεύσεις


Κατά την επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Καλαμάτα, του ζητήθηκε να εγκαινιάσει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού την οποία έφτιαξε ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ στην Μεσσήνη. Μεταξύ άλλων είπε και τα ακόλουθα:

"Επί τη ευκαιρία, παρενθετικώς, θα ηθέλαμε να κάμωμεν θερμοτάτην έκκλησιν υπέρ της δωρεάς οργάνων. Θα επαναλάβωμεν το σύνθημα το οποίον είδομεν επικολλημένον εις πολλά αυτοκίνητα εις την Αυστραλίαν, κατά παλαιοτέραν επίσκεψιν ημών εις την χώραν εκείνην: «Μη παίρνετε τα νεφρά σας μαζί σας στον ουρανό. Κάποιοι τα χρειάζονται στην γη!». Η Ελλάς ζη, ατυχώς, μίαν διαρκή τραγωδίαν τροχαίων ατυχημάτων με οδυνηρώς μεγάλον αριθμόν θυμάτων.Το καλλίτερον μνημόσυνον που θα ηδύναντο να τους κάμουν οι συγγενείς των, θα ήτο να εδώριζον τα όργανά των προς μεταμόσχευσιν. Τούτο όχι μόνον θα έσωζε ζωάς, αλλά και εις τους ιδίους θα προσέφερε μεγάλην ικανοποίησιν, με την σκέψιν ότι ο άνθρωπός των, και αναχωρήσας εντεύθεν, εξακολουθεί να είναι χρήσιμος εις την κοινωνίαν και να ευλογήται ευγνωμόνως το όνομά του!"

"Παρενθετικώς" λοιπόν ας γράψω κι εγώ τα ακόλουθα, αρχίζοντας με το : Καιρός ήταν ! Μέχρι τώρα δεν μας είχε πει τίποτα ο οικουμενικός κ. Βαρθολομαίος για τα ταξίδια του ανα την υφήλιο και την εντύπωση που, τώρα, του προξένησε το σύνθημα "τα νεφρά σας χρειάζονται στη γη και όχι στον ουρανό" σε αυτοκίνητα της Αυστραλίας.

Αν δεν κάνω λάθος, όμως, χρέος έχει να ανάγει την γη - τα ανθρώπινα - στον ουρανό και όχι να κάνει το αντίστροφο. Αυτό το λειτούργημα ασκεί, διαρκώς οφείλει να μας το υπενθυμίζει, γιατί εμείς, πολυάσχολοι και μόνιμα περισπασμένοι στα βιοτικά, το ξεχνάμε. Μόνο τα γήινα μας απασχολούν και λίγο ή καθόλου τα επουράνια.

Αυτό μέχρι τώρα νομίζαμε και, να, ο οικουμενικός κ. Βαρθολομαίος ! Έγινε κι αυτός σαν εμάς !! Μόνο που φορά κάτι περίεργα μαύρα ρούχα, έχει ένα καπέλο στο κεφάλι και τον ονομάζουν "οικουμενικό" !!! Μπα σε καλό μας, άλλο πάλι κι αυτό. Μια φορά το χρόνο είναι οι Αποκριές και αυτός φορά τούτη τη φορεσιά ολοχρονίς.

Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβει και όλα αυτά, ράσα, καλυμμαύχια και άλλα, θα πάνε στο μουσείο της παράδοσης. Όσο για το "οικουμενικός", ε, αυτό του το χαρίζουμε. Δημοκρατία έχουμε κι εδώ είναι Ελλάδα, όπου έκαστος είναι "ό,τι δηλώσεις". Ο ουρανός κατέβη στη γη, μετά όλα τελείωσαν και ο άνθρωπος είναι πλέον μόνο για τα εγκόσμια και τα κοσμικά.

Πολύ ωραία. Οι ουρανοί δεν έχουν ανάγκη από νεφρά, καρδιές πνεύμονες. Οι κοσμικές "εκκλησίες", και όχι η Επουράνιος, έχει ανάγκη από δυο ή και περισσότερους, πνεύμονες. Έτσι μας λένε, άρα, χρήσιμες οι μεταμοσχεύσεις.

Μετά μας είπε για τα μνημόσυνα. Το καλύτερο μνημόσυνο, είπε, είναι να γίνουμε όλοι δωρητές οργάνων και όταν εμείς ή ένας δικός μας, κοντεύει να ξεψυχήσει να δίνουμε στους γιατρούς την εντολή να κάνουν αυτοί - χμ, τι άλλο - το μνημόσυνο.

Τι τα θέλουμε τα κόλλυβα, τα Ψυχοσάββατα, τα μνημόσυνα στις εκκλησιές; Όταν φεύγει μια ψυχή - πριν φύγει μάλλον - είναι προτιμότερο να μεταμοσχεύεται. Θα γιατρευτεί έτσι και η κοινωνία, κατά τον οικουμενικό κ. Βαρθολομαίο. Όχι σαν κάποιους άλλους που θέλουν να μετεμψυχώνονται σε δεντράκια, σε ζωάκια και άλλα συμπαθή "όντα" του ζωικού και του φυτικού βασιλείου. Τι ανοησίες είναι αυτές, θεέ μου. Η ψυχή του ανθρώπου πρέπει να μεταμοσχεύεται, αρκεί βέβαια, αυτός που την προσφέρει, να μην έχει πεθάνει εντελώς. Άρρωστος βαριά πρέπει να είναι, σε προθανάτιο στάδιο, και τότε όλα γίνονται τέλεια. Και νόμιμα. Η εξ ανθρώπων αφαιρούμενη ψυχή να πηγαίνει κατευθείαν σε άλλο άνθρωπο. Τέλειο ! Θαυμάτων θαύμα !! Αλλά, με την βοήθεια του Θεού !!! Αυτό να μη το ξεχνάμε ποτέ, οπωσδήποτε δε, ότι οι Κινέζοι εγκληματίες, οι καταδικασμένοι σε θάνατο, τροφοδοτούν με τα όργανά τους το δυτικό (και χριστιανικό σημειωτέον) κόσμο. Εκτελούνται δια σφαιριδίου στον εγκέφαλο και καθίστανται εγκεφαλικά ή κλινικά "νεκροί".

Μια και το έφερε η κουβέντα, και πριν δώσουμε τη συνέχεια, απορίας άξιο είναι για ποια ψυχή (θα την έγραφα εντός εισαγωγικών) κάνουμε λόγο; Αυτή η λέξη μας πηγαίνει σε άλλα πράγματα, σε παλιές αναπόδεικτες θεωρίες (: εγωκεντρικά ψυχοπαθολογικά σύνδρομα κλπ) και όχι σ΄ αυτό που όλοι σήμερα αποδεδειγμένα γνωρίζουμε και πιστεύουμε. Όλα είναι ενέργεια και η ψυχή είναι κι αυτή μια μορφή ενέργειας. Για ενέργεια λοιπόν είναι καλύτερα να γίνεται λόγος, μη μας περάσουν για μουχλιασμένους, και όχι για ψυχή.

Και ως εδώ καλά. Έλα όμως που ο οικουμενικός πατριάρχης μας μπέρδεψε; Μας τα μάσησε, και μας ανακάτωσε με αυτή τη βοήθεια του Θεού. Τι είπε;


"Σήμερον όμως, που ο Θεός έδωκε πλούσιον τον φωτισμόν Του εις τους επιστήμονας και εφθάσαμεν εις το θαύμα της μηχανικής αιμοκαθάρσεως, επετεύχθη η μεγάλη επιμήκυνσις του χρόνου ζωής των συγκεκριμένων ασθενών, δια πολλούς δε, που ευχόμεθα ο αριθμός των να αυξάνεται, ακολουθεί κατόπιν και δεύτερον μεγαλύτερον θαύμα, το της μεταμοσχεύσεως νεφρού".

Τι τον ήθελε τον Θεό; Ο Θεός βρίσκεται στα επουράνια, είναι μάλιστα ο Ζωοδότης, αφού Εκείνος "ενεφύσησεν και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν". Ποιον φωτισμό του νου και της ψυχής μας έδωσε, άραγε, ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός ; Μας έδωσε το πνεύμα της πλάνης των μεταμοσχεύσεων; Ή μας έδωσε το Πνεύμα το ζωοποιό που αφθαρτίζει τον άνθρωπο; Οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε στο δεύτερο και απορρίπτουμε την οποιαδήποτε επιμήκυνση του πρόσκαιρου χρόνου της ζωής μας, όταν αυτή γίνεται (με ανθρωποκτονία) σε βάρος άλλου ανθρώπου. Καθώς ο Ιώβ ομολογούμε κι εμείς : «Ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλετο, ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο, είη το όνομα του Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας».

Αυτά είναι δυστυχώς ψιλά γράμματα για τον οικουμενικό κ. Βαρθολομαίο. Τον ενδιαφέρουν τα "χοντρά" γράμματα, σαν τα διαφημιστικά που είδε κολλημένα στα αυτοκίνητα της Αυστραλίας. Είναι φυσικά και αυτά του "χαρίεντος" Μεσογειακού Κέντρου για διακοπές (!!!) αιμοκάθαρσης. Περισσότερα δεν χρειάζονται. Οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, οι ουρανοπολίτες άνθρωποι του Θεού, γνωρίζουν και να μιλούν και να διαβάζουν και να γράφουν, όταν χρειάζεται. Η πολιτική της παγκόσμιας σπείρας των δολοφόνων χρειάζεται όργανα και θέλει να μας κάνει όλους εγκληματίες. Τούτο όμως δεν θα της βγει σε καλό.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 06, 2011 12:26 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Εικασίες και Δηλωσίες

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_06.html

"Η συμμετοχή σας στην εν λόγω εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη ενός γόνιμου διαλόγου για το κρίσιμο ζήτηματων μεταμοσχεύσεων",

γράφει η πρόσκληση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, εν όψει της ειλημμένης ήδη απόφασης των εκλεκτών της τρόϊκας και της παγκόσμιας διακυβέρνησης να μας θεωρούν όλους "δωρητές κατά εικασίαν".

Θέλουν να μας αφαιρούν τα όργανα προθανατίως. Διότι στό θέμα του εγκεφαλικού "θανάτου" δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Ουδείς χώρος, έστω και ελάχιστος, δεν υπάρχει για εικασίες ή επιστημονικά επιχειρήματα άλλης φύσεως. Το Υπουργείο και οι άνθρωποί του εικάζουν μόνο ότι όλοι είμαστε δωρητές, εκτός αν ως νέοι δηλωσίες δηλώσουμε το αντίθετο.

Η πρόσκληση έχει σωρείαν αποδεκτών. Ζητούμενο της συμμετοχής "να συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη ενός γόνιμου διαλόγου για το κρίσιμο ζήτηματων μεταμοσχεύσεων". Αν, όμως, ψάξει κανείς να βρει ποιοι είναι οι αποδέκτες, θα ιδεί ότι όλοι τους, μηδέ του καλεσμένου αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου εξαιρουμένου, είναι μη εικάζοντες περί του αντιθέτου, δηλαδή, ως προς το έγκυρο του νεοθανάτου.

Θεμιτή εικασία είναι ότι όλοι είμαστε δωρητές και αθέμιτη ότι δεν είμαστε. Εκτός αν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση αναιρετική της εγκληματικής εικασίας του Υπουργείου και των διαπλεκομένων νεοταξικών φορέων του.

Όλα αυτά τα χρόνια από το 1970 -΄80 και μετά, οι καριερίστες της Ιατρικής αλλά και της Ποιμαντικής επιστήμης κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους. Κατέκτησαν τίτλους και θέσεις, έρχονται, δε, σήμερα με τον κύριο Λοβέρδο να μας προσκαλέσουν (σημ. τους δικούς τους ανθρώπους) σε "γόνιμο διάλογο για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων" (sic).

Είχα συμμετάσχει στο παρελθόν σε έναν παρόμοιο "διάλογο" και όταν έθεσα το ερώτημα στους διοργανωτές και στην ομήγυρή: "Πώς είναι δυνατόν ένας νεκρός να υφίσταται νάρκωση για να του πάρουν τα όργανα;", μου αφαίρεσαν το λόγο. Έσπευσαν να καθησυχάσουν το ακροατήριο λέγοντας ότι δεν γίνεται νάρκωση. Γίνεται "μυοχαλάρωση", είπαν, γνωρίζοντας ότι το ακροατήριο είχε "μαύρα μεσάνυχτα" αναφορικά με τον όρο "μυοχαλάρωση". Η μυοχαλάρωση ή μυοχάλαση, είναι συνοδός της νάρκωσης. Χωρίς αυτή εγχείρηση δεν γίνεται.

Τώρα λοιπόν απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη της εικαζομένης δωρεάς να κουβενιάσουν μεταξύ τους, να γίνει ένας υποτίθεται δημοκρατικός διάλογος, και γόνιμος, στο κρίσιμο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Αργότερα θα μας ανοίξουν ένα παράθυρο διαδικτυακής διαβούλευσης, γνωστά πράγματα, στο τέλος όμως θα μας φορέσουν το "καπέλο" του δωρητή-καταθέτη οργάνων και κατόχου της κάρτας του πολίτη. Άλλου είδους "πολίτες" δεν θέλουν να υπάρχουν.

Οι σύγχρονοι νέοι δηλωσίες, χωρίς κάρτα και δίχως αυτοπροσφορά των οργάνων τους, δεν θα έχουν μέλλον. Κάτι που δεν συνέβαινε με τους δηλωσίες του παρελθόντος.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 07, 2011 9:14 pm    Θέμα δημοσίευσης: "Η δωρεά σώματος δεν είκάζεται, αλλά εκφράζεται" Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος


Έκφραση και εικασία

Στην εφημερίδα "Το Βήμα" δημοσιεύθηκε άρθρο του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Λαυρεωτικής και Μεσογαίας κ. Χατζηνικολάου, με αφορμή το προσχέδιοι νόμου του Υπουργείου Υγείας κλπ., για την "εικαζομένη δωρεά σώματος" (ή οργάνων).

Η δωρεά σώματος, γράφει, δεν εικάζεται αλλά εκφράζεται. Και παρακάτω γίνεται περισσότερο σαφής, ως προς το "το έλλειμμα αυτών των τελευταίων", δηλ. μεταμοσχεύσεων και μοσχευμάτων, η οποία, σημειώνει ο γράφων, δεν λέει "να πάρει μπροστά". Έχουμε 6 δωρητές ανά εκατομμύριο ενώ άλλοι αριθμούν 35 και βάλε.

Η σαφήνεια του σεβασμιοτάτου αφορά σε διαπιστώσεις με έμμεσες υποδείξεις δια την υπέρβαση των εμποδίων. Ιδού τι γράφει :

"Ως τώρα οι μεταμοσχεύσεις στηρίχτηκαν στην ιδέα της δωρεάς οργάνων. Αυτή παρουσιάστηκε ως πράξη ύψιστης εθελοντικής προσφοράς και συναλληλίας. Και πράγματι έτσι είναι. Επειδή όμως είτε η συναλληλία μας είναι περιορισμένη είτε άλλες αδυναμίες του συστήματος και της ζωής μας είναι αυξημένες, η χώρα μας είναι πολύ φτωχή σε δωρητές και συνεπώς σε δότες".

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που γράφει ο μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογαίας ο στόχος για την αύξηση του αριθμού εκείνων που επιθυμούν να μην εικάζονται, αλλά να εκφράζονται, περιλαμβάνει:
Πρώτον, να διευρύνουμε τους ορίζοντες της ύψιστης εθελοντικής προσφοράς και συναλληλίας μας και δεύτερον, να ελαττώσουμε τις αδυναμίες του συστήματος και της ζωής.


Ως προς τη διεύρυνση των οριζόντων της συναλληλίας, ο σεβασμιότατος αναφέρεται προφανώς σε πληρέστερη, κάθετα και οριζόντια, εμπέδωση της ιδέας του "δώρου της ζωής", έτσι ώστε, εκεί που δεν φαίνεται ο θεός (...) να φαίνεται (ή καλύτερα να εκφράζεται) ο άνθρωπος.

Αποδέκτες της έμμεσης οπωσδήποτε πρότασης του σεβασμιοτάτου οι εν Χριστώ αδελφοί συνεπίσκοποι και μητροπολίτες. Οι οποίοι καλούνται να διευρύνουν (σ.σ. κάθετα και οριζόντια, έχει σημασία αυτό) τους ορίζοντες της συναλληλίας. Διότι τεκμαίρεται εκ των πραγμάτων ότι υστερούν, οι πιστοί δεν είναι συνάλληλοι του "δώρου ζωής".

Και ερχόμαστε τώρα, αφήνοντας για το τέλος μερικά άλλα, στις αδυναμίες του "συστήματος και της ζωής" (sic). Εδώ, ο σεβασμιότατος ρίχνει το γάντι στο σύστημα και τη ζωή του συστήματος. Ποιο είναι αυτό το σύστημα; Ποιο άλλο; Αυτοί που επείγονται να περάσουν το προσχέδιο νόμου της "εικαζομένης δωρεάς", όπου, κατά την προσφιλή τακτική τους, προκηρύσσουν "έναρξη διαλόγου" με τους εμπλεκομένους φορείς.

Περισσότερες λεπτομέρειες :
1. http://orthodox-watch.blogspot.com/2011/04/blog-post_06.html
2. http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_06.html

Το αποτέλεσαμα είναι γνωστό. Διάλογοι τέτοιου είδους γίνονται για προσχηματικούς λόγους με "κερασάκι" τη διαδικτυακή διαβούλευση και τελική ψήφιση (σημ. όπως πάντα κατά τη συνείδηση που έχει το κόμμα!) του νομοσχεδίου.

Και πάμε τώρα στο τέλος.

Θέλει ο σεβασμιότατος το "δώρο ζωής" να εκφράζεται και να μην εικάζεται. Πολύ ωραία. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος είναι μεν ζωντανός, ανίκανος δε να εκφρασθεί; Διότι οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν. Αλλά πέραν τούτων και των τοιούτων, υπάρχουν και οι άλλοι.

Ο σεβασμιότατος, ως πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής, όταν τέθηκε το ερώτημα αν οι φερόμενοι εγκεφαλικά "νεκροί" είναι άψυχοι ή έμψυχοι, δέχθηκε ικανοποιητική την απάντηση που έδωσε στον ερωτώντα - συμπτωματικά ήταν ο γράφων - ο καθηγητής της Νευρολογίας κος. Μπαλογιάννης. Ο οποίος απάντησε με το αμίμητον : "Είναι έμψυχοι, αλλά ανέκφραστοι"!

Τώρα ο σεβασμιότατος τους βρίσκει μπροστά του και παραδόξως ξιφουλκεί υπέρ αυτών: "Η δωρεά οργάνων (ή σώματος) δεν εικάζεται, αλλά εκφράζεται", μας λέει. Πλην όμως οι έμψυχοι αλλά, φευ, ανέκφραστοι τι μπορούν να κάνουν; Τους είναι αδύνατη η έκφραση, όχι όμως και η εικασία. Μπορεί κανείς να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο σε άνθρωπο έμψυχο, αλλά ανέκφραστο; Δεν είναι πάντα απαραίτητο η εικασία να εκφράζεται και άνθρωπος που δεν εικάζει, είναι μάλλον ανύπαρκτος.

Οπότε, τον λόγον έχουν εκείνοι που είναι σε θέση να ακούσουν και να καταλάβουν τις εικασίες των ανέκφραστων εγκεφαλικά "νεκρών". Όχι όμως και τις ικεσίες τους, τις οποίες δυστυχώς δεν άκουσε ούτε και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, όταν του δόθηκε η ευκαιρία.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Απρ 08, 2011 8:58 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ηθικιστικά ψευδοδιλήμματα και υποκριτικά ερωτήματα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_732.html

Περισσότερες λεπτομέρειες http://apotixisi.blogspot.com/2011/04/p_07.html


Ένας ανώνυμος σχολιαστής έγραψε,

Ανώνυμος :
"Ο κ.Μπαλογιάννης είναι ο πλέον επαΐων και όταν μιλάει για εγκεφαλικό θάνατο ξέρει τι εννοεί, μιλάει για αποδεδειγμένη μακρόχρονη παύση αιματώσεως του εγκεφάλου και έναρξη μη αναστρέψιμων διεργασιών νεκρώσεως και αυτολύσεως ιστών εγκεφάλου και έπειτα λοιπών οργάνων του σώματος και ό,τι άλλο αυτός εννοεί και περιγράφει στις επιστημονικές του εργασίες."


και θεώρησα σκόπιμο να διαλευκάνω κάποια ζητήματα.

Κυπριανός Χ:
Συγγνώμη, αλλά θα μου επιτρέψετε να δώσω μερικές διευκρινίσεις.

Δεν αμφισβητεί κανείς την επιστημονική κατάρτηση του καθηγητή Νευρολογίας κ. Μπαλογιάννη.

Αυτά που αναφέρει ο ανώνυμος σχολιαστής, επίσης, δεν αμφισβητούνται.
(Βλ. http://apotixisi.blogspot.com/2011/04/p_07.html
Όλα όμως αυτά είναι ευρήματα επί ασθενών με μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη, οι οποίοι σε πρώιμο στάδιο, και μάλιστα λίαν πρώιμο, έχουν χαρακτηρισθεί εγκεφαλικά "νεκροί". Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που διαγνώσθηκαν εγκεφαλικά "νεκροί", στη συνέχεια όμως η κατάστασή τους άλλαξε.

Το ενδεχόμενο αυτό της εσφαλμένης διάγνωσης, που δεν είναι άλλωστε σπάνιο στα αφορώντα την Ιατρική (σημ. χαρακτηριστικό "λάθος", αν και ποτέ δεν ομολογήθηκε, η μετάβαση του τεθνεώτος αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για μεταμόσχευση), μας υποχρεώνει να είμαστε επιφυλακτικοί. Διατρέχουμε πάντοτε τον κίνδυνο της "υπερδιάγνωσης".

Τα περιστατικά των διεγνωσμένων εγκεφαλικά "νεκρών" απαιτούν την επιβεβαίωσή τους και αυτή παρέχεται μόνο με την πάροδο του χρόνου. Χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες για να πιστοποιηθεί το μέγεθος της εγκεφαλικής βλάβης, Γι΄ αυτό στο παρελθόν, όταν είχαμε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, απαντούσαμε στα πιεστικά ερωτήματα των συγγενών για την κατάσταση του ασθενών ότι δεν μπορούμε να δώσουμε ασφαλή πρόγνωση.

Σήμερα, με τις νέες διαγνωστικές μεθόδους η πρόγνωση παραμένει σχεδόν η αυτή, με εξαίρεση τα περιστατικά όπου επεμβαίνουμε χειρουργικά, αλλά τούτο δεν το λένε οι ειδικοί που περιθάλπτουν ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή άλλου είδους εγκεφαλικές βλάβες. Επείγονται να αποφύγουν περιπτώσεις που θα καταλήξουν στα υπό του κυρίου Μπαλογιάννη περιγραφόμενα παθολογοανατομικά ή και κλινικά ευρήματα (σημ. από τα οποία απουσιάζει η γνωστή ιστορία με εγκεφαλικά "νεκρή" έγκυο που έφερε εις πέρας τον τοκετό).

Η απάντηση (: τώρα τι κάνουμε;) σε αυτού του είδους τα ερωτήματα, δηλαδή των περιπτώσεων μη ανάνηψης από την εγκεφαλική βλάβη, δεν διαφέρει από τις περιπτώσεις άλλων ασθενών, παραδείγματος χάριν, από νεοπλασίες. Τους οποίους θα χειρουσργήσουμε άπαξ, δις ή τρις, θα καταφύγουμε στην παράλληλη χημειοθεραπεία, στο τέλος όμως θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά : Άλλο τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε, θα πούμε, για να συνεχίσουμε με συμπτωματική θεραπεία (χορήγηση ορών και άλλα).

Θα μας κατηγορήσει κανείς για παράλειψη καθήκοντος ή ακόμη για έμμεση ευθανασία; Όταν εξαντλούνται όλα τα θεραπευτικά και ενδεδειγμένα μέσα, ο ασθενής αναπότρεπτα εγκαταλείπεται και πλέον "δικαιούται να αποβιώσει", χωρίς να τίθενται ηθικιστικά ψευδοδιλήμματα ή υποκριτικά ερωτήματα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Απρ 08, 2011 11:11 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ιδού η παραφροσύνη της εικαζομένης δωρεάς

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_3674.html

Σύμφωνα με τις στατιστικές που έχει κάνει ο ΕΟΜ (εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων) έχουμε 6 δωρητές οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Και τι μας ζητούν χάριν αυτών των έξι (6) δηλωμένων δωρητών οργάνων; Να πάμε οι υπόλοιποι 994 χιλιάδες άνθρωποι να δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε να μας αφαιρέσουν τα όργανα κατά το προθανάτιο στάδιο !!!

Αυτή είναι η ευφυής (βλακώδης) λογική του εντεταλμένου οργάνου της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης κυρίου Λοβέρδου !!! Οι 994 χιλιάδες άνθρωποι να υποταγούν στους έξι (6) δηλωμένους δωρητές και να υποβάλλουν τα στοιχεία τους : Όνομα, επίθετο, διεύθυνση κλπ., ώστε να μη τους αφαιρέσουν τα "δώρα" λίγο πριν ξεψυχήσουν.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι περισσότερον ευφυής της ιδιωτείας. Την προθανάτιο εικασία θέλουν να μας την κάνουν ενσυνείδητο βίωμα και συναλληλία προς τον πλησίον μη πάσχοντα, επί του παρόντος, αλλά κάποτε σοβαρώς ασθενούντα. Αλλά και αυτό είναι εικασία. Και μάλιστα, εικασία θανάτου όχι μόνο του σωματοψυχικού, αλλά και αυτού ακόμη του πνευματικού-συνειδητού βίου. Διότι ο μελιζόμενος "νεκρός" τεμαχιζόμενος διαιρείται ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες οργάνων : Άλλος θα πάρει το νεφρό, άλλος τον πνεύμονα, άλλος την καρδιά, προς δόξαν του "μελιζομένου και μη διαιρουμένου" Θεού. Πλήρης δηλαδή αφανισμός και ολοσχερής διαστροφή της προς τον πλησίον συναλληλίας.

Η "λοβέρδιος" λογική μετά των ομοίων και ομοφρόνων εικάζουν, ότι ... αυτό εικάζει, εκείνος που βραδέως απέρχεται του ματαίου τούτου βίου και παραμένει στη ζωή χάριν των μηχανημάτων. Τα οποία ανακαλύφθηκαν για να μας θεραπεύουν κι εμείς τα θέλουμε για να κρατάμε στη ζωή τους εικάζοντες, ό,τι εμείς εικάζουμε.

Ποιος ο λόγος να κρατάς στα μηχανήματα έναν που έχει τινάξει τα μυαλά του στον αέρα (περίπτωση εκτελέσεως Κινέζων θανατοποινιτών) ή παρουσιάζει έκχυση της εγκεφαλικής ουσίας μετά από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση;

Η παραφροσύνη σε πλήρη ανάπτυξη.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 10, 2011 2:07 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Εισαγωγή στην επιστήμη των ιατρικών νεολογισμών

"Είναι γνωστό ότι οι επικεφαλής προϊστάμενοι των πολιτικοθρησκευτικών Ιερατείων αλλά και των Πανεπιστημίων, σπάνια ανοίγουν διάλογο με τους απλούς κοινούς θνητούς. Τους ανοίγουν παράθυρα διαδικτυακων διαλόγων"

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_8544.htmlΜου παρεσχέθη η πληροφορία να αναζητήσω ένα άρθρο γραμμένο - δεν γνωρίζω πότε - από τον Δ/ντή καθηγητή της Α΄ Νευλολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσ/νίκης, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγγρφέας του άρθρου, με τίτλο "Ο εγκεφαλικός θάνατος : θάνατος ή ζωή", ο κύριος Σταύρος Ι. Μπαλογιάννης (εφεξής κ.ΣΙΜ)(*)

Στο επιστημονικο-φιλοσοφικό αυτό άρθρο ο συγγραφέας διαπραγματεύεται τα αφορώντα στον νεοεισαχθέντα και νεοανακαλυφθέντα εγκεφαλικό "θάνατο" και η πρόθεση του γράφοντος, δηλαδή η δική μου, δεν είναι να αντιπαραθέσει επιστημονικά επιχειρήματα, που θα αναιρούσαν, αν όχι όλα, πάντως πλείστα εξ όσων καταθέτει ο κ.ΣΙΜ.

Το βασικότερο, κατά την ιδικήν μας γνώμη, είναι ότι ο κ.ΣΙΜ απαριθμεί τις διαγνωστικέ μεθόδους διακρίβωσης του εγκεφαλικού θανάτου επί βαρέως πασχόντων ατόμων. Τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ως ασθενείς. Αντιμετωπίζονται σαν νεκροί ή υποψήφιοι να χαρακτηρισθούν νεκροί.

Στην κατεύθυνση αυτή οδηγείται ο αναγνώστης είτε είναι γιατρός ή άτομο με ευρύτερα ενδιαφέροντα. Ο τίτλος και μόνο του άρθρου (:"Ο εγκεφαλικός θάνατος, θάνατος ή ζωή") με το διαζευτικόν "ή" και τα ακολουθούντα διαγνωστικά ευρήματα, προδικάζουν το τελικό συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξει ο αναγνώστης.

Όχι όμως αν έχει ιατρικές γνώσεις οι οποίες απορρίπτουν τους καθ΄ έξιν σύγχρονους επιστημονικούς νεολογισμούς. Διότι ο κ.ΣΙΜ αγνοεί ηθελημένα ότι η Ιατρική εξετάζει, διερευνά και κατατάσσει τα νοσήματα κατά συστήματα. Σκοπό έχει τη διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπεία νόσων και νοσημάτων.

Παραδείγματος χάριν, έχουμε τα νοσήματα του καρδιοαγγειακού, αναπνευστικού, πεπτικού, ουροποιητικού, γαστρεντερικού και νευρικού συστήματος. Παραλείπω άλλα. Ουδέποτε νόσημα ενός συστήματος, λόγου χάριν του ουροποιητικού, δεν προσδιορίζεται ή ονομάζεται σαν "ουροποιητικός ή νεφρικός θάνατος". Ούτε ποτέ θα τολμούσε κανείς να αναφερθεί ή να γράψει για "ηπατικό θάνατο", "αναπνευστικό θάνατο" και τα όμοια, αν πρόκειται για τα άλλα συστήματα.

Παρ΄ όλα αυτά, οι διακονούντες την ειδικότητα της Νευρολογίας απετόλμησαν την είσφρυση στην Ιατρική των δικών τους επιστημονικών νεολογισμών.

Έτσι, ενώ αναφερόμαστε σε καρδιακή, αναπνευστική, νεφρική ή άλλη ανεπάρκεια, εντελώς αυθαίρετα μετονομάζουν την εκτεταμένη και έκδηλη εγκεφαλική ανεπάρκεια σε "εγκεφαλικό θάνατο". Η νόσος ενός συστήματος, ανεξάρτητα αν είναι ιάσιμος ή μη, χαρακτηρίζεται "θάνατος", για να έχουμε αυτό που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε : Τη "νόσο" του θανάτου. Μιλούν ανερυθρίαστα και συγγράφουν εργασίες και μελέτες για τον "εγκεφαλικό θάνατο" προσκομίζοντας τις έμεσες επιβεβαιωτικές αποδείξεις του εργαστηρίου προς πιστοποίηση του θανάτου και όχι μιάς νόσου. Και εδώ όμως απουσιάζει το σημαντικότερο :

Η επισφράγιση των εργαστηριακών ευρημάτων γίνεται με την ιστολογική εξέταση και αυτή απουσιάζει από την φαρέτρα των διαγνωστικών κριτηρίων του "εγκεφαλικού θανάτου", τα οποία κομίζει ο κ.ΣΙΜ. Δεν αναφέρομαι στα ευρήματα επί των πειραματοζώων.

Δεν απαξιώνω όσα αποδεικτικά καταθέτει. Η ιατρική βιβλιογραφία όμως απαριθμεί αρκετά άλλα τα οποία δεν συνηγορούν με τα επιστημονικά δεδομένα του καθηγητή της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Πιθανολογώ, το μέλλον θα μας αποκαλύψει ακόμη περισσότερα.

Θα ήθελα, τέλος, να κάνω και μια σύντομη παρατήρηση σε αυτό που γράφει :

"Η ζωή και συνεπώς η λειτουργικότης ενός ή περισσοτέρων ασθενών θα εξαρτηθή από την έγκαιρον λήψιν και μεταμόσχευσιν των ζωτικών οργάνων του εγκεφαλικώς νεκρού ατόμου",

για να του υποβάλλω το ερώτημα, αφού όλα εξαρτώνται από την έγκαιρον λήψιν των ζωτικών οργάνων, πόσος χρόνος διατίθεται στον ασθενή με καταφανή και έκδηλη την εγκεφαλική - μετατραυματική ή άλλη - ανεπάρκεια για να επιβεβαιωθεί η "νόσος θάνατος"; Διότι τα εργαστηριακά ευρήματα που απαριθμεί :

1. Αναζήτηση των αιτίων
2. Κλινική εκτίμηση της καταστάσεως
3. Κλινικαί δοκιμασίαι διαπιστώσεως του "θανάτου" (σ.σ. προφανώς όχι νόσου)
4. Ηλεκτροφυσιολογικαί μέθοδοι
5. Ραδιοφαρμακευτικός έλεγχος αιματώσεως εγκεφάλου
6. Ακτινολογικός έλεγχος και,
7. Υπερηχοεγκεφαλογραφικός έλεγχος

απαιτούν κάποιο χρόνο και ο χρόνος αυτός αφορά σε βαρύτατα πάσχοντα ασθενή. Ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες (μη υπάρχοντος του "επείγοντος") θα αντιμετωπιζόταν ενδεχομένως ηπιότερα, ως προς τη διάγνωση της νόσου. Παραδείγματος χάριν, αν πιθανολογούσαμε κάκωση στο δεύτερο ή στο τρίτο αυχενικό νευροτόμιο, ποιος θα ήταν εκείνος ο γιατρός που θα τολμούσε να κάνει τη δοκιμασία διακλυσμού "της κεφαλής ευρισκομένης υπό γωνίαν 30° εν σχέσει προς το οριζόντιον επίπεδον";;; Ακόμη και η παραμικρότερη "κλίση υπό γωνίαν" του αυχένος, θα επέφερε μοιραία αποτελέσματα στον πάσχοντα.


(*)http://www.a-neuroclinic.gr/41/%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%AE-%CE%B6%CF%89%CE%AE
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Απρ 11, 2011 7:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
"Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς ..."


Η φωτογραφία από το ιστολόγιο ksipnistere

Σε ιστολόγιο τέθηκε το ερώτημα ...

" ... ποιός νομιμοποίησε αυτούς τους Εφιάλτες της ζωής και της πολιτικής να μας αναγκάσουν να συναινέσουμε σε "αυτόματη" θετική χρήση του σωματός μας ,δίχως την έγκρισή μας;"

... και είπα να δώσω την απάντηση :

Οι πολιτικοί δεν ξέρουν να εικάζουν σωστά κι εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε καθόλου να εικάζουμε. Είμαστε πλανεμένοι, "πεδίο βολής γυμνό", όπως έγραψε ο ποιητής.

Κάποιοι όμως ξέρουν.

Ο καθηγητής της Νευρολογίας στο ΑΠΘ Μπαλογιάννης και ο ποιμαντορεύων Μεσογαίας/Λαυρεωτικής Νικόλαος είναι εκείνοι που εικάζουν επιστημονικά και θεολογικά. Συνεπώς ορθά. Η εικασία πρέπει να γίνει βίωμα συνειδητό και όταν το πετύχουμε, σύμφωνα με τα μαθήματα της Νευρολογίας και της Ποιμαντορίας, τότε να πάμε να δηλωθούμε. "Κοινωνική μέθεξη" χαρακτηρίζει ο της Νευρολογίας ειδικός τη δωρεά οργάνων και μίμιση της θυσιαστικής αγάπης του Χριστού, ο της ποιμαντορίας εφορεύων επόπτης (μήπως και "θεόπτης";).

Υπομονή, ας κάνουμε υπομονή, μέχρις ότου πιάσουν τόπο τα λόγια τους και τα "πόστα" οι μαθητές τους.

Όταν σε κομματιάζουν και σε "ξεντεριάζουν" μιμείσαι το παράδειγμα του Κυρίου ημών, όπως λέει η έδρα της Ποιμαντορίας, και όχι εκείνων οι οποίοι, ως γνωστόν, "διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον".

Η έδρα της Νευρολογίας αυτό δεν το ξέρει και δικαιολογείται. Την κοινωνική μέθεξη έχει στο μυαλό της. Η άλλη όμως, αυτή της Ποιμαντορίας, είναι αδικαιολόγητη.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Απρ 18, 2011 7:36 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
H ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ασάφεια και στις ανακρίβειες

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/h.html"Δύο είναι οι σοβαρές ανακρίβειες που συνοδεύουν την προώθηση του Νομοσχεδίου για την εικαζόμενη συναίνεση στη Βουλή", γράφει στο ιστολόγιο των ΑΚΤΙΝΩΝ ο κ. Γιώργος Ν.
Παπαθανασόπουλος.


http://aktines.blogspot.com/2011/04/blog-post_3968.html

Αν είναι δύο οι ανακρίβειες του νομοσχεδίου, γράφουμε εμείς, για την εικαζομένη δωρεά οργάνων, θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες ασάφειες.Οι οποίες όμως δεν αφορούν στα "εικαζόμενα". Αφορούν στα γραφόμενα του κ. Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου και αρκετών άλλων, οι οποίοι θέλουν να μετατοπίσουν σε διαφορετικό σημείο (εκτός νομοθετημάτων) την αξία της δωρεάς των οργάνων. Και αυτό είναι :

"Είναι άλλο πράγμα οι μεταμοσχεύσεις να στηρίζονται σε αισθήματα δωρεάς και σεβασμού και άλλο σε μικρονοϊκά νομοθετικά τεχνάσματα αρπακτικής λογικής"

Τα ανωτέρω έγραψε ο Μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογαίας, πρακτικά δε, τι σημαίνει αυτό μας το εξηγούν - ή εξηγεί - τα ακολουθούντα των Ισπανών ιατρών και συναδέλφων :

"Η Ισπανία, που έχει τον υψηλότερο αριθμό δοτών ανά εκατομμύριο κατοίκων, είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Οι Caroline John, Sophie Kamel, Vincent Dombre, Joao Da Costa Rodrigues και Yann Coattrenec, ιατροί - επιστημονικοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην έρευνα τους "Η δωρεά οργάνων", που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου του 2008, γράφουν ότι το ισπανικό μοντέλο είναι πετυχημένο, γιατί στηρίζεται στις ακόλουθες παραμέτρους:

- Αποδίδει το σύστημα έρευνας και ανακάλυψης των ανθρώπων που εν ζωή θέλουν να καταστούν δωρητές οργάνων.

Ανακρίβεια και ασάφεια 1η

Ποιοι ΚΑΙ ΠΩΣ κάνουν της έρευνα ανακάλυψης των ανθρώπων που θέλουν εν ζωή να γίνουν δωρητές; Τι λένε σε αυτούς που ερωτούν; Αυτό γιατί δεν μας το λένε;

- Καθιερώθηκε σε όλα τα νοσοκομεία ειδικός συντονιστής, που έχει το καθήκον ενημερώσεως ασθενών και συγγενών για τη δωρεά οργάνων.

Ανακρίβεια και ασάφεια 2η

Τι είδους ενημέρωση κάνει ο "ειδικός συντονιστής"; Συντονίζει τον λόγο το δικό του με το λόγο του εγκεφαλικά νεκρού, λέγοντας ότι ο ψυχορραγών είναι πεθαμένος; Αν είναι νεκρός ο λόγος του εγκεφαλικά νεκρού, νεκρός είναι και ο λόγος του "ειδικού συντονιστή". Αν είναι ζωντανός, τότε οφείλει να είναι ζων και ο λόγος του συντονιστή των μεταμοσχεύσεων.

- Επιβάλλονται κυρώσεις στα νοσοκομεία εκείνα που δείχνουν αμέλεια στην εύρεση δοτών οργάνων.

Ανακρίβεια και ασάφεια 3η

Προφανώς θα επιβάλλονται κυρώσεις, όταν υπάρχουν επιστημονικά επιχειρήματα τα οποία δεν συμφωνούν με το "θνησιμαίο" του εγκεφαλικά "νεκρού". Όποιος γιατρός δεν σκοτώνει τον ετοιμοθάνατο θα καταδικάζεται, ενώ εκείνος που τον δολοφονεί θα επιβραβεύεται και θα αθωώνεται! Δεν μας λέγουν και το είδος των κυρώσεων. Εικάζουμε, θα είναι απολύσεις προσωπικού σε περιόδους έντονης ανεργίας. Η Ισπανία έχει υψηλό δείκτη.


- Αντίθετα ανταμείβονται με ειδικά κίνητρα τα νοσοκομεία, στα οποία είναι μεγάλος ο αριθμός των δοτών.

Ανακρίβεια και ασάφεια 4η


Η ασάφεια που υπάρχει εδώ, είναι ότι δεν μαθαίνουμε την ανταμοιβή των Νοσοκομείων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εύλογο κρίνουμε οι μέτοχοι των επενδύσεων υγείας να ανεβάζουν το δείκτη των μετοχών τους. Οι αξίες αυτών (μετοχών) θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη.

- Εφαρμόζεται με επιτυχία ειδικό σύστημα στις μεταμοσχεύσεις, ώστε κανένα προσφερόμενο όργανο να μην πηγαίνει χαμένο.

Ανακρίβεια και ασάφεια 5η

Εδώ δεν υπάρχει καμία ανακρίβεια. Τα πάντα είναι σαφή, τα όργανα πρέπει να τα δώσουμε πριν πεθάνουμε, όσο έχουμε συνείδηση, και αυτό ακριβώς γίνεται.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκέπτης


ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Απρ 22, 2011 12:06 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Σημειολογία μεταμοσχευτική

Χθές, 21 Απριλίου στις 11 το βράδυ η κατευθυνόμενη τηλεοπτική ενημέρωση αφιέρωσε ένα δίωρο για τις μεταμοσχεύσεις.

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη σημειωτέον, τότε θυμήθηκαν να μας δώσουν τα φώτα τους οι ειδικοί. Αλλά μάλλον - από πληροφορίες αυτό γιατί δεν βλέπω τηλεόραση - φαγώθηκαν μεταξύ τους.

Οι μεταμοσχεύσεις δεν γίνονται εδώ. Προτιμάται η αλλοδαπή για τους γνωστούς λόγους των νομίμων προμηθειών. Κατά τα λοιπά, πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την πάταξη της λαθρεμπορίας των οργάνων. Η λαθρεμπορία της ψυχής, που έγινε Μεγαλοβδομαδιάτικα, και μάλιστα τη Μ. Πέμπτη, δεν διώκεται.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης


ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 23, 2011 8:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ο μητροπολίτης, η καύση των νεκρών και η φυσιολογική φθορά του θανάτουΗ φωτογραφία και η αφορμή από το ιστολόγιο ksipnistere

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_1590.html

Ο δημοσιογράφος (Δ) ερωτά τον μητροπολίτη Μεσογαίας και ο μητροπολίτης (Μ) απαντά:

Ερωτήσεις, απαντήσεις και ένα "χάσμα μέγα" από τη συνέντευξη του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής σε δημοσιογράφο αθηναϊκής εφημερίδας (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Κυριακή του Πάσχα, 2011)

Δ : Αφού τα σώματα λιώνουν, πλην του Χριστού, γιατί δεν δέχεται η Εκκλησία την καύση των νεκρών;

Μ : Διότι η καύση δεν αφήνει τη φυσιολογική φθορά. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι βίαιο, σεβόμενοι την ταφή του Χριστού, και προβάλλοντας στον κάθε άνθρωπο, το γεγονός της ταφής του Χριστού και της Αναστάσεως.

Παρακάτω όμως ο δημοσιογράφος δεν τόλμησε να προχωρήσει. Για παράδειγμα, να του θέσει καυτά ερωτήματα όπως :

Αφού δεν θέλετε την καύση, επειδή δεν αφήνει τη φυσιολογική φθορά και δεν θέλετε κάτι το βίαιο, τότε πώς εξηγείται να θέλετε τον βίαιο θάνατο των εγκεφαλικά νεκρών, πειθόμενος ότι με τον "θάνατο" αυτό ο ασθενής είναι νεκρός; Ποιος ο λόγος να σταματούμε τη φυσιολογική φορά-διαδικασία θανάτου του ανθρώπου και να την εξαγιάζουμε με τη συνειδητή - και όσο τελούμε εν επιγνώσει - αποδοχή της δωρεάς των οργάνων; Τα οποία σημειωτέον παραλαμβάνονται πρίν ξεψυχήσει ο άνθρωπος.

Αν μη τι άλλο, η καύση δεν είναι τόσο βίαιη, όσο βίαιος είναι ο θάνατος επί της χειρουργικής κλίνης. Οπωσδήποτε, όμως, βιαιότερη είναι η παραπλάνηση και η διαφθορά των ψυχών, που καλούνται να αποδεχθούν πριν αποβιώσουν εγκεφαλικά τη δωρεά των οργάνων τους κατόπιν εγκεφαλικού "θανάτου". Αυτή όμως γίνεται με λόγια που δεν καίνε.

Ο μητροπολίτης κρίνει προσφορότερο να λιώνεις στο χώμα τεμαχισμένος, με σκόρπια τα όργανα. Ο βίαιος θάνατος επί της χειρουργικής τραπέζης δεν τον απασχολεί, διότι το λέει η επιστήμη.

Τοιουτοτρόπως, λέγομεν και ημείς, δεν ενοχλούμαστε και ο δημοσιογράφος "καταπίνει τη γλώσσα του", κατά την συνήθη έκφραση.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης


ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 24, 2011 1:15 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ο Μεσογαίας Νικόλαος, η καύση των νεκρών και άλλα τινα, συνέχεια προηγουμένουhttp://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_24.html

Οφείλω να δώσω συνέχεια στα όσα προηγουμένως έγραψα. Και τούτο, διότι ο ενδιαφερόμενος για θέματα πίστεως αναγνώστης, πρέπει να γνωρίζει κάτι σημαντικό.

Η παπική αίρεση, ως γνωστόν, ομολογεί το Σύμβολο της Πίστεως, με την προσθήκη "εκ του Υιού". Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι τούτο είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια την οποία επέβαλαν πολιτικές σκοπιμότητες μιας εποχής.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η παπική παραπλάνηση και διαφθορά έγκειται στο ότι ομολογεί κατά πάντα την αλήθεια, λέγει πράγματα σωστά, με την "ασήμαντη" λεπτομέρεια του filioque. Αυτή όμως η λεπτομέρεια κάνει κάτι άλλο σημαντικότατο. Υποδύεται την αλήθεια, ότι λέγει πράγματα αληθεύοντα και σωστά, και την πλαστογραφεί, σε σημείο που είναι πολύ δύσκολο για τον μη έχοντα γνώσεις της πίστεως (σημ. γνώσεις θεολογικές) να το αντιληφθεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλα ανατρέπονται και το ψεύδος κυριαρχεί από αυτή την "ασήμαντη" λεπτομέρεια.

Όμοια λοιπόν και ο μητροπολίτης Μεσογαίας. Λέγει σωτά πράγματα, κάποιες αλήθειες, όλα όμως αυτά είναι μια αληθοφάνεια και όχι η όντως αληθής Αλήθεια. Πρόκειται για φαλκίδευση της αληθείας, παραπλάνηση των πιστών και αλλοίωση του ορθόδοξου φρονήματος και βιώματος. Ιδού το διατί και η συνέχεια.

Είπε ο μητροπολίτης Μεσογαίας:


"Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι βίαιο, σεβόμενοι την ταφή του Χριστού, και προβάλλοντας στον κάθε άνθρωπο, το γεγονός της ταφής του Χριστού και της Αναστάσεως."

Και ημείς απαντούμε :

Δηλαδή, δια της ταφής και μη καύσεως, προβάλλεται το γεγονός της ταφής και της Αναστάσεως του Χριστού! Ορθά, έστω. Τι γίνεται όμως με την ταφή και την μη καύση των διαμερισθέντων κατά τα όργανα δωρητών; Που όντες έμψυχοι αλλά ανέκφραστοι (καθηγητής Νευρολογίας Μπαλλογιάννης) άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Χειρουργείο; Τι προβάλλεται με αυτούς;

Δεν περιμένουμε οπωσδήποτε να μας απαντήσει ούτε ο μητροπολίτης Μεσογαίας, ούτε και ο καθηγητής της Νευρολογίας Μπαλλογιάννης. Περιττεύει να συμπληρώσω ότι η κατευθυνομένη δημοσιογραφία δεν θα δημοσίευε ποτέ αυτά που γράφω. Το λέω εκ πείρας. Γι΄ αυτό θα δώσουμε εμείς την απάντηση, ας είναι και στα "μπάζα" του διαδικτύου. Και αυτή είναι:

"Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε". Τι θα πει αυτό; Καλούμαστε να ενδυθούμε τον Κύριο, ένδυμα της ψυχής μας, δηλαδή του σώματός μας ("λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, φωτοδότα, και σώσον με") να κάνουμε τον εγερθέντα και πρωτότοκο εκ των νεκρών. Αυτό κάνουμε κάθε φορά που μεταλαμβάνουμε τον όλον Χριστό.

Αλλά ο μητροπολίτης Μεσογαίας και ο καθηγητής Νευρολογίας δεν συμφωνούν. Διαφωνούν με την καύση των νεκρών και συμφωνούν με την εν συνειδήσει και εν επιγνώσει και μη εικαζομένη, δωρεά των οργάνων. Δηλαδή, καταφάσκουν στο να "διαμερίζουν το ιμάτιο-στολήν της ψυχής", κατά το τροπάριον του Νυμφώνος : "Λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, φωτοδότα και σώσον με". Αυτό έκαναν οι σταυρωτές του Κυρίου.

Με την εν επιγνώσει, ενσυνείδητη ή ακόμη και εικαζομένη δωρεά, οι ανασταυρώνοντες την Αλήθεια τεμαχίζουν (διεμερίσαντο) τα σώματα (ιμάτιο ή στολή της ψυχής) των έμψυχων μεν, ανέκφραστων δε, εγκεφαλικά νεκρών "βάλλοντες κλήρον". Το δε χειρότερο, κυριολεκτικά διαστρέφουν και διαστρεβλώνουν το ορθόδοξο βίωμα και φρόνημα των ευσεβών Χριστιανών της αγίας ημών Πίστεως. Αυτές είναι οι συνέπειες από τις λεγόμενες "ασήμαντες διαφορές" της παπικής αίρεσης και των προτεσταντικών παραφυάδων που εξέθρεψε, και επ΄ αυτών κινούνται ο μητροπολίτης Μεσογαίας, ο καθηγητής Νευρολογίας Μπαλογιάννης και πλήθος άλλων διακονούντων την "αγία" αυτών επιστήμη.
Επιστροφή στην κορυφή
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Απρ 26, 2011 8:29 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Έκαστος δικαιούται να αναπτύσσει ελευθέ­ρως την προσωπικότητά του


Η ελευθερία των τοίχων

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/04/blog-post_26.html

Tο άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος ορίζει: «Έκαστος δικαιούται να αναπτύσσει ελευθέ­ρως την προσωπικότητά του και να συμμετέχει εις την κοινωνι­κήν, οικονο­μικήν, και πολιτικήν ζωήν της χώρας, εφ’ όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει τα Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Τι σημαίνει όμως αυτό το "έκαστος δικαιούται να αναπτύσσει ελευθέ­ρως την προσωπικότητά του", σε σχέση με το προσχέδιο νόμου της εικαζομένης δωρεάς των οργάνων; Μήπως σημαίνει ότι η ελευθέρα ανάπτυξη της προσωπικότητας είναι υποχρεωμένη να λάβει θέση και απαραιτήτως να δηλώσει υπεύθυνα ότι τάσσεται υπέρ ή κατά της δωρεάς των οργάνων;

Αν αυτή η συνθήκη είναι απαραίτητη, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για "ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας". Διότι η προσωπικότητα, δηλαδή η ελευθερία της, τελεί υπό τη δέσμευση της υποχρεωτικής δήλωσης. Τι είδους ελευθερία είναι αυτή, όταν η προσωπικότητα εξαναγκάζεται, βάσει νόμου, να δηλώσει ότι δέχεται ή δεν δέχεται, να παραδοθεί το ευρισκόμενο σώμα στην κατάσταση του εγκεφαλικού θανάτου εις τας χείρας των ιατρών για τη διασπορά των οργάνων;

Μπορεί να λέγεται αυτό ελευθερία και παραπέρα,"προσωπικότητας ανάπτυξη"; Δηλαδή, ελεύθερος είναι μόνο αυτός που δηλώνει; Εκείνος που δεν δηλώνει, σημαίνει ότι δεν είναι ελεύθερος; Πόθεν αυτό συνάγεται; Όσο ελεύθεροι είμαστε να δηλώσουμε αυτό ή εκείνο, άλλο τόσο ελεύθεροι είμαστε να μη δηλώσουμε το ένα ή το άλλο.

Φαίνεται όμως ότι εδώ, στη χώρα αυτή που δοξάστηκε ιδιαίτερα το πνεύμα, ο λόγος και η λογική, με την έννοια του Ορθού Λόγου και όχι του μεσοβέζικου ορθολογισμού, ο θεός εγκατέλειψε τον Αντώνιον ("Απολείπειν ο θεός Aντώνιον"), για να θυμηθούμε τον Αλεξανδρινό συμπατριώτη μας Κ. Καβάφη. Ελεύθερος είναι μόνο όποιος δηλώνει. Εκείνος που δεν δηλώνει, εικάζεται ως δηλωσίας. Ενδεχομένως και ως ανελεύθερος, διο κατάλληλος για την ευρείαν εμπέδωση της, κατόπιν δηλώσεως, ελευθέρας ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κυπριανός ΧριστοδουλίδηςΈνταξη: 03 Δεκ 2009
Δημοσιεύσεις: 564
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 02, 2011 2:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλαΣε ιστολόγιο "ποικίλης ύλης" διαβάζουμε :
"Εκείνο που προηγείται όμως της μεταμόσχευσης, είναι το ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάποιος με μοναδικό κίνητρο την αγάπη και τη γεναιοδωρία αποφασίζει να υπερβεί τον πόνο και να γεφυρώσει τη ζωή με τον θάνατο".

Τα ανωτέρω μετά την οδυνηρή διαπίστωση ότι έγιναν τον περασμένο χρόνο μόνο δυο μεταμοσχεύσεις καρδιάς και ότι οι Έλληνες, εξακολουθούμε ακόμη να μη βλέπουμε με καλό μάτι την γενναιοδωρία, όπως γράφει το δημοσίευμα, "να γεφυρώσουμε τη ζωή με το θάνατο". Γράφουμε λοιπόν κι εμείς :

Και τι γίνεται με την αγάπη μας προς αυτόν που απέρχεται; Νομίζουμε ότι θα μιμηθούμε την Ανάσταση ή κάτι άλλο, με το να δώσουμε την έγκρισή μας να του πάρουν την ψυχή, καθώς θα του αφαιρούν τα όργανα; Ή μήπως ότι θα του συγχωρηθούν οι αμαρτίες;

Είναι εντελώς αδιάφορο αν εμείς έχουμε προειλημμένη την απόφαση ή άλλοι αποφασίζουν για εμάς. Το βάρος πέφτει στις πλάτες των γιατρών, οι οποίοι γίνονται οι εκτελεστές μιας ηθικής κακουργίας με πρόσχημα την αγάπη, και κυρίως υπεύθυνοι είναι όσοι φιλοτεχνούν τις μεταμοσχεύσεις με το πνευματικό περιτύλιγμα του αγαπισμού ή άλλων - υπάρχουν πολλές αποχρώσεις - δοξασιών.

Η γέφυρα της ζωής προς τον θάνατο μας παραδόθηκε άπαξ και δεν την εξισώνει η επί της χειρουργικής τράπεζας αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου για να ζήσει κάπως καλύτερα ένας άλλος.

Αν, ο μη γένοιτο, κυριαρχήσουν παρόμοιες αντιλήψεις, ποιος θα διστάσει να μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό της γης για να ζήσουμε, όσοι μείνουμε, ευτυχείς και οι οικονομικοί δυνάστες της κίβδηλης αγάπης ευτυχέστεροι;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες