Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Δήμος Πάτρας διαγράφει δημοτικά χρέη πολιτών

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 25, 2018 12:00 am    Θέμα δημοσίευσης: Δήμος Πάτρας διαγράφει δημοτικά χρέη πολιτών Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Μια είδηση που δεν έπαιξε στα κανάλια: Κι όμως, ο Δήμος Πάτρας διαγράφει δημοτικά χρέη πολιτών για να αποφευχθούν πλειστηριασμοί!

Τη διαγραφή χρεών εργαζομένων και ανέργων και γενικότερα πολιτών που πλήττονται βάναυσα από την κρίση, ώστε να μην κινδυνέψουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμό, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Πελεκούδας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προχωρά άμεσα με σύνθημα «Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα» με συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης περιέγραψε τις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες του δήμου Πάτρας: «Πρόκειται για τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουμε μαζί με Εργατικά Συνδικάτα, Συλλόγους Επαγγελματοβιοτεχνών και άλλους μαζικούς λαϊκούς φορείς ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας και την ενίσχυση του αγώνα για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Περιέγραψε ότι «όπως ήδη σας είναι γνωστό, το Δημοτικό μας Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του με θέμα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αποφάσισε κατά πλειοψηφία, (οι παρατάξεις της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση, με βασικό επιχείρημα τη νομιμότητα στους τραπεζίτες), να προχωρήσει στα εξής:

1. Πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ
2. Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
3. Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία κατοικία.
4. Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
5. Από 25.000-50.000€ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
6. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.
Τη Δευτέρα 21 Μάη, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής, στις οποίες θα επιδώσουμε τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την Τρίτη 22 Μάη, ημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, θα επισκεφθούμε και θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις μαζί με φορείς, Σωματεία και Συλλόγους της πόλης: Στις 10 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 11 π.μ. στην Α’ ΔΟΥ Πατρών, στις 12 μεσ. στην Εθνική Τράπεζα (Πλατεία Γεωργίου), στη 1 μ.μ. στον ΕΦΚΑ. Το βράδυ στις 8.30, διοργανώνουμε εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίουόπου θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.). Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει αποκτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το ταξί, το χωράφι του μικρού αγρότη. Στόχος Κυβέρνησης –Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου.
Στο στόχαστρο κυβέρνησης, των κομμάτων που υπηρετούν τα μνημόνια και φοροεισπρακτικών μηχανισμών, βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά.
Οι μεγάλοι οφειλέτες, οι «επενδυτές» και οι κουβαλητές της ανάπτυξης, έχουν τη δυνατότητα, με βάση τη νομοθεσία και τις πολιτικές που ασκούν οι έως τώρα κυβερνήσεις, όχι μόνο φοροαπαλλάσσονται σκανδαλωδώς, αλλά παίρνουν και δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες διαγράφονται τα χρέη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου. Συγκεκριμένα, σε σύνολο οφειλών 120.107.630 ευρώ, τα 55.547.368,01 τα χρωστάνε 204 επιχειρηματίες, με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ. Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από τις δεσμεύσεις των λογαριασμών, τα αποτελέσματα πλην μεμονωμένων περιπτώσεων ήταν πενιχρά έως αμελητέα στο σύνολο. Την ίδια στιγμή, που νομίμως φοροδιαφεύγουν μεγαλοεπιχειρηματίες ο Πατραϊκός λαός κινδυνεύει να χάσει το βιος του για οφειλές 500 και 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 27 Απριλίου , ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα, για τις 30 Απριλίου προγραμματίστηκε σύσκεψη φορέων, σωματείων και συλλόγων στο δημαρχείο της πόλης, με στόχο τη σχεδίαση κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την αποτροπή ενδεχόμενων πλειστηριασμών λαϊκών στρωμάτων.

Το σχέδιο του σχετικά με το ζήτημα έκανε γνωστό ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, μιλώντας στο patrasevents.gr, «Εμείς, στο δημοτικό μας συμβούλιο, θα αποφασίσουμε να απαλλάξουμε όσους χρωστούν και είναι χαμηλού εισοδήματος. Σε άλλους θα αναστείλουμε την πληρωμή και σε άλλους θα κάνουμε διευκολύνσεις με πάρα πολλές δόσεις. Όμως το θέμα αυτό δεν μπήκε στη συζήτηση. Ό,τι ακουμπά τον λαό και σε λίγες ημέρες θα το έχει μπροστά του, δεν ακουμπά το συνέδριο μας».

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ), ο δήμαρχος της Πάτρας, άσκησε κριτική στη στάση άλλων δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς δεν έκαναν καμία αναφορά στο θέμα των πλειστηριασμών. Όπως τονίζει στη συνέντευξη του «εάν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση για οριστική λύση, οριστική λύση είναι να αλλάξουμε αφεντικό στην οικονομία. Να γίνει αφέντης αυτός που ιδρώνει καθημερινά και είναι ο εργαζόμενος. Αυτός που κτίζει τη χώρα. Και έχουμε τρόπο να παράγουμε πολλά πράγματα. Όμως δεν τα παράγουμε, διότι η παραγωγή γίνεται εκεί που συμφέρει το κεφάλαιο και όχι εκεί που συμφέρει τον λαό. Είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι ορατό σήμερα, αλλά είναι μονόδρομος για να υπάρξει ανάταση στο λαό μας. Έτσι θα έρθει το χαμόγελο στον κόσμο».
AddThis Sharing Buttons

Μπράβο στον δήμαρχο της Πάτρας.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες