Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Το «Κατηγορώ» ενός γιατρού...

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 04, 2020 6:09 pm    Θέμα δημοσίευσης: Το «Κατηγορώ» ενός γιατρού... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Το «Κατηγορώ» ενός γιατρού
(Παναγιώτη Χούπα)
https://www.facebook.com/panagiotis.houpas/posts/835284610297920





Σεβαστοί μου καθηγητές της Ιατρικής και των συναφών επιστημών, σεβαστοί μου διευθυντές του ΕΣΥ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και συνεπιστήμονες.

Λυπάμαι, και θα σας λυπήσω. (Όλους, παρόλο που δεν αναφέρομαι σε όλους).

Δυστυχώς, μέσω ανακριβειών, ασαφειών και παλινωδιών, προσεγγίσατε το ακατόρθωτο: Κανείς λογικός άνθρωπος να μην μας έχει πια εμπιστοσύνη. (Προσοχή, λέω «λογικός». Ο φοβισμένος δεν είναι λογικός.)

Αντί, επΆ ευκαιρία της πανδημίας, να αποκαταστήσετε και να εδραιώσετε το κύρος της Επιστήμης, επιτρέψατε το αντίθετο.

Αντί να δουλέψετε αθόρυβα και διακριτικά, προτιμήσατε μια φαύλη και αχρείαστη δημοσιότητα.

Αντί
να συγγράψετε, όπως είχατε υποχρέωση, την άποψή σας και να την θέσετε υπόψιν των πάντων (κοινού και επιστημονικής κοινότητας), κάνατε τον γύρο των Μέσων.

Αντί
να μείνετε σιωπηλοί όταν δεν γνωρίζατε, ξεστομίσατε εικασίες.

Αντί να δηλώσετε άγνοια επί ορισμένων θεμάτων και να επιφυλαχθείτε, γνωμοδοτήσατε τελεσίδικα.

Αντί,
με σύνεση και διορατικότητα, να μην διακινδυνεύσετε προβλέψεις και προγνώσεις, παίξατε στη ρουλέτα των εντυπώσεων.

Αντί
να είστε φειδωλοί στα λόγια, καταφύγατε σε βερμπαλισμούς και σπαραξικάρδιες περιγραφές.

Αντί να επικαλεστείτε την επιστημονική γνώση (όποια και όση), επικαλεστήκατε τις αυθεντίες (κατά κανόνα τη δική σας).

Το τι είδαμε και ακούσαμε, από εσάς ή από άλλους με παρόντες εσάς, χωρίς αντίρρηση από εσάς, δεν λέγεται. Τέτοια ποσότητα και πυκνότητα αλληλοσυγκρουόμενων «επιστημονικών» απόψεων δεν πρέπει να έχει υπάρξει στο παρελθόν.

Σύμφωνοι, οι δημοσιογράφοι διαστρεβλώνουν και την ουσία και το πνεύμα των δηλώσεών σας. Πρέπει όμως να τους διορθώνετε, για να μην πω να τους επαναφέρετε στην τάξη. (Περιττό να σας υπενθυμίσω ότι εκτίθεστε οικειοθελώς στο τοξικό περιβάλλον των καναλιών και κανείς δεν σας υποχρεώνει).

Σύμφωνοι, η Ιατρική είναι μια διαρκώς και ταχέως εξελισσόμενη Επιστήμη. Η μεταβολή όμως της επιστημονικής γνώσης δεν συντελείται ακαριαία. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε ότι το τάδε φάρμακο «δίνει πολύ καλά αποτελέσματα» και την επομένη ότι «δεν δικαίωσε τις προσδοκίες».

Δεν είναι δυνατόν
να ακούμε άλλες πληροφορίες για τις ιδιότητες της μάσκας στην αρχή της Πανδημίας και άλλες στην πορεία.

Δεν είναι δυνατόν η εκτίμηση για το ιικό φορτίο των παιδιών να συμπεριφέρεται ως εκκρεμές.

Δεν είναι δυνατόν
να ακούμε κάθε μέρα και διαφορετική εκτίμηση για το πότε (αν ποτέ) θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Οι μόνες λογικές εξηγήσεις είναι ή ότι δεν γνωρίζετε ή ότι κι αν ορισμένοι διατείνονται ότι γνωρίζουν, οι υπόλοιποι δεν συμφωνούν. Και στις δύο περιπτώσεις, οφείλετε να το κάνετε σαφές σε όλους και όχι να εμφανίζετε θεωρίες, υποθέσεις και αβεβαιότητα, ως πάγια αντίληψη της επιστήμης.

Ουδέποτε θα σας καταλόγιζα κακές προθέσεις (π.χ. προσωπικό όφελος, της ικανοποίησης της ματαιοδοξίας συμπεριλαμβανομένης).

Ουδέποτε
θα αμφισβητούσα την επιστημονική σας επάρκεια (αν και ορισμένοι εξ υμών καταβάλλουν ομολογουμένως αξιόλογες προσπάθειες προς τούτο).

Ουδέποτε θα ευχόμουν την αποτυχία σας (αν και η αποτυχία ορισμένων στα μάτια νεότερων συναδέλφων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη).

Ωστόσο, είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω οδύνη.

Είναι επώδυνο να ακούω πολλούς «ειδικούς» να αναφέρονται στον ιό COVID-19. Αυτό είναι το όνομα της νόσου σεβαστοί μου, ο ιός λέγεται SARS-CoV-2. Πώς να ακούσω παρακάτω; (κάποιος θα έλεγε λαϊκά ότι «κόβεστε από τα σήματα», εγώ όμως δεν επιθυμώ να σας μειώσω ούτε κατΆ ελάχιστον).

Είναι επώδυνο να ακούω τη σιγουριά «ειδικών» ότι ο ιός επιζεί «τόσο» στις επιφάνειες. Δεν έχουμε ιδέα σεβαστοί μου, χρειαζόμαστε πολλές αξιόπιστες μελέτες γιΆ αυτό τον σκοπό. Οι εκλεκτοί συνάδελφοι που πραγματοποίησαν τη μία και μοναδική μελέτη που αναπαράγουν οι πάντες, ψέκασαν τον ιό στις επιφάνειες με ειδικό μηχάνημα και θα πρέπει να σας θυμίσω ότι ο ανθρώπινος βήχας και το ανθρώπινο φτάρνισμα δεν παράγονται από μηχανήματα (γενικά η φύση έχει μια απέχθεια προς τα μηχανήματα).

Είναι επώδυνο
να ακούω την πρόβλεψη «ειδικών» ότι η πανδημία δεν είναι δα και τόσο σοβαρή ή ότι θα λήξει «τότε», επειδή έτσι προέβλεψε το σούπερ «μοντέλο» που κατασκεύασαν. Η φύση, σεβαστοί μου, δεν έχει καμία υποχρέωση να υπακούει σε θεωρητικά «μοντέλα», ιδιαίτερα όταν στην απρόβλεπτη συμπεριφορά της υπάρχουν πρακτικές ανθρώπινες παρεμβάσεις (καραντίνες).

Θα κλείσω αυτό το κείμενο, σεβαστοί μου, θα τελειώσει το μαρτύριό μου να επισημαίνω ατοπήματα σε αξιοσέβαστους λειτουργούς. Πριν κλείσω όμως, θεωρώ σκόπιμο να υπενθυμίσω εκείνο που εσείς καλύτερα από τον καθέναν γνωρίζετε:

Στην «Βασιζόμενη σε Ενδείξεις Ιατρική» που όλοι παραδεχόμαστε ως αναντικατάστατη για τη λήψη αποφάσεων προς όφελος των ασθενών μας, η άποψη του ειδικού είναι τελευταία στην κλίμακα σπουδαιότητας.

Υ.Γ. Με τρόμο διαπιστώνω ότι χαμηλόβαθμοι ιατροί διαγκωνίζονται για συνεντεύξεις σε κανάλια. Συνάδελφοι, όταν βλέπετε κάμερες και μαρκούτσια στον χώρο του νοσοκομείου, απομακρυνθείτε αμέσως. Τα κρατούν οι ίδιοι που θα σας σταυρώσουν για «ιατρικά λάθη», προς τέρψιν του ανθρωποφάγου κοινού, όταν λήξει η πανδημία.

Οι καθηγητές και οι διευθυντές σας δεν κινδυνεύουν, εσείς όμως ναι
.

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες