Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Αναγνώστρια
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Σεπ 08, 2021 12:42 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη




ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ
Αποσπάσματα από άρθρο επιμέλειας Ευγενίας Δίτσα

ΑπΆ άκρη σε άκρη της γης, η Ορθοδοξία, Προκαθήμενοι, Μητροπολίτες και απλοί ιερείς, αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε για την όντως ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, καθένας με τον τρόπο του: πλέκοντας το εγκώμιο ενός σπουδαίου δημιουργού, με μνεία στο μοναδικό έργο του, αλλά πολλές φορές και με ανάκληση όμορφων κοινών αναμνήσεων.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με αφορμή τον θάνατο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη και οικουμενικού Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου:

«O Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας κορυφαίος συνθέτης, ένας ανεπανάληπτος δημιουργός, ένας σπουδαίος άνθρωπος. Είχε τη σπάνια ικανότητα να νοηματοδοτεί τη μουσική του με έναν ξεχωριστό τρόπο, ενσωματώνοντας αριστοτεχνικά το δυναμισμό του κοινωνικού μηνύματος κάθε εποχής. Κατάφερε με το ανεκτίμητο έργο του να εκφράσει οικουμενικά ανθρωπιστικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ειρήνη. Για τα ιδεώδη αυτά αγωνίστηκε πάντοτε με σθένος και παρρησία, θέτοντας τον συνάνθρωπο στο επίκεντρο της ζωής του. ΓιΆ αυτό και με τη μουσική του άγγιξε αμέτρητες καρδιές σε όλο τον κόσμο.
Εμείς, εδώ, στην Πόλη του Κωνσταντίνου, η Ρωμηοσύνη της Πόλεως, θα τον θυμόμαστε πάντοτε για όλα αυτά, και ιδιαιτέρως για την αγάπη και τον σεβασμό του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς επίσης, και για την αφοσίωσή του στον σκοπό οικοδόμησης γεφυρών φιλίας και ειρηνικής συνυπάρξεως ανάμεσα στις δύο ακτές του Αιγαίου.
Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε. Και σας καλούμε, αγαπητοί αδελφοί, να προσευχηθούμε όλοι μαζί, εν σιωπή, ο Θεός της αγάπης να αναπαύσει την ψυχή αυτού εν σκηναίς δικαίων και να ενισχύει τους οικογενείς του. Αιωνία η μνήμη αυτού, και είμεθα βέβαιοι ότι θα είναι αιωνία μέσα από τη μοναδική μουσική παρακαταθήκη του, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».


Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πατριάρχης Σερβίας

Στον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών, αναφέρθηκε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.
Ο Μακαριώτατος συνοδεύει την ανάρτησή του με ένα βίντεο από την συναυλία και την ομιλία που είχε κάνει στην πλατεία Συντάγματος ο Μίκης Θεοδωράκης το 1999 προκειμένου να συμπαρασταθεί στο σερβικό λαό ο οποίος δοκιμαζόταν από τον πόλεμο.

«Θα ήταν λάθος να πω ότι ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν απλώς ένας φίλος του σερβικού λαού. Μετέφερε στον κόσμο την ομορφιά της ελληνικής μουσικής, έδειξε τον πλούτο και την ομορφιά του πολιτισμού και το αδάμαστο πνεύμα του ελληνικού λαού και για εμάς ενσάρκωσε την αδελφική και εγκάρδια αγάπη, την ανεπιφύλακτη φιλία και τη βοήθεια των Ελλήνων προς τον σερβικό λαό στις ποιο δύσκολες στιγμές», γράφει.
Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος παρακαλεί όλους τους Σέρβους να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν για την ψυχή του Μίκη Θεοδωράκη. «Κάθε Σέρβος πρέπει να ανάψει σήμερα ένα κερί για τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θεός να συγχωρήσει την ψυχή του Μίκη Θεοδωράκη και να τον εγκαταστήσει στην παραδείσια κατοικία όπου ο αδελφός Μίκης θα συνεχίσει να φροντίζει την ψυχή με τους γλυκούς ήχους του μπουζουκιού».


Αναστάσιος Αλβανίας:

Ένας αρχάγγελος στο μουσικό στερέωμα
Αρχάγγελο στο μουσικό στερέωμα χαρακτηρίζει στο μήνυμά του για την εκδημία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, τονίζοντας ότι ο Μίκης-Μιχαήλ αξιοποίησε τα θεόσδοτα δώρα και τα πρόσφερε αφειδώλευτα στην οικουμένη.
Διαβάστε το μήνυμα:

†Αναστάσιος
Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας
Αναζητητής της παγκόσμιας αρμονίας, οικουμενικός Έλληνας με παγκόσμια απήχηση υπήρξε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Συγχρόνως, φλογερός αγωνιστής, όπου διαπίστωνε ανθρώπινο πόνο, λαχτάρα για τη δικαιοσύνη, πόθο για τη φιλική συνύπαρξη των λαών, την παγκόσμια ειρήνη και αδελφοσύνη. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη με έντονη κοινωνική και πολιτική παρουσία και επίμονο ζήλο για τη δημιουργική βίωση της διαχρονικής ελληνικής παραδόσεως, την καλλιέργεια και ανύψωση του λαού. Οι πρωτότυπες μουσικές του δημιουργίες διαπέρασαν τα όρια της χώρας και αντήχησαν σε πολλές γειτονιές της γης.
Αρχάγγελος στο μουσικό στερέωμα, ο Μίκης–Μιχαήλ Θεοδωράκης αξιοποίησε τα θεόσδοτα δώρα και τα πρόσφερε αφειδώλευτα στην οικουμένη. Στην αναζήτηση του Θεού υπήρξε ευαίσθητος και διακριτικός. Είναι γνωστό ότι συνθέσεις του, που σχετίζονται με κορυφώσεις της ζωής του, μελοποιούν εκκλησιαστικούς ύμνους (Τροπάριο Κασσιανής, Νεκρώσιμη Ακολουθία, Θεία Λειτουργία).
Αδελφική δέησή μας είναι ο Θεός, ο Νοητός Ήλιος της δικαιοσύνης και της ειρήνης, να αναπαύει την εκλεκτή ψυχή του «ἐν σκηναῖς δικαίων». Αιωνία του η μνήμη! Ανήκει ήδη στην αιωνιότητα.



Συλλυπητήρια και από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας
Τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς και τους οικείους του εκλιπόντος Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος εκοιμήθη χθες σε ηλικία 96 ετών απέστειλε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Στο μήνυμα αναφέρεται:
Με θλίψη πληροφορηθείς την εκδημία του εξέχοντος μουσικοσυνθέτη της σύγχρονης εποχής Μίκη Θεοδωράκη, Σας εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου.
Ο ελληνικός πολιτισμός δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη μουσική του Θεοδωράκη. Τα επιτεύγματά του στη μουσική τέχνη τιμήθηκαν επανειλημμένως με διεθνή και εθνικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού διεθνούς βραβείου «Ανδρέας ο Πρωτόκλητος».
Ενθυμούμαι ιδιαιτέρως την κοινή μας συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 2012, όταν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά τον μουσικοσυνθέτη και να αξιολογήσω το μέγεθος και το βάθος της προσωπικότητάς του.
Προσευχόμενος Σας εύχομαι ακμή δυνάμεων και πνεύματος προκειμένου να ανθέξετε την πικρία της απώλειας. Ο Οικτίρμων Κύριος είθε να αναπαύσει την ψυχή του άρτι κεκοιμημένου στις Ουράνιες Αυτού Μονές.
Με συλλυπητήρια,
ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων
Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας



Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Αγάπη στον Μίκη Θεοδωράκη και τα τραγούδια του είχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, που τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά τη διάρκεια συναυλίας του «¶ξιον Εστί» στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, είχε ανέβει στη σκηνή και τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη!

Δείτε το βίντεο:





Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες