Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Στο Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρό Κοσμά

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΠΕΘ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 05, 2022 12:52 am    Θέμα δημοσίευσης: Στο Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρό Κοσμά Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Στον Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρό Κοσμά




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και ιδιαίτερα οι Θεολόγοι του Παραρτήματος Θεολόγων που εδρεύει στο Αγρίνιο, αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας, σεμνό, ταπεινό, ασκητικό, φιλομόναχο, φιλάγιο και φιλόθεο Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρό Κοσμά, τον Ιεράρχη που υπήρξε πραγματικά ένα πολύτιμο μέλος της Ενώσεώς μας και ένα αληθινό κόσμημα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με εκκλησιαστική χαρμολύπη πληροφορηθήκαμε την είδηση της αναπαύσεώς του στις αγκάλες του Θεού, που συνέβη εντός του εορταστικού κύκλου του Ιερού Δωδεκαημέρου.

Με χαρά, διότι πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο Πανάγαθος και Δίκαιος Θεός, ο Οποίος αποδίδει εκάστω κατά τα έργα αυτού, υποδέχτηκε στους κόλπους Του έναν ακόμη πιστό και συνεπή κληρικό και εργάτη του Ευαγγελίου Του.

Με λύπη, διότι η ξαφνική και απρόσμενη προς τον Κύριον εκδημία του μας προξενεί, έντονα, την αίσθηση της πνευματικής ορφάνιας.

Ο Μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε και θα παραμείνει, για όλους τους πιστούς, ιδιαίτερα όμως για τους κληρικούς και τους ορθόδοξους Θεολόγους της χώρας, ένα πρότυπο Φιλόθεου και Φιλάνθρωπου Πνευματικού Πατέρα, Ποιμένα και Διδασκάλου, αφιερωμένου, ολοκληρωτικά, με βαθιά πίστη και θυσιαστική αγάπη, στο λυτρωτικό έργο της Εκκλησίας του Χριστού.

Αξιολογώντας, με τα κριτήρια του Ευαγγελίου και της Ιεράς Αγιοπνευματικής μας Παραδόσεως, τη ζωή και τα έργα του σεμνού και ταπεινού Μητροπολίτου, διαπιστώνουμε ότι όλος του ο βίος υπήρξε μια εν Χριστώ θυσιαστική προσφορά και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έζησαν εμπειρικά την ζεστασιά της ενάρετης και φιλόχριστης ψυχής του.

Εμείς οι Θεολόγοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι, εν καιρώ διωγμού ή παραχάραξης της Ορθόδοξης σχολικής διδασκαλίας, ο Μακαριστός στάθηκε πάντοτε πρόθυμος βοηθός και άοκνος συμπαραστάτης στους αγώνες που διεξήγαγε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, επί δέκα (10) συναπτά έτη, για τη διατήρηση της εκκλησιαστικής διδασκαλίας στην Παιδεία του τόπου μας. Υπήρξε σταθερός και ακλόνητος βράχος απέναντι σε ενέργειες και προσπάθειες, που ήθελαν να διδάσκονται τα ορθόδοξα παιδιά της χώρας μας αλλόκοτες και αλλόδοξες διδασκαλίας, που στόχευαν να τα απομακρύνουν από το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος και να τα κάνουν είτε ανάπηρους είτε γενίτσαρους πνευματικά.

Όμως, λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης που είχε, επί του θέματος του Κορωναϊού και των εμβολίων, ακούστηκαν ή γράφτηκαν πολλά αρνητικά, με ηχηρούς τίτλους και ετικέτες, για το πρόσωπο και τις επιλογές του Μακαριστού, τόσο κατά τον καιρό της ασθενείας του όσο και μετά την ανάπαυσή του.

Θεωρούμε ότι ο Μακαριστός συκοφαντείται κατάφορα, διότι αποσιωπάται το τεράστιο πνευματικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο και επιλέγεται, αποσπασματικά, μόνον ένα και μοναδικό σημείο, η θέση του σχετικά με το θέμα του Κορωναϊού, με αποτέλεσμα κάποιοι να τον κρίνουν, να τον επικρίνουν και να τον κατακρίνουν επιπόλαια και βιαστικά, με κριτήρια κοσμικά και προσωρινά.

Σε κάθε περίπτωση είναι αληθινή ευλογία και μακαριότητα να διώκεται και να κακολογείται κάποιος για την μεγάλη και ακλόνητη πίστη του στον Χριστό.

Πιστεύουμε ότι αδικείται ολοφάνερα ο αγαθός στην ψυχή, ο φίλος της αληθείας και υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και των δικαίων της Εκκλησίας εκκλησιαστικός άνδρας, όπως, εξάλλου, έχει συμβεί με όλους σχεδόν τους ανθρώπους του Θεού.

Δεν είναι σωστό να μας διαφεύγει ότι μόνον ο αληθινός Κριτής μπορεί να γνωρίζει και να κρίνει άμεσα τη ζωή και τα έργα εκάστου. Οι άνθρωποι, συνήθως, κρίνουν με ατελή και ελλιπή κριτήρια και, μετά από καιρό, όταν κατακάθεται η σκόνη της παραποίησης ή της συκοφαντίας, αποκαλύπτεται η πλήρης αλήθεια για το πρόσωπο του κρινόμενου.

Ο Μακαριστός, πάντως, εκτός από την ελευθερία της βουλήσεως που είχε ως έλληνας πολίτης και ως πνευματικός άνθρωπος και γνήσιος χριστιανός και την αρετή της διάκρισης που πάντοτε τον χαρακτήριζε αλλά και ως διακεκριμένος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, ήταν σε θέση να προβληματίζεται και να εκτιμά πράγματα και γεγονότα, με τα δικά του πνευματικά κριτήρια, τα οποία στηρίζονταν πάντοτε επί της ορθόδοξης πατερικής αγιοπνευματικής εμπειρίας, που άριστα γνώριζε και βίωνε.

Ο πιστός λαός της Μητροπόλεως του Μακαριστού γνωρίζει άριστα ότι υπήρξε ο αγαπητός του Πατέρας, ο σοφός διδάσκαλος του λόγου του Θεού αλλά και ο ποιητής και υπηρέτης του πνευματικού και αγαπητικού έργου της Εκκλησίας.

Εμείς οι Θεολόγοι της Ενώσεώς μας θα κρατήσουμε στη μνήμη και στην καρδιά μας το εν Χριστώ πρότυπο του Ποιμένα και του Διδασκάλου της Ορθοδοξίας που βιώσαμε στο πρόσωπο του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.


Αιωνία του η μνήμη.




Το ΔΣ της ΠΕΘ

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες