Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Η Δύση και ο «εφτάψυχος» Ερντογάν - Μεγαλώνει η απ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ρεσάλτο
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 19, 2023 2:29 am    Θέμα δημοσίευσης: Η Δύση και ο «εφτάψυχος» Ερντογάν - Μεγαλώνει η απ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η Δύση και ο «εφτάψυχος» Ερντογάν – Μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον



Του Δημήτρη Μηλάκα

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία αποδεικνύει την αξιοθαύμαστη αντοχή του Ταγίπ Ερνταγάν ο οποίος παρά την οικονομική κρίση (ακρίβεια) και το πολιτικό κόστος που κατέβαλε μετά τους τρομακτικούς σεισμούς συγκέντρωσε το 50% (παρά κάτι) των ψήφων.


Το βάθος της πολιτικής επιρροής του Ερντογάν θα αποτυπωθεί και στη νέα τουρκική εθνοσυνέλευση καθώς το κόμματο (ΑΚΡ) σάρωσε και στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες παράλληλα με τις προεδρικές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη για όσους έχουν αίσθηση της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας της Τουρκίας και δεν την διαμορφώνουν από τις «αναλύσεις» των μεγάλων δυτικών media που απλώς διατυπώνουν ευχές και ευσεβείς πόθους για την κατάρρευση του συστήματος εξουσίας που έχει οικοδομήσει ο Ερντογάν.

Το Ποντίκι στις 4 Μαΐου έγραφε:

«Όσοι γνωρίζουν σε βάθος τα (οικονομικά / πολιτικά / κοινωνικά) πράγματα στην Τουρκία στοιχηματίζουν πως η «εκθρόνιση» του Ερντογάν από την κεντρική πολιτική σκηνή αποκλείεται να επέλθει από το αποτέλεσμα των επικείμενων (14 Μαΐου) εκλογών, εκτός κι αν η κάλπη καταγράψει μια συντριβή η οποία είναι αδύνατον να «διορθωθεί» με γκρίζες θεσμικές ή εξωθεσμικές παρεμβάσεις».

Το εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο Ερντογάν για την προεδρία αλλά και η ευρεία νίκη του κόμματός του για τη βουλή αποδεικνύει ότι το πολιτικό αφήγημά του έχει πια ριζώσει στην τουρκική κοινωνία. Κεντρική ιδέα αυτού του αφηγήματος είναι:

· Η Τουρκία είναι ανεξάρτητη (και όχι υποτελής) χώρα

· Έχει/ δημιουργεί τις δυνατότητες/ αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη

· Η τουρκική ηγεσία είναι ομοτράπεζος/ ισότιμος εταίρος στα μεγάλα τραπέζια (G-20 για παράδειγμα) όπου ρυθμίζονται οι τύχες του κόσμου

· Οι ΗΠΑ (και η Δύση γενικότερα) «πολεμούν» την Τουρκία θέλοντας να την κρατήσουν «κάτω»

· Η Ελλάδα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ενοχλητικό χαλίκι που οι Αμερικάνοι το έχουν βάλει στο παπούτσι του Ερντογάν…


Τα παραπάνω πιστεύουν ή επιθυμούν όσοι (το 50% του τουρκικού λαού) ψήφισαν τον Ερντογάν επάνω στον οποίο εξακολουθούν να τοποθετούν τις ελπίδες τους εθνικά μεγαλεία τα οποία εν τέλει θα βελτιώσουν και την δική τους οδυνηρή οικονομική καθημερινότητα.

Αυτό το αφήγημα, προφανώς εξοργίζει τη Δύση, κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ, που επί Ερντογάν είδε να χάνει ένα σημαντικότατο εργαλείο στην περιοχή όπως ήταν επί δεκαετίες η Τουρκία.

Η διαφαινόμενη εξασφάλιση μιας ακόμη θητείας για τον Ερντογάν εκτιμάται πως θα παγιώσει οριστικά το χάσμα μεταξύ Τουρκίας- Δύσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τουρκικές εκλογές ήταν παγκόσμιο γεγονός (ο economist τις χαρακτήρισε τις σημαντικότερες εκλογές που θα γίνουν φέτος στον πλανήτη)

Όπως γράφαμε στις 4 Μαΐου «έχοντας επίγνωση των συμβολισμών και της δύναμης που αυτοί κρύβουν, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι έτοιμος / σκοπεύει στην τελευταία του προεδρική θητεία να προχωρήσει σε δύο κινήσεις που θα του εξασφαλίσουν την «αιωνιότητα» στις σελίδες της τουρκικής ιστορίας, δίπλα σε φυσιογνωμίες όπως του Μωάμεθ του Πορθητή και του Κεμάλ Ατατούρκ:

· Τη μεταφορά της πρωτεύουσας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη

· και τη ρύθμιση, με απόλυτο δικό του έλεγχο, της διαδοχής του προκειμένου το οικοδόμημα που δημιούργησε να αντέξει στον χρόνο.

»Η μεταφορά της πρωτεύουσας της χώρας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη θα επισφραγίσει τη στρατηγική που με συνέπεια υπηρετεί ο Ερντογάν, δημιουργώντας τομή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Αυτή η τομή θα μετατρέψει την προσπάθεια εκδυτικοποίησης της Τουρκίας, που ξεκίνησε από τον Ατατούρκ (1923) και κράτησε μέχρι την εδραίωση του συστήματος εξουσίας του Ερντογάν, ως μια παρένθεση στην ιστορική διαδρομή της Τουρκίας, η οποία με πρωτεύουσα την Πόλη θα επανασυνδεθεί / ταυτιστεί με το αυτοκρατορικό ένδοξο παρελθόν της…»

Ανάρτηση από: https://www.topontiki.gr/

ΠΗΓΗ
http://blogvirona.blogspot.com/2023/05/blog-post_785.html#more

Επιστροφή στην κορυφή
Ρεσάλτο
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 19, 2023 2:54 am    Θέμα δημοσίευσης: Ο Ερντογάν δεν είναι, ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ούτε Αν Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ο Ερντογάν δεν είναι, ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ούτε Ανδρουλάκης...



Της Ιωάννας Υψηλάντη


Εμφανίστηκαν και τα πρώτα ψηφοδέλτια
του β΄ γύρου των Τουρκικών εκλογών...

Θέλει, διακαώς, να μάθει τον ψυχισμό των Τούρκων, ο Ευαγγελάτος.
Δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται, μετά από σεισμό με 50.000 νεκρούς, μετά από έναν πληθωρισμό 80%, μετά από αποκλεισμούς σε μαχητικά, μετά από πολεμική της Δύσης, ο λαός του τον ψηφίζει.

Αν μπορώ να συμβάλω στον προβληματισμό του, να αναφέρω μόνο ένα στοιχείο, που διαπνέει τον ψυχισμό των Τούρκων: Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ..

Ετσι μεγαλώνουν οι Τούρκοι, Περήφανοι για την πατρίδα τους, περήφανοι για την θρησκεία τους, περήφανοι, για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του αρχηγού τους, που μπορεί και κρατάει δύο καρπούζια σε μία μασχάλη.

Ο Ερντογάν δίνει όραμα στους πολίτες του. Το όραμα ενός λαού που έχει και λόγο και την δύναμη, για να επιβάλει, ακόμα και τα επεκτατικά του σχέδια, σε αδύναμους περιφερειακούς παίκτες.
Ο Ερντογάν έχει δικό του νόμισμα. Εχει δική του πολεμική βιομηχανία. Εχει βιομηχανία και αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή. Εχει τουρισμό. Εχει εξαγωγές. Εχει πυρηνικό σταθμό ενέργειας.
Ο Ερντογάν δεν είναι, ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ούτε Ανδρουλάκης, ούτε οι προηγούμενοι απ΄αυτούς. Δεν θα έσκυβε το κεφάλι, επί 49 χρόνια, αν θα του έκλεβαν την μισή Κύπρο, ούτε αν του γκριζάριζαν τα Ιμια, θα έβγαινε να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς. Δεν θα μάζευε πίσω τα αλιευτικά του, για να επιτρέπει σε ψαράδες αντίπαλης χώρας να ψαρεύουν στα νερά της δικής του χώρας.

Τι δεν καταλαβαίνεις Ευαγγελάτο;; Τι δεν έχεις καταλάβει ακόμα;;
Δεν άκουσες ποτέ σου οι πολιτικοί σου προϊστάμενοι να βρίζουν τον λαό μας "τεμπέληδες", "φοροφυγάδες", "ψεκασμένους", "φασίστες" "μαζί τα φάγαμε";; Δεν άκουσες ποτέ σου την πολιτική ατάκα, "Ψωροκώσταινα" που σκαρφίστηκαν, εδώ και χρόνια, για να αισθανόμαστε πάντα δούλοι;; Πόσες φορές σ΄αυτήν την χώρα άκουσες τις λέξεις "πτώχευση", "εξάρτηση", "μνημόνια", "μοίρασμα του Αιγαίου", "ακαταδίωκτο", "υποτέλεια", "δανειστές", "εντολές άνωθεν", "αυτοκτονίες", "πείνα", "κατασχέσεις";; ΠΟΛΛΕΣ!! Και άλλες τόσες! Τις έχεις πει όλες, σε ζωντανή μετάδοση!

Μην ψάχνεις, λοιπόν ψυχισμούς, που σε εκπλήσσουν, σε απέναντι λαούς!
Γιατί, η εθνική ανεξαρτησία, η περήφανη εξωτερική πολιτική, η αυτόνομη οικονομική μας ανάπτυξη και όχι η εσκεμμένη καταστροφή της, το δικό μας νόμισμα, η εγχώρια στρατιωτική μας υποδομή και οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι οι προϋποθέσεις, για έναν ψυχισμό, που θα αποθέωνε τον ηγέτη, που θα τα έκανε πράξη. Ακόμα και με αυξημένες τιμές στην πατάτα και στα κρεμμύδια!

ΠΗΓΗ

http://www.press-gr.com/2023/05/blog-post_140.html
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες