Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΟΥΤΙΝ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΘΑΛΕΙΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Δεκ 05, 2007 1:15 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΟΥΤΙΝ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΑΠΟ την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ένα εξαίρετο άρθρο του Λυγερού

Μισές αλήθειες για τις ρωσικές εκλογές

Tου Σταυρου Λυγερου

Ο τρόπος με τον οποίον οι Δυτικοί σχολίασαν τις εκλογές στη Ρωσία είναι μία πρόσθετη απόδειξη ότι ο ανταγωνισμός των δύο άλλοτε εχθρών του Ψυχρού Πολέμου έχει καταστεί από υφέρπων, ανοικτός. Οχι μόνο εξάντλησαν όλη την αυστηρότητά τους, αλλά και με πολιτική ιδιοτέλεια πρόταξαν αυτό που σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν θεωρήσει δευτερεύον.
Η στήλη δεν αμφισβητεί τις συγκεκριμένες καταγγελίες των διεθνών παρατηρητών. Σ’ αυτή τη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατική παράδοση και η εξουσία έχει ροπή προς την αυθαιρεσία. Ηταν, λοιπόν, σχεδόν αναπόφευκτο να σημειωθούν παραβιάσεις και της δεοντολογίας και της νομοθεσίας. Αυτές δεν είναι καθόλου ασήμαντες και πιθανότατα έχουν επηρεάσει ποσοτικά το αποτέλεσμα. Δεν ανέτρεψαν, όμως, την πολιτική βούληση του ρωσικού λαού. Ούτε καν την νόθευσαν ποιοτικά.
Η εκλογική νίκη του κόμματος Ενωμένη Ρωσία (64%) είναι σαρωτική. Επιβεβαίωσε αυτό που είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί τον Βλ. Πούτιν εθνικό ηγέτη και τον θέλει στο τιμόνι. Ο ίδιος θα μπορούσε να είχε τροποποιήσει το Σύνταγμα και να κερδίσει άνετα την ερχόμενη άνοιξη μία τρίτη προεδρική θητεία. Προτίμησε να σεβαστεί τον τύπο, χωρίς, όμως, να χάσει την πραγματική εξουσία. Πιθανότατα, θα συνεχίσει να την ασκεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι ελέγχει τα δύο τρίτα της Βουλής, μάλιστα, αποτρέπει το ενδεχόμενο ο διάδοχός του στην προεδρία να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές αρμοδιότητές του για να γίνει και πραγματικά το «αφεντικό» της Ρωσίας.
Ο Βλ. Πούτιν δεν έχει, βεβαίως, τις καλύτερες δημοκρατικές επιδόσεις. Οπως αποδεικνύεται, όμως, δεν είναι αυτό το κύριο κριτήριο των Ρώσων. Γι’ αυτούς μετράει πολύ περισσότερο το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος και μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών παρέλαβε τη χώρα του σε δραματική κατάσταση και στα οκτώ χρόνια της θητείας του την έστησε στα πόδια της.
Μετά τον μεγάλο κατεδαφιστή Μ. Γκορμπατσόφ, το καθεστώς Γιέλτσιν οδήγησε τη Ρωσία στα όρια της διάλυσης. Ο εθνικός πλούτος πέρασε στα χέρια μιας μικρής ομάδας ολιγαρχών. Λόγω φτώχειας, ο πληθυσμός υπέστη σχεδόν ανθρωπιστική καταστροφή. Οι Αμερικανοί απέκτησαν πρωτοφανείς δυνατότητες επιρροής και παρέμβασης. Ολα αυτά υπονόμευσαν καίρια την εθνική ανεξαρτησία της Ρωσίας.
Με όπλο την κρατική εξουσία, ο Βλ. Πούτιν σταδιακά, αλλά μεθοδικά «επανεθνικοποίησε» και την πολιτική και την οικονομία. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας τον βοήθησε αποφασιστικά να θέσει τη χώρα του σε μία τροχιά ταχύρρυθμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Διεθνώς, η Ρωσία ανέκτησε την εθνική της υπερηφάνεια.
Η Ουάσιγκτον ήθελε την «Αρκούδα» «στα γόνατα», εγκλωβισμένη στα εσωτερικά της προβλήματα, εξαρτημένη οικονομικά από τη Δύση και χωρίς δυνατότητες να παίξει τον διεθνή ρόλο, που αρμόζει στο μέγεθός της. Ο Βλ. Πούτιν της χάλασε τα σχέδια. Ακριβώς γι’ αυτό, η Δύση τον έχει στο στόχαστρο. Αντιθέτως, για τον προκάτοχό του, Μπ. Γιέλτσιν, που ήταν εξίσου εάν όχι περισσότερο αυταρχικός, είχε μόνο θερμά λόγια και επαίνους!
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες