Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος!

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Misha



Ένταξη: 18 Ιούν 2007
Δημοσιεύσεις: 137

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 10, 2008 2:19 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
πρότυπο ιεράρχη στις μέρες μας είναι ο Πατριάρχης Παύλος της Σερβικής Εκκλησίας,93 ετων ήδη και ασθενής...

ας ευχηθούμε ο νεος αρχιεπίσκοπος Ιερωνυμος να του μοιάσει και να έχει μια θητεία καρποφόρα...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Σουλιώτης



Ένταξη: 24 Αύγ 2007
Δημοσιεύσεις: 54

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 10, 2008 9:22 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Δεν ξέρω αν γίνεται Χριστιανός και Δεξιός (εγώ αυτό δηλώνω πάντως), ξέρω πάντως ότι δεν γίνεται Χριστιανός και Αριστερός, μια που ο Μαρξ ευθέως κατήγγειλε κάθε θρησκεία (όπιο του λαού κλπ.) και άλλωστε και οι πολιτικοί επίγονοί του συνειδητά πολέμησαν και την Ορθοδοξία και τις Δυτικές αιρέσεις του Χριστιανισμού. Εν πάση περιπτώσει, όποιος βάζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις πάνω ή σε ίση μοίρα με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, μάλλον δεν έχει καταλάβει τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Φίλε Φιλαλήθη, από καιρό θέλω να γράψω κάτι που να σου εξηγώ γιατί είναι θεμελιωδώς λανθασμένα τα δύο πρόσφατα άρθρα σου σε συνέχειες στο Ρεσάλτο περί Ορθοδοξίας, αλλά δεν βρήκα την ευκαιρία. Εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή θα το κάνω.

Να ξεκαθαρίσω κάτι κατ' αρχάς που παρέλειψα να το κάνω στο προηγούμενο μήνυμά μου. ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν θα αποδειχθεί όντως εκκλησιαστικός ανήρ ο Ιερώνυμος. Το μόνο που ξέρω είναι ότι οι κατηγορίες για ατασθαλίες εναντίον που είχαν προκύψει τον καιρό της εκλογής Χριστόδουλου κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος στη συνέχεια. Επίσης, ξέρω τις πρώτες του δηλώσεις, που είναι σαφώς διαφορετικές από το τόσο κοσμικό και τόσο πολιτικό πνεύμα που είχε δώσει στο λόγο του ο μακαριστός Χριστόδουλος. Προσωπικά νιώθω εξαιρετικά ανακουφισμένος από αυτήν την τελευταία εξέλιξη. Σίγουρα όμως, ΑΝΗΣΥΧΩ από τις καταγγελίες που διαβάζω εδώ μέσα, από την πληροφορία π.χ. περί θέσεων του νέου αρχιεπισκόπου περί καταργήσεως του ράσου, από τη χαρά των Πρετεντέρηδων, από τις πληροφορίες περί αποδοχής του "διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους" κλπ. κλπ. Από κει και πέρα, ο χρόνος θα δείξει και ας ελπίσουμε οι απαισιόδοξοι να διαψευσθούν και εμείς οι αισιόδοξοι να δικαιωθούμε.

Μια που ο λόγος για τον περιβόητο "διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους" πρέπει κάπου εδώ να απαντηθεί αυτό που οι "φωταδιστές" εμφανίζουν ως δήθεν επιχείρημα, δηλαδή όταν λένε ότι η ίδια η Εκκλησία αντιδρούσε τη δεκαετία του 1830 στην σύμπλεξη κράτους - Εκκλησίας. Πρόκειται για εντελώς παραπλανητικό επιχείρημα. Η Εκκλησία τότε αντιδρούσε στην επιχειρούμενη υποταγή της στο κράτος. Δεν υπήρχε τότε (και δεν μπορούσε να υπάρχει) κανένα ζήτημα το νεότευκτο κράτος να μην θρησκεύει, να μην έχει "επίσημη θρησκεία" να το πούμε έτσι. Σήμερα, αντιθέτως, αυτό που επιδιώκουν είναι το κράτος μας να μην έχει "επίσημη θρησκεία" ή "επικρατούσα" θρησκεία, κατά τη σχετική ορολογία του Συντάγματος. Να μην έχουν εικόνες του Χριστού τα Δικαστήρια, να μην έχουν εικόνες τα σχολεία, να μην γίνονται αγιασμοί, να φύγουν οι ιερείς από το στρατό, κλπ. κλπ. Πράγματα βέβαια που δεν έθετε κανένας το 1830. Το 1830 ήθελαν να μην υπάρχει αυτός ο ασφυκτικός όσο και ιδιοτελής (από τη μεριά του κράτους) εναγκαλισμός της Εκκλησίας από το κράτος.

Περί πολιτικής, μοναχού Αρσενίου Βλιαγκόφτη, πατρός Γεωργίου Μεταλληνού και πατρός Θεοδώρου Ζήση (στον Ιερό Ναό του οποίου εκκλησιάζομαι κάθε Κυριακή, όπως και σήμερα): Υπάρχουν πράγματι και κείμενά τους που καταγγέλλουν τη Νέα Τάξη, τις επιθέσεις κατά τις Ορθοδοξίας, τα πλανητικά σχέδια κατά της Ορθοδοξίας, μην ξεχνούμε άλλωστε και τη δήλωση Κίσσινγκερ, στην οποία περιγράφει τη θρησκεία των Ελλήνων ως βασικό παράγοντα που πρέπει να χτυπηθεί για να υποταχθούν οι δυσκολοκυβέρνητοι Έλληνες. Δεν ξέρω όμως κατά πόσον έχετε παρακολουθήσει συνολικά τη δράση των τριών αυτών σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών. Η βάσική τους μέριμνα είναι ο αντιαιρετικός και, συγκεκριμένα, ο αντιοικουμενικός αγώνας. Και οι τρεις του, ειδικά μάλιστα ο πατήρ Θεόδωρος, έχουν εκφραστεί με σκληρότητα κατά του Χριστόδουλου, μάλιστα δε πριν από δυόμιση περίπου χρόνια ο Χριστόδουλος είχε συνωμοτήσει με τον Πατριάρχη (σε μια από τις λίγες αγαστές συνέργειες με το Φανάρι!) για να "ξεκάνουν" κατά το κοινώς λεγόμενο τον πατέρα Θεόδωρο και με έωλες προφάσεις του είχαν απαγορεύσει να ιερουργεί. Τελικά με πολλές πιέσεις των δικών του ανθρώπων ο πατήρ Θεόδωρος πείστηκε (ενω διαφωνούσε απολύτως αρχικά) να ασκήσει ένδικα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής, οπότε και λύθηκε το ζήτημα με την παροχή εξηγήσεων, όπου ο πατήρ Θεόδωρος εξηγούσε γραπτώς ότι οι επιθέσεις του κατά του Αρχιεπισκόπου είναι θεολογικού και όχι προσωπικού χαρακτήρα (δεν πήρε δηλαδή ούτε ένα γράμμα πίσω από όσα έγραφε). Και τι έλεγε ο πατήρ Θεόδωρος! Ήταν ο καιρός που γινόταν ο χαμός στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είχε αποπέμψει τον Ειρηναίο. Είχε γράψει ένα άρθρο σε εφημερίδα των Αθηνών, όπου ζητούσε από την ελλαδική Ιεραρχία να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ιεροσολύμων και να αποπέμψει το Χριστόδουλο!

Με λίγια λόγια: Δεν υπάρχουν σκληρότεροι επικριτές του μακαριστού Χριστόδουλου από αυτούς τους τρεις που αναφέρατε. Κριτική, την οποία εγώ ο ίδιος συμμεριζόμουν πλήρως, ως βασισμένη στη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Άραγε είναι και αυτοί εγκάθετοι της Νέας Τάξης, αυτοί που κατεξοχήν και καθ' υπερβολή στο σύνολο της Ελλαδικής Εκκλησίας περισσότερο από οποιουςδήποτε άλλους δεν τους άρεζε καθόλου ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος; Η κριτική τους είχε καθαρά θεολογική οπτική και στηλίτευε όλες αυτές τις πολιτικού (για να μην πω πολιτικάντικου) χαρακτήρα παρεκκλίσεις του Ορθοδόξου κηρύγματος επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Εν κατακλείδι, είτε το θέλετε είτε όχι, στην Εκκλησία τίποτα δεν είναι πολιτικό. Ούτε καν ηθικό, που λέει ο ΓιάννηςΜ. Στην Εκκλησία τα πάντα στρέφονται γύρω από τη Σωτηρία του ανθρώπου. Όλα τα άλλα, και η παγκοσμιοποίηση και η Νέα Τάξη, έπονται. Όπως λέει και το Ευαγγέλιο, "ζητείτε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού, και ταύτα πάντα προστεθήσονται υμίν". Όλα τα άλλα μας τα χαρίζει ο Θεός. Εμείς στην Ορθοδοξία πιστεύουμε στο θαύμα και στη δύναμη του Θεού. Όπως είχε πει και ο Μακρυγιάννης και σε εκείνον τον Άγγλο στη Λέρνη που του είχε πει "είναι αδύνατες οι θέσεις σας" -"Είναι αδύνατες οι θέσεις μας, μα είναι δυνατός ο Θεός μας και θα μας προστατέψει", όπως και έγινε. Οι Έλληνες νίκησαν στη Λέρνη και η Επανάσταση σώθηκε, που κινδύνευε να σβήσει από τον επερχόμενο Ιμπραήμ. Και δεν σώθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση. Πιστεύετε αληθινά ότι και σήμερα μπορεί να σωθεί η Ελλάδα με ανθρώπινη παρέμβαση; Πραγματικά ματαιοποινείτε, εάν το πιστεύετε.

Μην βλέπετε την Εκκλησία σαν έναν ευκαιριακό σύμμαχο για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Η Εκκλησία είναι η προέκταση της Αγίας Τριάδος επί της γης, είναι οι Γλώσσες του Αγίου Πνεύματος της Πεντηκοστής, είναι η εξ Ουρανού αποκεκαλυμμένη Αλήθεια. Αν δεν είναι όλα αυτά, τότε είναι απλώς ένα τσούρμο απατεώνων που μας λένε ότι κατέβηκε ο Θεός στη γή, έγινε άνθρωπος, σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Αυτό είναι ή πολύ χοντρό ψέμμα ή η σημαντικότερη αλήθεια του ανθρωπίνου γένους. Αν είναι όντως αλήθεια, όλα τα άλλα είναι ασήμαντα. Αν δεν είναι αλήθεια, δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με ένα τσούρμο απατεώνων. Διαλέγετε.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
φιλαλήθης



Ένταξη: 04 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 410
Τόπος: Θεσ/νίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 2:30 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Αγαπητέ φίλε (και αδελφέ) Σουλιώτη:
-κατ'αρχάς, είσαι αξιάγαστος για πολλά από αυτά τα οποία
διακρίνονται στον λόγο σου, όπως η ευπαιδευσία.
-Δεύτερον: σχεδόν συμφωνώ απόλυτα στα περί του αξιέπαινου και τόσο άξιου (Δρος θεολογικής) π.Ζήση, του π.Μεταλληνού, του "γέροντα"(=μοναχού) Αρσενίου Βλιαγκόφτη και, από την άλλη, του Χριστοδούλου. Πράγματι, θυμάμαι ακόμη την περίπτωσι εκείνη που ήθελαν να επιβάλουν στον πατέρα (Ζήση)
σοβαρότατο "επιτίμιον"(ας το πω έτσι), ο ανεπίτρεπτα/σκανδαλιστικότατα(για πολλούς, π.χ. "δυσπίστους") εύσαρκος(για να μην πούμε γαστρίμαργος....), εν αντιθέσει με τον π.Ζήση και τον Θηβών, ας πούμε, μακαριστός Χριστόδουλος και οι ομοτράπεζοί του. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, παρ'ότι υπήρξε, λίαν αντορθόδοξα, πολέμιος του Πατριαρχείου με αφορμή -ειδικά, μόνον- το διοικητικό πρόβλημα των "Νέων Χωρών", ήταν κι αυτός κληρικός με σαφέστατες οικουμενιστικές τάσεις. Και είναι ανοησία μεγίστη κάποιοι-όχι εδώ- να το αρνούνται αυτό. Ο Θηβών σε αυτά τα θέματα είναι, δίχως καμμία αμφιβολία, ορθοδοξότερος, παραδοσιακότερος, "πατερικότερος" και, άρα, αντινεοταξικότερος. Εννοώ τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Ορθόδοξο θεσμό, πέραν των γενικών , ελλαδικών και φαναριωτικών δηλ., νεοταξικών οικουμενιστικών εκτραχηλισμών...,
Τρίτον: ευχαριστώ σε πολύ και επιχαίρω "ιδιαίτατα" που απασχολείσαι με το φλέγον και πρόξενο τόσων σκανδάλων και προβλημάτων θέμα των σχέσεων "Ορθοδοξία και πολιτικής", όπως ετιτλοφορείτο (έωλο) πόνημα του νέκυος, πλέον, 'χουντικού' λογίου μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτη. Εύχομαι ολόθυμα το θέμα αυτό να "ανοίξει" περαιτέρω στον "πιστό λαό" (μας). Με αυτό, λοιπόν, το προκείμενο, έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα έως και εξαντλητικά(ως όφειλα), πολύ περισσότερο δε από της εποχής των απαρχών του Φοιτητικού Κινήματος, που με ώθησε σε ένα άκρως γόνιμο προβληματισμό/έρευνα/μελέτη στο ποιες θέσεις πρέπει να έχει ένας απόλυτα συνειδητός και εξ ελευθερίας χριστιανός Ορθόδοξος επί τούτου. Συνειδητοποίησα, ότι οι πλάνες μου σε αρκετά σημεία ήσαν αβυθομέτρητες (η γαρ αμάθεια) και το πώς είχα πέσει κι εγώ στον "βόθυνον" του αστοχριστιανισμού: ας πούμε της ..."Δεξιάς του Κυρίου", όπως θα το έλεγε κι ο μακαριστός κ.ο.κ., αν και ποτέ δεν υπήρξα, μάλλον(μεταξύ πολλών άλλων, πολιτικά, περίπου την ίδια εποχή), παρά φιλο-αστός, φιλο-δεξιός.

Παράθεση:
Δεν ξέρω αν γίνεται Χριστιανός και Δεξιός (εγώ αυτό δηλώνω πάντως), ξέρω πάντως ότι δεν γίνεται Χριστιανός και Αριστερός, μια που ο Μαρξ ευθέως κατήγγειλε κάθε θρησκεία (όπιο του λαού κλπ.) και άλλωστε και οι πολιτικοί επίγονοί του συνειδητά πολέμησαν και την Ορθοδοξία και τις Δυτικές αιρέσεις του Χριστιανισμού. Εν πάση περιπτώσει, όποιος βάζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις πάνω ή σε ίση μοίρα με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, μάλλον δεν έχει καταλάβει τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.


Με αυτά εννοώ όσο πιο απόλυτα είναι δυνατόν, ότι
οι πολιτικές μου πεποιθήσεις εξεπήγασαν από το "ευαγγέλιο", ήτοι το εν γένει χαρμόσυνο άγγελμα της σωτηρίας. Δεν μπαίνουν παράλληλα ή πάνω από την Πίστη. Αλλά κατ-άγονται από αυτήν. Έτσι, μελετώντας τα σχετικά πατερικά κείμενα, χριστιανική κοινωνιολογία, άλλους συγγραφείς, πολιτική και οικονομική επιστήμη κτλ., κατέληξα αβίαστα στο να συμφωνώ σε αυτό που είχε πει και ο κ.Παπαθεμελής(που έχει γράψει και βιβλία επάνω σε αυτά τα θέματα και η γνώμη του βαρύνει ιδίως) πολύ σωστά, ότι , ως χριστιανοί, πρέπει να είμαστε -κοινωνικά- αριστερότεροι από κάθε κοινωνικό αριστερισμό. Και με αυτό που είχε πει ο γέρων Παϊσιος, ότι ο σύγχρονος Κομμουνισμός(communia=κοινά, στα λατινικά, εξ ου η λέξη) είναι σύμφωνος με την πολιτική ορθόδοξη πρότασι, εάν εξαιρέσουμε την (τότε, τουλάχιστον) αντιχριστιανικότητα των φορέων του. Πάντως, και αυτή είναι δικαιολογημένη πολύ, αφού μας ήλθε από καταστάσεις άκρως σκανδαλιστικές, με τους χριστιανούς να εχουν 'αφήσει' το σημαντικό και από πνευματικής απόψεως(πλούτος και πενία είναι δύο "πάθη", όπως λένε οι Πατέρες, που πρέπει να αλληλοαναιρούνται) έργο της κοινωνικής δικαιοσύνης και υλικής ισότητας, αυτό που σκόπευε ο Χρυσόστομος να επιφέρει τότε, όπως έλεγε σε ομιλία του στις Πράξεις των Αποστόλων.

Επίσης, πρέπει να πούμε, ότι πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες: τι σημαίνει για σένα Δεξιός και τι σημαίνει Αριστερός... Πάντως, Αριστερά δεν είναι σε καμμία περίπτωσι μόνον ο (φιλοσοφικά υλιστικός) μαρξισμός. Μάλιστα, ένας φίλος, δραστήριο μέλος του φοιτ. κινήματος, που τυγχάνει μαοϊκός, μου είπε ωραία, ακόμη και το ότι "επειδή ο Μαρξ ήταν άθεος, δεν σημαίνει, ότι και ο μαρξισμός είναι άθεος"... Ο δε Μπερντιάγεφ πολύ ωραία το λέει, ότι αυτές τις υπεραπλουστεύσεις τις κάνουν ένιοι μαρξιστές ή και ο ίδιος ο Μαρξ. Όταν συνδέουν ως εξής: καπιταλισμός-αστική τάξι-θρησκεία-ιδεαλισμός, σοσιαλισμός-προλεταριάτο-αθεϊα-υλισμός. Ενώ, λέει ορθότατα, ότι, π.χ. ο ι.Χρυσόστομος(4ος αι. μ.Χ.) ήταν ένας, αν και με άλλη έννοια, "αυθεντικός κομμουνιστής", επίσης οι Άγγλοι σοσιαλιστές είναι κυρίως χριστιανοσοσιαλιστές, ο Paul Tillich ήταν ένας θρησκευόμενος(προτεστάντης) μέγας θεωρητικός του σοσιαλισμού, ακόμη οι "ουτοπικοί σοσιαλιστές" ήσαν χριστιανοί ή και επηρεασμένοι από την χριστιανοσύνη(Φουριέ), τρανό δείγμα ο "χριστιανοκομμουνιστής", όπως λέγεται συνήθως(βλ., π.χ., Ραφαηλίδη), θεωρητικός Ετιέν Καμπέ... Και σε αυτά είναι εύστοχος και αρκούν για να αποδείξουν το λάθος της σκέψης αυτής δίχως να προσθέσω ούτε κεραία... Θα ήθελα να το συζητήσουμε, πάντως, αυτό. Και θα χαιρόμουν να το (ανα)συζητήσουμε. Και, τέλος, κάθε αντίλογος είναι ευπρόσδεκτος, βεβαίως...
_________________
Α.«Μη πεποίθατε επ' άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία» (Ψαλμ.145, 3)
Β."....κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία....": Μέγας Βασίλειος, "Ασκητικά", 34,1-2
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Σουλιώτης



Ένταξη: 24 Αύγ 2007
Δημοσιεύσεις: 54

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 10:24 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Αγαπητέ φίλε και αδελφέ Φιλαλήθη,

Πολύ ωραία τα όσα λες και εποικοδομητικά. Ξεκινώ από το τι σημαίνει για μένα "αριστερός" και "δεξιός", διότι νομίζω ότι είναι μια απαραίτητη διευκρίνιση. Το σκεπτόμουν μετά που έγραψα το προηγούμενο μήνυμα και πολύ ορθά το έθεσες και συ, πολύ ορθά το αντιλήφθηκες ότι έχει μεγάλη σημασία για αυτή τη συζήτηση, αλλά και γενικότερα.

Λοιπόν, για μένα, αριστερός σημαίνει μαρξιστής. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους άλλους ορισμούς του αριστερού ως "ορθόδοξους" (με την έννοια του όρου στις δυτικές γλώσσες). Πολλοί δηλώνουν αριστεροί χωρίς να είναι μαρξιστές. Αυτοί για μένα επιθυμούν απλώς μια δικαιότερη κοινωνία. Ποιος όμως δεν το επιθυμεί αυτό; Λίγοι είναι αυτοί που δεν επιθυμούν δίκαιη κοινωνία και είναι οι συνειδητοί και σκληροτράχηλοι καπιταλιστές. Στην Ελλάδα τέτοιους γνωρίζω μόνον τον Ανδριανόπουλο και τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ούτε καν το Στέφανο Μάνο και τον Δ. Δασκαλόπουλο (οι τελευταίοι πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός φέρνει περίπου αυτόματα και δίκαιη κοινωνία - άλλο το ότι κάνουν βέβαια λάθος).

Θα μπορούσαμε να ορίσουμε και ευρύτερα τον αριστερό. Αριστερός θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, γενικότερα, όποιος απολυτοποιεί το αίτημα για δίκαιη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ΕΝΑ από τα διαχρονικά αιτήματα του ανθρώπου. Ο πρώτος που το απολυτοποίησε είναι ο Μαρξ. Δεν ήταν ο μόνος. Όταν βλέπεις παντού αδικία, λες, κάτσε, εδώ κάτι πρέπει να κάνουμε. Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν η επιδίωξη της κοινωνικής δικαιοσύνης γίνεται πολιτικό σύστημα, τότε απολυτοποιείται. Το κυριότερο: παραβλέπεται η αδυναμία της ανθρώπινης φύσης. Τα συστήματα του υπαρκτού σοσιαλισμού - αλλά και ο μαρξισμός γενικότερα - αυτό ακριβώς παρέβλεψαν: την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης. Δηλαδή, ότι μέσα σε οποιοδήποτε σύστημα, ο άνθρωπος όταν βρεθεί "με το μέλι στα δάχτυλα", να το πούμε έτσι, είναι σφόδρα πιθανόν να αρχίσει να το γλείφει.

Από αυτή την άποψη η καπιταλιστική Αμερική που έλκει την ιδεολογική καταγωγή της από τον προτεσταντικό πουριτανισμό ("Ο Θεός μας έδωσε όλα τα υλικά αγαθά επειδή τα αξίζουμε") και δημιούργησε έναν σκληροτράχηλο ηθικισμό, δημιούργησε ένα σύστημα με προϋποθέσεις δικαιοσύνης πολύ ισχυρότερες από αυτές του μαρξισμού και των άλλων συστημάτων που επεδίωκαν ευθέως την κοινωνική δικαιοσύνη δια του πολιτειακού - κοινωνικού συστήματος. Το λέω αυτό, διότι ο μέσος Αμερικανός δεν μπορεί να διανοηθεί να καταχραστεί τη θέση εξουσίας που κατέχει. Άλλο βέβαια ότι η Αμερική καταχράται τη θέση εξουσίας που κατέχει πλανητικά. Αλλά εντός του κράτους τους, οι Αμερικανοί είναι πολύ διαφορετικοί. Κάτι σαν την αρχαία Αθήνα. Που είχε φτιάξει ένα εκπληκτικό για την εποχή του πολίτευμα, αλλά καταπίεζε άλλες πόλεις-κράτη και είχε ιμπεριαλιστική νοοτροπία εν γένει.

Εκεί ακριβώς απέτυχε ο Μαρξισμός και εκεί θα αποτύχει κάθε σύστημα κοινωνικής διαχείρισης του παραγόμενου πλούτου. Κάποιοι θα βρεθούν σε θέσεις εξουσίας, αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ρουτίνες (με την φυσικο-μαθηματική έννοια) της οικονομίας και της κοινωνίας. Βλέπω το Ρεσάλτο να κατηγορεί συχνά τη γραφειοκρατική αλλοίωση των αρχών του Σοβιετικού πραξικοπήματος (συνηθίστηκε να ονομάζεται επανάσταση) του Οκτωβρίου του 1917 και, διακρίνοντας παράλληλα έναν νοσταλγικό τροτσκισμό, θέλω να ρωτήσω: ήταν δυνατόν να μην αναπτυχθεί γραφειοκρατεία στο σύστημα που επιβλήθηκε μετά τον Οκτώβριο του 1917; Προσωπικά το βλέπω αδύνατον. Και, αν ήταν αδύνατον να μην αναπτυχθεί γραφειοκρατεία, πώς θα ήταν δυνατόν να αποκλεισθεί η ανθρώπινη αδυναμία από τις καταχρήσεις αυτής της γραφειοκρατείας;

Αν δεν αναπτύχθηκε γραφειοκρατεία επί Λένιν, ήταν επειδή ο ίδιος ο Λένιν διαπίστωσε την αδυναμία του μαρξισμού να επιβιώσει και διέταξε τη Νέα Οικονομική Πολιτική με φιλελεύθερα χαρακτηριστκά. Δεν μπορούσε, συνεπώς, σε εκείνο το καθεστώς οικονομικής διαχείρισης να αναπτυχθεί η γραφειοκρατεία που αναπτύχθηκε μετέπειτα. Η ΝΕΠ υποτίθεται ότι ήταν μεταβατική, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν μαρξισμός (έστω και αν ενετάγη σε μια ευρύτερη μαρξιστική οπτική) και για αυτό δεν ευνοούσε την ανάπτυξη γραφειοκρατείας. Μεταβατικά, υποτίθεται, εφαρμόστηκε, αλλά τι σημαίνει μεταβατικά; Μήπως σημαίνει ομολογία εγγενών αδυναμιών; Ομολογία αδυναμίας παραγωγής πλούτου χωρίς "γραφειοκρατεία"; Ομολογία ανάγκης του πλούτου για να λειτουργήσει το προτεινόμενο σύστημα; Τι θα άλλαζε, μετέπειτα, όταν έπαυσε η ΝΕΠ, χωρίς τη σταλινική καταπίεση; Και γιατί τελικά το σύστημα αυτό αποδείχθηκε τόσο δέσμιο των αρχών που εμφύσησε ένα πρόσωπο και μόνον ή που θα εμφυσούσε ένα άλλο πρόσωπο (ο Τρότσκι, π.χ.); Ο Μαρξ εμφάνιζε την εξέλιξη του συστήματός του περίπου ως φυσικό νόμο. Το ίδιο και ο Λενινισμός. Μήπως τελικά μας τα είπε λάθος; Μήπως η ανθρώπινη αδυναμία είναι αυτή που οδήγησε στις γραφειοκρατικές αλλοιώσεις; Πώς μπορείς να αφαιρέσεις από αυτόν που έχει την εξουσία τη δυνατότητα να πράξει το κακό όταν βρεθεί σε θέση ανεξέλεγκτης ισχύος; Θα τον εμποδίσουν οι "λαϊκές δυνάμεις"; Αλλά αυτές, αν χειραγωγηθούν από αυτόν που ήδη ανέδειξαν στην εξουσία, εύκολα θα γίνουν άβουλο όργανο στα χέρια του εξουσιαστή, ώστε να προστατεύουν τις υπερεξουσίες του.

Εν πάση περιπτώσει, πλατειάζω με θέματα που έχουν έμμεση μόνον σχέση με αυτά που συζητάμε. Αυτό που θέλω να πω είναι: Δεξιός για μένα είναι αυτό που θα ήταν η πολιτική αντίληψη αν δεν είχε ενσκήψει ποτέ ο μαρξισμός στην ανθρωπότητα. Ο Δεξιός ετεροκαθορίζεται σε σχέση με τον Αριστερό. Πρώτα ορίσαμε τον Αριστερό και μετά, εξ αντιδιαστολής, ορίσαμε το Δεξιό. Και δεν τον ορίσαμε τον Αριστερό με βάση τα όσα υιοθετούνταν στη γαλλική επανάσταση (από όπου προέκυψε και ο όρος αριστεροί και δεξιοί, όπου αριστεροί ήταν οι ριζοσπάστες που κάθονταν στα αριστερά έδρανα της γαλλικής εθνοσυνέλευσης), αλλά τον ορίσαμε μετά την εμφάνιση του μαρξισμού, ως αυτόν που υιοθετεί το μαρξισμό ή παρόμοια συστήματα που θέτουν στο επίκεντρο και, κατ' εμέ, απολυτοποιούν το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτά όλα τώρα είναι πολύ σχετικά. Εδώ ο Γιανναράς που εδώ δεν συμπαθείτε καθόλου δηλώνει αριστερός. Τι σημαίνει "αριστερός" για το Γιανναρά; Μακάρι να 'ξερα. Έχω την εντύπωση τελικά ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στην Ελλάδα να ορίζουμε ως "αριστερό" ο,τιδήποτε μας φαίνεται καλό και ως "δεξιό" ο,τιδήποτε δεν μας φαίνεται καλό. Θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς; Είναι "αριστερή" πολιτική. Θέλουμε να μην αυξήσουμε τους μισθούς; Είναι "δεξιά" πολιτική. Μα δεν καταλαβαίνω! Υπάρχει κανείς που να μην θέλει να αυξάνονται οι μισθοί; Όλοι θέλουμε να αυξάνονται οι μισθοί. Και ο αρχικαπιταλιστής Φόρντ εξηγούσε στη δεκαετία του 1920 πόσο ωραία είναι να έχουμε καλοπληρωμένους εργαζόμενους με υψηλή αγοραστική δύναμη που θα αγοράζουν με προθυμία τα προϊόντα που αφθόνως θα παράγει ο καπιταλισμός. Αλλά όμως όταν μια επιχείρηση δεν πάει και τόσο καλά είναι αφροσύνη να κρατάς τους μισθούς υψηλούς. Η επιχείρηση είναι καταδικασμένη να κλείσει. Τότε πιάνουν δουλειά οι επαγγελματίες της "κοινωνικής δικαιοσύνης" και βάζουν μπροστά σοσιαλισμούς και δε συμμαζεύεται και η επιχείρηση τελικά κλείνει.

Τι θέλω να πω: Ούτε το να δώσεις μεγάλους μισθούς είναι "αριστερή" πολιτική, ούτε το να δώσεις μικρούς μισθούς είναι "δεξιά" πολιτική. Όλοι θέλουμε το πρώτο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν μπορεί να συμβεί το πρώτο και συμβαίνει το δεύτερο. Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν συμβαίνει το πρώτο, αλλά το δεύτερο, μόνον και μόνον επειδή είναι κακός ο εργοδότης. Για να είσαι αντίθετος με έναν τέτοιο κακό εργοδότη πρέπει άραγε να είσαι σοσιαλιστής; Πρέπει να είσαι αριστερός; Δεν το αντιλαμβάνομαι. Νομίζω ότι υπάρχει σωστό και λάθος καί όταν μια επιχείρηση που πάει καλά δεν μοιράζεται το προϊόν της ανάπτυξής της και με τους εργαζόμενούς της, αυτό είναι απλώς λάθος. Δεν χρειάζεται να είναι ούτε "αριστερό" ούτε "δεξιό".

Από την καλοπροαίρετη απολυτοποίηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με την προπεριγραφόμενη αλλοίωση της έννοιας του αριστερού έχουμε καταντήσει σήμερα στο σημείο ο κάθε ένας που θέλει να δουλέψει την κοινωνία να δηλώνει αριστερός. Τουλάχιστον οι υπόλοιποι που δεν το δηλώνουν είναι πιο τίμιοι. Η ρίζα του κακού βρίσκεται ακριβώς στο ότι ορισμένα σωστά πράγματα τα έχουμε ορίσει ως "αριστερά" και οι υπόλοιποι, οι "κακοί" είναι οι δεξιοί. Από πού και ως πού ρε παιδιά; Εμένα αυτό μου θυμίζει την καπηλεία της πατριδοφιλίας από τη δεξιά, την παλιά δεξιά. Έτσι γίνεται σήμερα καπηλεία της κοινωνικής δικαιοσύνης από την παλιά και τη σημερινή αριστερά. Όπως γίνεται καπηλεία του αιτήματος για ελευθερία από τους νεοφιλελεύθερους. Καπηλεία και απολυτοποίηση. Όπως όμως οι νεοφιλελεύθεροι είναι ο καλύτερος δρόμος για την επιβολή ανελεύθερων μέτρων, όπως οι παλιοί δεξιοί είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για το ξεπούλημα της πατρίδας (μόνον ο Σημίτης τους ξεπέρασε), Έτσι και οι σοσιαλιστές είναι η βασιλική οδός για την επιβολή αντεργατικών μέτρων. Γιατί; Διότι τελικά η ανθρώπινη φύση παραμένει ίδια, έχει τις ίδιες αδυναμίες παντού και πάντα και κατατείνει σε αυτό που στην Ορθοδοξία ονομάζεται "αμαρτία".

Αν λοιπόν εγώ δηλώνω δεξιός το δηλώνω με την παραπάνω έννοια: της πλήρους απόρριψης του μαρξισμού και των παραλλαγών του, ήτοι, κάθε απόπειρας απολυτοποίησης του αιτήματος για κοινωνική δικαιοσύνη. Το δηλώνω για να μην δουλευόμαστε μεταξύ μας, για να ξέρετε ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Εκτός από το μαρξισμό - σοσιαλισμό - κομμουνισμό απορρίπτω επίσης και το νεοφιλελευθερισμό, τον καπιταλισμό, το φεμινισμό και κάθε τι άλλο που απολυτοποιεί ορθές κατά βάση ιδέες και τις κάνει πυρήνα ιδεολογιών. Πρόκειται για παγίδα εις βάρος της ανθρώπινης σκέψης και δράσης. Μας αποτρέπει από το να δούμε το σωστό. Το οποίο δεν είναι πάντοτε "σοσιαλιστικό", δεν είναι πάντοτε "φιλελεύθερο", δεν είναι πάντοτε "καπιταλιστικό", μπορεί να είναι κάτι από όλα αυτά ή τίποτα από όλα αυτά και να είναι κάτι άλλο. Εν πάση περιπτώσει, το σωστό και το λάθος είναι άσχετο από αυτές τις ιδεολογίες. Υπάρχει (το σωστό και το λάθος), αλλά ο αδύναμος άνθρωπος δυσκολεύεται να το συλλάβει και έτσι ορισμένες φορές νομίζει ότι δεν υπάρχει. Πρέπει όμως πάντοτε να προσπαθεί να το εντοπίζει.

Και ο Χριστιανισμός; Εκεί επιτρέπεται η απολυτοποίηση; Λέμε όχι στην απολυτοποίηση σε κάθε τι το ανθρώπινο. Έτσι, λέω όχι και στην απολυτοποίηση της θρησκείας, που οδηγεί στο φονταμενταλισμό. Όμως ο Χριστιανισμός, η Ορθοδοξία, δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Έχει θεϊκή απολυτότητα. Προέρχεται από το Απόλυτο Όν και η απολυτότητά του έχει τέτοια απαλότητα που δεν θέλει να επίβληθεί στον άνθρωπο με το ζόρι. Καμιά φορά ο τρόπος που εκφραζόμαστε εμείς οι άνθρωποι για αυτό το απόλυτο μας ωθεί να προσλάβουμε κάτι από τη δική μας πεπτωκυία φύση και να εμφανίσουμε αυτό το απαλό και ζωοποιό "απόλυτο" ως κάτι δήθεν δικό μας. Τότε, όπως έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος, είναι σαν να πετροβολείς τον άλλον με διαμαντόπετρες. Και αυτό είναι ανθρώπινο και είναι απορριπτέο. Πιστεύουμε στο απόλυτο, αλλά ως θεϊκό απόλυτο. Δεν πιστεύουμε σε κανέναν ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ απόλυτο.

Στο πλαίσιο αυτό, φίλε Φιλαλήθη, το να εξάγεις πολιτική ιδεολογία από το θεϊκό απόλυτο που εκπροσωπεί επί της γης ο Χριστιανισμός, αποτελεί, για μένα, ανεπίτρεπτη αλλοίωση του Χριστιανικού μηνύματος. Το μήνυμα της Εκκλησίας είναι ένα και είναι διαχρονικό: "μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών". Είναι τα λόγια του Ιωάννη του Προδρόμου, όμως περί αυτού πρόκειται στην επίγεια ζωή μας. Το να λέμε για σοσιαλισμούς ή για Αγια-Σοφιά και να λέμε ότι έτσι είναι το χριστιανικό, απλώς ψάχνουμε να βρούμε προφάσεις εν αμαρτίαις, προσπαθούμε δηλαδή να δώσουμε ηθική νομιμοποίηση στην απολυτοποίηση κάποιων ιδεών μας. Και το πράττουμε αυτό μέσα από το Απόλυτο που εκπροσωπεί ο Ιησούς Χριστός. Δεν δέχομαι να εξάγω πολιτική ιδεολογία από την Ορθοδοξία. Δεν υπάρχει η "Δεξιά του Κυρίου", δεν μπορεί να υπάρχει, διότι "ουκ εστί προσωποληψία παρά τω Θεώ". Υπάρχει σωστό και λάθος, Αλήθεια και ψέμμα. Δεν θα πολεμήσετε, μας είπε ο Παύλος, κατά των εξουσιών του κόσμου τούτου, αλλά κατά του πονηρού πνεύματος. Αυτός είναι ο αγώνας του Χριστιανού. Σίγουρα δεν μπορεί να αγνοήσει τελείως και την πολιτική κατάσταση που υπάρχει γύρω του. Ο Χριστιανός όμως ξέρει ότι αυτά είναι κατώτερα πράγματα, διότι η δική του πραγματική πατρίδα είναι εν τοις Ουρανοίς. Θα πει μια κουβέντα για αυτό που του φαίνεται σωστό και για τα επίγεια, θα ξέρει όμως ότι και αυτά είναι τελικά μάταια και ότι δεν αξίζει να ασχολείται και τόσο με αυτά.

Κάτι τελευταίο, που λησμόνησα να απαντήσω προς τη "Δανάη". Το απόσπασμα του Αναστασίου Γιαννουλάτου που παρέθεσες με βρίσκει απολύτως σύμφωνω. Αυτή τη διεργασία την απορρίπτουμε όλοι. Αντιστεκόμαστε σε αυτήν. Η Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία σίγουρα θα ορθώσει το ανάστημά της εναντίον αυτής της παγκοσμιοποιητικής διεργασίας. Όμως δεν δύναται και δεν επιτρέπεται να το πράξει με τον ίδιο τρόπο όπως ένας πολιτικός οργανισμός. Για το "πώς" της παρέμβασης της Εκκλησίας, θα χρησιμοποιήσω λόγια του Γέροντος Σωφρονίου από το έργο του "Περί Προσευχής" (σελ. 238-9): "άνευ της συνεχούς εξ ύψους νουθεσίας και η Εκκλησία εισέτι θα μετατραπεί εις μίαν εκ των ημιτύφλων δυνάμεων του κόσμου τούτου, δια της συγκρούσεως των οποίων (δυνάμεων) εισάγεται η καταστροφή εις την ζωήν της οικουμένης. Εις τί συνίσταται το έργον του πνευματικού; Εις την επιμελή εργασίαν εφ' έκαστον άνθρωπον όποως βοηθήση αυτόν να εισέλθη εις τον χώρον της ειρήνης του Χριστού [...] να συνεργήση εις την εσωτερικήν αναγέννησιν και μεταμόρφωσιν των ανθρώπων διά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος [...] να εμπνεύση ανδρείαν εις του ολιγοψύχους ως προς τον αγώνα της ζωής κατά τας εντολάς του Κυρίου. Εν ενί λόγω, να συντελέση εις την πνευματικήν μόρφωσιν ενός εκάστου και πάντων. Η "μόρφωσις" προέρχεται εκ της λέξεως μορφή. Εις Σέρβος επισκοπος (ο Νικόλαος Βελιμίροβιτς) κατά θαυμαστόν τρόπον έγραφε περί του θέματος τούτου: 'Τι είδους μορφή και Οποίου πλάθεται υπό των συγχρόνων σχολών; Ποία εξ αυτών γνωρίζει ότι ο άνθρωπος επλάσθη κατ' εικόνα του ανάρχου Θεού;' Ούτος εφανερώθη επί της γης και απεκαλύφθη εις τον άνθρωπον [...] και ημείς νυν γνωρίζομεν ότι η αληθινή μόρφωσις έγκειται εις την αποκατάστασιν εν τοις απογόνοις του Αδάμ της εικόνος του Χριστού, ήτις ημαυρώθη εν τη πτώσει."

Αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας και με αυτόν τον τρόπο αντιστέκεται η Εκκλησία και στην παγκοσμιοποίηση και σε κάθε άλλη ενέργεια της αμαρτίας επί της γης. Όχι δια συγκρούσεων, δια των οποίων "εισάγεται ο θάνατος εις την ζωήν της ανθρωπότητος".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 1:04 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΕΙΣΤΕ εκτός θέματος!
Εφεξής θα κόβονται...
Μεταξύ τυριού και αχλαδιού δεν παίρνουμε μαθήματα μαρξισμού, από ανθρώπους που αγνοούν παντελώς και τη θεωρία και την πράξη των επαναστατικών κινημάτων...
Περιοριστείτε στο θέμα...

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
φιλαλήθης



Ένταξη: 04 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 410
Τόπος: Θεσ/νίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 3:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ναι, είναι μάλλον κατ'επέκτασιν εντός θέματος τα όσα αναφέρθηκαν παρα-πάνω... Παραταύτα, αυτά είναι καλό να συζητηθούν, αλλαχού. Πάντοτε "μετά λόγου γνώσεως"...

Τώρα, βέβαια, το θέμα μας εδώ είναι η κοίμηση του αρχιεπισκόπου...
Very Happy
_________________
Α.«Μη πεποίθατε επ' άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία» (Ψαλμ.145, 3)
Β."....κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία....": Μέγας Βασίλειος, "Ασκητικά", 34,1-2
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Φεβ 11, 2008 5:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
«Μια τυπική εκδήλωση του πνευματικού ερασιτεχνισμού (και της πνευματικής δραστηριότητας των ερασιτεχνών) είναι αυτό: Ότι στην πραγμάτευση ενός ζητήματος καταβάλλεται προσπάθεια να εκθέτει κανείς ο,τιδήποτε γνωρίζει και όχι μόνο αυτό που είναι αναγκαίο και σημαντικό για ένα θέμα. Πιάνει κάθε ευκαιρία για να κάνει επίδειξη των γυμνασμάτων του, όλων των κουρελιών κα σπάγκων του παζαριού του»
Γκράμσι

Η συζήτηση, με αφορμή, τον θάνατο του Χριστόδουλου, κινείται στη σχέση Εκκλησίας- Ορθοδοξίας και παγκοσμιοποίησης-Νέας Τάξης. Είναι μια συζήτηση καθαρά πολιτική.
Δεν θα μπορούσε ποτέ να εξοκείλει:
α). Σε θεϊκά κριτήρια, σε «πατερικές» Ορθοδοξίες, προφητείες και χρησμούς: Δε συζητάμε εδώ, ούτε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πάνω σε θεϊκά βάθρα και στις θρησκευτικές, φιλοσοφικές κατηχήσεις. Όποιος θέτει τέτοια ζητήματα εδώ, μάλλον δεν έχει καταλάβει που έχει μπει…
β). Σε μεταφυσικά «ονειροπολήματα» για τις «ανθρώπινες ατέλειες», ατέλειες μάλιστα που καθορίζουν την ιστορική κοινωνική εξέλιξη. Αυτό το μεταφυσικό, μυστικιστικό δόγμα (το αν καθορίζει ο «ατομικός χαρακτήρας» το κοινωνικό γίγνεσθαι), είναι άλλου είδους φιλοσοφική συζήτηση και δεν έχει καμιά σχέση σε μια συγκεκριμένη πολιτική συζήτηση. Το πώς καθορίζεται η συνείδηση και ο «χαρακτήρας» (οι «ατέλειες»), έχει επιστημονικά απαντηθεί και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να τίθεται «ερασιτεχνικά» και άκρως αποπροσανατολιστικά…
γ). Το ίδιο δεν μπορούν να τεθούν στη παρούσα συζήτηση οι δοξασίες ή τα «πιστεύω» κάποιων κατά του μαρξισμού, του κομμουνισμού κ.λπ. Τι εξυπηρετεί αλήθεια αυτή η «μέθοδος» της πρόταξης των ιδεολογικών μας πιστεύω ή αντιδεξιές και αντιαριστερές «τοποθετήσεις», σε μια συγκεκριμένη πραγμάτευση ενός θέματος; Χρησιμοποιήσαμε εμείς ΠΟΤΕ στις αναλύσεςι ή κρίσεις μας πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα συζήτησης, ως ακατάλυτο στοιχείο της ορθότητάς μας, το μαρξισμό μας και την αριστερή μας ταυτότητα; Συζητάμε με βάση την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα κριτήριά μας αντλούνται από την πραγματικότητα, κοινωνική και πολιτική (παγκοσμιοποίηση-Νέα Τάξη) και όχι τα «πιστεύω» μας, ή από κριτήρια ιδεολογικά και θρησκευτικά….

Προσπαθούμε,
συνεπώς να εξετάσουμε το ζήτημα της Εκκλησίας από τις σχέσεις της με το ιστορικό γίγνεσθαι και από τη θέση της μέσα στην σημερινή νεοταξική κατάσταση.
Η πραγματικότητα αυτή μας καθορίζει και ο βαθμός αντίστασης της Ορθοδοξίας στη Νέα Τάξη. Μια αντίσταση που καθορίζεται από αντικειμενικούς λόγους και που υφίσταται τις «πιέσεις» της αυτοκρατορικής εξουσίας.
Ο Χριστόδουλος, ανεξάρτητα από του λόγους και ανεξάρτητα από τα μεγάλα ολισθήματά του («προδοσίες», ίσως), ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ, εκφράζοντας και τις ενστικτώδεις δυνάμεις αντίστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και το γενικότερο πνεύμα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ της ελληνικής κοινωνίας.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το καθοριστικό. Και η θέση αυτή δεν απορρέει από τα ιδεολογικά μας πιστεύω για την Εκκλησία!!!
Δεν καθορίζεται από το ποιος είναι «ορθοδοξότερος» και «πατερικότερος», ούτε από το ποιος είναι «δεξιός» ή «δεξιότερος». «αριστερός» ή «αριστερότερος»: Αυτά είναι λεκτικές ετικέτες για απλοϊκά μυαλά ή φανατικά αγκυλωμένα σε «ξύλινα καλούπια».
Με βάση, αυτό το συγκεκριμένο κοινωνικό και πολιτικό κριτήριο, κρίνουμε και τη νέα εκλογή. Αν είναι «πατερικότερος» ή «προοδευτικότερος» ο νέος Αρχιεπίσκοπος το αφήνουμε στους «πιστούς» ή στους «φωταδιστές».
Η πραγματικότητα, έξω από «πατερισμούς» και κουροφέξαλα είναι αδυσώπητη: Η εξουσιαστική ιεραρχία της Εκκλησίας είναι ως φύση και θέση με την ΕΞΟΥΣΙΑ, είναι διαβρωμένη και διεφθαρμένη μέχρι το μεδούλι και φαρισαϊκή.
Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή τη γραφειοκρατική ηγετική ιεραρχία καμία πραγματική αντίσταση, με σταθερότητα και συνέχεια. Αυτό που εξετάζει είναι αν κάποιος ή κάποιοι έχουν αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που απειλούν και τους ίδιους ή δεν τους έχουν τόσο πολύ στο χέρι, ώστε να μπορούν να αντισταθούν κάπως.
Και από τους κατεστημένους, φωταδιστικούς ύμνους προς τον Θηβών, αλλά και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είδαμε μια πράξη του ή λόγο του κατά της Νέας Τάξης, αλλά και ακόμα από τις πρώτες «νότες» του ( υστερικά υπέρ του πατριαρχείου και ακύρωση της «ουσίας» Χριστόδουλου), συμπεραίνουμε ότι επικράτησε ο εκλεκτός του κατεστημένου.
Είθε το αύριο να μας διαψεύσει. Το θέλουμε ολόψυχα και πολιτικά…
_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
φιλαλήθης



Ένταξη: 04 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 410
Τόπος: Θεσ/νίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 1:44 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Παράθεση:
Αν είναι «πατερικότερος» ή «προοδευτικότερος» ο νέος Αρχιεπίσκοπος το αφήνουμε στους «πιστούς» ή στους «φωταδιστές».

Θα ήθελα να πω, φίλτατε Ροβεσπιέρε, ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το αν είναι "πατερικοτερος" ο αρχιεπίσκοπος έχει θεμελιώδη σημασία για ακριβώς το θέμα που εξετάζουμε και όχι τις πίστεις που υπαρξιακά πιστεύουμε ή τα ιδεολογικά συστήματα που έχουμε νοησιαρχικά, διανοητικά αποδεχθεί. Διότι, ΕΆΝ είναι πατερικότερος, όπως συνηθίζει να λέει και ο π.Μεταλληνός, δηλ. "ορθοδοξότερος" (ακολουθεί την παράδοσι των Προφητών, των Αποστόλων και των Πατέρων-Αγίων, αυτό εννοούμε στην πλήρη του μορφή), τότε, και ίσως μόνον τότε, θα αντισταθεί και στην Νέα Τάξη, την Νέα Εποχή/ πανθρησκεία και σε όλα τα συναφή. Διότι ακριβώς θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Πατέρων, όπως του Αγ.Μάρκου του Ευγενικού, που σε εποχές τόσο δύσκολες για την ίδια την φυσική επιβίωσι των προγόνων μας, υπήρξε ο μόνος που δεν υπέγραψε την απόφασι της ψευδοσυνόδου (Φερράρας- Φλωρεντίας) της Ένωσης με τους Παπικούς(πρβλ. Νέα Εποχή και Νέα Τάξη). Εάν ήταν πατερικός ο Χριστόδουλος, θα έλεγε, ότι ο Πάπας είναι ένα είδος "βδελύγματος της ερημώσεως", "Αντιχρίστου", όπως έλεγε ο πατροκοσμάς ο Αιτωλός, και δεν θα έκανε ...ταξιδάκια μετά από αυταρχικές ανακοινώσεις, για να τον αποδέχεται και προσφωνεί και ως ...χριστιανό επίσκοπο. Εάν ήταν πατερικότερος, θα μιλούσε πιο σαφώς από το να λέει απλώς για "τους ανθρώπους του σκότους και τα όργανα του διαβόλου" αναφερόμενος στην Παγκοσμιοποίησι σε λαϊκό κήρυγμα, εάν ήταν πιο πατερικός, θα είχε διακηρύξει την(συνετότατη) αντίθεσί του προς τον Πατριάρχη για τα οικουμενιστικά (άρα νεοταξικά) του έκτροπα(δεν ακούσαμε κάτι...), και όχι για ...τις Νέες Χώρες και ούτω καθεξής.



Οπότε έχουν σημασία αυτά για τα θέματα που πραγματευόμαστε. Όπως έχουν πολύ μεγάλη, θεωρώ, σημασία οι αντίστοιχες συζητήσεις περί του Μαρξ και του μαρξιστικού αντιρεβιζιονισμού, που συνιστά αφετηρία είτε κοινωνικοοικονομολογική, είτε και φιλοσοφική, από την οποία κανείς επιτυγχάνει το επιθυμητό εδώ να αντιτάσσεται στην σημερινή νεοφιλελεύθερη "Αριστερά", που είναι νόθο τέκνο της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης... Αυτά τα ολίγα...
_________________
Α.«Μη πεποίθατε επ' άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία» (Ψαλμ.145, 3)
Β."....κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία....": Μέγας Βασίλειος, "Ασκητικά", 34,1-2
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 12:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι διαχειριστές

Το να ταυτίζουμε ένα σύστημα ιδεών («δόγμα») με τους διαχειριστές του και ακόμα χειρότερο με τους στυγνούς εμπόρους του δεν είναι απλώς μέγα μεθοδολογικό σφάλμα, αλλά ταχυδακτυλουργία, χρήσιμη για αυτούς που δεν θέλουν να δουν πέραν από τη μύτη τους.
Το ίδιο σφάλμα διαπράττουν και αυτοί που κάνουν επίκληση της «προοδευτικότητας», του «μαρξισμού» ή της «ορθόδοξης πατερικότητας» για δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να επικαλύψουν την πραγματικότητα.
ΟΛΟΙ αυτοί αντί να μελετήσουν και να διακρίνουν τη διαλεκτική σχέση των ιδεών με την κοινωνία, τη διαλεκτική σχέση της θεωρίας με την πράξη ή τη διαλεκτική σχέση Ορθοδοξίας και κοινωνίας, καταφεύγουν στις παραπάνω ταχυδακτυλουργίες, αναζητώντας την «καθαρότητα» του δόγματος, την «παρθενία» της ιδέας…
Έτσι οδηγούνται στο πλήρες αναποδογύρισμα της πραγματικότητας. π. χ. μιλάνε για «πατερικότητα» της …Εκκλησιαστικής ιεραρχίας!!! Για «πατερικότητα» των διαχειριστών των δογμάτων (οποιονδήποτε δογμάτων)!!!
Μια «καμαρίλα» γραφειοκρατών της Εκκλησίας (μόνιμων και ανεξέλεγκτων, διορισμένων με συναλλαγές και πολλά άλλα) δεν μπορεί να έχει καμία «πατερικότητα». Απλώς διαχειρίζεται και εμπορεύεται την «πατερικότητα». Η πραγματικότητα το έχει αποδείξει πολλές φορές. Πάντα αυτή η Εκκλησιαστική γραφειοκρατία (χωρίς ίχνος δημοκρατικής νομιμότητας) ήταν με το μέρος της εξουσίας, κόντρα στο λαό. Ευλογούσε και τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Τα παραδείγματα άφθονα. Πάντα στο εσωτερικό αυτής της γραφειοκρατικής ιεραρχίας κυριαρχούσε η συναλλαγή, η διαφθορά, οι δολοπλοκίες, ο αχαλίνωτος φαρισαϊσμός. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις…
Το κριτήριο, συνεπώς, ότι ο τάδε ή ο δείνα είναι «πατερικότερος» κ.λπ είναι χωρίς κανένα περιεχόμενο, μια μπούρδα για τους «πιστούς» αφελείς που επικοινωνούν με το … Θεό, μέσω των «λεπρών» πληρεξουσίων!!!
Είτε λοιπόν το θέλουμε, είτε όχι, το κριτήριο βρίσκεται στη γη, στην κοινωνία. Και αυτό το κριτήριο είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
Με βάση, αυτό το κριτήριο, μπορούμε να αντιληφθούμε ποια «κατάσταση» της Εκκλησίας μπορεί να συγκρουστεί αποτελεσματικότερα με αυτούς που «παίζουν» το τέλος της και το τέλος των κοινωνιών…
Αυτά και δεν θα επανέλθω. Ο καθείς με την κρίση του και τις αυταπάτες του…


_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Μπρακούλιας
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 3:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
[quote="φιλαλήθης"][quote]Αν είναι «πατερικότερος» ή «προοδευτικότερος» ο νέος Αρχιεπίσκοπος το αφήνουμε στους «πιστούς» ή στους «φωταδιστές». [/quote]
Θα ήθελα να πω, φίλτατε Ροβεσπιέρε, ότι [i]δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα[/i]. Το αν είναι [b]"πατερικοτερος"[/b] ο αρχιεπίσκοπος έχει θεμελιώδη σημασία για ακριβώς το θέμα που εξετάζουμε και όχι τις πίστεις που υπαρξιακά πιστεύουμε ή τα ιδεολογικά συστήματα που έχουμε νοησιαρχικά, διανοητικά αποδεχθεί. Διότι, ΕΆΝ είναι πατερικότερος, όπως συνηθίζει να λέει και ο π.Μεταλληνός, δηλ. "ορθοδοξότερος" (ακολουθεί την παράδοσι των Προφητών, των Αποστόλων και των Πατέρων-Αγίων, αυτό εννοούμε στην πλήρη του μορφή), τότε, και ίσως μόνον τότε, θα αντισταθεί και στην Νέα Τάξη, την Νέα Εποχή/ πανθρησκεία και σε όλα τα συναφή. Διότι [b]ακριβώς θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Πατέρων,[/b] όπως του Αγ.Μάρκου του Ευγενικού, που σε εποχές τόσο δύσκολες για την ίδια την φυσική επιβίωσι των προγόνων μας, υπήρξε ο μόνος που δεν υπέγραψε την απόφασι της ψευδοσυνόδου (Φερράρας- Φλωρεντίας) της Ένωσης με τους Παπικούς(πρβλ. Νέα Εποχή και Νέα Τάξη). Εάν ήταν πατερικός ο Χριστόδουλος, θα έλεγε, ότι ο Πάπας είναι ένα είδος "βδελύγματος της ερημώσεως", "Αντιχρίστου", όπως έλεγε ο πατροκοσμάς ο Αιτωλός, και δεν θα έκανε ...ταξιδάκια μετά από αυταρχικές ανακοινώσεις, για να τον αποδέχεται και προσφωνεί και ως ...χριστιανό επίσκοπο. Εάν ήταν πατερικότερος, θα μιλούσε πιο σαφώς από το να λέει απλώς για "τους ανθρώπους του σκότους και τα όργανα του διαβόλου" αναφερόμενος στην Παγκοσμιοποίησι σε λαϊκό κήρυγμα, εάν ήταν πιο πατερικός, θα είχε διακηρύξει την(συνετότατη) αντίθεσί του προς τον Πατριάρχη για τα οικουμενιστικά (άρα νεοταξικά) του έκτροπα(δεν ακούσαμε κάτι...), και όχι για ...τις Νέες Χώρες και ούτω καθεξής.
Οπότε έχουν σημασία αυτά για τα θέματα που πραγματευόμαστε. Όπως έχουν πολύ μεγάλη, θεωρώ, σημασία οι αντίστοιχες συζητήσεις περί του Μαρξ και του [i]μαρξιστικού αντιρεβιζιονισμού,[/i] που συνιστά αφετηρία είτε κοινωνικοοικονομολογική, είτε και φιλοσοφική, από την οποία κανείς επιτυγχάνει το επιθυμητό εδώ να αντιτάσσεται στην σημερινή νεοφιλελεύθερη "Αριστερά", που είναι νόθο τέκνο της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης... Αυτά τα ολίγα...[/quote]

Χωρίς να θέλω να σε θίξω κατ'ελάχιστο αγαπητέ εν Θεώ αδελφέ Φιλαλήθη, τα όσα λες επιβεβαιώνουν την ανώφελη σύγχυση και το διχασμό επ'ωφελεία των αλλοτρίων που επέρχονται όταν κάποιοι σκέπτονται ΠΡΩΤΑ ως Χριστιανοί και ΜΕΤΑ (και αν) ως ΠΟΛΙΤΙΚΑ όντα δηλαδή Έλληνες κατ'ουσία και κατ'όνομα.

Αυτή η "πατερικότητα" που περιγράφεις, υπήρξε επονείδιστη και ΒΛΑΒΕΡΟΤΑΤΗ για την πατρίδα και το λαό μας.
Αυτή η "πατερικότητα" εμπόδισε το Βυζάντιο να ελιχθεί όπως έπρεπε ώστε να λάβει βοήθεια από τη Δύση τη στιγμή που οι Οθωμανοί "έκρουαν τας θύρας".
Αυτή η "πατερικότητα" οδήγησε το Γεννάδιο Σχολάριο (πρώτο πατριάρχη μετά την Άλωση, χρισμένο από τον Τούρκο, μην το ξεχνάμε) να υπονομεύει το ηθικό των υπερασπιστών της Κωνσταντινούπολης με "θεόπνευστες προφητείες" ότι "είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει" ενώ ο αληθινός άγιος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έχυνε το αίμα του στα τείχη.
Αυτή η "πατερικότητα" οδήγησε τους Αγιορείτες ήδη από το 1326 (όταν ο Τούρκος βρισκόταν μακριά, βαθιά στην Ανατολία) να δηλώσουν υποταγή στο Σουλτάνο Οσμάν με αντάλλαγμα τα γνωστά "προνόμια".
Και για να ολοκληρώσω, αυτή η "πατερικότητα" οδήγησε στη συγγραφή και έκδοση από το Πατριαρχικό Τυπογραφείο του Fener, του βδελύγματος που ονομάζεται "Πατρική Διδασκαλεία", του αιωνίου αυτού μνημείου παπαδοκοτζαμπασισμού και οθωμανοδοσιλογισμού.

Δόξα τω Θεώ λοιπόν και καλή τύχη για το Έθνος ήταν το γεγονός ότι ο μακαριστός Χριστόδουλος ΔΕΝ ήταν "πατερικός" και όπως σωστά επισήμανε ο Ροβεσπιέρος ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, εκφράζοντας το διαχρονικό πνεύμα αντίστασης του λαού μας.

Ως Έλληνες λοιπόν, επιζητούμε Εθναρχία από την Εκκλησία, όχι πατερικότητα που οδηγεί στην υποταγή.
Για περισσότερα και για να μη μας κράξει (ορθώς) ο Ροβεσπιέρος επειδή είμαστε εκτός θέματος, αν θέλεις φιλαλήθη, άνοιξε μία ξεχωριστή συζήτηση με τίτλο "Ορθοδοξία και Νέα Τάξη" ή ό,τι άλλο προτιμάς.
Επιστροφή στην κορυφή
φιλαλήθης



Ένταξη: 04 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 410
Τόπος: Θεσ/νίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 4:42 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Παράθεση:
τα όσα λες επιβεβαιώνουν την ανώφελη σύγχυση και το διχασμό επ'ωφελεία των αλλοτρίων που επέρχονται όταν κάποιοι σκέπτονται ΠΡΩΤΑ ως Χριστιανοί και ΜΕΤΑ (και αν) ως ΠΟΛΙΤΙΚΑ όντα δηλαδή Έλληνες κατ'ουσία και κατ'όνομα.

Αυτή η "πατερικότητα" που περιγράφεις, υπήρξε επονείδιστη και ΒΛΑΒΕΡΟΤΑΤΗ για την πατρίδα και το λαό μας.

Ουδόλως και, κατά την άποψί μου, απεναντίας. Οι απόψεις που αναφέρεις είναι των λεγόμενων Ενωτικών. Ο ίδιος ο "εθνικιστής" και αρχαιολάτρης νεοπλατωνικός φιλόσοφος Γέωργιος Πλήθων-Γεμιστός στήριξε τον Μάρκο τον Ευγενικό στην ψευδοσύνοδο, μην ξεχνάς. Ο Γεννάδιος ποτέ δεν έλεγε, ότι είναι ..."θέλημα Θεού να τουρκέψει η Πόλη". Απλώς, οι Τουρκαλάδες, ως φιλοχρήματοι, "δεν μας έβλαπταν στην Πίστι" (και αλλού), όπως οι (απατηλοί) Φράγκοι. Επιγραμματικα, διότι έχω ήδη απαντήσει, εξ άλλου.


Δεύτερον, φίλτατε Ροβεσπιέρε, οι παρατηρήσεις σου δεν στερούνται αλήθειας και δικαίου, αλλά, δυστυχώς, είναι υπεράγαν απόλυτες. Δεν είναι το κριτήριο του λαϊκού κλήρου ή των λαϊκών και των "αστών του κλήρου"(!) αλάνθαστο και αυτό το αποδεικνύουν τα "όντα", ειδικότερα δε το μέρος τους που είναι η αντικειμενική "πραγματικότητα", "τα πράγματα", με πάμπολλα παραδείγματα, όπως ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Φιλιππίδης επί Γερμανικής Κατοχής, τον οποίο εξαίρει και η Διδώ Σωτηρίου. Άλλωστε, το σημερινό αντιδημοκρατικό/ αντικανονικό νομικό ΚΡΑΤΙΚΌ πλαίσιο δεν ισχύει παρά ...μεταπολεμικά! Στην δε Κύπρο υπάρχει αιρετότητα επισκόπων κτλ, όπως πρέπει. Εγώ γνωρίζω δε, ότι ο μαρξισμός είναι φιλοσοφικό ρεύμα που συνιστά "σύγχυση(=συνδυασμό) ακραίου ρεαλισμού και ακραίου νομιναλισμού" και εδώ δεν αναφέρομαι παρά στα "ιστορικά πράγματα"... Πάντως, σέβομαι απόλυτα τις διαφορετικές θέσεις.

Αυτά και ελπίζω, ότι θα τα ξανασυζητήσουμε αλλού. Smile Rolling Eyes
_________________
Α.«Μη πεποίθατε επ' άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία» (Ψαλμ.145, 3)
Β."....κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία....": Μέγας Βασίλειος, "Ασκητικά", 34,1-2
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Manko



Ένταξη: 17 Οκτ 2006
Δημοσιεύσεις: 36

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 4:52 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
"Μισαληθικές" ασυναρτησίες

Zητώ προκαταβολικά συγγνώμη από τους διαχειριστές, μα κρίνω την παρέμβασή μου απαραίτητη. Βεβαίως τα σχόλιά μου δεν έχουν και τόση σχέση με το αρχικό μας θέμα, αλλά νομίζω ότι ούτε και τα παραθέματα έχουν και τόση συνάφεια.
Παρατηρώ έκπληκτος την κακοποίηση της Ελληνικής μας γλώσσας από έναν συγκεκριμένο χρήστη, επί συστηματικής βάσεως. Αδυνατώ να μείνω με σταυρωμένα χέρια βλέποντας την γλώσσα των προγόνων μου να κακοποιείται με τόσο αναίσχυντο τρόπο.
Το παρόν post ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Συνεπώς, ελπίζω να μη βρεθώ στο στόχαστρο της ιστοσελίδας ως "εριστικός" και "προβοκάτορας". Απλά, οφείλω να υπηρετώ την αλήθεια.
Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι με μεγαλόσχημες και βαρύγδουπες εκφράσεις γίνονται αυτομάτως... Ζουράρηδες! Εμ, δεν είναι όλοι γεννημένοι Ζουράδηδες κι αυτό πρέπει να το επισημάνουμε εις άπαντας.
Γιατί... φίλος ο "Φιλαλήθης", φιλτάτη δε η Γλώσσα του Ομήρου!


Μερικά από τα μαργαριτάρια που "ψάρεψα" σε μια γρήγορη αναζήτηση:


φιλαλήθης έγραψε:
σχετικά με τα επίλοιπα-που λέει κι ο Καβάφης- δεν είναι ουδόλως απλά τα πράγματα

Πού κολλάει ο Καβάφης; Και γιατί πρέπει να μας αναφέρεις ότι τον... ξέρεις;

φιλαλήθης έγραψε:
Τα πρωτόφαντα και ωσάν ...εκτοπλάσματα για την εξέλιξι (της αντίστασης)

Εκτοπλασματική συνεννόηση.


φιλαλήθης έγραψε:
όπως η "αυχμηρή" εκείνη που "είδε" την τελευτή του Χρυσόστομου)στην δεύτερη εξορία του από την ...αυτοκράτειρα. "Ορθοδοξία (και ορθοπραξία) ή (προσωπικός) θάνατος", θα το έλεγαν κάποιοι.

...Ποιοι;


φιλαλήθης έγραψε:
άσχετα με την επι-τίμησί(έχουν σημασία οι προθέσεις!...) μας, επί-κρισί μας ή εν γένει αίνο μας προς το πρόσωπο του αρχιεπίσκοπου, που εδώ δεν μας απασχολεί.




φιλαλήθης έγραψε:
Επιτέλους όχι με την αγραμματοσύνη μας(μόνο), αλλά με την εκφραστική ...άκρα χαλαρότητα(εννοώ την δίχως οποιαδήποτε σκέψι)... Smile



φιλαλήθης έγραψε:
εάν δεν απατώμαι(εν τη μνήμη)



φιλαλήθης έγραψε:
που είναι ανέλπιστα ρωμαϊικο/παραδοσιακό , με ό,τι εντυπωσιακά αγαθό αυτό συνεπάγεται), ενώ άλλο είναι, ότι παρα-στέκει, τρόπω τινά και διακριτικότατα,



φιλαλήθης έγραψε:
Ένα μόνον ήταν η αίτησι προς ...κατάργησιν του Ασύλου(ενώ θα έπρεπε να αποκρούσει τις σχετικές αιτιάσεις κατά του μακραίωνου ελλην-ορθόδοξου και φιλάνθρωπου θεσμού, για τον οποίον οι Άγιοι μαχήθηκαν κατά της απάνθρωπης εξουσίας...).

Και οι... Άγιοι υπέρ της διατήρησης του πανεπιστημιακού Ασύλου;;; Τελικά οι παρακρατικοί αναρχικοί καταχραστές του ασύλου έχουν... πολύ υψηλούς προστάτες!


φιλαλήθης έγραψε:
Τα ελαφρυντικά, λοιπόν, είναι πολλά... Παραταύτα, με τα σημερινά δεδομένα,δεν κρίνω καθόλου,ότι είναι προσφυής ο εν λόγω πατήρ για την θέσι αυτήν...

Ε;


φιλαλήθης έγραψε:
θεωρώ, ότι "δυνήσομαι" να εκφραστώ πιο εμπεριστατωμένα στο εγγύς μέλλον


φιλαλήθης έγραψε:
Ας μην ξεχνάμε δε, ότι ακόμη και αυτός ο ..."πατήρ του ψεύδους", δηλ. αυτοπροσώπως ο "πονηρός", όπως λέμε κατά τα χριστιανικά ειωθότα,

Ό,τι νά' ναι...

φιλαλήθης έγραψε:
Και πρέπει να τονίσουμε, ότι δεν μπορείς να είσαι χριστιανός και Δεξιός ταυτόχρονα. Είναι άκρως ασύμβατα τα δύο και όποιος διαφωνεί πλανά και πλανάται.

Άρα πας Δεξιός στο... πυρ το εξώτερον!!! Δηλαδή το 50% των Ελλήνων θα τηγανίζουν λουκάνικα με τον... Βεελζεβούλη! Ενώ οι... Αριστεροί θα χαίρουν της επουρανίου Βασιλείας (αυτό το "βασιλείας" δεν είναι ολίγον... ασύμβατον με την αριστερήν ιδιότητα; ). Τι άλλο θ' ακούσουμε κυρία μου... (ως λέγει και ο "πονηρός" Λαζόπουλος)

φιλαλήθης έγραψε:
κατ'αρχάς, είσαι αξιάγαστος για πολλά από αυτά τα οποία
διακρίνονται στον λόγο σου, όπως η ευπαιδευσία.



φιλαλήθης έγραψε:
Πράγματι, θυμάμαι ακόμη την περίπτωσι εκείνη που ήθελαν να επιβάλουν στον πατέρα (Ζήση)
σοβαρότατο "επιτίμιον"(ας το πω έτσι),

Ας το πεις... εμείς τι σου φταίμε;



φιλαλήθης έγραψε:
ο ανεπίτρεπτα/σκανδαλιστικότατα(για πολλούς, π.χ. "δυσπίστους") εύσαρκος(για να μην πούμε γαστρίμαργος....), εν αντιθέσει με τον π.Ζήση και τον Θηβών, ας πούμε, μακαριστός Χριστόδουλος και οι ομοτράπεζοί του.

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Ζήσης και ο Θηβών λοιπόν! Κόφτε τις τσίκνες παλληκάρια, μη μας ρίξει στο ανάθεμα ο... Μέγας Ιεροεξεταστής Φιλαλήθης!!!



φιλαλήθης έγραψε:
Ο Θηβών σε αυτά τα θέματα είναι, δίχως καμμία αμφιβολία, ορθοδοξότερος, παραδοσιακότερος, "πατερικότερος" και, άρα, αντινεοταξικότερος.

Δεν ήξερα ότι κριτήριο της αντίθεσης στην παγκοσμιοποίηση και στην Αμερικανική Νέα Τάξη είναι η... πατερικότητα (ήτοι οι γλοιώδεις επικύψεις στον τούρκο πράκτορα και εκλεκτό των σιωνιστών Bartholomew... Πραγματικά Ο,ΤΙ ΝΑ' ΝΑΙ...)



φιλαλήθης έγραψε:
Ναι, είναι μάλλον κατ'επέκτασιν εντός θέματος τα όσα αναφέρθηκαν παρα-πάνω... Παραταύτα, αυτά είναι καλό να συζητηθούν, αλλαχού. Πάντοτε "μετά λόγου γνώσεως"... .



φιλαλήθης έγραψε:
Ακόμη, ο νέος αρχιεπίσκοπος βεβαίως πρέπει να αποκηρύξει -δια πράξεων, βασικά- τον εθνοκεντρισμό. Πρέπει να δει το (τρισχιλιόχρονο ελληνικό) Έθνος και την Πατρίδα, έννοιες πολύ τιμημένες και τιμητέες -ουσιαστικά!- μέσα στα ορθόδοξα πλαίσια, που είναι υπερεθνικά, άρα μέσα από τον ορθόδοξο υπερεθνισμό.

Ο... Κουναλάκης της Ορθοδοξίας! (τρομάρα μας...)



φιλαλήθης έγραψε:
Νομίζω, ότι ο Ιερώνυμος έχει πολύ-πολύ πατερικότερη προέλευσι/αφετηρία από ό,τι ο όντως "συντηρητικός" (...) και, έτσι, μπορεί να διακονήσει τον Λόγο πολύ καλλίτερα, από την θέσι απλώς ενός προκαθημένου των Ιεραρχών.

Ημείς προτιμούμεν τους... όντως "συντηρητικούς"!
Κάτω ο Νεοταξικός φασισμός των πολύ-πολύ πατερικότερων!


φιλαλήθης έγραψε:
Να συντρίψει τα δεσμά των αδικουμένων, που λέει κι η Παλαιά Διαθήκη(και που κάτι μας θυμίζει, βέβαια)...

Ο... Γιαχβέ μάς δείχνει το δρόμο!
Twisted Evil


φιλαλήθης έγραψε:
Απλώς, τυγχάνει να γνωρίζω κάποια γεγονότα παραπάνω, λόγω της χριστιανικής μου ιδιότητας...

;;;... Shocked


φιλαλήθης έγραψε:
Η προσωπική μου θέσι είναι, πάντως, πολύ έως άκρως θετική για τον Γεννάδιο

Όσο για την υποστήριξη στη μορφή του ανθέλληνα φωτοσβέστη και πυρπολητή των έργων του θεϊκού Πλήθωνα-Γεμιστού, όσο και διορισμένου από τους τούρκους εξομώτη πατριάρχη Γεννάδιο, τι να προσθέσω εγώ;......


Βαριέμαι να συγκεντρώσω κι άλλα ακαταλαβίστικα λογύδρια από άλλες, αμέτρητες καταχωρήσεις σου.
Κι επειδή το έχεις παρατραβήξει, ένα θα σου πω (επ' αγαθώ, όπως θά' λεγες κι εσύ):
ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ...
(Αν σου λέει κάτι αυτό)


Και για να τελειώνουμε...
φιλαλήθης έγραψε:
.....




Ροβεσπιέρος έγραψε:

«Μια τυπική εκδήλωση του πνευματικού ερασιτεχνισμού (και της πνευματικής δραστηριότητας των ερασιτεχνών) είναι αυτό: Ότι στην πραγμάτευση ενός ζητήματος καταβάλλεται προσπάθεια να εκθέτει κανείς ο,τιδήποτε γνωρίζει και όχι μόνο αυτό που είναι αναγκαίο και σημαντικό για ένα θέμα. Πιάνει κάθε ευκαιρία για να κάνει επίδειξη των γυμνασμάτων του, όλων των κουρελιών κα σπάγκων του παζαριού του»
Γκράμσι


Ο Γκράμσι τα είπε όλα... Rolling Eyes
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Σίβυλλα



Ένταξη: 28 Νοέ 2006
Δημοσιεύσεις: 22

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 11:11 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Καλό θα ήταν να κατευνασθούν τα πνεύματα. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες αποδημίες προκαλούν μεγάλη φόρτιση.
Ο χρόνος θα δείξει τι υπήρξε τελικώς ο μακαριστός Χριστόδουλος. Καλό θα ήταν να μη βιάζουμε τα συμπεράσματα. Έως τότε ας ισχύσει το «ο αποθανών δεδικαίωται».
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι αναπαυμένος. Εμείς είμαστε οι παρεπίδημοι. Που αν και παρεπίδημοι έχουμε την τάση να κάνουμε τον τροχονόμο στην κόλαση και τον παράδεισο…
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
φιλαλήθης



Ένταξη: 04 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 410
Τόπος: Θεσ/νίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 11:36 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Παράθεση:
Απλά, οφείλω να υπηρετώ την αλήθεια.


Εσύ πιστεύεις, φίλε Μάνκο, ότι αυτό είναι το κίνητρό σου εδώ; Rolling Eyes Πολύ σύντομα αποκρίνομαι, διότι κάποια άπτονται (και) του θέματός μας.

Παράθεση:
Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι με μεγαλόσχημες και βαρύγδουπες εκφράσεις γίνονται αυτομάτως... Ζουράρηδες! Εμ, δεν είναι όλοι γεννημένοι Ζουράδηδες κι αυτό πρέπει να το επισημάνουμε εις άπαντας.

Η ρητορική δεινότης δεν είναι, κατά βάσιν, θέμα βιολογικό ούτε ψυχικά έμφυτο... Η δε λεξιπενία, εκφραστική χαλαρότητα, οι ασάφειες είναι για εμέ κάτι, και όχι μόνο, ειδεχθές(κυριολεκτικά, ετυμολογικά δηλ.) ως επιβλαβέστατες.



Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
σχετικά με τα επίλοιπα-που λέει κι ο Καβάφης- δεν είναι ουδόλως απλά τα πράγματα

Πού κολλάει ο Καβάφης; Και γιατί πρέπει να μας αναφέρεις ότι τον... ξέρεις;


Τι ρωτάς τώρα, το "καλοσκέφτηκες";Η λέξι "επίλοιπα"(κατά κάποιους δημώδης) ξενίζει ικανούς, ώστε να απαιτεί εξήγησι, εδώ προέλευσης. Διάβασε το γνωστό "στα 200 π.Χ.", για να δεις το εξής:
Εμείς' οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς,
οι Σελευκείς, κ' οι πολυάριθμοι
επίλοιποι Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας,[.....]



Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Τα πρωτόφαντα και ωσάν ...εκτοπλάσματα για την εξέλιξι (της αντίστασης)

Εκτοπλασματική συνεννόηση.

Εκτόπλασματα είναι τίτλος σημαντικής ποιητικής συλλογής του Μ.Σαχτούρη,δεκαετίας του '80. Η έννοια είναι εύδηλη(ελπίζω να κατανοείτε την λέξι). Πρωτόφαντος είναι αυτός που φαίνεται για πρώτη φορά.



Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
όπως η "αυχμηρή" εκείνη που "είδε" την τελευτή του Χρυσόστομου)στην δεύτερη εξορία του από την ...αυτοκράτειρα. "Ορθοδοξία (και ορθοπραξία) ή (προσωπικός) θάνατος", θα το έλεγαν κάποιοι.


Το είχε παρεξηγήσει και φωταδιστής στο ΠΚ αυτό. Πρόκειται περί του γνωστού εσφιγμενίτικου ρητού. Γνωρίζεις, ελπίζω, την Μονή Εσφιγμένου, της οποίας τους ζηλωτές μονάζοντες θέλει να επισκεφτεί διακαώς κι ένας ΕΑΑΚ-ίτης φίλος μου...



Παράθεση:
Και οι... Άγιοι υπέρ της διατήρησης του πανεπιστημιακού Ασύλου;;; Τελικά οι παρακρατικοί αναρχικοί καταχραστές του ασύλου έχουν... πολύ υψηλούς προστάτες!

Δεν είναι ασυναρτησία αυτό που γράφετε, φίλε Μάνκο; Εγώ μίλησα για το ίδιο το Άσυλο! Όχι την κατάχρησί του, που έχει διάφορα αίτια.


Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Τα ελαφρυντικά, λοιπόν, είναι πολλά... Παραταύτα, με τα σημερινά δεδομένα,δεν κρίνω καθόλου,ότι είναι προσφυής ο εν λόγω πατήρ για την θέσι αυτήν...

Ε;

Προσφυής=ο κατάλληλος, εκ του προς(=κοντά, εγγύς) +φύω(=φυτρώνω).

φιλαλήθης έγραψε:
θεωρώ, ότι "δυνήσομαι" να εκφραστώ πιο εμπεριστατωμένα στο εγγύς μέλλον

Δυνήσομαι=θα μπορέσω, παθητικός μέλλοντας χρόνος.

Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Ας μην ξεχνάμε δε, ότι ακόμη και αυτός ο ..."πατήρ του ψεύδους", δηλ. αυτοπροσώπως ο "πονηρός", όπως λέμε κατά τα χριστιανικά ειωθότα,




Ό,τι νά' ναι...

Ειωθότα=ήθη/έθη(πρβλ. είθισται).

Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Και πρέπει να τονίσουμε, ότι δεν μπορείς να είσαι χριστιανός και Δεξιός ταυτόχρονα. Είναι άκρως ασύμβατα τα δύο και όποιος διαφωνεί πλανά και πλανάται.

Άρα πας Δεξιός στο... πυρ το εξώτερον!!! Δηλαδή το 50% των Ελλήνων θα τηγανίζουν λουκάνικα με τον... Βεελζεβούλη! Ενώ οι... Αριστεροί θα χαίρουν της επουρανίου Βασιλείας (αυτό το "βασιλείας" δεν είναι ολίγον... ασύμβατον με την αριστερήν ιδιότητα; ). Τι άλλο θ' ακούσουμε κυρία μου... (ως λέγει και ο "πονηρός" Λαζόπουλος)

50% δεν είναι οι Δεξιοί, και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Ούτως ή άλλως, ο Θεός είναι μεγάλος... Όλοι έχουμε τις πλάνες μας. Οι "αριστεροί" εξαρτάται τι φιλοσοφίας/αφετηρίας είναι, βεβαίως... Η βασιλεία του Θεού είναι εξ ελευθερίας, και πρόκειται περί ...του Θεού, βέβαια.



Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Πράγματι, θυμάμαι ακόμη την περίπτωσι εκείνη που ήθελαν να επιβάλουν στον πατέρα (Ζήση)
σοβαρότατο "επιτίμιον"(ας το πω έτσι),

Ας το πεις... εμείς τι σου φταίμε;

Επιτίμιον είναι εκκλησιαστικός όρος. Όσοι έχουν "πνευματικό", πιθανότατα γνωρίζουν τι σημαίνει. Κι η λέξι-ρίζα επιτιμώ, "επετίμησεν" είναι εκκλησιαστική και σημαίνει "επιπλήττω". Κατανοητόν;


Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
ο ανεπίτρεπτα/σκανδαλιστικότατα
εύσαρκος,εν αντιθέσει με τον π.Ζήση και τον Θηβών, ας πούμε, μακαριστός Χριστόδουλος και οι ομοτράπεζοί του.

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Ζήσης και ο Θηβών λοιπόν! Κόφτε τις τσίκνες παλληκάρια, μη μας ρίξει στο ανάθεμα ο... Μέγας Ιεροεξεταστής Φιλαλήθης!!! [/quote]
Αυτό ...κατάλαβες; Rolling Eyes Και που να μην ανέφερα, εξαίροντας(=επ-αινώντας) τον, τον ελευθεριακότατο Μπερντιάγεφ... Η γαστριμαργία,η λαιμαργία είναι πάθη κρίσιμα. Τα φαγητά είναι για αυτούς που τα έχουν ανάγκη, όχι για τους ...τρυφηλούς. Ο "σκανδαλισμός" είναι γνωστός(όρος).


Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Ο Θηβών σε αυτά τα θέματα είναι, δίχως καμμία αμφιβολία, ορθοδοξότερος, παραδοσιακότερος, "πατερικότερος" και, άρα, αντινεοταξικότερος.

Δεν ήξερα ότι κριτήριο της αντίθεσης στην παγκοσμιοποίηση και στην Αμερικανική Νέα Τάξη είναι η... πατερικότητα (ήτοι οι γλοιώδεις επικύψεις στον τούρκο πράκτορα και εκλεκτό των σιωνιστών Bartholomew... Πραγματικά Ο,ΤΙ ΝΑ' ΝΑΙ...)

Εμείς μιλούμε για τον Θεσμό του Πατριαρχείου, όχι για το ΠΡΌΣΩΠΟ. Έχεις ακούσει ποτέ για το "πραξικοπηματικό ελλαδικό αυτοκέφαλο";


Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Ακόμη, ο νέος αρχιεπίσκοπος βεβαίως πρέπει να αποκηρύξει -δια πράξεων, βασικά- τον εθνοκεντρισμό. Πρέπει να δει το (τρισχιλιόχρονο ελληνικό) Έθνος και την Πατρίδα, έννοιες πολύ τιμημένες και τιμητέες -ουσιαστικά!- μέσα στα ορθόδοξα πλαίσια, που είναι υπερεθνικά, άρα μέσα από τον ορθόδοξο υπερεθνισμό.

Ο... Κουναλάκης της Ορθοδοξίας! (τρομάρα μας...)

Παρακαλώ; Ισχύουν αυτά που έγραψα σε άλλο φόρουμ(αγορά) χθες:
Ο "φυλετισμός"/εθνικοφυλετισμός είναι αίρεσι βάσει πανορθόδοξης Συνόδου, σαν να λέμε Οικουμενικής. Εάν είστε άσχετος, κύριέ (αρθρογράφε) μας, αν κρίνω και από τα υπόλοιπα γραφέντα, σας παρακαλώ μην ομιλείτε. Εθνικός χριστιανισμός (ο), πρέπει να καταλάβετε εσείς οι "εθνικιστές" ή/και "εθνικοί σοσιαλιστές", ότι είναι ανύπαρκτος. Πρώτα υφίσταται το υπερεθνικό, κάτι που ενώνει όλα/όλους τα/τους ορθόδοξα έθνη/λαούς(="έθνος άγιον") μεταξύ τους. Έπεται το "εθνικό".
Είναι από τα κλασσικά μοτίβα που χρησιμοποιεί και ο π.Μεταλληνός στα βιβλία του. Κι αυτός ...Κουναλάκης είναι;

Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Ιερώνυμος.....

Ημείς προτιμούμεν τους... όντως "συντηρητικούς"!
Κάτω ο Νεοταξικός φασισμός των πολύ-πολύ πατερικότερων!

Δογματίζεις. Συντηρηση είναι η τήρησι(=φύλαξι) του ευρύτερου status quo, με ό,τι συνεπάγεται αυτό...



Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Να συντρίψει τα δεσμά των αδικουμένων, που λέει κι η Παλαιά Διαθήκη(και που κάτι μας θυμίζει, βέβαια)...

Ο... Γιαχβέ μάς δείχνει το δρόμο!
Twisted Evil


Ο ...Γιαχβέ είναι ο Χριστός ή ο Θεός, ως ο "Ων". Για ρωτήστε και κάποιον με περισσότερες θεολογικές γνώσεις... Απορρίπτετε τους Προφήτες της Π.Δ., δηλ.; Ο λόγος(μην τον "προδικάσω");


Παράθεση:
φιλαλήθης έγραψε:
Η προσωπική μου θέσι είναι, πάντως, πολύ έως άκρως θετική για τον Γεννάδιο

Όσο για την υποστήριξη στη μορφή του ανθέλληνα φωτοσβέστη και πυρπολητή των έργων του θεϊκού Πλήθωνα-Γεμιστού, όσο και διορισμένου από τους τούρκους εξομώτη πατριάρχη Γεννάδιο, τι να προσθέσω εγώ;......

Ώστε ήταν σκοταδιστής ο Γεννάδιος... Και γιατί άραγε ονομάστηκε Σχολάριος(=λόγιος) ;; Θεϊκός ο Πλήθων; Ήταν λίγο ...ειδωλολάτρης, βέβαια, και όχι μόνο... Τα δε βιβλία του δεν νομίζω, ότι ...απαγορεύτηκαν... Όπως του Πρωταγόρα,πχ.



Παράθεση:
ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ...

Γνωρίζεις ΠΌΣΟ μέγα θέμα θέτεις;Τα προβλήματα της ρητορικής και μνημοτεχνίας με απασχολούν και εμένα πολύ τελευταία.Πάντως, και οι αρχαίοι και οι Πατέρες χρησιμοποιούσαν και ρητορικά σχήματα, και γενικά πάμπολλες ρητορικές μεθόδους, και τους ενδιέφερε και το κάλλος, η καλλιέπεια πλην της ορθοέπειας...

Παράθεση:


Ο Γκράμσι τα είπε όλα... Rolling Eyes

Δεν εκθέτω, ουδ'όλως, όσα γνωρίζω. Μπορείς να είσαι βέβαιος. Αυτά κι ελπίζω, ότι εδώ απέβη η άσχετη με το θέμα μας "ένστασι"...
_________________
Α.«Μη πεποίθατε επ' άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία» (Ψαλμ.145, 3)
Β."....κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία....": Μέγας Βασίλειος, "Ασκητικά", 34,1-2


Έχει επεξεργασθεί από τον/την φιλαλήθης στις Τετ Φεβ 13, 2008 12:46 am, 2 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Σίβυλλα



Ένταξη: 28 Νοέ 2006
Δημοσιεύσεις: 22

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Φεβ 12, 2008 11:54 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πιστεύω φιλαλήθη, ότι ο Manko, κατάλαβε την έννοια των λέξεων που έγραψες και δεν χρειαζόντουσαν καθόλου οι επεξηγήσεις.
Προσωπικά δεν κατάλαβα τι εννοούσες με το:

όπως η "αυχμηρή" εκείνη που "είδε" την τελευτή του Χρυσόστομου)στην δεύτερη εξορία του από την ...αυτοκράτειρα. "Ορθοδοξία (και ορθοπραξία) ή (προσωπικός) θάνατος", θα το έλεγαν κάποιοι.
Τι εννοείς δεύτερη εξορία;;;
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες