Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Τάσπασε ο Τράμπ με τον ΟΗΕ λόγο μεταναστευτικού

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 04, 2017 3:13 am    Θέμα δημοσίευσης: Τάσπασε ο Τράμπ με τον ΟΗΕ λόγο μεταναστευτικού Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Τάσπασε ο Τράμπ με τον ΟΗΕ λόγο μεταναστευτικού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε χθες να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ που είχε στόχο την καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του μεταναστευτικού, καθώς κρίνει ότι είναι «ασύμβατο» με την πολιτική του στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε το Σάββατο η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν υιοθετήσει ομόφωνα ένα κείμενο υπό τον τίτλο Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, που είχε σκοπό να βελτιώσει τη διεθνή διαχείριση (υποδοχή, χορήγηση βοήθειας, επαναπατρισμοί) των ροών προσφύγων και μεταναστών.

Στη βάση αυτής της Διακήρυξης, στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είχε ανατεθεί να προτείνει ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της που θα υποβάλει στη Γενική Συνέλευση το 2018. Αυτό το Σύμφωνο αναμένεται να εκτείνεται σε δύο άξονες: τον προσδιορισμό ενός πλαισίου αντίδρασης και την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης.( Υπέρ των μεταναστών).

«Η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης περιέχει πολλές διατάξεις που είναι ασύμβατες με τις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και τις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε τον τερματισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στην προετοιμασία του Συμφώνου που σκοπεύει να διαμορφώσει μια διεθνή συναίνεση στον ΟΗΕ το 2018», για τους μετανάστες προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον.

H αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τράμπ ανακοινώσε: «Η Αμερική είναι υπερήφανη για την κληρονομιά της όσον αφορά τη μετανάστευση και την ηθική που επέδειξε προσφέροντας υποστήριξη στους πληθυσμούς των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την υφήλιο»,


Και πρόσθεσε :«Καμιά χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ και η γενναιοδωρία μας θα συνεχιστεί. Αλλά οι αποφάσεις μας για τις πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τους Αμερικανούς και μόνο τους Αμερικανούς. Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγχουμε τα σύνορά μας και σε ποιον θα επιτρέπεται να εισέρχεται στη χώρα μας».

«Η παγκόσμια προσέγγιση της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης είναι απλά ασύμβατη με την αμερικανική εθνική κυριαρχία», κατέληξε.

Επί των ημερών του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναιρέσει πολλές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει όταν ασκούσε την εξουσία ο δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα -η σημαντικότερη από αυτές τις αποφάσεις ήταν ότι θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ αποφάσισε οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από την UNESCO, την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι αποσύρεται από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες, εννέα ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Αφρικανική Ένωση, δήλωσαν πως οδεύουν να πάρουν αποφάσεις για τη διεξαγωγή «επειγουσών επιχειρήσεων απομάκρυνσης» μέσα «στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» μεταναστών που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των μεταναστών και "προσφύγων".
Επιστροφή στην κορυφή
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 04, 2017 10:40 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
H Αμερική είναι κ’εξοχήν χώρα μεταναστών. Το αμερικάνικο «θαύμα» συντελέστηκε κυρίως από τους ευρωπαίους μετανάστες που μετανάστευσαν σε μια απέραντη παρθένα χώρα και συνέβαλαν στο μέγιστο στο η αμερική από μια καθυστερημένη αγροτική χώρα, να μετατραπεί στην μεγαλύτερη αγροτοβιομηχανική χώρα σε ανώτερο βαθμό από τις χώρες της Ευρώπης, λόγο της εξειδίκευσης και των γνώσεων που διέθεταν οι ευρωπαίοι μετανάστες.

Σε αυτή την απέραντη χώρα τα εργατικά χέρια ήταν περιζήτητα. Ιδίως μετά την εγκληματική εξόντωση των 80 εκ, Ινδιάνων, ντόπιων αμερικανών ώστε να πάρουν τις περιουσίες τους και να καταργήσουν με την βία τον κοινοβιακό τρόπο ζωής τους.

Η επακόλουθη χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη για καπιταλιστική χώρα επέφερε καλά μεροκάματα για όλους τους διαφορετικούς πολίτες της αμερικής, και όσο υπήρχε ανάπτυξη δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα αναμεταξύ τους παρότι η κάθε φυλή καταλάβαινε τον εαυτό και ήταν σε σχετική αντίθεση με όλες τις άλλες φυλές, της πολυφυλετικής Αμερικής.

Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Μέχρι που η Αμερική καταχτήθηκε από άκρη σε άκρη από τους μετανάστες. Περεταίρω εισαγωγή μεταναστών έγινε βραχνάς και θηλιά για τους ντόπιους εργαζόμενους καθώς η ανεργία ήταν σε ημερήσια διάταξη και με την τάση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργία, με αποτέλεσμα από τον προοδευτικό χαρακτήρα που είχε η μετανάστευση να περάσει στο αντίθετό της και να έχει αντιδραστικό χαρακτήρα.

Μετά την άνοιξη των συνόρων της παγκοσμιοποιήσης, και την μετανάστευση των πολυεθνικών αμερικάνικων εταιριών σε Κίνα και άλλες χώρες χαμηλού κόστους, οι μετανάστες για την αμερικάνικη οικονομία ήταν περιττό βάρος, καθώς πλέον δεν τους ήταν χρήσιμοι και εκμεταλλεύσιμοι για τις πολυεθνικές καθώς αποχωρούσαν από την Αμερική.

Το αμερικάνικο κοινωνικό κράτος δεν άντεχε σε νέα μετανάστευση και κινδυνεύει να καταρρεύσει (με τα επιδόματα για να "ζούν" οι άνεργοι,} καταλυτικά με όλες τις κοινωνικές συνέπειες του τι «μέλλει γενέσθαι» για το τί θα επακολουθούσε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Τράμπ ήταν υποχρεωμένος να προσπαθήσει να σταματήσει την περεταίρω είσοδο των μεταναστών και να βάλει κάποια τάξη.

Να δούμε το τι θα δούμε.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες